Dodaj do ulubionych

neostrada i samoczynny restart kompa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 13:15
Ratunku, może ktoś z Was miał podobny problem?
Mój komp nie jest najmłodszy,ale raczej dobrze chodzi do momentu gdy połączę
się z neostradą. Wtedy po jakimś czasie niespodziewanie następuje samoczynny
restart kompa i Windows ładuje się od początku. Co z tym zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: to_ja Re: neostrada i samoczynny restart kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 17:19
      a może to wina kompa, sama już nie wiem :(
    • kolejman Re: neostrada i samoczynny restart kompa 16.02.07, 19:57
      A czy zanim się zrestartuje pojawia się jakiś komunikat?
      • Gość: to_ja Re: neostrada i samoczynny restart kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 21:18
        nie, nic nie ma. Po prostu nagle ciemno i potem Scan Disc sprawdza błędy :(
        • Gość: www.koszalkanet.pl Re: neostrada i samoczynny restart kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 22:22
          a masz antywirusa ?? Przeskanuj kompa. Czy komputer się restartuje po określonym
          czasie ?
          • Gość: to_ja Re: neostrada i samoczynny restart kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 16:10
            czas jest różny, mam Avasta.
            • Gość: to_ja Re: neostrada i samoczynny restart kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 08:52
              Tak jak mówiłam, mam Avast i dodatkowo Sygate.
              Z Sygate trochę dziwnie, bo gdy wciskam Ctrl+Alt+Del to jest informacja -
              Sygate (nie odpowiada), mimo, że pracuje.
              Może to wina tych programów?
              Poza tym zauważyłam, że czasem po takich restartach lub zawieszeniach (mam
              Windows Millenium,komp był tydzień temu formatowany + aktualizacja BIOS, bo
              byly takie problemy jak teraz, programy mialam te same)przy ładowaniu Windowsa
              wyświetla się info na czarnym tle, że system aktualizuje pliki konfiguracyjne.
              Co za czort to może być?
              • Gość: to_ja Re: neostrada i samoczynny restart kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:37
                Właśnie niedawno komp sam się wyłączył, po czym włączył i uruchomił ScanDisk.
                Ale zauważyłam też, że jakby wyłączył się monitor, bo było słychać w nim takie
                pyk, jakby został odcięty prąd. Czyli wskazywałoby to na zasilacz? Chyba tak
                • Gość: Sławek62 Re: neostrada i samoczynny restart kompa IP: *.klaudyny.waw.pl 19.02.07, 12:46
                  Sprawdź pamięć programem memtest(boot z dyskietki, 2-3 godz)
                  • Gość: Rene Re: neostrada i samoczynny restart kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 19:41
                    Są chyba tylko dwie opcje jedna że masz jakiegoś wirusa trojana lub inne
                    swinstwo które po połączeniu z netem restartuje ci system lub dwa zaczyna
                    siadać zasilacz co objawia się właśnie zanikiem napiecia i restartem pozdr.
    • Gość: kerio Re: neostrada i samoczynny restart kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:50
      Jeżeli dzieje się tak tylko po włączniu neostrady to masz trojana, robaka lub
      wirusa. Razem z neostradą do kompa dociera od groma różnych syfów (neo jest
      bardzo dziurawa). Gdyby pojawił się komunikat, że zostało 60 sekund do
      wyłączenia kompa i zacząłby odliczać do zera i się wyłączył na 99% byłby to
      saser (chyba tak się nazywał), wtedy przed wyłączeniem można się uratować robiąc
      tak:
      dajesz start -> uruchom -> wpisujesaz "cmd" dajesz enter, pojawia się wiersz
      poleceń -> wpisujesz "shutdown -a" i enter, wtedy proces zamykania kompa
      zostanie przerwany
      Możesz spróbować czy to pomaga, jeśli pomoże to wtedy musisz poszukać na stronie
      microsoftu łatki na to.
      Jak już znajdziesz (ja mam kilka łatek które zawsze ładuje przy instalacji
      windowsa), to najlepiej zrobić reinstal systemu, załadować łatki i dopiero
      zainstalowac neostrade i połączyc się z netem, jak się połączysz bez łatek znów
      to złapiesz.
      aaaa przydałby się jakiś firewall ja korzystam z zonealarm i nieźle sobie radzi
      powodzenia
    • Gość: jkb Re: neostrada i samoczynny restart kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 22:53
      Powinieneś avasta lub innego antyvira zainstalować, w miarę nową wersję , a
      ważnejsze, w miarę nową bazę wirusów,
      zainstalowac PRZED pierwszym połączeniem z neostradą.
      Potem już jest po sprawie, mogłeś kupić wirusa i on ci mąci.

Ale mogą być i inne przyczyny.
      • Gość: to_ja Re: neostrada i samoczynny restart kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 11:08
        Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
        Więc tak, komp był niedawno przeinstalowywany, był u informatyka,tam było z nim
        wszystko ok. Pytałam o ten zasilacz, bo jest zwykły i ma 4 lata, ale
        powiedzieli mi, że jest ok. Napięć miernikiem nie mierzyli.
        KOrzystam z programu dołączonego do płyty gł. - Via Hardware Monitor, ale ponoć
        nie jest w 100 % wiarygodny.
        Memtestu nie używalam, bo nie wiem jak się do tego zabrać, w życiu nie
        uruchamiałam kompa w trybie awaryjnym, i boję się, że coś zepsuję.
        Używam Avasta, Sygate i Ad Aware.
        Wirusów nie mam, skanowałam online mks, i korzystałam z programu Hijackthis.
        Komunikatu o 60 sekundach też nie miałam.
        W serwisie podejrzewali że wyłącza sie sam z powodu przegrzania karty
        graficznej na której ledwo dyszał wentylatorek. Usunięto go, a z braku nowego
        tego typu założono 8 małych radiatorków. Ale problem się powtarza, więc albo
        nie działają, albo przyczyna jest inna. :(
        • justice13 Re: neostrada i samoczynny restart kompa 20.02.07, 11:42
          Hmmm, dodam jeszcze jedną uwagę. Wczoraj komp nie chciał mi się wyłączyć.
          Kliknęłam więc Ctrl+Alt+Del i wyświetliło się, że działa oprócz Explorera jakiś
          Rundll 32 i jakby on przeszkadzał w jego wyłączeniu.
          Czasem pojawia się Lexplore lub winmgmt i mam wrażenie że one też mi coś
          brużdżą. Czy to może powodować samoczynne restarty komputera?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka