Dodaj do ulubionych

stary komputer - co zrobić

17.11.06, 09:27
Mam stary komputer (PII 233 MHZ i tak dalej, bez HD) i chcę się go pozbyć.
Jakieś rady? Nie chcę wyrzucać na śmienik...
Obserwuj wątek
    • gluby Re: stary komputer - co zrobić 17.11.06, 09:47
      sprzedaj na allegro.pl . powwaznie
      • Gość: Powaga Re: stary komputer - co zrobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 12:18
        gluby napisał:

> sprzedaj na allegro.pl .

A nie szkoda sobie zawracać DUPY tym allegro !

Przecież takiego złomu nikt weźmie nawet darmo ! :)

> powwaznie

Ja też POWAŻNIE ! :)
        • Gość: Greg Re: stary komputer - co zrobić IP: 212.76.40.* 17.11.06, 12:26
          Na pewno? Mało widziałeś - taki komputerek może posłużyć jako np. router (z
          jakąś dyskietkową dystrybucją specjalizowaną Linuxa), poza tym do prostych prac
          biurowych etc.
          • Gość: xosrow Re: stary komputer - co zrobić IP: 217.97.144.* 17.11.06, 12:57
            może użyj go jako sprzętowy firewall - odciążysz system, ew. koszt to dysk <1GB
            - stawiasz jakieś *bsd czy linuxa i działa (po konfiguracji oczywiście)
            • Gość: ala Re: stary komputer - co zrobić IP: *.icpnet.pl 17.11.06, 15:51
              Chętnie bym wzięła.Moja babcia zapragnęła mieć kompa ,niestety nie ma kasy:)
              Jeśli uda sie podłaczyć do niego internet to reflektuje.mariabera@poczta.onet.pl
              • Gość: Złomiarz Re: stary komputer - co zrobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 15:59
                Gość portalu: ala napisał(a):

> Jeśli uda sie podłaczyć do niego internet

A na jakim systemie chcesz mieć ten internet ?

Na tym złomie system Windows XP będzie się uruchamiał z 3 godziny a zanim
                otworzy się przeglądarka internetowa to...babcia już może tego nie doczekać.
                • Gość: ala Re: stary komputer - co zrobić IP: *.icpnet.pl 17.11.06, 16:11
                  fakt ,babcia ma prawie 80 lat ,ale jeszcze żwawa(chłopa przez internet chce
                  jeszcze znaleźć:))a windows 98?
                  • Gość: Złomiarz Re: stary komputer - co zrobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 19:03
                    Gość portalu: ala napisał(a):

> fakt ,babcia ma prawie 80 lat ,ale jeszcze żwawa(chłopa przez internet chce
                    > jeszcze znaleźć:))a windows 98?

Chyba nie lubisz babci skoro chcesz ją zamęczyć takim ZŁOMEM. :(

Mało już jest programów pod Windows 98 i TO też miej na uwadze chcąc używać
                    systemu innego jak Windows XP. :)

• Gość: x Re: stary komputer - co zrobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 19:20
                      zarabiamy na prowizje ?

W zupelnosci wystarczy dla babci taki komputer.
                      Ja kupilem ojcu starego laptopa P2 , dysk 4GB, 128MB RAM, "pozyczylem" plytke z
                      Win98 (nie ma juz aktualizacji ani supportu wiec i Microsoft juz raczej sie nie
                      interesuje ta platforma) i smiga. Mozilla, jakis prosty edytor tekstowy np
                      AbiWord, darmowy Antivir , ktorys z lzejszych firewalli i w zupelnosci wystarczy.
                      Pozostalych programow sa wciaz tony i chodza doskonale - winamp, ifran, zippery,
                      cokolwiek jeszcze innego. Poza Windowsem wszytkie programy moga byc legalne, bo
                      darmowe co do Win to musisz zdecydowac czy placic te kolo 100 zl (allegro) lub
                      300 (microsoft reseller) czy isc w piractwo. Wg mnie legalna opcja sie nie
                      kalkuluje z uwagi na to ze firma porzucila ten system a wciaz chcialaby robic na
                      nim kaske. No, ale to juz twoja decyzja

• Gość: Złomiarz Re: stary komputer - co zrobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 16:03
            Gość portalu: Greg napisał(a):

> Na pewno? Mało widziałeś

Ty za to nie używałeś dzisiaj takiego ZŁOMU. :)

> - taki komputerek może posłużyć jako

Jako ZŁOM ! :)
            • Gość: Greg Re: stary komputer - co zrobić IP: 212.76.40.* 17.11.06, 16:34
              Jak nie wiesz, to się nie wypowiadaj! Tak się składa, że jeszcze 3,4 miesiące
              temu działał u mnie taki sprzęt (konkretnie na Celeronie 300A) właśnie jako
              router - z jakimś starym Linuxem jako OSem.
              • Gość: Mi Re: stary komputer - co zrobić IP: *.chello.pl 17.11.06, 17:43
                Popytaj po znajomych, może znasz jakiegoś fachowca co naprawia kompy takiemu
                każda sprawna część się przyda.
                • Gość: Złomiarz Re: stary komputer - co zrobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 18:57
                  Gość portalu: Mi napisał(a):

> Popytaj po znajomych, może znasz jakiegoś fachowca co naprawia kompy takiemu
                  > każda sprawna część się przyda.

A przyda się ! Żeby śmietnik zapełnić ! :)))
                  • aynshtayn Re: stary komputer - co zrobić 17.11.06, 19:23
                    coz - widze, ze ze starego, poczciwego P II zrobili sobie posmiewisko... smutne
                    :( z porad praktycznych:
                    a) rzeczywiscie - opchnac na allegro
                    b) podarowac dzieciakom z domu dziecka czy innej potrzebujacej instytucji
                    c) podarowac pani, ktora zglaszala ta potrzebe dla swojej babci: taki zestaw
                    postawiony na win98 a nawet 95 i do tego przegladarka typu Firefox czy Opera
                    dadza naprawde sporo radosci. ten post jest pisany z "antyku" w konfiguracji
                    Celeron 566 / 256 ram / gf4 mx / jakis tam dysk 80 giga. naprawde, nie rozumiem
                    "przesmiewcow" ze sprzetem za 4000 zl (ktorzy oczywiscie twierdza, ze legalny
                    win jest za drogi, ale 4 kola na sprzet to maja :D), uwazajacych ze nic nie
                    mozna z tego sprzetu wykrzesac. doprawdy - zal mi was, moi mili...

POzdrawiam serdecznie i gratuluje tak zywotnej babci :)
                    • b.oh Re: stary komputer - co zrobić 17.11.06, 19:47
                      Ja jestem gotów go zutylizować. Żeby nieekologicznie nie było. Ale nie chcę za
                      to płacić. I dlatego pytam.
                      • aynshtayn Re: stary komputer - co zrobić 17.11.06, 19:54
                        naprawde - <b>spraw, zeby ktos mial udane swieta!</b>
                        popytaj po znajomych - moze ktos ma jakis dzialajac dysk twardy "do
                        utylizacji", wrzuc go do tego kompa i daj jakiemus biednemu dziecku.
                    • swawolny.diabel Re: stary komputer - co zrobić 17.11.06, 20:26
                      no masz racje. Popieram w całej rozciągłości.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka