Dodaj do ulubionych

Instalacja linuxa przez LAN - czy możliwa

09.02.07, 23:50
czy możliwa jest taka oto procedura: Udostępniam na Win XP zamontowany w
daemonie lubi innym programie obraz ISO DVD z płytką instalacyjną do Linucha,
poprzez normalny share albo ewentualnie FTP, a na drugim komputerze podpiętym
do LANu odpalam kompa z CD z jakimś magicznym boot loaderem, który spowoduje
że ten komp bedzie mógł bootować z tego obrazu udostępnionego w sieci i
zainstalować przez LAN linucha? Dodam że oba kompy maja publiczne IP choć są w
jednej sieci lokalnej, jesli ma to znaczenie. Chodziłoby mi też o sposób
uniwersalny, czyli żeby dowolną dystrybucję można było instalować, bo chyba
nie wszystkie, albo wręcz mało która udostępnia takie sposoby sama z siebie.

Czy to jest w ogóle wykonalne?
Obserwuj wątek
    • olpc Re: Instalacja linuxa przez LAN - czy możliwa 10.02.07, 00:14
      Trzeba tylko pamiętać, aby sprawdzić, że komputery się widzą, tj. wykonać z
      kompa z CD polecenie ping w kierunku serwera FTP lub innego pod Win XP. Ważna
      jest klasa adresów. Skorzystaj z klasy C przypisując ją obydwu komputerom. Na
      przykład:
      Win XP -----------------------------
      • olpc Re: Instalacja linuxa przez LAN - czy możliwa 10.02.07, 00:22
        Przeczytałem jeszcze raz ten fragment na temat bootowania z obrazu iso. Widzę,
        żę być może odpowiedziałem nie na tematu, więc zapytam: Po co płyta CD, skoro
        komputer ma się bootować przez coś w stylu wake on karty sieciowej? Albo tak,
        jak odpowiedziałem i z płytą CD albo bez płyty CD i na zasadzie LTSP poprzez
        pobudzenie karty.
        • prosimysiezalogowac Re: Instalacja linuxa przez LAN - czy możliwa 10.02.07, 00:30
          Hmm nie wiem nic o możliwości bootowania przez karte sieciową bezpośrednio i jak
          by się to miało odbywać, miałem na myśli coś takiego że, jest jakiś boot cd
          który odpali program umożliwiający wpisanie adresu (np. po protokole FTP) do
          miejsca gdzie siedzi sobie udostępniona płyta bootowalna i że dalej bootowanie
          poleci z tego obrazu via LAN, ale to chyba niemożliwe. Rozumiem że niektóre
          dystrybucje cos podobnego umożliwiają ze swojego własnego boot cd, że jest już
          taki mechanizm chyba w Suse, ale to chyba rzadkość
          • olpc Re: Instalacja linuxa przez LAN - czy możliwa 10.02.07, 00:59
            Możliwość instalacji przez sieć ma większość dystrybucji. Z tych bardziej
            znanych oprócz (Open)SUSE są to: Debian, Fedora, Arch, PLD itd.
            Rzeczywiście taki uniwersalny instalator nie istnieje. Prawdopodobnie dlatego,
            że przed wykonaniem połączenia musiałby zadać za dużo pytań. Może z czasem
            dystrybucje się ujednolicą do tego stopnia, że pisanie takiego instalatora
            będzie miało większy sens.
            Teraz wystarczy ściągnąć mini-iso albo nawet kilka (czasem 2-3) plików i
            podstawa do instalacji sieciowej jest. Takie ściągnięcie, nagranie lub wypalenie
            trwa niedługo nawet przy wolnym łączu.
            W naszym przypadku nie trzeba niczego ściągać, bo iso na Win XP prawdopodobnie
            zawiera odpowiednie pliki/obrazy. Wystarczy przeczytać tamtejsze INSTALL albo
            README, aby poznać polecenie umożliwiające skorzystanie z nich.
          • szast_adam Re: Instalacja linuxa przez LAN - czy możliwa 10.02.07, 01:25
            zobacz tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15430&w=56055006&a=56101055
            W skrajnym przypadku mozesz zainstalowac system bez napedu CD w komputerze.
            Acha. Podzial na partycje i wgranie tego pliku (obrazu) mozesz zrobic,
            podlaczajac "na chwile" dysk do innego komputera (jesli naprawde nie ma napedu
            CD, zeby zabootowac).

Pozdrawiam
            AdamS.
            • szast_adam Re: Instalacja linuxa przez LAN - czy możliwa 10.02.07, 01:29
              No i zapomnialem. W strukturze katalogow, w tym samym miejscu, co
              "diskboot.img", powinien byc tez plik "bootcd.iso" lub jakos tak - jest to maly
              (kilkanascie MB) obraz CD bootujacego w celu instalacji przez siec. Najlepiej w
              tej metodzie nagraj go na CD-RW (bo potem do niczego to nie bedzie potrzebne)

A.
          • smutas Re: Instalacja linuxa przez LAN - czy możliwa 11.02.07, 05:33
            Po przeczytaniu twoich pytan dalej nie wiem czy chodzi ci o zainstalowanie
            Linuksa z obrazu umieszczonego na innym PeCecie w LAN czy bootowanie systemu z
            sieci
            • prosimysiezalogowac Re: Instalacja linuxa przez LAN - czy możliwa 11.02.07, 10:53
              NIE chodzi o bootowanie całego systemu przez LAN. Rzeczywiście może nie dość
              jasno zapytałem dlatego opiszę to tak: Mam 2 komputery: w jednym jest Windows Xp
              i napęd DVD, w drugim jest tylko napęd CD. Na tym, w którym jest tylko napęd CD
              chcę zainstalować linuksa z obrazów DVD.

Wyjście z sytuacji 1): Musiałbym nagrać płyty instalacyjne, wymontować napęd dvd
              z jednego i zamontować w drugim komputerze, zainstalować i zamontować z
              powrtotem w pierwszym (bo tam mi jest potrzebny na co dzień). Dużo roboty a poza
              tym napęd jest dość powolny i nie jestem pewien, czy nie szło by szybciej przez
              100Mbitowy LAN.

Wyjście z sytuacji 2): Kupić sobie drugi napęd DVD. Szkoda mi tych złotówek,
              może da się to jednak zrobić za darmo i przy okazji czegoś się nauczyć

Wyjście z sytuacji 3): Udostępnić jakoś obrazy DVD na komputrze 1 i poprzez LAN
              zainstalować z nich Linuksa na komputerze 2 - i o to mi chodziło w moim pytaniu.

Wyjście z sytuacji 4): poprzez LAN przenieść pliki z płyt instalacyjnych na HDD
              komputera docelowego i tam spróbować czy da się zainstalować Linuxa z dysku -
              podejrzewam że się nie da lub jest to trudne.
              • olpc Re: Instalacja linuxa przez LAN - czy możliwa 11.02.07, 11:49
                Wyjście z sytuacji 5): opisał smutas
                Wyjście z sytuacji 6): Podmontować linuksowym live CD partycję windowsową oraz
                tamtejsze iso, włączyć jeden z dostępnych serwerów (HTTP, FTP i tym podobne),
                pingnąć spod docelowego komputera serwer i instalować.
              • szast_adam Re: Instalacja linuxa przez LAN - czy możliwa 11.02.07, 20:48
                3) opisalem powyzej (start z dysku lub z malego obrazu CD - te obrazy zawieraja
                tak naprawde tylko instalatora i obsluge standardowych kart sieciowych itd. -
                zestaw niezbedny do uruchomienia instalacji)

4) to tez jest mozliwe (jesli masz na tyle duzy dysk)
                - wystartuj dystrybucje liveCD (np. Knoppix), moze byc na obu komputerach
                - zaloz partycje ext2 (lub ext3) i sciagnij na nia obraz DVD, jeden duzy plik
                (pozniej partycje mozesz wykorzystac np. na /home)
                - wystartuj komputer z dysku/CD *) jak w punkcie 3 (ten maly obraz); w linii
                komend dodaj "askmethod" (sprawdz pod F2/F3/F4 skladnie)
                - jedna z metod bedzie "dysk" - podajesz wtedy partycje i katalog na niej, gdzie
                znajduje sie obraz iso DVD

*) alternatywa to zalozenie malej partycji FAT, wgranie na nia PLIKOW z
                bootdisk.img oraz "loadlin" (musisz wygooglac loadlin). Startujesz dowolnego
                DOSa (!) w trybie tekstowym, a pozniej ladujesz program instalacyjny poprzez
                program loadlin.

Acha. Robilem to na rodzinie RedHata, wrzucilem obrazy iso CD instalacyjnych
                (nazwy obrazow byly przypadkowe) do jakiegos katalogu - i sie zdziwilem, bo
                instalacja poszla...

Pozdrawiam
                AdamS.
                • prosimysiezalogowac Re: Instalacja linuxa przez LAN - czy możliwa 13.02.07, 18:11
                  ok dzięki za pomoc, zainstalowałem po LANie przez ftp bezproblemowo
                  • douglasmclloyd Re: Instalacja linuxa przez LAN - czy możliwa 21.02.07, 18:58
                    prosimysiezalogowac napisał:

> ok dzięki za pomoc, zainstalowałem po LANie przez ftp bezproblemowo

Mozesz napisac, krok po kroku, jak to zrobiles?
            • szast_adam Re: Instalacja linuxa przez LAN - czy możliwa 11.02.07, 21:05
              smutas napisał:

> Choc po mojemu to
              > instalcja LAN z udostepnionego ISO jest troszke 'pokretna' chyba, ze zamierzasz
              > instalowac ta sama dystrybucje na wielu komputerach... Jezeli chodzi o
              > jednorazowa instalacje to lepiej sciagnac, wypalic i instalowac lokalnie lub
              > bezposrednio z internetu.

I tak, i nie.
              Zdarzyło mi się instalować coś RedHata na laptopie bez CD-ROMu (bez możliwości
              podłączenia) i z małym dyskiem (bez możliwości wgrania obrazu/ów iso). Na
              dodatek z dziwną kartą sieciową... Podłączyłem dodatkową karte PCMCIA i przez
              sieć dało się zrobić instalację.

pozdr
              AdamS.
    • prosimysiezalogowac Dziękuję za odpowiedzi (b/t) 10.02.07, 17:52

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka