Dodaj do ulubionych

Windows XP - dziwne komunikaty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 10:24
Witajcie! Mam na moim laptopie oryginalny Windows XP + zabezpieczenia
Nortonem. Komputer całymi dniami jest podłączony do internetu (przez
neostrade). I dzisiaj, gdy wyszłam na chwile z biura (10-15 min), po powrocie
znalazłam nastepujacy komunikat na ekranie:
"Pliki wymagane do prawidłowego działania systemu Windows zostały zastąpione
nie rozpoznanymi wersjami. Aby zapewnić stabilność systemu, system Windows
musi przywrócić oryginalne wersje tych plików.
Włóż teraz Dysk CD-ROM systemu Windows XP."
Po kliknięciu na "Więcej informacji" wyświetliło się, że:
"Możliwe przyczyny tego problemu:
- Włożono niewłaściwy dysk CD (tzn. dysk CD z inną wersją systemu Windows niż
zainstalowana)
- Stacja dysków CD-ROM w danym systemie nie działa."

Oczywiście nie wkładałam żadnej płytki do napędu... Nie bardzo mam ochotę
stosować sie do zaleceń, gdyż na moim (firmowym) komputerze żadnych
nielegalnych wersji nie instalowałam. Dobrze mi działa, ale za to mam mało
miejsca na dysku, wiec unikam instalowania rzeczy niekoniecznych.
Czy macie pomysł skad to się wzięło? I co zrobić? Gdy klikam "Anuluj" pojawia
sie niepokojacy komunikat, że system może stracić stabilnosc.

Nie wiem czy ma to zwiazek: Komputer ściagnął mi dzisiaj aktualizację do
zainstalowania: do rozpoznawania nielegalnych wersji na komputerze. Jak się
pozbyć tej ikonki, gdyż nie widzę żadnego powodu dla mnie aby to instalować.
Powód ma tylko Microsoft...

Pomóżcie proszę laikowi.
Aśka

Obserwuj wątek
    • Gość: Kontik Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.trivadis.com 28.03.07, 10:49
      Zrob to co Windows chce... Daj mu cd i niech sobie wezmie ten brakujacy / zly
      plik.
      A co do programu rozpoznawania nielegalnych kopii... raczej nie masz wyboru i
      bedziesz musiala pozwolic na instalacje... Bez tego moze sie okazac, ze nie
      dostaniesz pewnych waznych uaktualnien itp.. a skoro masz tylko legalne
      programy to nie musisz sie "ukrywac" :)
      • Gość: Obywatel Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.ists.pl 28.03.07, 13:03
        I to jest argument za tym, żeby nie uzywac kradzionego oprogramowania. Mozna tu
        przywołać znany przykład z samochodem - ukradnie ktoś samochód zabezpieczony
        przed kradzieżą niedoróbkami zmuszającymi do codziennych uaktualnień w serwisie?
        • Gość: r@f Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.nettax.com.pl 28.03.07, 13:54
          ukradnie ktoś samochód zabezpieczony
          > przed kradzieżą niedoróbkami zmuszającymi do codziennych uaktualnień w
          serwisie
          > ?

Tak. Rozbierze go i sprzeda w częściach. Bardzo popularny sposób w Polsce.
        • Gość: aska Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 14:12
          Przyznam, że nie rozumiem... Tak jak pisałam oprogramowanie mam legalne i
          komunikaty pojawiły się bez żadnego powodu. Oczywiście można się zastosować do
          tego czego od nas "żąda" Windows i pewnie to zrobię, gdy będę mogła przerwać
          pracę na dłużej (aktualizację blokują mojego marnego laptopika doszczetnie).
          Ponieważ niejednokrotnie po aktualizacjach, system działał mi gorzej, a nie
          lepiej, stąd aż tak się do tego nie palę.
          • Gość: Kontik Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.trivadis.com 28.03.07, 14:23
            Microstof nie wie przeciez, ze masz tylko legalne oprogramowanie.. wiec
            zabezpieczaja sie wlasnie wten sposob, ze badaja czy dana kopia jest legalna
            czy nie... maja do tego prawo i wcale sie nie dziwie, ze tak jest...
            Aktualizacja tego programu trwa 2-3 minuty i nie roi problemow ani w trakcie
            ani po instalacji
            • Gość: aska Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:10
              Wydawało mi się, że opcja automatycznego pobierania aktualizacji jest możliwa
              tylko przy legalnym oprogramowaniu, ale jak widzę byłam w błedzie.
              Jeszcze nigdy żadna aktualizacja nie trwała u mnie 2-3 minuty, ale znacznie
              dłużej. Widać laptop na złom :-(.
              • Gość: Kontik Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.trivadis.com 28.03.07, 15:14
                Zalezy od tego jak i co aktualizujesz.. np majac nieaktywowana kopie niemozna
                aktualizowac systemu przez strone microsoftu, ale juz automatyczne
                akualizowanie dziala :) Jesli te aktualizacje tak dlugo trwaja to jest to
                raczej problem powolnego lacza...
                • Gość: Obywatel Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.ists.pl 28.03.07, 15:42
                  Gość portalu: aska napisała:

> "Pliki wymagane do prawidłowego działania systemu Windows zostały zastąpione
                  > nie rozpoznanymi wersjami. Aby zapewnić stabilność systemu, system Windows
                  > musi przywrócić oryginalne wersje tych plików.
                  > Włóż teraz Dysk CD-ROM systemu Windows XP."

Ten komunikat oznacza, że pliki systemowe zostały podmienione na inne wersje lub
                  zostały uszkodzone. Sposób na to, to włożyć instalacyjną płytę Windows, żeby
                  przywrócić oryginalne pliki. Jeśli namieszała któraś ze ściągnietych poprawek,
                  pewnie niedługo zostanie poprawiona kolejna poprawką.
      • Gość: msi Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 08:04
        Gość portalu: Kontik napisał(a):

> Zrob to co Windows chce... Daj mu cd i niech sobie wezmie ten brakujacy / zly
        > plik.
        W życiu nie słyszałem takiej głupoty.Po zainstalowaniu SP2 nowych wersji NET i
        poprawek większość plików nie zgadza się z płytą instalacyjną i nigdy nie należy
        ich zastępować.Już bardziej prawdopodobe,pasujące pliki mogą być w archiwum
        windows na dysku twardym.To wyglada na awarię lub głupotę.
    • Gość: nowicjusz Jeden XP a cztery dyski. Czy tak można? IP: *.gorzow.mm.pl 28.03.07, 20:32
      Mam takie pytanie:
      "Mam 4 dyski twarde. Wymieniam je poprzez kieszeń. Jeżeli mam jeden XP legalny
      i go zarejestrowałem na jednym dysku, to czy mogę go zarejestrować pod innymi
      nazwami na pozostałych 3?" Chodzi mi o to czy nie będzie to sprzeczne z tym, że
      tamci będą mieli "może" mój numer seryjny czy coś i czy będą widzieć że mam 4
      komputery, a tak naprawdę mam jeden.
      Proszę odpiszcie bo nie wiem czy tak mogę zrobić.
      • kontik_71 Re: Jeden XP a cztery dyski. Czy tak można? 28.03.07, 20:39
        Raczej nie uda Ci sie aktywowac nastepnych instalacji..
    • Gość: werty Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.31.radom.pilicka.pl 29.03.07, 08:29
      "I dzisiaj, gdy wyszłam na chwile z biura (10-15 min), po powrocie
      znalazłam nastepujacy komunikat na ekranie:"

może ktoś wykorzystał ten czas i zamieszał co nieco na Twoim komputerze?
      • Gość: aska Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 08:45
        Akurat ta wersja nie wchodzi w grę, gdyż biuro było zamknięte (na klucz), a ja
        niedaleko. Prawde powiedziawszy, to podejrzewałam interwencję "z zewnątrz", ale
        bardziej przez internet, ale w sumie wszystko wygladało "Microsoftowo". Wczoraj
        nie miałam czasu na przeprowadzenie całej tej operacji, a dzisiaj samorzutne
        komunikaty zniknęły. Ikonka czekajacej aktualizacji oczywiscie jest.
        Jeszcze mam pytanie do Kontika: jeżeli aktualizacja jest "ściagnięta" i czeka
        na instalację, to chyba łącze nie ma już znaczenia. Myślę, że długie instalacje
        na moim komputerze wynikają z przepełnienia dysku i mojej pamieci operacyjnej.
        Ale w sumie to nie wiem :-(.
        • Gość: aska Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 17:27
          No i wyszło na moje :-). Nie zastosowałam się (z braku czasu) do tego co chciał
          Windows! Tzn nie włożyłam wczoraj płytki, której oczekiwał, a dzisiaj
          komunikaty zniknęły. Za to zainstalowałam tę nową aktualizację i dostałam
          podziękowanie z Microsoftu, że używam legalnego oprogramowania. Jak widać nie
          było potrzeby natychmiast wykonywać tego czego żądają i moja buntownicza
          postawa była słuszna. Tym razem :-).
          • Gość: Kontik Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.trivadis.com 29.03.07, 17:32
            Haha... windows potrafi byc pamietliwy :) Rozumiem, ze mielismy tu do czynienia
            z walka kobiety z bezduszna maszyna :)
            A co do sciagania uaktualnien.. Wiekszosc faktycznie nie potrzebuje lacznosci z
            netem, ale sa tez takie, ktore czesciowo sciagaja sie przed instalacja i potem
            w trakcie instalacji scîagaja reszte... tak wiec nie mozna powiedziec, ze lacze
            nie jest potrzebne bo nie ma informacji o tym czy dany programik sciagnie
            jeszcze cos czy tez nie... A co do
            • Gość: aska Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 17:43
              Nie strasz, Kontiku! Dzięki za odpowiedzi, chociaż nie do końca sie do nich
              zastosowałam :-). Miłego wieczoru, a właściwie reszty dnia, bo na szczęście
              jeszcze jasno :-)
    • Gość: OEM Re: Windows XP - dziwne komunikaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 10:04
      W moim windows,po wykonaniu sprawdzania plików systemowych był podobny
      komunikat,i tak już kiedyś dawno zostało-bez znaczenia.W kaźdym razie,przy
      zastępowaniu plików w XP w którym później zainstalowano SP2,należy zwrócić
      uwagę,aby to były wersje dla SP2-nawet explorer się różni.Firma Microsoft
      Corporation,język polski,w danym systemie werja pliku 5.1.2600.2180 ,
      5.1.2600.2180 (xpsp_sp2_*****).Nie odpowiadam za inne systemy.Niezalecana metoda
      ostatniego ratunku-te plikimożna czasem znaleźć w internecie,nie powinny być na
      przykład w wersji rosyjskiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka