Dodaj do ulubionych

system w laptopie

02.03.06, 14:56
w maju zeszłego roku nabyłam laptopa toshibe, znaczy nie dla mnie, ale ja też
korzystam czasem
ma zainstalowane xp home, wszystkie aktualizacje na bieżąco robione, zapora,
antyvir, wszystko pod kontrolą
OD POCZĄTKU laptop chodził pooowoooli, teraz od momentu włączenia do
pojawienia się klawiaturki pinowej dla blukonekta mija ponad 7 (siedem)minut

do laptopa jest dołączony Windows Toshibowy, ale ja już go bym nie chciała !

w związku z tym mam pytanie, czy można, czy jest dopuszczalne zainstalowanie
na laptopie normalnego xp, z normalnej, nie toshibowej płyty
Obserwuj wątek
    • maciejpoczta Jeszcze mi tylko powiedz, ... 02.03.06, 15:25
      ... czym różni się "windows toshibowy" od "normalnego"?
      Odinstaluj wszystkie zbędne elementy które standardowo instalują się z płyty
      System Recovery i dość mocno obciążają zasoby i będziesz miała "normalny".
      • jolajola1 Re: Jeszcze mi tylko powiedz, ... 02.03.06, 15:34
        nie wiem, czym się różni system toszibowy od normalnego, to jest mój pierwszy
        używalny laptop, to skąd mam wiedzieć ??
        wydaje mi się, że skoro on był już fabrycznie zainstalowany i dany jest do
        niego dysk o nazwie Tosziba Recowery, a nie Windows, to może się jednak różni,
        jest... bo ja wiem... jakoś dostosowany do urządzenia, ma jakieś bajery
        specjalite ?

ja się na tym nie znam, więc dlatego pytam
        • Gość: Greg Re: Jeszcze mi tylko powiedz, ... IP: *.acn.waw.pl 02.03.06, 15:56
          To jest jeden i ten sam system, a dodany dysk (Toshiba Recovery disk) zawiera
          po prostu kopię dysku z zainstalowanym systemem i _sterownikami_! Problem w
          tym, że sterowników nie masz osobno, a takowych do laptopa dosyć trudno się
          szuka, poza tym sens proponowanej przez ciebie operacji jest wątpliwy. Po
          prostu komputer jest tak porządny, jak jego użytkownik - być może
          zainstalowałaś coś zajmującego dużą ilość pamięci (vide nortonowskie pakiety
          Utilities i Internet Security)? Może to być szczególnie dokuczliwe przy
          objętości pamięci <512MB.
          • maciejpoczta Re: Jeszcze mi tylko powiedz, ... 02.03.06, 16:04
            Nie wiem jak w innych laptopach, ale akurat w toschibie wszystkie sterowniki
            znajdują się w katalogu C:\TOOLSCD i żeby zrobić z tego zestawu płytę CD z menu
            i opcjami instalacji wystarczy kliknąć jeden skrót, lub skorzystać z programu
            Toschiba Asist. Oczywiście pod warunkiem, że jest jeszcze zainstalowany
            defaultowy program do nagrywania (Sonic Record Now). W innym przypadku można też
            wykonać płytę ze sterownikami, ale niestety bez menu.

Ps. to było w kwestii formalnej.
            • Gość: Greg Re: Jeszcze mi tylko powiedz, ... IP: *.acn.waw.pl 02.03.06, 16:10
              Dzięki za informacje - laptopy Toshiby znam tylko z widzenia, dlatego tak się
              nieprecyzyjnie wyraziłem (nawiasem mówiąc - dobrze wiedzieć, będę przygotowany
              na ewentualne wypadki z moim niedługo kupowanym lapkiem Toshiby właśnie).
            • jolajola1 Re: Jeszcze mi tylko powiedz, ... 02.03.06, 16:22
              Ale Gregu ...
              problem chyba nie w zaśmieceniu systemu, bo on OD NOWOŚCI chodził powoli.
              poza tym ja sie posługuję komputerami od 91 roku i umiem o nie dbać, pilnować
              niezaśmiecania
              a może on jest po prostu za słaby ? ma procesor 1,5 GHz, 240 RAM pamięci, dysk
              40 giga, z czego 28 wolnego

jest na nim xp home z sp2, corel 9, office 2000, acdsee, GG, skype z festoonem,
              jedna drukarka, net działa albo pod blukonektem albo pod neostradą, jakiś
              program do filmów, z gier tylko Tomb raider zainstalowany, norton antywirus ...
              nic z tego nie wydaje mi się bardzo śmieciotwórcze, ten laptop służy li tylko
              do pisania w wordzie i robieniu prostych corelowych grafik
    • pk.user Re: system w laptopie 02.03.06, 17:03
      Jesli nie masz dobrego firewalla i dobrego antywirusa i system nie jest
      wlasciwie skonfigurowany, to pod ta neostrada nalapalas syfu, ktory z twojego
      kompa zrobil zombi.
      Moze pomoc recze usuwanie syfu (moga byc takie skladnik ktore po usunieciu
      uszkodza ci system operacyjny) lub czysta instalacja systemu od podstaw.
      Jesli ktos bedzie Ci robil system od podstaw to powiedz niech Ci podzili dysk na
      partycje, zainstaluje firewalla, antywirusa tylko nie nortona, przegladarke
      Opere, plus jakis zamiennik do outlooka, oczywiscie sterowniki.
      Jeszcze jedno na koniec nie mozna pracowac w internecie na koncie rota.
      Jesli komputer nie bedzie zabezpieczony to problem wroci ponownie.
      Koszt takiej uslugi z dokladnym wytlumaczeniem Tobie jak masz postepowac przy
      instalacji nowych programow i w co nie klikac nie powinien byc wiekszy niz
      140-180 zl w Warszawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka