Dodaj do ulubionych

kocie kąpiele

28.05.03, 16:44
chciałabym zapytać- jak często należy kąpać koty krótkowłose?
Obserwuj wątek
    • jul-kot Re: kocie kąpiele 28.05.03, 17:37
      Witam!
      Odpowiedź jest prosta, koty krótkowłose należy kąpać tylko wtedy, gdy pobrudzą
      się tak bardzo,że nie będą w stanie oczyścić się same, czyli zdrowego kota
      praktycznie nigdy. Kot myje się tak dokładnie, że jego futerko nie pachnie
      zwierzęciem, białe jest śnieżno-białe, a inne odpowiednio. Niedawno dostałem
      dzikie i brudne kociaki z piwnicy, chciałem je wykąpać, ale w ciągu kilku dni
      były już jak wyżej. Kota można kąpać, ale właściwie po co? Jeśli nie pobrudzi
      się smołą, smarem lub czymś podobnym, nie ma potrzeby.
      Pozdrawiam, Juliusz.
      • aw100 Re: kocie kąpiele 29.05.03, 10:05
        Dzięki Juliusz- zgadzam sie z Tobą. Wyjaśnię może skąd takie pytanie.
        Wychowywalam sie zawsze w towarzystkie psow- mielismy ich pare. Psy jak to psy-
        kąpało się często. w lato pomagało im to ochłodzić sie i przetrwać
        najgorętsze dni. Pomyślalam że z kotami może jest podobnie- ale wolałam sie
        upewnic:) Nie będę go moczyć jeśli nie jest mu to potrzebne. A masz jakiś
        pomysł jak kotu pomóc w lato. Odkąd zrobilo się tak ciepło nasz kot bawi się i
        je tylko wieczorem. przez cały dzień na nic nie ma ochoty:)nawet na lezenie
        nma balkonie:)
        • naturella Re: kocie kąpiele 29.05.03, 10:31
          Hm... a jeśli mój kot lubi być mokry? I sam wchodzi do wanny, do zlewu, kładzie
          sie w wodzie? Czy mu to nie zaszkodzi? Poza tym od czasu dop czasu wpada do
          wanny - lubi towarzyszyć mi podczas kąpieli i bywa, że mu sie łapa omsknie... :)
        • babazgaga Re: kocie kąpiele 01.06.03, 11:36
          Mój kot wykapany świadomie przeze mnie został 1 raz. Jak wlazł do wygaszonego i
          zimnego (na szczęscie) kominka i się tak ładnie ułożył na kazdym boczku po
          kolei. Normalnie jest czarno biały, potem był czarny idealnie, i zostawiał
          takie ładne czarne łapki na podłodze. Został wpakowany pod kran, nawet sie nie
          opierał, samą wodą nie schodziło, a nie miałam kociego szamponu pod ręką (byłam
          na wakacjach), więc został namydłony szamponem dla dzieci j&j, dokładnie
          wypłukany, wytarty w ręcznik i potem zawinięty w koc. W tym kocu leżała sobie
          na słonaczku ok 2 h aż przeschła, potem wymyła sie po swojemu i do kominka już
          nie właziła. Ale pod kran/prysznic b lubi się pakować.
        • goc.jola Re: kocie kąpiele 11.06.03, 12:02
          Kotu można ulżyć latem, mocząc rękę w zimnej wodzie i głaszcząc go całego pod
          włos. Może mu się to z początku nie spodobać, ale jeśli nie bardzo protestuje,
          to można tak zrobić, bo już po chwili będzie widać, że odczuwa wyraźną ulgę.
          Niestety, efekt nie utrzymuje się zbyt długo i "zabieg" trzeba dość często
          powtarzać. Jeżeli jednak kot bardzo boi się kontaktu z wodą, lepiej dać mu
          spokój i pozwolić przesypiać dzień w cieniu - jakoś to zniesie, w końcu koty
          pochodzą z Egiptu, a tam chłodno chyba nie było nawet w starożytności.
    • adam.pietron Re: kocie kąpiele 02.06.03, 18:39
      Niektóre koty uwielbiają wodę, szczególnie fascynują się płynącą – stąd picie
      wody z kranu.
      Co do kąpieli cóż dodać – kąpać wtedy gdy bardzo brudny – z resztą poradzi
      sobie sam.
      Pozdrawiam
      • alex.z.deszczu Re: kocie kąpiele 03.07.03, 13:58
        Wiecie co mnie bardzo dziwi ?- te koty piją, jak mi się wydaje, duzo mniej
        wody, niż psy. I na punkcie mycia się są sfiksowane całkiem, co zresztą jest
        urokliwe. Ale skąd one mają tyle sliny, by się tak dokładnie myć tyle razy
        dziennie ? Jedna z mych kociczek, w białych miejscach jest faktycznie
        śnieżnobiała. Zawsze. Druga, maleńka, ktora akurat choruje, też nie odpuszcza
        nigdy mycia. One się myją na wet po tym, gdy się je weźmie na bardzo czyste
        ręce...
        alex

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka