Dodaj do ulubionych

Moc procesorów

IP: *.matarnia.pl 10.02.07, 18:49
Kupując nowy komputer zaznaczyłem, że ma być do celów biurowych, internetu i
żeby także nowe gry na nim dobrze chodziły. Dali mi chyba dobry sprzęt, ale
mam wątpliwości co do procesora. Dali mi Athlon 64 3500+ za ponad 300 zł. Ma
on 2,2GHz. Zobaczyłem jednak, że za podobną cenę jest Pentium 4 650 / 3,4GHz,
a Celeron 360 / 3,46Ghz jest wręcz o połowę tańszy. Czy dokonali uczciwego
wyboru? A może nie powinienem porównywać procesorów po ich częstotliwości?
Nie bardzo się w tym orientuję. Teraz już wiem, że lepiej było wziąć
dwurdzeniowy, ale czasu nie cofnę i chcę wiedzieć czy chociaż w porównaniu do
innych jednordzeniowych nie jest źle.
Obserwuj wątek
    • Gość: K2 Re: Moc procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 19:18
      good choice:) nie martw się, P4 to juz dawno lamus:)a ten athlon jest najwydajniejszy w tej klasie cenowej
    • Gość: zed Re: Moc procesorów IP: *.as.kn.pl 10.02.07, 19:18
      Dzisiaj już nie porównuje się ilości GHz. Athlon 64 3500+ (który ma 2,2 GHz),
      dla przykładu jest wydajniejszy niż Pentium IV 3,6 GHz (przynajmniej w grach).
      Nie wspominając już o słabych Celeronach. A Intel Core 2 Duo E6300, który ma
      1,86 GHz bije wydajnością wszystkie Athlony 64.
    • Gość: art Re: Moc procesorów IP: *.matarnia.pl 10.02.07, 19:37
      Pytam się, bo przy jednej z gier, które oglądałem w Empiku był wymóg procesora
      minimum 3GHz i nie byłem pewien czy ją brać. Pozostałe parametry były
      spełnione, bo mam 1GB RAM i kartę Radeon X800GTO 256MB.
      • Gość: zed Re: Moc procesorów IP: *.as.kn.pl 10.02.07, 19:52
        Nie sugeruj się tym absolutnie.
    • Gość: art Re: Moc procesorów IP: *.matarnia.pl 10.02.07, 20:35
      Czy na tym sprzęcie dobrze będzie chodzić Gothic 3?
      • Gość: bs Re: Moc procesorów IP: *.chello.pl 10.02.07, 22:15
        gotic3 napewno nie.
        Jak narazie to prawie na żadnym sprzęcie nie chodzi ok. Chyba że ktoś ma 8.000zł
        Ram minimum 2GB ale 4 też nie zawadzi. Gra jest strasznie zwalona i niważne czy
        dasz grafike na low czy high idzie tak samo.
        Co do procka jezeli do bióra to pIV powinien być ciut lepsz<HT> Ale ja też
        polecam AMD bo do gier jest lepszy.
        Co do grafiki X800GTO jest <była> dość dobra ale niestety często wymiękka w
        nowych grach. Zresztą ATI robi takie jaja z sterownikami że głowa pęka a
        niestety odbija się to na wydajności
        • Gość: K2 Re: Moc procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 22:18
          kumpel ma core duo 1.83, 1,5GB ramu i grafike jakiegos radka 256 i ghotic mu chula ale nie najlepiej ale grać sie da:)
          • Gość: bs Re: Moc procesorów IP: *.chello.pl 10.02.07, 22:22
            wiesz grać to się da i na minimalnych...zależy co komu pasuje.
            Ale dla mnie za gre miłą uznaje przynajmniej 25-30fps.
            Ja miałem demo i gra super ale płynność nienajlepsza..ale jak to mówia grać się
            da
            • Gość: K2 Re: Moc procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 22:37
              :D spoko mi tam rybka:)
    • Gość: Kamil Re: Moc procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 08:32
      Gość portalu: art napisał(a):

> Kupując nowy komputer zaznaczyłem, że ma być do celów biurowych, internetu i
      > żeby także nowe gry na nim dobrze chodziły. Dali mi chyba dobry sprzęt, ale
      > mam wątpliwości co do procesora. Dali mi Athlon 64 3500+ za ponad 300 zł.

Zapomniałeś dodać, że w sklepie zaznaczyłeś to co każdy robi, że:

MA BYĆ TANIO !!!

To co ci dali to ZŁOM sprzed kilku lat a nie 'wydajny' procesor do nowych
      gier !!! :(

W dodatku nic nie piszesz o karcie graficznej - a karta jest tak samo ważna jak
      procesor - to duet nie do rozdzielenia.
      • Gość: K2 Re: Moc procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 10:51
        masz rację że ten komp to gniot, ale co niektórych nie stac na supernowoczesne sprzęty
        • Gość: zed Re: Moc procesorów IP: *.as.kn.pl 11.02.07, 12:05
          Drugi znawca co pisze że kumpel ma "Radka 256". Nie no skąd się tacy ludzie
          biorą... bez komentarza.
          • Gość: K2 Re: Moc procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 21:47
            zacznijmy od tego nie jestem znawcą a ten radek to x1600pro z 256MB ram, poprostu nie pamiętałem dkładnej nazwy:)
      • Gość: zed Re: Moc procesorów IP: *.as.kn.pl 11.02.07, 12:04
        Co ty pier.dolisz człowieku za głupoty ? Złom sprzed kilku lat ? Taki proc
        spokojnie wystarczy do nowych gier, jesli mówimy o samym procesorze. Nie każdego
        stać na C2D. Jak nie masz zielonego pojęcia o procesorach, to siedź cicho i nie
        pisz wszystkiego co ci ślina z paszczy skapnie na klawiaturę.
    • Gość: art Re: Moc procesorów IP: *.matarnia.pl 11.02.07, 11:20
      >To co ci dali to ZŁOM sprzed kilku lat a nie 'wydajny' procesor do nowych
      >gier !!! :(

Złomem sprzed kilku lat to jeszcze chyba nie jest. Gdy wczoraj sprawdzałem
      konfiguracje zalecane dla Gothic 3, to oczywiście nie było, że mój sprzęt do
      takich należy, ale na średnich parametrach (nie minimalnych) można spokojnie
      pograć.

>W dodatku nic nie piszesz o karcie graficznej - a karta jest tak samo ważna
      >jak procesor - to duet nie do rozdzielenia.

Karta to Radeon X800GTO 256MB. Przed dwoma laty ten złom należał do superkart i
      kosztował prawie 2000zł.

>niektórych nie stac na supernowoczesne sprzęty

Ja do biednych nie należę, ale wielu nawet na taki sprzęt nie stać. Wielu z
      otwartymi rękami przyjęłoby mój stary sprzęt (Athlon 1700+, GeForce 4, 512MB
      RAM).
      • Gość: Kamil Re: Moc procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 12:49

> Złomem sprzed kilku lat to jeszcze chyba nie jest

Niestety JEST ZŁOMEM !

Ten twój procesorek Athlon pojawił się w sprzedaży w 2005 roku a więc 2 lata
        temu i już wtedy nie był to najwydajniejszy procesor na rynku. :(
        A 2 lata to cała epoka dla komputerów.

> Karta to Radeon X800GTO 256MB. Przed dwoma laty ten złom należał do superkart
        i kosztował prawie 2000zł.

BZDURY !

Karty z serii X800 GTO pojawiły się pod koniec 2005 roku i już w chwili
        pojawienia się w sprzedaży należały do serii kart o niskobudżetowych, o niskiej
        wydajności i nigdy nie kosztowały ponad 600-700 zł.

>niektórych nie stac na supernowoczesne sprzęty

A co to ma do wydajności tego twojego ZŁOMU ?

Skoro ciebie nie stać na normalnie wydajny komputer to nie wciskaj ciemnoty
        innym, że ten twój tani ZŁOM jest wydajny ! :(

• Gość: zed Re: Moc procesorów IP: *.as.kn.pl 11.02.07, 13:08
          Co za typ. Jeszcze raz ci powtórzę że ten procesor spokojnie wystarczy do nowych
          gier. Ty tylko patrzysz, że procesor pojawił się ponad rok temu OJOJOJ jaki to
          musi być ZŁOM. Masz chyba coś nie tak z głową. Myślisz jakimiś kretyńskimi
          stereotypami. Pokaż jakieś testy które udowodnią że na tym procu kiepsko chodzą
          nowe gry, albo zamilcz.
          • Gość: zed Re: Moc procesorów IP: *.as.kn.pl 11.02.07, 13:54
            Masz tu teścik. Podkręcony Athlon 64 3000+ spokojnie konkuruje w grach z
            podkręconym C2D przy tej samej karcie graficznej (bo niepodkręconego by zjadł).
            www.purepc.pl/node/855?pageNo=1 . I na drugi raz nie pisz o czymś o czym
            nie masz zielonego pojęcia. Bo to bardzo irytuje.
          • Gość: igrek Re: Moc procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 16:14
            Gość portalu: zed napisał(a):

> Myślisz jakimiś kretyńskimi
            > stereotypami.

A należysz do tych co 10 letni samochód porównują do najnowszego modelu na
            zasadzie: " przecież ten 10 letni też ma 4 koła ! ".

;D
            • Gość: zed Re: Moc procesorów IP: *.as.kn.pl 11.02.07, 16:21
              Przeczytałeś ten test ? Wyciągnąłeś wnioski ? Czasami warto użyć mózgu, co tobie
              polecam.
              • Gość: bs Re: Moc procesorów IP: *.chello.pl 11.02.07, 21:39
                Do kamila.
                2 lata temu kupowałem 6600GT wtedy chciałem kupić<naszczęście tego nie
                zrobiłem>x800XL ze wzg na cene ok 1400zł. Póżniej pojawiły sie gto w cenie ok
                900zł.
                Co do procesora to athlon 3,5GHZ w grach jest lepszy od kazdego PIV w tej samej
                cenie. I to sporo.
                • Gość: K Re: Moc procesorów IP: 84.38.160.* 12.02.07, 07:37
                  Ludzie o co Wy się kłócicie czy to jest Athlon czy Pentium i tak będzie prędzej
                  czy później "złomem". Do gier należy kupić konsole, a do internetu zwykłego PC,
                  nawet jeżeli wyda się na tego PC 100000 zł to i tak po roku będzie wart połowę,
                  czy jest sens aby tyle wydawać, by można pograć sobie 30 min. Ja mam Pentium,
                  kolega Athlona i jest OK i to wcale nie najnowsze.
      • Gość: Nie dla IDIOTÓW ! Re: Moc procesorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 07:55

> Karta to Radeon X800GTO 256MB. Przed dwoma laty ten złom należał do superkart

Ta karta nigdy nie należała do superkart i być ją nie może.

>
        > i kosztował prawie 2000zł.

To chyba tylko w twojej głowie tyle kosztowała.
        W grudniu 2005 roku a więc 2 tygodnie po pojawieniu się jej w sprzedaży na
        świecie w Polsce kosztowała 720 zł.

Tak to jest jak się nie ma zielonego pojęcia o komputerach dziecinko !
        Sprzedawcy wcisnęli ci stare jak świat elementy sprzed 2 lat a ty chcesz nam na
        siłę udowodnić, że masz zajebi*ty komputer.
        A tak nie jest !

• Gość: Gal Re: Moc procesorów IP: *.gdynia.mm.pl 14.02.07, 18:15
          To bardzo wydajna karta nawet jak na dzisiejsze czasy - jej odpowiednik to dopiero 7600GT. Mowa oczywiscie o kartach domowych nie topowych typu 7900 czy 8800.
          • Gość: BS Re: Moc procesorów IP: *.chello.pl 14.02.07, 21:07
            bez przesady 7600GT leje ją jak wlezie z małymi wyjatkami fakt :-). Jeżeli już
            to moze z 7600GS DDR2 może konkurować . Tylko szkoda iż SM 3.0 to dla X800
            marzenie ;-0 Co za tym idzie efekty wizualne sa ubozsze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka