rino1980 03.11.06, 18:10 Zainstalowalem kadu (gadu gadu dla linuxa), mialem instalke rpm, ale nie chce mi sie uruchomic.Jad odpalam to sie kreci klepsydra przez jakis czas i potem nic :( O co chodzi??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
daniellinux Re: Kadu 03.11.06, 20:55 Odpal kadu pod konsolą i zobacz jakie błędy wypisuje, pewnie brakuje jakiejś biblioteki Link Zgłoś
test281 Re: Kadu 03.11.06, 22:21 no to na pulpicie masz zły odnośnik to programu. W konsoli wpisz: whereis kadu i we właściwościach skrótu czy jak to się nazywa w KDE, wpisz tą samą ścieżke która się pokazała po whereis kadu. Link Zgłoś
rino1980 Re: Kadu 04.11.06, 08:33 Ale jak odpalam gadu z miejsca gdzie jest (/usr/bin) to jest to samo Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Kadu 04.11.06, 10:58 Pobiez jeszcze raz rpm Ze 3-4 dni temy cos zmienaili tworcy kadu i byly jakies niedzialajace rpm - gdy pobralem 2 dni temu rpm juz pieknie sie instalowal Link Zgłoś
durran Re: Kadu 04.11.06, 17:27 Ja mam ten sam problem.Nie w ten sposob uruchomic kadu, mplayer'a i wine.Instalowalem z rpm.Zmienilem uprawnienia na plikach w usr/bin i tak samo w skrotach na pulpit.Jak sie uruchamia to tylko sie kreci klepsydra i znika pozniej. Link Zgłoś
rino1980 Re: Kadu 04.11.06, 17:37 Zrobilem wszystko co radziliscie, ale nadal odpala mi sie tylko z konsoli jako root, ze zwyklego uzytkownika tez nie.O co chodzi??????? Link Zgłoś
durran Re: Kadu 04.11.06, 17:41 Jak odpalam wine spod root'a to wyskakuje mi (/usr/bin/wine-pthread: relocation error: /usr/lib/libwine.so.1: symbol __memcpy_chk, version GLIBC_2.3.4 not defined in file libc.so.6 with link time reference) Link Zgłoś
mrowkolew Re: Kadu 04.11.06, 18:00 a jak instalowaliście te rpm-y? w konsoli czy "klikaczem"? bo to wygląda jakby mu nie pasowała jedna z głównych bibliotek glib-to libc.so to mogą być jakieś nagłówkowe-więc albo nie ma w systemie zaisntalowanego glib-devel zdaje sie np.w MDriva ta nazwa biblioteki nie pokrywa się całkiem z nazwą pliku,albo nie ta wersja tej biblioteki której wymaga dany program(jak nowsza wersja programu a nieuaktualniony system i program był "rpmbuildowany" na systemie z nowszą glibc) jest taka opcja do polecenia rpm poza --test (o ile dobrze pamiętam) żeby sprawdził zależności bez instalowania pakietu-to w konsoli(man rpm powinno wyswietlić coś jak whatrequires zdaje się) albo zrobić rpm -e wine_numer i jeśli nie był w konsoli instalowany to spod konsoli go ponownie rpm -i lub rpm -U (jeśli to aktualizacja) i powinien wypisac co jest nie tak Link Zgłoś
mrowkolew Re: Kadu 04.11.06, 18:08 a tak swoją drogą jest to jednak trochę wkurzające i męczące z tymi bibliotekami,bo czasem to pół systemu trzeba wymienić z powodu jednej biblioteki,gdyż reszta programów z kolei była kompilowana ze starszą wersją i jak choćby w menedzerze pakietów próbuje się zainstalować taką nowszą główniejszą bibliotekę to mamy komunikat-powyższe pakiety muszą zostac odinstalowane z powodu nie spełnienia zależności,no i zostajemy bez programu pocztowego,programu do wypalania płyt itd. :D:D:D albo nie instalujemy nowszej wersji tego jednego programu :) pewnie są jakieś dystra linux które nieco lepiej rozwiązują te zależności,ale czasem wygodniej zostać przy poznanej i poswięcić trochę czasu i nerwów na odświeżenie kilkunastu pakietów:) Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Kadu 04.11.06, 21:45 rino1980 napisał: > Moglbys napisac adres tej stronki www.kadu.net/w/Pobierz Link Zgłoś
durran Re: Kadu 04.11.06, 23:42 Ale moglby mi ktos napisac dlaczego odpalam kadu z konsoli tylko z roota, skoro mam ustawione uprawnienia tez na uzytkownika.Dodatkowo nie chce mi sie odpalac w trybie graficznym Link Zgłoś
durran Re: Kadu 04.11.06, 23:44 Dodatkowo jak odpalam kadu z rota z konsoli to wyskakuje komunikat w kadu, ze "Prosze nie uruchamiac kadu jako root.Jest to wysoce ryzykowne" Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Kadu 05.11.06, 09:38 Moze odinstaluj, i zainstaluj ponownie z rpm wlasciwego dla dystrybucji? Jak w Windows: " Wyjdzmy i wejdzmy jeszcze raz" ;) Link Zgłoś
rino1980 Re: Kadu 05.11.06, 10:11 A jak nie chce sie odinstalowac.Polecenie rpm -e nazwa.rpm nie dziala.I w jakim katalogu musze byc zeby wykonac to polecenie? Link Zgłoś
mrowkolew Re: Kadu 05.11.06, 11:09 o ile pamiętam to rpm-e odinstalowuje program a nie paczkę,też kiedyś robiłam ten błąd aż na tym forum ktoś naswietlił tą kwestię- rpm -erase stosuje się wpisując nazwę pakietu bez .rpm tam np. kadu-numerwesji Link Zgłoś