Dodaj do ulubionych

Jaka dystrybucje linuxa wybrac?

02.10.06, 18:32
Witam!
Chcialbym przesiasc sie na linuxa ale nie wiem jaka dystrybucje wybrac. Jestem
poczatkujacy moj komp to AMD AthlonXP 1800+ 256 MB RAM grafa GeForce4 MX440 i
najwazniejsze: karta sieci bezprzewodowej edimax ew-7128g. Probowalem Mandrive
2006 ale sa problemy z karta sieciowa wiec net nie dziala. Czy linux suse 10.1
bedzie na moim kompie dobrze dzialac (razem z wszystkimi graficznymi
bajerami)? Prosze o rade
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: Jaka dystrybucje linuxa wybrac? 02.10.06, 22:36
      Suse chyba ma duzo graficznych i multimedialnych bajerow do doinstalowania, bo
      wersja podstawowa (darmowa) jest okrojona z wszystkiego co ma jakiekolwiek prawa
      patentowe (z tego co czytalem - nie instalowalem jeszcze) Jak dotad najbardziej
      podobalo mi sie Mandrake 10.1 (mandrive testowalem krotko - bardzo podobna,
      wydaje mi sie ok). Powalcz dalej z ta siecia w Mandrivie - wydaje mi sie, ze warto.
      • bartlomiej_p Re: Jaka dystrybucje linuxa wybrac? 03.10.06, 10:13
        masz mało ramu i może będziesz musiał pogrzebać w systemie ( to łatwiejsze niż się wydaje)by uruchomić sieć - użyj nowego slackware 11.0 (wydany: 01.10.2006) z slackware.com z kernelem z serii 2.6 jest szybki, dobrze działa przy małej ilości ramu ( suse czy fedora na mniej niż 512mb są dobre dla wędkarzy spławikowych) a co najważniejsze ma "proste" pliki konfiguracyjne, które są tam gdzie byc powinny, ma przyjazny i darmowy podręczniki z polskim chociaz niezbyt aktualnym tłumaczeniem - www.slackbook.org/ - oraz duże grono użytkowników
        jeśli doinstalujesz slapt-get + graf. nakładka geslapt (ew. swaret bo pkgsrc jest dla zaawansowanych użytkowników) to uzyskasz możliwość łatwego aktualizowania aktualizowania systemu a dzięki stroną slacky.it, linuxpackages.net i polskiemu projektowi scxd.info i paru innym dostęp do większości niezbędnych pakietów
        ta karta jest na chipsecie ralink i prawie napewno można ją uruchomić o ile producent nie zrobił nietypowej modyfikacji - tu sterowniki : rt2x00.serialmonkey.com/
    • tymon99 tę, której używa kolega :) 05.10.06, 00:42
      w ten sposób zapewnisz sobie wsparcie!!
    • swojadroga Re: Jaka dystrybucje linuxa wybrac? 05.10.06, 20:22
      na suse 9.3 z 192MB RAMU udało mi się uruchomić kilka kart sieciowych
      bezprzewodowych bez problemu w trybie graficznym...uzyskałem
      połaczenie...niestety nie było w tym zestawie testowym edimaxa...
    • hydroxyzine Re: Jaka dystrybucje linuxa wybrac? 05.10.06, 21:22
      Pytając o działanie sprzętu powinieneś podać chipset, żeby nie trzeba było za ciebie szukać na google. Nikt się nie posługuje nazwami handlowymi, bo nic z nich nie wynika. Twoja karta jest na Ralink-u. Sterowniki: sourceforge.net/projects/rt2400 i pewnie gdzieś jeszcze. Osobiście nie sprawdzałem, ale ludziom działa.
    • rzulw Re: Jaka dystrybucje linuxa wybrac? 25.10.06, 21:26
      debian sarge oczywiscie
    • koktajl_molotowa Re: Jaka dystrybucje linuxa wybrac? 28.10.06, 20:49
      Qrcze, dlaczego ludzie nie spytaja nigdy:
      Jakiej dystrybucji nie polecacie dla początkujacego?
      To by skróciło znacznie wątek.
      Z najpopularniejszych, dla newbie oczywiście, nie polecił bym Mandrivy (bo
      skrzywia) i Slackware (bo trudny jest i może zniechęcić)
      A polecam Aurox12 i oczywiście Debian Sarge.
      • krzysztofsf Re: Jaka dystrybucje linuxa wybrac? 28.10.06, 21:09
        koktajl_molotowa napisał:

> Qrcze, dlaczego ludzie nie spytaja nigdy:
        > Jakiej dystrybucji nie polecacie dla początkujacego?
        > To by skróciło znacznie wątek.
        > Z najpopularniejszych, dla newbie oczywiście, nie polecił bym Mandrivy (bo
        > skrzywia)

Dlaczego skrzywia? Rok siedzialem na Mandrake 10.1 bylem zadowolony.

>i Slackware (bo trudny jest i może zniechęcić)
        > A polecam Aurox12 i oczywiście Debian Sarge.
        • koktajl_molotowa Re: Jaka dystrybucje linuxa wybrac? 28.10.06, 21:22
          Struktura katalogów (przynajmniej w MDK i pierwszej Mandrivie) była inna niż w
          innych dystrybucjach, i to bez żadnego uzasadnienia. Pakiety rpm szykowane jako
          uniwersalne nie działały na M, czekanie na specjalnie przygotowane dla tej
          distro szybko mi się znudziło. Faktem jest, że używałem jej tylko do testów po
          pojawieniu się nowego wydania, jako drugiej na komputerze, w końcu i tego
          zaprzestałem. Ale też faktem jest to, że mając partycje home, testując np.
          Debiana, mogłem uruchomić go jako ten sam użytkownik co Auroksa, na tych samych
          plikach konfiguracyjnych (co najwyżej ikony gubiło), z MDK/Mandrivą nigdy mi sie
          to nie udało.
          • krzysztofsf Re: Jaka dystrybucje linuxa wybrac? 28.10.06, 21:50
            Przy wyzszym stopniu zaawansowania byc moze masz racje. Natomiast jako program sluzacy do przegladania internetu i korzystania z wiekszosci aplikacji linuksowych jest OK.
            Nie jestem w stanie obecnie ocenic poprawnie Mandrivy2007, bo zainstalowalem 64-o bitowa i nie wiem, ktore problemy wynikaja z dystrybucji jako takiej, a ktore sa wynikiem wspomnianych 64-bitow, zele wspolpracujacych z roznymi dodatkami. Np nie udalo mi sie zainstalowac mplayera (koffeine tak), nie mam kodekow do *.wmv , i nie potrafie zmusic wine do dzialania - kursor poskacze, poskacze i.....nic sie nie dzieje, mimo, ze oznacza plik swoim kieliszkiem.

Aurox12 wywarl na mnie korzystne wrazenie (a bylem bardzo zrazony po kilkumiesiecznym korzystaniu z Auroxa 9), wine dzialalo, wszsystkie kodeki pieknie pobral, ale nie daje sobie rady na moim uszkodznym dysku (mbr sie rozsypal) i po kilku uruchomieniach grub przestal sie ladowac (to samo spotkalo ubuntu). Mandriva lepiej sie instaluje i nie pojawiaja sie takie problemy.
    • swawolny.diabel Re: Jaka dystrybucje linuxa wybrac? 29.10.06, 13:53
      każda dystrybucja będzie dobra.
      wybór konkretnej dystrybucji nie ma znaczenia. wszystkie dystrybucje korzystają
      z tych samuch open sourosowych programów. to tylko kwestia domyślnej
      konfiguracji itego jakie pakiety są instalowane.
      w tym co piszesz są dwa ważne aspekty.
      Z jedenj strony piszesz o konfiguracji sprzetowej - więc chcesz by działało
      szybko , z drugiej chcesz by dystrybucja domyślnie obsługiwała wszystko co się
      da. To sprzeczność.
      po to masz mozliwośc zarzadznia pakietami by móc mieć linuksa takiego jaki
      jest ci potrzebny.
      IMO warte rozważenia jest debian i gentoo. kazda z tych dystrybucji ma i
      zalety i wady.
      zalety debiana - światna dokumentacja, popularność, niewielki rozmiary na
      dysku, i rozsądne zarządznie pakietami - jak masz *.deb to sie to da
      zainstalować w przypadku rpm-ów trzeba szukać takiego pod używana dystrybucje to
      irytujące. Wady dość sztywne zależności miedzy pakietami, apkiety są i386.
      Gentoo - łatwe szybkie aktualizacje, optymalizacja kompilowanych programów tak
      jak na to masz ochote jest zdecydowanie najłatwiejsza - co nie znaczy ze
      tyrwialna.
      Wady system zarzadznia pakietami zajmuje spoto miejsca na dysku ~2GB na samo
      portage,jak do tago doda sie źródła i wyniki kompilacji robi sie tago naprawde
      sporo -ok 8GB na środoisko graficzne, dokumentacja taka sobie
      sumie gentoo to raczej dystybucja dla badaczy-experymentatorów którzy
      poświcą czas na kompilacje i konfiguracje, w debianie masz wszysto od reki jest
      mniej konfiguracji ale nie ma takiej elastyczności jak w gentoo
    • michal016 Jaka dystrybucje linuxa wybrac? 01.11.06, 17:03
      Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Zaopatrzyłem się w SuSE (ach, ten
      trójwymiarowy pulpit :) Jednak nie wiem jak uruchomić na nim sieć bezprzewodową
      na karcie z chipsetem ralinka rt2561. Gdyby ktoś wiedział jak to zrobić to
      bardzo proszę o instrukcję. Pozdr
      • rzulw Re: Jaka dystrybucje linuxa wybrac? 02.11.06, 20:16
        moze tutaj znajdziesz odpowiedz

newbie.linux.pl/?id=forum&show=post&post=95150

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka