Dodaj do ulubionych

spróbujcie mieć legalne oprogramowanie

IP: 212.244.198.* 05.12.06, 14:23
postanowiłem napisać nowy wątek bo poprzedni tak się rozrósł że ciężko już nad nim zapanować. spróbuję powiedzieć rzecz niepopularną - ktoś kto ma pirackie oprogramowanie to zwykły złodziej, nie warto o tym dyskutować, warto zabrać komputer i tyle, i dowalić jakąś grzywnę. teraz czemu:

1.system - "nie stać...","ceny tu ceny tam","nasze zarobki" i tego typu pi..y, nikogo nie zamierzam namawiać na linuksa - ale ja kupiłem XP OEM na allegro za 340 zł i teraz pomyslcie: ile wydajecie na zestaw komputerowy jak go kupujecie - 2-3-4 tys? najczęściej bierzecie go na kredyt - o ile będzie większa rata za te 340 zł. u mnie była większa o 15 zł - tyle kosztuje legalność. więc prosze nie opowiadać bzdur o tym jak to straaaasznie drogo. o tym ze można odłożyć 2 m-ce to nawet nie napiszę bo wyjdę na świętego.
poza tym co mnie bawi najbardziej - wiele użytkowników jest na utrzymaniu rodziców - więc co oni p...ą że drogo?? ich to kosztuje czy rodziców??

2.programy - tu się zaczyna - jakie to kosmicznie kosztowne, a przecież niezbędne. a pomyslał ktoś o używaniu np. open offica, albo deep burnera, zamiast ms office i nero?? WSZYSTKIE programy poza XP mam freeware - wystarczy poszukać w googlach. ale to przecież łatwiej świrować nowiutkim nero, czy ostatnią wersją offica - oczywiście z krakiem - na jakiego super-gościa się wtedy wychodzi, no nie? legal nie jest cool :)
poza tym śmieszy mnie jak gość mówi o niesamowitym bogactwie funkcji swojego pirata (oczywiście nie do zastąpienia przez freeware) - a jak znam takich paru buraków u mnie w gdańsku, to zaden nie zna nawet ich połowy :D:D oczywiście kolesie mają poinstalowane fotoszopy,corele i uzywaja ich do tego żeby zdjęcie z wakacji rozjaśnić :D:D:D śmiech na sali albo koleś instaluje cały pakiet office żeby napisać od czasu do czasu cv-kę i poogladać prezentacje w pps :D:D - ale jak ktoś sie pi..ą urodził to kanarkiem nie umrze :D

tyle mam na początek, może sie później coś nawinie to dopiszę. natomiast podsumowując, ktoś kto ma piraty to złodziej = śmieć = do odstrzału
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: spróbujcie mieć legalne oprogramowanie 05.12.06, 15:35
      A moze trzeba zrobic liste darmowego oprogramowania i zamiennikow.

Moja lista - darmowe (nie zawsze open source) programy. Praktycznie kazdy ma
      swoja polska wersje jezykowa:

- system operacyjny: debian unstable + gnome 2.16.2. podobnie moze byc win2k/xp
      ale oczywiscie trzeba placic. znaczna czesc darmowego oprogramowania dziala ok
      - edytor tekstu: Open Office - www.openoffice.org/ albo AbiWord -
      www.abisource.com/
      - programy biurowe: Open Office lub cos z KOffice albo z "gnome" office (np
      Gnumeric),
      - programy graficzne:
      Gimp - gimp.org/
      GThumb - gthumb.sourceforge.net/
      F-spot - f-spot.org/Main_Page
      - cos do sluchania/katalogowania muzyki:
      Rhythmbox - www.gnome.org/projects/rhythmbox/
      Banshee - banshee-project.org/Main_Page
      BMP - bmp.beep-media-player.org/index.php/BMP_Homepage
      Amarok - amarok.kde.org/
      mozna bez problemu znalesc mase innych
      - multimedia:
      Totem - www.gnome.org/projects/totem/ - totem ze wsparciem Xine odtworzy
      praktycznie kazdy format, wtyczka do Mozilli/Firefoksa odtworzy kazdy strumien
      na www (Quicktime tez swietnie dziala)
      MPlayer - www.mplayerhq.hu/design7/news.html - to juz klasyka, podobnie
      jak totem
      - internet dla ludu:
      klient poczty: Evolution - www.gnome.org/projects/evolution/ - jest swietny
      klient newsow: Pan - pan.rebelbase.com/
      klient ftp: wiadomo;) ftp na konsoli
      p2p: aMule, Azureus itp
      "komunikator": Gaim - gaim.sourceforge.net/ - najbardziej uzyteczny, bez
      zbednych bajerow
      Ekiga - www.gnomemeeting.org/
      sa tez jakies Skype itp, ale wg mnie to strata czasu - sprzetowa bramka voip i
      dsl na 'dry loop' to jest to:)
      - nagrywanie plyt:
      k3b ciezko pobic: www.k3b.org/
      Brasero aka Bonfire - perso.orange.fr/bonfire/ - swietnie sie rozwija i
      zadziwia dodatkowymi mozliwosciami (dzieki integracji z innymi programami)
      - oprogramowanie do "udziwnionego" sprzetu:
      gtkpod do obslugi ipoda - itunes w wersji 7 stal sie jakis mulowaty i
      denerwujacy. zlota zasada jest pomyslec 5 minut zanim sie cos kupi - najlepszy
      sprzet to taki ktory nie wymaga jakiegokolwiek specjalnego sterownika (dziala np
      na generycznym albo 'emuluje' znany standard). ipod i telefon z itunes (Razr
      V3i) to jedyne dziwaczne urzadzenia ktore podlaczam.

Polecam tez: gnomefiles.org - masa dodatkowego oprogramowania (np do
      zabawy w video etc - akurat nie bawie sie takimi rzeczami)
      Akurat te wymienione wystarczaja w zdecydowanej wiekszosci potrzeb i od ladnych
      kilku lat nie potrzebowalem komercyjnego zamiennika do czegokolwiek. Zyje,
      pracuje, zarabiam, zalatwiam praktycznie wszystko przez siec (z lenistwa:) -
      jakos sie da.
      • kajetanb52 Re: spróbujcie mieć legalne oprogramowanie 05.12.06, 16:44
        kell99 napisał:

> - system operacyjny: debian unstable + gnome 2.16.2. podobnie moze byc win2k/xp

Niesamowite unstable Linux i to boski Debian :P

• kell99 Re: spróbujcie mieć legalne oprogramowanie 05.12.06, 16:58
          kajetanb52 napisał:

> kell99 napisał:
          >
          > > - system operacyjny: debian unstable + gnome 2.16.2. podobnie moze byc wi
          > n2k/xp
          >
          > Niesamowite unstable Linux i to boski Debian :P

Zeby windows bylo takie 'stable' jak Sid :P
    • maddox84 Re: spróbujcie mieć legalne oprogramowanie 05.12.06, 15:49
      > nikogo nie zamierzam namawiać na linuksa - ale ja kupiłem XP OEM na allegro za
      > 340 zł i teraz pomyslcie: ile wydajecie na zestaw komputerowy jak go kupujecie
      Z tego co się orientuję to wersja OEM ma zastrzeżenie, że można ją sprzedawać
      TYLKO razem z komputerem więc jakby złamałeś prawo :P
      • kell99 Re: spróbujcie mieć legalne oprogramowanie 05.12.06, 15:50
        maddox84 napisał:

> Z tego co się orientuję to wersja OEM ma zastrzeżenie, że można ją sprzedawać
        > TYLKO razem z komputerem więc jakby złamałeś prawo :P

A moze kupil OEMa z myszka za 20zl :)
        • lambert77 Re: spróbujcie mieć legalne oprogramowanie 05.12.06, 15:59
          licencja uległa zmianie. Stwierdzasz, że sam sobie jesteś producentem kompa i
          możesz kupić oema. Więc chłopak żadnej ameryki nie odkrył. Najbardziej mnie
          tylko wpienia, że co parę lat przy gruntownej przebudowie kompa musiałbym
          dokładać do systemu i kolekcjonować płytki z oem :)
          • kell99 Re: spróbujcie mieć legalne oprogramowanie 05.12.06, 16:12
            lambert77 napisał:

> licencja uległa zmianie. Stwierdzasz, że sam sobie jesteś producentem kompa i
            > możesz kupić oema. Więc chłopak żadnej ameryki nie odkrył. Najbardziej mnie
            > tylko wpienia, że co parę lat przy gruntownej przebudowie kompa musiałbym
            > dokładać do systemu i kolekcjonować płytki z oem :)

A moze sprzedal myszke za 300zl + oprogramowanie niezbedne do uruchomienia
            darmowych programow dolaczonych do myszy? :)

IMHO to bzdura by nie moc odsprzedac czegos za co zaplaciles!
        • Gość: krow Re: spróbujcie mieć legalne oprogramowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 16:06
          Może kupił nowego z jednego ze sklepów ktore zamieszczają się na Allegro?
          A ja mam takie pytanie:
          Co jeżeli potrzebuje programu do nauki? A Photoshopa używam nie tylko do obróbki
          zdjęć z wakacji, ale mam nadzieje na znalezienie pracy w tej dziedzinie. A
          pracodawca co: "potrzebujemy ludzi, którzy znają obsługę Photoshopa, 3dsmax,
          itp., dodatkowo prosimy o przesyłanie portfolio". I co w tej sytuacji? Albo
          jechać na piratach albo wydać parę tysięcy i kupić te programy, nauczyć się ich
          i dopiero szukać roboty. No, pozostaje się jeszcze zapisać do jakiejś szkoły,
          albo na jakiś kurs, tylko z tego co przeglądałem oferty takich szkół to uczą tam
          tylko pakietu Corela (spisek jakiś czy coś). A jeżeli chodzi o programy 3d to
          spotkałem się tylko z jedną szkołą w Polsce.
          • Gość: p2p Re: spróbujcie mieć legalne oprogramowanie IP: *.acn.waw.pl 05.12.06, 16:46
            > Co jeżeli potrzebuje programu do nauki?

A kto powiedzial, ze nauka ma byc za darmo? Nauka to inwestycja i przewaznie
            kosztuje. Niektorzy producenci maja wersje edukacyjne swoich programow - inni
            nie. Poza tym, czy jesli wyslesz bardzo dobre portfolio wykonane w innym
            programie a ktos inny kreske w Photoshopie to myslisz, ze sam fakt uzycia
            Photoshopa cos tu zmieni? Zasada dzialania takiego chociazby Gimpa i PS jest na
            tylke podobna, ze spokojnie mozna szczegoly dopracowac na wersji trial. Taka
            jest prawda niestety ...
            • Gość: krow Re: spróbujcie mieć legalne oprogramowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 16:54
              z tego co wiem, to każda wersja trial staje się po upływie terminu użytkowania
              wersją nielegalną, więc i w tym wypadku będę używać pirackiej wersji.
              • Gość: p2p Re: spróbujcie mieć legalne oprogramowanie IP: *.acn.waw.pl 05.12.06, 16:59
                > z tego co wiem, to każda wersja trial staje się po upływie terminu użytkowania
                > wersją nielegalną, więc i w tym wypadku będę używać pirackiej wersji.

Jesli w ogole nie znasz PS to rzeczywiscie zajmie to wiecej. Ale tak jak
                napisalem - nauka kosztuje. Szkola, w ktorej ucza grafiki (i m.in. PS) tez nie
                jest darmowa a mimo to jakos nikt nie protestuje.
      • Gość: grucha Re: spróbujcie mieć legalne oprogramowanie IP: *.4web.pl 05.12.06, 16:26
        maddox84 napisał:
        >Z tego co się orientuję to wersja OEM ma zastrzeżenie, że można ją sprzedawać
        >TYLKO razem z komputerem więc jakby złamałeś prawo :P

do maratonu uśmiechu z takimi tekstami panie maddox
        acris.pl/produkt.jsp;jsessionid=5E935E617F45F30BF9EA6849700DE103?pid=851
        • maddox84 Re: spróbujcie mieć legalne oprogramowanie 05.12.06, 18:31
          W takim razie sorki, mój błąd... kiedyś po prostu tak mi ktoś powiedział..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka