Dodaj do ulubionych

RESET kompa samoczynny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 09:25
Witam.
Jak w temacie dokładniej chodzi o fakt resetu,gdy gram w gry.
Ogólnie pracujac na kompie nic się nie dzieje, ale jesli zaczynam sobie grać
po jakimś czasie następuje Reset samoczynny brrrrrrrrrrr.

komp:
Athlon 2400+xp (2 Ghz)
Płyta główna Asus
512 ddr 400 mhz
Radeon 9800 xt 256/256 (dodatkowe zasilanie)
Zasilacz fortron 400 W

Jak można wyeliminować owe Resety ,czy jest na to rada?.

Format kompa wykonałem wczoraj a problem pozostał :-(.
Obserwuj wątek
    • neder Re: RESET kompa samoczynny 02.03.06, 10:30
      sprawdż przede wszystkim temperatury (program everest - link w FAQ), potem
      stawiałabym na pamięć (memtest - równiez w FAQ). jesli nic z tego, to w
      oczekiwaniu na odpowiedź przeszukałabym forum. Było kilka razy o padaniu kompa
      podczas grania.

pzdr
      • Gość: nie mam juz sił !! Re: RESET kompa samoczynny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:50
        Dostosuje sie do w/w wskazowek,przeprowadze testy i napisze jak co jakie byly
        jego rezultaty.

THX .
        • Gość: nie mam juz sił !! info o temperaturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 16:39

Temperatury
          Płyta główna 37 °C
          Procesor 54 °C
          Procesor graficzny 47 °C
          Otoczenie procesora graficznego 46 °C

Pozatym w memteście nie mialem zadnych błędów.

• neder Re: info o temperaturach 02.03.06, 18:14
            Ja dalej się już nei znam ;P ale poczytaj to:
            szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=gry+restart&forum=34&A_szukaj=tresc&ile=15&sort=data_desc&ktory=2
            Może ktoś jeszcze coś podpowie.

pzdr
            • Gość: BS Re: info o temperaturach IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 02.03.06, 20:34
              Po pierwsze napisz dokładnie model płyty gł. Po drugie i idle 54st. to troche
              sporo zmierz w stresie. Polecam program PRIME 95 bardzo obciąża CPU.
              • Gość: gandalf711 Re: info o temperaturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 20:41
                Sprawdż jeszcze napięcia programem speedfan
                zobacz czy jest duża różnica między idle a stresem
                • Gość: BS Re: info o temperaturach IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 02.03.06, 20:52
                  Soory ale bzdura. Ale Gandalf ma racje tylko nie sprawdz programem bo one
                  pokazuja PIERDOŁY kazdy jeden.Tylko sam zmierz. Weż woltomierz i wtyczkę tę od
                  zasilacz i pomierz linie 12Vi 5Y w stresie i w idle.Jeżeli bedą spadki tak
                  poniżej 11,70V to żle .Ale niesądze bo zasiłek masz 400W-choć lipny to jednak
                  powinien wytrzymać.
                  • Gość: nie mam już sił !! Re: plyta główna- nazwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 10:38
                    Asus A7N266-VM

Co dokładnie znaczy pomiar: w stresie,oraz w idle.
                    Powiem szczerze że pierwszy raz spotykam się z takim słownictwem określajacym
                    pomiary.

Hm zastanawia mnie wypowiedz co do zasilacza że niby jest "lipny", zasilke
                    kupowałem w renomowanym sklepie sprawdzono wtedy parametry,ale nie zapisałem
                    sobie ich bo nie wiedziałem ze mogą sie do czegos przydać :-).
                    Oczywiscie mogłem kupić np.450W INNEJ FIRMY.
                    • Gość: beholder Re: plyta główna- nazwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 11:20
                      To znaczy, ze jak na starcie masz 54 stopnie na procku, to grajac w cokolwiek
                      nowszego procek blyskawicznie dobije do 60 i komp powie ze w takich warunkach
                      to on nie pracuje. Mialem ten problem ze starym Athlonem. Metoda
                      lopatologiczna - sprawdz temp. po 10 minutach od wlaczenia kompa i
                      nicnierobienia, odpal gierke na jakies kolejne 10 min, wyjdz z niej i ponownie
                      sprawdz temperature - jezeli bedzie wyzsza ( a na pewno bedzie) to masz problem.
                  • Gość: Szpaq Re: info o temperaturach IP: 212.160.196.* 03.03.06, 11:34
                    Skoro wedlug Ciebie ten zasilacz jest tak bardzo lipny to podaj mi jakis lepszy
                    do 150zl.
                    Otworz obudowe, wyczysc wszystko z kurzu, potem nie zamukajac obudowy otworz
                    okno w pokoju zeby spadla porzadnie temperatura, ubierz sie cieplo i w takich
                    warunkach zobacz czy sie resetuje przy graniu.
                    • Gość: nie mam juz sił Re: info o temperaturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:02
                      • Gość: cd... Re: info o temperaturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:25
                        Beholder napisal ze jesli temp dojdzie do 60 stopni ,a w ocenie jego dojdzie to
                        mam problem;

Jak wiadomo juz go mam w ogólnym zarysie,i dalej nie wiem jak to rozwiązać.
                        Z calym szacunkiem dla wszystkich odpowiadajacych na moj post,każda wskazówka
                        jest mi przydatna.

Obudowa kompa jest zdjęta cyrkulacja powietrza jest dostepna więc wypada mi
                        czekac na efekty lub udać się do serwisu.
                        • Gość: Szpaq Re: info o temperaturach IP: 212.160.196.* 03.03.06, 12:33
                          Wlacz program prim95 potem menu options ->torture test -> blend podczas testu
                          obserwuj czy w programie nie wyskoczyl blad oraz zerkaj na aktualne temperatury
                          zobacz do jekich dochodzi i przyjakich sie resetuje, potem zobacz w biosie czy
                          niemasz ustawionego wylanczania (czasami to jest reset) przy odpowiedniej
                          temperaturze
                          • Gość: Szpaq Re: info o temperaturach IP: 212.160.196.* 03.03.06, 12:40
                            Jezeli powodem resetow jest zbyt wysoka temp, a przedtem takich problemow nie
                            bylo, to powinna pomoc wymiana wiatraka na radiatorze i posmarowanie radiatora
                            nowa pasta po poprzednim dokladnym wyczyszczeniu spodu radiatora i procesora.
                            Ale niema sensu tego robic dopuki niebedziesz pewny ze wlasnie temeratura jest
                            tego przyczyna
                            • Gość: to wciąż ja :-) Re: info o temperaturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:48
                              dostosuje się do w/w wskazowek.

Temperatury

Płyta główna 37 °C (99 °F)

Procesor 55 °C (131 °F)

Procesor graficzny 47 °C (117 °F)

Otoczenie procesora graficznego 45 °C (113 °F)

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.66 V

Typ czujnika procesora graficznego National LM63 (ATI-I2C 4Ch)

Podane dane to czas obecny pracy komputera czyli : 3h35'
                              • Gość: +- Re: info o temperaturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:36
                                Ale to sa temeratury po odpaleniu gry?
                                • Gość: TO ZNOWU JA Re: info o temperaturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:54
                                  nie było to w grach.
                                  • neder Re: info o temperaturach 03.03.06, 14:17
                                    jesli problem wystepuje dopiero kiedy uruchamiasz grę to bez sensu jest
                                    mierzenie temperatur kiedy gry nie uruchamiasz. patrz kilak postów wyżej ktoś
                                    napisał jak powinieneś to zrobić.

pzdr
                          • Gość: to wciaż ja Re: info o temperaturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:53
                            Dane dotyczące programu PRIM 95 i rezultaty opisze na łamach.:-)
                            • badjuk Re: info o temperaturach 03.03.06, 13:32
                              Może przyczyna leży po stronie wadliwego oprogramowania : albo gierka ma błędy,
                              albo masz felerną kopię systemu.
                              • Gość: Lukasqu Re: info o temperaturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 15:50
                                Sprawdź czy kabel od zasilania masz podpięty do karty graficznej, mialem coś
                                podobnego ciągle resety przy obciazeniu bo sama plyta glowna z pradem
                                niewydalala :P
                                • Gość: BS Re: info o temperaturach IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 03.03.06, 18:48
                                  Przy AGP brak dodatkowego zasilania GPU prowadzi najczęsciej do braku płynności
                                  a wyświetlaniu 3D a rzadko restarty.
                                  Co do zasiłki nie napisałem że jest b. lipna. Po prostu frotron moim zdanie nie
                                  robi zbyt dobrych zasilaczy,ale ten 400w spokojnie powinien styknąć.
                                  Ja na Twoim miejscu zrobiłbym dwa testy.
                                  Uruchomił eweresta tak by pokazywał mi temp. podzespołów.>>uruchomił prime95 i
                                  patrzył jak rośnie temperatura. Ktoś wcześniej napisał jak to włączyć.Jeśli
                                  przy tym teście po ok 30 minutach nie wywli błedu(Error) lub sie nie
                                  zresatartuje, to znaczy że wina nie leży po stronie podsystemu procesora i
                                  pamieci.
                                  Wtedy wgrałbym program 3DMark 05(zależy jaką dysponujesz kartą grafiki i
                                  ilością pamieci ram) i zrobił to samo co wcześniej czyli uruchomiłbym eweresta
                                  i zapuścił 3DMarka.
                                  Przy teście grafiki (czyli podsystemu 3D) polecałbym lepiej użyć programu riwa
                                  Tuner do kontroli temperatury,.Program ten pokazuje obecną teperature procesora
                                  graficznego oraz pamieci ram zainstalowanej na karcie grafiki.Ale ważne jest
                                  czy masz taki czujniek na swojej k. grafiki(nie kazda ma)
                                  • Gość: Autor- postu Re: info o temperaturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 10:16
                                    Ok wykonam wszystkie zalecane przez was testy !!!.

Tak sie zastanawiam czy nie powinienem wymienic chłodzenia PROCESORA ponieważ
                                    mój działa już 4 rok bez wymiany i może już troszeczke mulić.
                                    Moje obserwacje nasuneły mi taką myśl,ponieważ pracuje obecnie wylącznie w
                                    Windows a temperatura procka w czasie pracy 21'50 sek wynosi PORAŻKA 52 STOPNIE.

Obecnie wszystkie wymagane podłączenia czy to pamieci czy zasilacza czy
                                    dodatkowe zasilanie do karty pamięci są podłączone w odpowiedni sposob.
                                    • Gość: Koniec koszmaru Re: info o temperaturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 11:36
                                      Serdeczne dzięki wszystkim forumowiczom za cheć niesienia pomocy ,oraz
                                      przydatne rady w związku z problemem jaki mialem i opisałem.
                                      Jnformuję zainteresowanych że wszystko skończylo się Ok.
                                      Dokładnie wyczyściłem układ chłodzący procesora czyli wiatraczek i sprawa
                                      zakończona.
                                      Po 13h 17 min pracy kompa w stanie wymagającym czyli STRESIE (gra F.E.A.R)
                                      TEMPERATURA KOMPA osiągneła zadawalajacy wynik 44 stopni. Graliśmy w nią we
                                      troje więc owe 13 h podzielono na troje graczy bez postoju.

Raz jeszcze dzięki za okazana pomoc.

Vivat forum Komputery :-)))
                                      • Gość: Koniec koszmaru Re: info o temperaturach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 11:45
                                        44 - 49 stopni to temp procka po ogólnym zakończeniu gry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka