Dodaj do ulubionych

glosne wiatraki

06.06.06, 18:33
witam
moj komputer pracuje jak odkurzacz. w srodku sa bodajze 3 czy 4 wiatraczki. i
jeszcze jeden w zasilaczu, prawda? nie wiem czy wszystkie tak wyja czy tylko
niektore... czy mozna je wymienic samodzielnie? co powinienem wiedziec, zeby
kupic nowe i jakie sa dobre? generalnie chodzi o to, zeby komp byl cichy.
czekam z utesknieniem na porady i z gory dzieki.

-----
Określ swoje stanowisko:

*Za rozwiązaniem Sejmu
*Za nowymi wyborami
*Przeciw rozwiązaniu Sejmu
*Za rozwiązaniem Sejmu i przeciw nowym wyborom

plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=24863
Obserwuj wątek
    • Gość: seage Re: glosne wiatraki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 19:45
      hmmm. kazdy wiatrak ma jakąs głosnosc przedstawianą w decybelach. im mniej tym
      cichszy. z ceną im wyzsza tym czesto tez cichszy, lub tez im mniej obrotów na
      minute tym cichszy ale kosztem chłodzenia.
    • Gość: Kokeeno Re: glosne wiatraki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.06.06, 23:13
      Cóż, najlepiej sprawdzić, który z wentylatorów hałasuje najgłośniej (po kolei zatrzymujesz paluchem na chwilkę pojedynczo każdy z wiatraków). Potem czas na wymianę. U mnie był to dołączony do grafiki cooler (bydle wyło nieziemsko, jak się rozkręciło) - wymiana na Zalmana (ok. 100 PLN) i cisza, przynajmniej jeśli chodzi o grafikę. Teraz najgłośniejsze są wiatraki od chipsetu (ale tutaj koszt ok 200 PLN bo trzeba dołożyć heat-pipe (nisko nad wiatrakiem chipsetu jest grafika) i porządny wentylator) oraz wciągający i wyciągający powietrze z obudowy (można się pobawić regulatorem napięcia)...
    • metron1 Re: glosne wiatraki 07.06.06, 01:17
      To zależy czy wiatraki były głośne w momencie kupna. Jeżeli stają się głośne po
      jakimś czasie to znaczy że kończy się żywot takiego wiatraka i należy go
      wymienić Jeżeli wiatraki są głośne od samego poczatku to można spróbować go
      wymienić Wiatraka na chipsecie na płycie głównej mozna się pozbyć montując
      chłodzenie pasywne Mozna pokusic się o wymianę chłodzenia na procesorze Musisz
      jednak napisać jaki masz procesor.Coś wtedy będzie mozna dobrać cichego a
      przede wszystkim wydajnego.Ja w swoim kompie pozbyłem się wiatraka na płycie
      głównej na kartę grafiki załozyłem chłodzenie VGA-silencera który jest cichy do
      tego wydmuchuje na zewnątrz gorące powietrze na tył założyłem cichy wiatrak
      wyciągający powietrze.Natomiast na procesorze założyłem konstrukcję własnej
      produkcji czyli dobry miedziany radiator oraz cichy wiatrak.Możesz poszukać
      jeszcze elektronicznego regulatora obrotów do wiatraka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka