IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 23:50
Mój post może nie jest bezpośrednio związany z komputerem jako takim,ale
ponieważ nie ma innego forum dotyczącego sprzętu rtv,może ktoś mi coś
podpowie.Mam dokładnie 10-letnią wieżę Philips z dwukieszeniowym
magnetofonem,tunerem i oczywiście odtwarzaczem CD.Magnetofon i tuner działają
od 10 lat bez zarzutu,natomiast odtwarzacz w ogóle nie chce odtwarzać płyt
CD.Przez pewien czas -jakby wybiórczo-niektóre płyty odtwarzał,niektóre
nie,obecnie po włożeniu krążka,od razu pojawia się napis "no disc".Domyślam
się,że pewnikiem coś się stało z laserem.być może trzeba go wyczyścić,ale jak
to zrobić?? jestem kompletnym laikiem,czy po prostu raczej oddać wieżę do serwisu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sławek62 Re: laser CD IP: *.klaudyny.waw.pl 07.05.07, 00:45
      Poczytaj co mówią na innych forach:
      www.linuxfan.pl/sprzet/sprzet-2002/01.2002/561.php3
      www.audiostereo.pl/problemy_z_CD_1623.html
      www.frazpc.pl/b/63369
      w artykule:
      www.cdrinfo.pl/artykuly/dlazielonych/index.php
      w części "wiwisekcja" masz zdjęcia rozebranych CD z opisem.
      Ja zalecam zakup płyty czyszczącej CD(cena 20 - 40pln). Naprawa może być dosyć
      kosztowna. Naogół czyszczenie pomaga.
      • Gość: AndrzejM Re: laser CD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 01:00
        dzięki Ci bardzo...
        • Gość: AndrzejM Re: laser CD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 20:53
          do Sławka 62: nabyłem dziś w renomawanym sklepie zachwalaną przez sprzedawcę
          uniwersalną płytę czyszczącą do wszystkich formatów /CD,DVD itd/..za 12 zł
          prod.tajwańskiej.ale co z tego jak po włożeniu tej czyszczącej płyty do kieszeni
          odtwarzacza,odtwarzacz /podobnie jak innych "normalnych" płyt/ jej nie
          widzi,ciągle jest napis "no disc",więc jak mam wyczyścić tą płytą laser w CD??
          dziwne ale prawdziwe...
          • Gość: Oxygene Re: laser CD IP: 193.17.14.* 07.05.07, 21:20
            Powtórz kilka razy tej czynności, za kazdym razem kiedy laser szuka płyty
            zawsze trafi na te włosy sadzone na płycie czyszczącej, a płyta wiruje i tymi
            włosami czyści ten laser. Może w końcu widzi ją, sprawdź potem prawdziwą płytą
            CD.
            PS. a w ogóle czy napęd działa ? obraca się płyta ???

Powodzenia!
            • Gość: Sławek62 Re: laser CD IP: *.klaudyny.waw.pl 07.05.07, 22:11
              Jak wyżej, lub rozkręcać wieżę i czyścić ręcznie. Np. filtrem od papierosa, lub
              irchą od okularów.
            • Gość: AndrzejM Re: laser CD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 23:53
              nie -no napęd nie działa,stąd po włożeniu jakiejkolwiek płyty zamiast napisu
              "reading" jest napis "no disc",nic się nie kręci,gdyż nie "widzi" żadnej
              płyty,łącznie z tą czyszczącą...
              • Gość: aaaaaa Re: laser CD IP: *.c29.msk.pl 08.05.07, 01:36
                ość portalu: AndrzejM napisał(a):

> nie -no napęd nie działa,stąd po włożeniu jakiejkolwiek płyty zamiast napisu
                > "reading" jest napis "no disc",nic się nie kręci,gdyż nie "widzi" żadnej
                > płyty,łącznie z tą czyszczącą...

to ze wypisuje "no disc" nie znaczy jeszcze ze naped sie nie kreci
                wloz plyte ,zapamietaj jak jest ulozona i potem sprawdz czy jest w tej samej pozycji
                • Gość: AndrzejM Re: laser CD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 01:48
                  no zgadza się,fakt że płyta jest w nieco innym położeniu,nie zmienia to faktu że
                  ciągle "no disc" i nici z wyczyszczenia lasera za pomocą płyty...po co więc są
                  te płyty??
                  • Gość: Oxygene Re: laser CD IP: 193.17.14.* 08.05.07, 02:13
                    Jak napęd działa, to spróbuj ręcznie czyścić laser (jeśli jest dostęp)
                    patyczkami kosmetycznymi lekko naszączonymi spirytusem, nastepnie suchymi=zrób
                    bardzo dekikatnie!
                    ps. napęd sufladkowy czy kieszeniowy ?
                    • Gość: niktabc@vp.pl Re: laser CD IP: *.toya.net.pl 08.05.07, 22:57
                      plyyty są po to aby wyciągnąć kase - jak już to zaszkodzą a nie pomogą
                      wyczysc ręcznie np pałeczką do uszu (tą z watą ale suchą) .
                      • Gość: AndrzejM Re: laser CD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 21:55
                        tak,dzięki za podpowiedzi,faktycznie-przeczyściłem laser wewnątrz wacikiem ze
                        spirytusem i działa CD bezbłędnie...nie muszę kupować nowej wieży:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka