Dodaj do ulubionych

Aparat cyfrowy, a Windows XP

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.03, 17:16
Ten sam problem przedstawilem na forum "Fotografia" ale moze tu tez uda mi sie znalzec rozwiazanie? :) Zaczynam przygode z fotografia cyfrowa i juz na starcie pojawil sie problem: mam aparat Media-Tech MT-406 Sphinx. Wiem, ze to nic specjalnego, ale dla mnie w sam raz :) Chodzi o to, ze nie ma nigdzie sterownikow dla tego aparatu dedykowanych pod Windowsa XP, a producent milczy mimo wyslanych kilku maili. Zainstalowanie sterownikow dostarczonych z aparatem, lub kombinowanie ze sterownikami od innych modeli i tak prowadza do jednego: przy probie "zrzucenia" fotek na twardy dysk system zawisa i wiem, ze nie tylko u mnie. Nie bardzo usmiecha mi sie kupno zewnetrznego czytnika kart, a doinstalowanie kolejnego systemu opracyjnego wspolpracujacego z tym modelem tez nie bardzo mi sie podoba. Mozecie mi jakos pomoc?
Obserwuj wątek
    • hawk.eye Re: Aparat cyfrowy, a Windows XP 22.05.03, 19:44
      Obejście jest proste. Zainstaluj drugi system operacyjny. Wiem, że nie jest to
      rozwiązanie Twoch marzeń ale na pewno skuteczne. Proponuje Win98 SE. Pod ten
      windows na pewno są sterowniki aparatu.
      • hawk.eye Re: Aparat cyfrowy, a Windows XP 22.05.03, 19:47
        Sorry nie doczytalem Twojego zdania o kolejnym systemie. Moim zdaniem to jedyne
        sensowne rozwiazanie.
    • wch Re: Aparat cyfrowy, a Windows XP 22.05.03, 19:48
      Nie wiem co to za aparat, ale z tego co się orientuję, WinXP ma własne
      sterownik do tego typu urządzeń. Ja u siebie w pracy podpiąłem HP 720,
      poczekałem chwilę, aparat się zainstalował (był widoczny jako dysk) i mogłem
      zgrać zdjęcia.
      • Gość: ceti Re: Aparat cyfrowy, a Windows XP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.03, 21:26
        Dowcip polega na tym, ze aparat instaluje sie na kilkunastu sterownikach i na wszystkich jest "widziany" przez system. Problemem jest zrzucenie fotek z pamieci aparatu na dysk: lapie, usiluje przeciagnac (albo skopiowac skrotami klawiaturowymi) i wtedy BSOD :(
        • wch Re: Aparat cyfrowy, a Windows XP 23.05.03, 08:12
          Gość portalu: ceti napisał(a):

aparat instaluje sie na kilkunastu sterownikach i na w
          > szystkich jest "widziany" przez system.

Sorry, nie rozumiem...
          • Gość: ceti Re: Aparat cyfrowy, a Windows XP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.03, 09:07
            Instaluje sterowniki do niego - jest widziany przez system ale nie dziala. Odinstalowuje jego firmowe sterowniki, instaluje sterowniki od modelu wyzej tej samej firmy - jest widziany przez system ale nie dziala. Odinstalowuje sterownik od modelu wyzej, instaluje sterownik Agfy - jest widziany przez system ale nie dziala. Odinstalowuje sterownik Agfy, instaluje sterownik Canona - jest widziany przez system ale nie dziala. I tak kilkanascie razy. Niestety, przy kazdym z instalowanych sterownikow proba sciagniecia fotek na dysk konczy sie zwisem...

P.S.
            Jakby sie kto pytal - po kazdych trzech instalacjach partycja systemowa byla odtwarzana z plytki z obrazem.
            • wch Re: Aparat cyfrowy, a Windows XP 23.05.03, 09:35
              Gość portalu: ceti napisał(a):

instaluje sterownik Agfy - jest widziany przez system ale nie d
              > ziala. Odinstalowuje sterownik Agfy, instaluje sterownik Canona - jest
              widziany
              > przez system ale nie dziala. I tak kilkanascie razy. Niestety, przy kazdym z
              i
              > nstalowanych sterownikow proba sciagniecia fotek na dysk konczy sie zwisem...

Do danego aparatu pasują tylko dedykowane dla niego sterowniki. Nie ściągniesz
              zdjęć z canona sterownikami do agfy. Zainstaluj właściwe sterowniki i spróbuj
              ściągnąć zdjęcia jakimś programem graficznym, posiadającym taką funkcję (np.
              ACDSee).
              • Gość: ceti Re: Aparat cyfrowy, a Windows XP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.03, 11:05
                Rozumiem, doceniam i dziękuję za to, że chcesz mi pomóc ale w pierwszym zdaniu poprzedniego posta napisałem, że instalowałem sterowniki dedykowane do tego konkretnego modelu. Probówałem też kilku programów: IrfanView, ACDSee, dołączony do aparatu Ulead Photo Express i paru innych aplikacji, łącznie z windowsowym kreatorem ściagania zdjęć. Za każdym razem efekt jest taki sam: niebieski ekran. W nalepszym razie "zwis" programu graficznego. Co ciekawe - problem nie występuje przy pierwszym podłączeniu aparatu do komputera. Za to odłączenie i ponowne podłączenie już powoduje konflikty. Tylko, że odinstalowywanie i instalowanie sterowników przy każdym zrzucaniu fotek to średnia przyjemność...
                • Gość: sogo Re: Aparat cyfrowy, a Windows XP IP: *.ltk.com.pl 23.05.03, 12:32
                  pisałeś, że to sprzęt Media-Tech i nie możesz uzyskać porady ani informacji,
                  mnie to spotkało z klawiaturą multimedialną MT-129, miała chodzić na XP-
                  kowskim sterowniku tej firmy. Niestety, klapa. Próbując uzyskać pomoc w
                  serwisie firmy uzyskałem raz zdawkową odpowiedź, zbywającą mnie. Później zero
                  reakcji. Tak więc mam zamiast klawiatury multimedialnej mam zwykłą. Zadałem
                  sobie trud i poszperałem w internecie, wcale to nie jest polski oryginalny
                  produkt Media-Tech(czym się sugerowałem przy zakupie) lecz jakiś
                  dalekowschodni przestarzały typ gdzie producent nie przewiduje współpracy tej
                  klawietury z XP. Dla mnie ta firma to banda krętaczy, opinię swą opieram na
                  sygnałach od znajomych osób którzy obuli się w produkt tej firmy. Sorry, że
                  nie piszę na temat.
                  pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka