Dodaj do ulubionych

Kubuntu 5.10.

25.03.06, 12:21
Zainstalowałam tydzień temu Kubuntu(mój pierwszy kontakt z Linuxem!).Radzę
sobie jakoś,na Windowsa nie mam na razie ochoty wracać(mam z nim ogromne
kłopoty.)Jednak i tu mam parę problemów,nie naglących może ale jednak.
1)Nie mogę zainstalować plugina do Firefoxa.(macromedia flash player).Ściągam
plik,rozpakowuję,postępuję zgodnie z Readme,wykonuję polecenie
./flashplayer-installer.I niby jest ok,bo pojawia mi się takie okienko
installera,gdzie jest napisane ze jesli chce teraz zainstalowac program to mam
wcisnac enter a jesli nie to ctr-c.Tylko ze jak wciskam enter to nic sie
niestety nie dzieje.Jest jakiś inny sposób może?
2)Rozdzielczość ekranu zmieniła mi się sama na wyższą,i w gruncie rzeczy tak
mi nawet bardziej pasuje.Jedyny problem-gdy uruchamiam firefoxa to czcionka
jest tak malutka że nic nie widzę,muszę wchodzić do View-increase text size za
każdym razem gdy uruchamiam przeglądarkę.Czy można to jakoś na stałe ustanowić?
Dziękuję z góry.:)
Obserwuj wątek
    • hanatol Re: Kubuntu 5.10. 25.03.06, 13:12
      > 1)Nie mogę zainstalować plugina do Firefoxa.(macromedia flash player).Ściągam
      > plik,rozpakowuję,postępuję zgodnie z Readme,wykonuję polecenie

Wystarczy przegrać dwa pliki - libflashplayer.so i flashplayer.xpt do katalogu z
      pluginami.
      tzn. np.: /usr/lib/firefox/plugins dla wszystkich userów
      albo ~/.mozilla/plugin - tylko dla siebie

2. Masz zle ustawione DPI. W firefoksie to sie zmienia np. przez
      Edit/preferences/fonts/advanced/display resolution.

Wogóle to Xorg ma własne ustawienia dpi, kde, gnome własne a firefox własne.
      Więc mozna zmieniac na wiele sposobów.
      • deana Re: Kubuntu 5.10. 25.03.06, 14:55
        Dzięki:)Pomogło,a myślałam że to będzie bardziej skomplikowane.
        • deana Re: Kubuntu 5.10. 07.04.06, 11:16
          To jeszcze raz ja,w trochę innej sprawie ale nie chciałam zakładać nowego
          wątku.Tym razem proszę o radę,opinię.Byłam z Kubuntu zadowolona,ale zanim "na
          dobre" zaczęłam z niego korzystać,postanowiłam wypróbować parę innych
          dystrybucji.Zainstalowałam Mandrivę,ale okazała się kompletną
          porażką(niewiarygodnie wolno wszystko chodziło,przy uruchamianiu z KDE cały czas
          pojawiały się jakieś komunikaty o błędach,następowało coś jak reset-ogólnie
          porażka.Przy uruchomieniu z Gnome było ok,gdyby nie 1 sprawa-Firefox nie
          działał,cały czas samoczynnie się zamykał.)Chcę jeszcze z 1 dystrybucję
          wypróbować,jeśli nie będzie mi odpowiadać to wrócę do Kubuntu.(raczej Ubuntu,bo
          Gnome mi bardziej odpowada).Poradźcie,co wypróbować?Korzystam w domu,nie gram w
          gry,nie eksperymentuję,właściwie zależy mi tylko na niezawodnej
          przeglądarce.(ogólnie na sprawnym systemie,niekoniecznie szybkim.)Dzięki z góry
          za radę.
          • koktajl_molotowa Re: Kubuntu 5.10. 07.04.06, 11:40
            No to chyba rozpetałaś, to może być jeden z dłuższych watków na tym forum :)
            Możesz usłyszeć peany na rzecz każdej distro, bedą tacy co Cię namawiać bedą na Slackware, inni na Debiana (i na to, może, w końcu się zdecydujesz, K/Ubuntu to takie jabłko, co padło niedaleko Debiana), bedą szaleńcy, którzy powiedzą Gentoo. Tak to bywa, że jak zaczniesz na jakiejś distro, masz do niej później słabość. Zaczynałem na RedHat, długo był on, później Aurox, teraz Debian. Miałem też, podobnie jak Ty, przygodę z Mandriva (raczej Mandrake, bo to dawno było), też się sparzyłem. IMHO dokonałaś naprawdę dobrego wyboru, Ubuntu jest systemem stabilnym prawie jak Debian, ale ma dużo nowsze wersje programów. Nie bedę się rozpisywał czemu, polityka developerów Debiana dotyczaca bezpieczeństwa i stabilnosci, wszystko długo i dogłębnie testują. Ubuntu to alternatywa dla osób, którym 99,999% niezawodnośc nie jest niezbędna, a pragną miec zawsze aktualne wersje programów/bibliotek/...
            Nie szukaj za bardzo, poza Slackiem, który poczatkujacemu sprawi napewno dużo problemów, poza Gentoo, który instaluje się całe wieki (ale za to jest dopasowany do sprzętu jak chyba zadna inna distro) i samym Debianem, nic szybciej działajacego i stabilniejszego nie znajdziesz. Jeśli jeszcze pokusisz się kiedyś o zainstalowanie obok (lub zamiast) Gnome, czy KDE, jakiegoś lekkiego środowiska graficznego, bedziesz miała wymiatacza nie komputer.
            • deana Re: Kubuntu 5.10. 07.04.06, 17:37
              Dzięki za wyczerpującą odpowiedź:)Mam nadzieję,że jeszcze parę osób wypowie się
              co lubi,a czego nie w swoich dystrybucjach.Napisałeś,że dokonałam dobrego
              wyboru-w tym rzecz,że nie był to wybór tylko absolutny przypadek.Gdybym kupiła
              inną gazetę miałabym teraz może Auroxa albo Slacka:)Jeszcze podczas instalacji
              Kubuntu byłam całkiem zielona(z akcentem na całkiem)jeśli chodzi o Linuxa,nie
              wiedziałam że jest taki wybór dystrybucji.Ale skoro mówisz,że nic
              stabilniejszego nie znajdę,to faktycznie chyba wrócę do Ubuntu.Na pewno sprawdzę
              inne dystrybucje,ale to dopiero w wakacje.Z Kubuntu miałam jeden problem-nie
              "rozpoznawał" mojej drukarki,ale ostatecznie drukować mogę w Windzie.
              Z tych najbardziej znanych nie wspomniałeś tylko o Fedorze i Suse(o których
              czytałam że są najpopularniejsze w USA).Może jakiś użytkownik coś o nich
              napisze?Pozdrawiam.
              • cyberrafi Re: Kubuntu 5.10. 07.04.06, 23:13
                Ja osobiście jestem fanatykiem Debiana. :) Mam go w wersji "testing" bo są w nim
                na bieżąco aktualizowane wersje oprogramowania a stabilność i tak jest dobra. Z
                innych dystrybucji miałem okazję wypróbować tylko Fedorę 3. Jej instalator
                pakietów nie umywał się do debianowego, więc nie polecam. Te windrukarki to
                faktycznie duży problem. Przechodzenie na drugi system żeby coś wydrukować to
                nic wygodnego. Na forach linuksowych można nieraz znaleźć sposób na uruchomienie
                niektórych modeli. W każdym razie jeżeli będziesz kiedyś kupować nową drukarkę
                koniecznie odwiedź ten adres: linuxprinting.org
    • ivanhelguera Re: Kubuntu 5.10. 16.04.06, 10:27
      moje doswiadczenie jest tez takie, ze Ubuntu jest bardziej niezawodne od
      Kubuntu. Sa w tym ostatnim problemy np. kdesu.
      Jesli chodzi o usprawnienie multimnediow - wyprobuj makro Automatix - sciagnie
      wszelkie potrzebne rozszerzenia, skonfiguruje, itp.
      Powodzenia,
      IH
      • andrzejbobyk Re: Kubuntu 5.10. 18.04.06, 16:52
        a ja zaczynalem swoja przygode z redhatem i dlugo myslaem (i nie tylko ja) ze to distro jest wyznacznikime rozwoju linuxa. pozniej jednak polski aurox na tyle byl spolszczony i strawienny ze jednak dlugo na auroxie siedzialem. dzis chetnei bym zoabczyl co sie zmienilo ale jak popatrzylem na fedorke 3 to juz kapelusznikow mam dosc!! mandarynke mialem krotko i nie dlatego ze nie byla stabilna tylko jakos mie nie odpowiada i tyle nie potrafe znalezc ani za ani tez przeciw .... dale byl debian i tego samego dnia format!! instalacja x-ow mnie przerosla!! podobnie slack.... pozniej knippix i tu siadzilem dosc dlugo, jednak od niedawna mam ubuntu 5.10 i jestem zadowolony chociaz jak cos sciagma to muli strasznie neta!! powazna wada. teraz jednak poczytalem duzo o suse i jego bede instalowac jednak!! o kubuntu mysle ale cd nie mam...jednak kde bardzie do mnie przemawia.!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka