Dodaj do ulubionych

2 kompy na skretce - problem z netem....

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 00:40
Mam 2 komputery - 1 ma podłaczony net bezpośrednio 2 podłaczony jest skretką skrosowaną (czyli OK :) ...Problem sie pojawia gdy prubuje jednoczesnie uzywać neta na 2 kompach - nie żadne osły itp tylko zwykle www....Net w obu kompach sie przytyka po prostu czasami i nie idzie....Trwa to chwile i wszystko wraca do normy....Kompy to nowe dobre konfigi na XP prof, ping jest ok,firewalle ani antywiry nic nie blokuja....

W czym moze byc problem ?? Gdzie szukać ??
POMOŻCIE....
Obserwuj wątek
    • Gość: niktabc@vp.pl Re: 2 kompy na skretce - problem z netem.... IP: *.toya.net.pl 26.06.06, 01:28
      spróbuj wyłaczyć w sieciówce AUTONEGOCAJCJE i włączyć 100 HALF DUPLEX - powinno
      pomóc (a jesli te kompy na stałe tak to polecam jednak SWITCH lub ROUTHER (nie
      wiem kto dostarcza ci intrnet))
    • Gość: rakieta Re: 2 kompy na skretce - problem z netem.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 14:20
      tylko jak to zrobić podpowiedzcie jeszcze troszke dokladniej....

W 1 kompie - tym udostepniajacym net polaczenie jest 100 wykrywane...a w tym 2 nie wiem czemu tylko 10...Pomimo ze sieciówka zintegrowana tez jest 100...KAbel jest OK , dystans tez ok 5 metrów tylko....
      • m.gregor Re: 2 kompy na skretce - problem z netem.... 26.06.06, 14:29
        Moze masz sztukowany kabel albo zle zagniecione koncowki i wynegocjowuje tylko
        10 Mbit.
    • Gość: ja Re: 2 kompy na skretce - problem z netem.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 15:25
      zgaduję, że problem leży w skrętce, miałem to samo - po tym jak wadliwie mi zacisnęli "krosa", zakupiłem zaciskarkę i od tego czasu nie mam problemów
    • Gość: rakieta Re: 2 kompy na skretce - problem z netem.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 01:06
      Dziekuje za porady...powalcze zatem ze skrętką....
      Ale nadal czekam na inne ewentualne koncepcje....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka