Dodaj do ulubionych

wykresy w Excelu - help!

IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 23.02.03, 14:41
ja to zrobić, żeby móć modyfikować wykresy po po uzyskaniu nowych danych (
np. dodawać koleją kolumnę, poszerzać o dane z następnego dnia itd.). To
jest na pewno banalnie proste - ale proszę o krótką podpowiedż dla
humanistki. Mnie taki wykres zapisuje się - i koniec - w żaden sposób nie
mogę go uzupełnić o kolejne dane, co najwyżej mogę "zbudować" od początku, co
jest kłopotliwe i bez sensu.Aha - pomoc w excelu jest trudna do strawienia
dla kogoś kto z matematyką skończł wiele lat temu, dlatego liczę na was!!!!

inaa
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: wykresy w Excelu - help! IP: *.187-136-217.adsl.skynet.be 23.02.03, 21:19
      To rzeczywiscie proste, ale trzeba bylo o tym pomyslec, budujac wykresy. Najprosciej to tak, ze budujac wykres, ustawiasz jako zrodlo odnosniki do komorek, z ktorych maja byc czerpane dane. Skoro te komorki sa na biezaco aktualizowane, to i wykresy beda. Nie wolno budowac wykresow, wstawiajac do nich przepisane z tabeli liczby.
      • Gość: inaa Re: wykresy w Excelu - help! IP: 212.160.138.* 24.02.03, 16:34
        Jasne, że nie wolno – i ja tak nie robię. Chodzi mi o sytuację, kiedy pojawia
        się nowa komórka - np. nowy element do analizy, którego nie było poprzednio (
        upraszczając – np. dane z jeszcze jednego roku). Czy dobrze rozumiem, że jeśli
        ustawiłam odnośnik do danej liczby komórek, to nie mogę po zbudowaniu wykresu
        dodać kolejnych komórek, tylko muszę od początku budować wykres? A może mam złe
        ustawienia? ( wiesz, te wykresy to nie jest mój chleb powszedni...)

inaa
        • Gość: Doki Re: wykresy w Excelu - help! IP: *.187-136-217.adsl.skynet.be 24.02.03, 18:51
          Chyba musze uznac sie za pokonanego. Nie znam prostej odpowiedzi na Twoje pytanie. Najprostsze, co mi przychodzi do glowy, to zrobic wykres, ale na podstawie pivot table (nie wiem, jak to bedzie po polsku), a nie na podstawie zwyklego arkusza w Excelu, ale nie wiem, czy Twoje dane do tego sie nadaja. Alternatywa jest napisac makro, ktore bedzie automatycznie definiowalo obszar do wykresu, tylko ze to juz nie jest proste rozwiazanie. I nie wiem, jak napisac takie makro.
          • Gość: bigstrand Re: wykresy w Excelu - help! IP: 193.120.126.* 25.02.03, 14:22
            waydaje sie rozwiazanie jest banalnie proste. Mam tylko nadzieje ze zrozumialem
            o co ci chodzi. Otoz najprostsza jest metoda drag and drop czyli przciagnac i
            upuscic czyli zaznaczyc nowy fragment danych "przciagnac" go nad wykres i
            uposcic. Program autoatycznie doda nowe serie danych i zaktualizuje wykres....
    • Gość: inaa Re: wykresy w Excelu - help! IP: 212.160.138.* 25.02.03, 17:15
      Do makr nawet się nie dotykam - czarna magia!Pozostałe sposoby pędzę
      wypróbować. Dzięki.

Inaa
      • Gość: hiolka Re: wykresy w Excelu - help! IP: *.gdynia.ppp.tdci.pl 25.02.03, 18:03
        Wykorzystaj opcje "Dodaj dane".
        Po stworzeniu wykresu na pasku narzedzi pojawi sie "Wykres", a w nim
        zakladka "Dodaj dane" - wystarczy potem zaznaczyc interesujacy nas nowy zakres.

Pozdr
    • Gość: ellka Re: wykresy w Excelu - help! IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.03, 23:38
      klikasz na wykres prawym klawiszem myszki. Tzn nie na sam wykres ale na tą
      jego białą obwódkę. Następnie klikasz opcję: 'dane źródłowe'. Wtedy on
      pokazuje do których danych się wykres odnosi. Możesz to jednak zmienić, czyli
      np, zaznaczyć nowy zakres danych, czyli np. to samo co wtedy, ale poszerzone
      o kolejne zmienne. Potem klikasz enter i na wykresie pojawia się kolejna
      kolumna (czy co tam masz - zależy od typu wykresu)

To jest naprawdę proste :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka