Dodaj do ulubionych

Matryca Panoramiczna vs normalna

IP: 82.177.111.* 27.03.06, 09:01
Jakie wasze doswiadczenia? Kto jaka woli? Co sadzicie o panoramach? Licze na
wieele opinii i od razu mowie, ze przeszukiwalem forum juz doglebnie.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: korben Re: Matryca Panoramiczna vs normalna IP: 82.139.35.* 27.03.06, 11:12
      mam laptopa z panorama 1280x800

co mnie denerwuje
      przegladarka na fullscreen i na wiekszosci stron by cos przeczytac musze
      przewijac obraz do dolu pierwsze 60% ekranu zajmuja reklamy (buttony na gorze
      strony)
      • Gość: MK Re: Matryca Panoramiczna vs normalna IP: 82.177.111.* 27.03.06, 15:06
        Witam, a czy oprocz tego jakies problemy? Czy przy normalnej pracy rozciagaja
        sie obrazy? W przegladarkach internetowych? Albo zdjecia? Rozumiem, ze jednak
        polecasz panorame. Pozdrawiam
        • polokokt Re: Matryca Panoramiczna vs normalna 27.03.06, 15:57
          nic sie nie rozciaga, to normalna matryca, tylko ma wiecej punktow swiecacych
          (pikseli) w szerokosci i mniej na wysokosci w stosunku do normalnej matrycy. W
          zwiazku z tym w szerokosci np miesci Ci sie wiecej rzeczy (np mozesz
          jednoczesnie pracowac w wordzie a z boku miec uruchomione GG, winampa albo
          jakis inny dokument i sie wszystko zmiesci. Za to bedziesz musial czesciej
          przewidjac taki dokument bo sie mniej go miesci na wysokosci ekranu.

A ja osobiscie wole tradycyjny ekran. Panorama wedlug mnie dobra jest tylko do
          ogladania filmow. A ogladanie filmow na panoramie 14 czy 15" to male
          nieporozumienie...
          Pozrawiam
          • r0ger Re: Matryca Panoramiczna vs normalna 27.03.06, 16:08
            polokokt napisał:

> A ja osobiscie wole tradycyjny ekran. Panorama wedlug mnie dobra jest tylko do
            > ogladania filmow. A ogladanie filmow na panoramie 14 czy 15" to male
            > nieporozumienie...

Popieram. Ja również jestem zdania, że ekran panoramiczny ma przewagę jedynie przy oglądaniu filmów i wybrałem "zwykłą" matrycę. Może w przypadku 17" i wysokich rozdzielczości wygląda to inaczej, ale 15" 1024x768 sprawdza się wcodziennym użytkowaniu lepiej niż 15,4".
            • kell99 Re: Matryca Panoramiczna vs normalna 27.03.06, 16:48
              dlatego tez wiekszosc monitorow "panoramicznych" jest 20+ cali. np na 20"
              rozdzielczosc 1650x1050 wyglada super!
              • r0ger Re: Matryca Panoramiczna vs normalna 27.03.06, 17:04
                Ja akurat miałem na myśli matryce w laptopach. Te "stacjonarne", 20" i większe, o wysokich rozdzielczościach to całkiem inna bajka.
                • Gość: bs Re: Matryca Panoramiczna vs normalna IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 27.03.06, 20:18
                  weż poprawkę na to jaka krata graficzna będzie w stanie płynnie generować
                  obraz w rozdz.1440 x 900 mowa o 19". 7800GT raczej sobie poradzi
                  • kell99 Re: Matryca Panoramiczna vs normalna 27.03.06, 20:23
                    a inna to niby nie? to tak jakbys do 1600x1200 potrzebowal specjalnej karty
                    graficznej.. czy tylko i wylacznie gry sie licza?
                    • Gość: bs Re: Matryca Panoramiczna vs normalna IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 27.03.06, 20:37
                      Jak najbardziej nie. Dopiero teraz doczytałem że to do laptaka/:-)
                      Ale tak czy inaczej w stacjonarnym nie wszystkie starsze karty bedą w stanie
                      osiągnąć odświerzania 100MHz w tej rozdziałce.
                      • kell99 Re: Matryca Panoramiczna vs normalna 27.03.06, 20:43
                        chyba nie ma panoramicznych crt (albo sa dosyc malo spotykane). w lcd to i tak
                        podlaczasz przez dvi i masz 60Hz.
                      • Gość: Kokeeno Re: Matryca Panoramiczna vs normalna IP: *.crowley.pl 28.03.06, 09:52
                        Przy LCD częstotliwość odświeżania nie ma takiego znaczenia jak przy CRT (60-
                        75Hz i jest super)
        • Gość: korben Re: Matryca Panoramiczna vs normalna IP: 82.139.35.* 28.03.06, 08:56
          nastepny koputer przenosny ktory kupie - raczej bedzie z monitorem 4:3

chyba, ze rozdzielczosc bedzie minimum XXXXx1024
          • Gość: MK Re: Matryca Panoramiczna vs normalna IP: 82.177.111.* 28.03.06, 09:22
            Mam jednak zamiar kupic z panorama, laptopa, Toshibe A100-529. Jest to tylko
            15.4'', ale coz, na wiecej brak fundusza, na lepszego kompa rowniez:) Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka