Dodaj do ulubionych

Zniknął mi CD ROM

IP: 81.219.48.* 03.06.07, 15:50
Zniknął mi CD ROM - nagle na kompie nie ma go. (tj. w mój komputer jest tylko
twardziel - a nie ma CD).
Do tego przywracanie systemu nie działa. (tj. nie można przywrócić do
wcześniejszego stanu)
Gdzie szukać tego CiDika????

Marlenka
Obserwuj wątek
    • Gość: ret Re: Zniknął mi CD ROM IP: *.retsat1.com.pl 03.06.07, 16:13
      Jeśli nie działa przywracanie systemu, to bardzo możliwe, że masz wirusika.
    • Gość: Sławek62 Re: Zniknął mi CD ROM IP: *.klaudyny.waw.pl 03.06.07, 16:16
      Jaki system operacyjny?. Jeśli masz płytę bootowalną np WinXP, restart, ustaw w
      Biosie CD jako pierwsze urz. bootujące i sprawdź, czy CD działa bez systemu.
      Gdy zacznie się ładowć instalator - wyjmij płytę.
      Jeśli masz dyskietkę bootującą np. Win98, możesz boot z niej, przejść na CD
      wpisując jego literę, napisać "dir", gdy wyświetli katalogi z płyto to CD
      działa poprawnie i błąd tkwi w systemie. Napisz o efektach.
      • Gość: Marlene Re: Zniknął mi CD ROM IP: 81.219.48.* 03.06.07, 16:33
        System WIndows XP - ale w BIOSie też nie ma CD. Tzn. jest tylko dysk twardy. I
        jak się ustawia kolejność botowania to tylko dysk twardy wyskakuje. Ani CD Romu
        ani dyskietki. Co to się stało???? WIrusa nie ma bo wczoraj AVASTEM sprawdzałam
        i nic nie było <bezradna>

M.
        • Gość: Sławek62 Re: Zniknął mi CD ROM IP: *.klaudyny.waw.pl 03.06.07, 16:45
          Jaka płyta gł.? Pobierz program Everest i podaj z zakładki Komputer>>>
          Podsumowanie.
          Nie każdy bios pokazuje CD-rom, natomiast przy wświetlaniu informacji po
          restacie CD powimien być widoczny. Sprawdź kabel (Dociśnij) zas. CD i pasmo
          ATA, po zdjęciu obudowy. To samo z dyskietką. Podaj jak są podłączone. Powinno
          być np.:
          IDE0 - dysk
          IDE1 - CD (DVD) jeśli pojedynczy napęd zwora powinna być
          na "SLAVE"(nagrywarka "MASTER)
          • Gość: M Re: Zniknął mi CD ROM IP: 81.219.48.* 03.06.07, 17:10
            Nazwa płyty głównej ASRock 775S61 (3 PCI, 1 AGP, 1 AMR, 3 DDR DIMM, Audio,
            Video, LAN)

I EVEREST też pokazuje, żke nie ma ani CD ani stacji dyskietek <bezradna>
    • Gość: Kolobos Re: Zniknął mi CD ROM IP: *.escom.net.pl 03.06.07, 17:47
      Start->Uruchom->regedit
      jak sie uruchomi to przedz do:
      HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} i usun tam wartosc UpperFilters
      nastepnie przejdz do:
      HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} i usun tam LowerFilters
      Po resecie zobacz czy naped wrocil.
      • Gość: Sławek62 Re: Zniknął mi CD ROM IP: *.klaudyny.waw.pl 03.06.07, 18:03
        Czy masz MANUAL płyty gł.? Wchodzisz do Biosu F2
        W Biosie w sekcji
        ADVANCED>>> OnBoard FDC ma być AUTO
        ADVANCED>>> Hardware Monitor sprawdź napięcia i podaj.
        MAIN>> Floppy Ustaw na 1.44?? nie wiem co jest w twoim Biosie.
        MAIN>> IDE wszystko na AUTO
        BOOT>>> Boot DEv. PRIORITY ustaw kolejność bootowania.
        Czy otwierałaś komputer?, sprawdź pasma, zamień kable zasilające, możesz
        zamienić pasmo od dysku z pasmem CD
        • Gość: Marlen Re: Zniknął mi CD ROM IP: 81.219.48.* 03.06.07, 18:40
          Kolobos - zrobiłam jak mówiłeś - nic nie działa ( za pierwszym razem zawisił się
          na 5 minut na amen - więc już ja głupia pomyślałam, że dałam się w kanał wpuścić.

Sławek - w BIOSIE nagrzebałam się i nic

Rozkręciłam wszystko odłączyłam - podłączyłam - dyskietka już działa - a CD jak
          nie działał - tak nie działa. <bezradna>

Czegoś takiego jak 5 lat mam kompa to jeszcze nie widziałam
          • Gość: Kolobos Re: Zniknął mi CD ROM IP: *.escom.net.pl 03.06.07, 18:54
            Czy bios w ogole wykrywa naped cd? Sciagnij sobie z www.bootdisk.com pierwsza lepsza dyskietke bootowalna z obsluga CD (moze pod 98), uruchom z niej komputer i zobacz czy naped dziala. Jak dziala to jest cos nie tak z systemem, a jak nie to znaczy, ze albo naped albo kontroler mogly sie uszkodzic. Mozesz sprobowac podlaczyc naped cd na jednej tasmie z dyskietm, w biosie ustawic wykrywanie na AUTO i zobaczyczc czy go wykryje.
            • Gość: Marlene Re: Zniknął mi CD ROM IP: 81.219.48.* 03.06.07, 19:05
              Właśnie problem polega na tym, że BIOS nie wykrywa CD.

Kolobos i Sławek - będziecie mieli u mnie kawę jak rozwiążecie ten problem :))

Z góry Wam dziękuję,

Marlena
              • Gość: Kolobos Re: Zniknął mi CD ROM IP: *.escom.net.pl 03.06.07, 19:15
                Ok bios nie wykrywa ale i tak zrob wszystko co napisalem.
                • Gość: Sławek62 Re: Zniknął mi CD ROM IP: *.klaudyny.waw.pl 03.06.07, 19:50
                  Przestaw zworę na CD na SLAVE i podłącz do wolnej łączówki od taśmy, którą
                  podpięty jest dysk . Pdłączenie prawidłowe :
                  łączówka
                  Niebieska >>>> płyta gł
                  Czarna >>>> Dysk
                  Szara >>>> CD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka