Dodaj do ulubionych

Zmiana ikony w linux-ie

06.11.06, 22:07
Czy w linuxie (mandrake 10.1) można zmienic ikone tak jak da sie to robic w
windowsie??np ikone firefox-a albo kadu itd...
Obserwuj wątek
    • smutas Re: Zmiana ikony w linux-ie 06.11.06, 22:49
      tak, da sie.
      S.
      • owca_czarna Re: Zmiana ikony w linux-ie 06.11.06, 23:01
        smutas napisał:

> tak, da sie.
        > S.

Czy dobrze myślę, to tutaj można zmienić ikonę? /usr/share/icons/

owca_czarna
        • krzysztofsf Re: Zmiana ikony w linux-ie 07.11.06, 08:08
          owca_czarna napisała:

> smutas napisał:
          >
          > > tak, da sie.
          > > S.
          >
          > Czy dobrze myślę, to tutaj można zmienić ikonę? /usr/share/icons/
          >
          > owca_czarna

No wlasnie ciekawe gdzie? Mi sie nie udawalo, tj, gdy zmienialem, zmaina dotyczyla calej grupy programow czy plikow (robiona z poziomu pulpitu). Nie dokopalem sie gdzie mozna zmienic wlasciwosci dla ikony konkretnego programu.
          • rootol Re: Zmiana ikony w linux-ie 07.11.06, 15:10
            W KDE klikamy prawym na ikonie którą chcemy zmienić, wybieramy właściwości, potem klikamy na aktualną ikonkę i możemy wybrać inną ikonę (do wyboru z zainstalowanego zestawu lub z konkretnego pliku ikony). Piszę z pamięci, a teraz nie mam jak tego sprawdzić więc coś mogłem zamieszać ;). Nie wiem jak jest w innych środowiskach.

pzdr,
            rootol
            • mrowkolew Re: Zmiana ikony w linux-ie 08.11.06, 12:26
              dokładnie-prawoklik-pokaze się okno właściwości gdzie oprócz opisu pliku jest
              małe okienko ikonki-na to się klika i wtedy wyswietla się nowe okno gdzie możemy
              wybierać z kilku zestawów zatytułowanyc >przyciski aplikacji,typy pkików
              itp.-tak więc jest tu bardzo duża dowolność-firefoxowi można nawet zafundowac
              ikonkę gimpa,też liska

z innych ciekawych rzeczy-można też zmienić wygląd <start> -kolor i zamiast
              literki K w KDE może być niebieski czy zielony guzik-to wszystko jest w
              menuKDE>konfiguracja>wygląd i zachowanie okien i tam można zmieniać ustawienia
              różnych elementów-zestawy kolorów jak w win,wygląd okien-np.te krzyżyki do
              zamykania okna i pasek przewijania mogą być różne,postęp ładowania strony w
              konqueror czy pobierania pliku z netu-może być albo jako ciągła jednobarwna
              linia albo jako skala barw lub słupki postępu,można zrobić przezroczyste menu
              start i pasek stanu (przezroczystość nawet w %-tylko nie dla każdego
              schematu-themes jest dostępna ta opcja przezroczystości),nie pamiętam jak się to
              nazywa ale pasek stanu i menustart może też mieć deseń np. marmuru-takie
              smugowanie itd itd
              można też ściągnąć sobie nowe ikonki-albo jako gotowy rpm albo jako paczkę .tgz
              bodajże-rpm się instaluje jak to rpm a tar.gz dodaje się wchodząc w te
              ustawienia wygląd i zachowanie okien(look and feel) i tak gdzie są ikony na dodi
              wskazuje scieżkę gdzie ściągnęliśmy ten nowy zestaw

a tak to może wyglądać(choc takiej czcionki ekstremalnej chyba nie miałabym
              odwagi ustawić ;)-na polski to i tak ciężko bo "krzaki" by pewnie były
              www.netbeans.org/images/screenshots/5.0/napkin2-cm.png
              acha no i konqueror-mozemy sobie ustawić tło okna-to na czym widzimy albo okonki
              albo drzewko plików(zależnie jak sobie widoki ustawimy)-tym tłem moze być nawet
              jakieś "nasze"-czyli zrobione własne lub sciągnięte zdjęcie-tapetka po
              prostu,albo domyślne zestawy(tylko nie wiem czy nie trzeba dodać jakiejś paczki
              z cd instalacyjnego-kdeaddons graphic o ile pamiętam lub podobnej-będzie w
              opisie pakietu po wybraniu go w rpmdrake co zawierają te kdeaddons o ile
              domyślnie nie są poinstalowane)
              a dodatkowe themsy,ikonki dla kde stąd na przykład
              www.kde-look.org/index.php?xsortmode=high&page=0
              • krzysztofsf Re: Zmiana ikony w linux-ie 09.11.06, 21:16
                mrowkolew napisała:

> dokładnie-prawoklik-pokaze się okno właściwości gdzie oprócz opisu pliku jest
                > małe okienko ikonki-na to się klika i wtedy wyswietla się nowe okno gdzie możem
                > y
                > wybierać z kilku zestawów zatytułowanyc >przyciski aplikacji,typy pkików
                > itp.-tak więc jest tu bardzo duża dowolność-firefoxowi można nawet zafundowac
                > ikonkę gimpa,też liska
                >

Ale mam takie sytuacja, jak np w mandriva2007 mplayer na AMD64 - niby sie zainstalowal, ale nie dziala. Wyciagnalem na pulpit skrot - mam mplayer a ikona systemowa "zebatka" - i teraz gdy zmieniam ta zebatke na inna, wszystkie programy oznaczone zebatka zmieniaja sie tak samo - momo, ze niby identyfikuje go wlasna nazwa.
                • mrowkolew Re: Zmiana ikony w linux-ie 10.11.06, 12:08
                  a instalowałeś pakiet mpayer-gui bodajże? bo jak nie to w taki sposb jak
                  uruchamiasz to uruchamiasz sobie tak jakby spod konsoli binarkę
                  jeśli instalowałeś pakiet mplayer-gui to mplayer uruchamia się poleceniem
                  gmplayer o ile jeszcze pamiętam(osobiście wolę jednak xine ,u mnie lepiej
                  chodzi,ale o tym już było,zależności z sterownikami obrazu x11,xvid i coś
                  tam,mnie prościej z xine)
                  no i jak dasz skrót do gmplayer (ścieżka usr/bin/gmplayer) to chyba będzie normalnie

jesli masz skrót do gmplayer a tak się dzieje to trzeba poczekać aż się wypowie
                  ktos bardziej zaawansowany w sprawach sporządzania skrótów do programów w
                  linux-tylko napisz jak zrobiłeś ten skrót i jaką podałeś ścieżkę do programu mplayer

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka