Dodaj do ulubionych

Znikający CD-ROM

13.01.07, 19:14
Mój komputer postanowił nagle zastrajkować i przestał wykrywać CD-ROM.
Dokładniej rzecz biorąc jest to nagrywarka DVD (choć nie wiem czy to akurat
ma tu jakieś znaczenie). Ostatnio próbowałam obejrzeć jakiś film DVD, lecz po
kilku minutach odtwarzania komputer sie zawiesił - przestał wogóle reagować
na cokolwiek, więc go zresetowałam. Po ponownym uruchomieniu okazało się, że
wogóle nie wykrywa CD-ROMu, tak jakby nie był on nawet podłączony. Wyłączyłam
więc komputer i otworzyłam kieszeń szpileczką, w celu wyjęcia płyty. Po
włączeniu komputera (o dziwo) w/w znów się pojawił. Włożyłam więc inną płytę,
sytuacja się powtórzyła (czyli znów się zawiesił, ręcznie wyjęłam płytę no i
nastąpił wielki come back). I tak kilka razy. Po jakimś czasie takiej zabawy
wydawało się, że sytuacja została opanowana. Udało mi się nawet obejrzeć w
całości film umieszczony na płycie, od której wszystko się zaczęło. Jakże
jednak mylące były to pozory! Na drugi dzień, po włączeniu komputera okazało
się, że CD-ROM znowu znikł i tym razem niestety już nie powrócił.
Myślę, że warto jeszcze nadmienić, że jest to nowy sprzęt (nie ma jeszcze 2
miesięcy) i do tej pory nie było z nim rzadnych problemów.
Co robić? Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: Sławek62 Re: Znikający CD-ROM IP: *.klaudyny.waw.pl 13.01.07, 20:16
      Czy DVD jes widoczny w Manadżerze urządzeń (Panel ster. - System - Sprzęt) -
      Stacje Dysków CD/DVD
      Co widać w Kontrolery IDE ATA/ATAPI
      Jeśli możesz zdejmować obudowę sprawdź
      1. Jaki kabel do DVD (40, czy 80 żył - łączówki mają rózne kolory : Niebieski
      do płyty, Szary SLAVE, Czarny MASTER)
      2. DVD powinen mieć ustawioną zworę na MASTER, i tak też być podpięty
      3.Spróbuj zamienić kable między IDE0, a IDE1. Jeśli system nie wystartuj to
      uszkodzony kabel od DVD
      • isil2 Re: Znikający CD-ROM 13.01.07, 21:22
        W Menadżeże Urządzeń widoczna była tylko zakładka Stacje Dysków, pod którą
        widoczny był, niewiele mi mówiący, skrót: ST380215A, natomiast w Kontrolerach
        IDE ATA/ATAPI były:
        a) Kontroler VIA Bus Master IDE
        b) Podstawowy kanał IDE
        c) Pomocniczy kanał IDE.
        Kabel ma 80 żył i końcówkę czarną. Zworek na DVD ustawiony był na SLAVE, więc
        przestawiłam go na MASTER. Po włączeniu komputer dziwnie zapiszczał i zamiast
        ładować Windowsa, przerzucał tylko białe strony z jakimiś dziwnymi napisami.
        Nie mogłam go nawet wyłączyć bo traktował to jako Reset, musiałam więc odłączyć
        zsilanie. Zworek przestawiłam spowrotem na pozycję SLAVE i komputer zastartował
        bez problemów, po uruchomieniu Windowsa okazało się, że DVD jest wykrywane.
        Pytanie tylko na jak długo:)
        W Menadżeże Urządzeń poawiła się zakładka Stacje Dysków CD-ROM/DVD pod którą
        ukazała się następująca nazwa: Lite-on DVD RW LH-18A1P. Kontrolery IDE
        ATA/ATAPI bez zmian.
        I o co tu chodzi?
        • Gość: Sławek62 Re: Znikający CD-ROM IP: *.klaudyny.waw.pl 13.01.07, 22:03
          Sorry
          Czy DVD jest podpięte samotnie do taśmy, czy łącznie z innym urządzeniem -
          jakim?. Jakiki masz : dysk, płytę gł, procesor. Ile łączówek IDE na płycie gł
          jest wykorzystane i co jest do nich podpięto.
          • isil2 Re: Znikający CD-ROM 13.01.07, 22:14
            O rany! O dysku wiem tylko, że ma 80 GB i że jest podpięty na tej samej taśmie
            co DVD. Co do reszty informacji o które pytasz - możne je gdzieś odczytać?
            • Gość: Sławek62 Re: Znikający CD-ROM IP: *.klaudyny.waw.pl 13.01.07, 23:10
              Jeśli posiadasz dodatkową taśmę ATA133(80- ŻYŁ), doradzam rozdzielenie DVD i
              dysku, Ustawić DVD na MASTER, a dysk na SINGLE, lub CABLE SELEC. i podpiąć je
              do czarnych łączówek taśm. Dysk do IDE0(Primary), DVD do IDE1(Secondary) na
              plycie gł. . Jeśli dodatkowej taśmy nie masz to trzeba dokupić(15 - 20pln),
              najlepiej taśmę zwiniętą w okrągłej osłonce( lepszy przepływ powietrza). Ta
              operacja jest konieczna dla wydajnej pracy zesyawu.
              Informacji o systemie udzieli ci program Everest(free)
              • isil2 Re: Znikający CD-ROM 13.01.07, 23:16
                Dziękuję serdecznie za pomoc. Mam nadziję, że dodatkowa taśma pomoże, a jeżeli
                nie to się jeszcze odezwę:)
                Pozdrawiam
              • Gość: fazji1 Re: Znikający CD-ROM IP: *.gprspla.plusgsm.pl 14.01.07, 00:00
                Zgadza sie trzeba podlaczyc dysk druga tasma i powinno byc ok.A swoja droga... kto podpina dysk i naped dvd lub cd do jednej tasmy??? idiotyzm!!Tego kompa kupilas w sklepie?? czy w jakims markiecie?? bo wnioskuje ze dysk jest na ATA a nie na SATA juz chyba nie sprzedaja zestawow z ATA.Jezeli to sprzet ze sklepu to gratuluje sprzedawcy... Ja bym go reklamowal bo jawnie w kulki polecieli.
                • isil2 Re: Znikający CD-ROM 14.01.07, 00:41
                  Ten komputer to raczej taki składak, a robił to znajomy znajomego, więc nie
                  bardzo wypada mi reklamować. Co najwyżej poprawiać błędy:)
                  • Gość: fazji1 Re: Znikający CD-ROM IP: *.gprspla.plusgsm.pl 14.01.07, 00:47
                    Wiec gratuluje znajomemu znajomego "pomyslowosci" i "fachowosci" bo albo sie raczej na sprawie nie zna albo chcial zaoszczedzic na glupiej tasmie kilka groszy i wcisnal taki bubel...Ech ludzie...szkoda gadac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka