Dodaj do ulubionych

Kontroler ATA133 na PCI

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.07, 23:39
Mam starszą płytę ASUS P3B-F, której nie chcę zamieniać. Chcę jednak dołożyć
do niej kontroler ATA133 na PCI, bo na płycie jest tylko ATA33 i nowy dysk
pracuje dużo wolniej niż powinien. Tutaj jest taka przelotka:
www.allegro.pl/item170585952_kontroler_pci_sata_ata_3xsata_1xata133_raid_fvat_.html
Moje pytanie: czy Windowsowi nic się nie pochrzani, jeśli podłączę mu dysk
przez przelotkę? Bo wydaje mi się, że on widzi dysk C: jako pierwszą partycję
dysku Master podłączonego pod pierwszy kanał kontrolera.
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Kontroler ATA133 na PCI IP: 212.76.40.* 09.03.07, 23:56
      Jeśli to dodatkowy, a nie systemowy dysk to nic się nie stanie. Z systemowym
      mógłby być problem, bo kontroler musiałby umożliwiać startowanie z podpiętych
      urządzeń, a to już inna historia.
      • Gość: blopi Re: Kontroler ATA133 na PCI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.07, 00:01
        Ha, no właśnie - to jest jedyny dysk w komputerze i oczywiście systemowy.
        • Gość: ja Re: Kontroler ATA133 na PCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 09:05
          - włóż kartę ATA133
          - zainstaluj sterowniki do tej karty
          - wyłącz komputer i przepnij dysk
          - uruchom w BIOSiwe bootowanie z kontrolera(kontroler to dla BIOSa....SCSI)
          - spróbuj uruchomić komputer(nic się nie stanie z systemem, zawsze możesz
          podpiąć dysk ponownie do ATA33)
          - aha, nie zapomnij o 80 żyłowej taśmie

PS.
          Jeśli jednak Windows nie będzie się chciał uruchomić możesz spróbować
          zainstalować na dysku menadżer logowania(przy dysku podpiętym do kontrolera)
          on powinien sobie poradzić z systemem

Jak już Windows się uruchomi to będzie wymagał zapewnie restartu by ponownie
          zainstalować urządzenia - nic się nie bój, nic się od tego nie psuje.

powodzenia
          • Gość: Greg Re: Kontroler ATA133 na PCI IP: 212.76.40.* 10.03.07, 10:51
            Rzecz w tym, że kontroler musi posiadać własny BIOS, a większość takowego nie
            posiada, w wyniku czego nici z bootowania. Ew. bootmanager też nie pomoże bo
            musiałby rezydować na innym dysku, podpiętym mimo wszystko do płyty głównej.
            • Gość: ja Re: Kontroler ATA133 na PCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 12:18
              rzecz w tym, że od 2003roku prawie nie da się kupić nowych kontrolerów bez
              własnego BIOSu
              kontroler z BIOSem używany to koszt 25zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka