aw100 28.05.03, 16:44 chciałabym zapytać- jak często należy kąpać koty krótkowłose? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jul-kot Re: kocie kąpiele 28.05.03, 17:37 Witam! Odpowiedź jest prosta, koty krótkowłose należy kąpać tylko wtedy, gdy pobrudzą się tak bardzo,że nie będą w stanie oczyścić się same, czyli zdrowego kota praktycznie nigdy. Kot myje się tak dokładnie, że jego futerko nie pachnie zwierzęciem, białe jest śnieżno-białe, a inne odpowiednio. Niedawno dostałem dzikie i brudne kociaki z piwnicy, chciałem je wykąpać, ale w ciągu kilku dni były już jak wyżej. Kota można kąpać, ale właściwie po co? Jeśli nie pobrudzi się smołą, smarem lub czymś podobnym, nie ma potrzeby. Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
aw100 Re: kocie kąpiele 29.05.03, 10:05 Dzięki Juliusz- zgadzam sie z Tobą. Wyjaśnię może skąd takie pytanie. Wychowywalam sie zawsze w towarzystkie psow- mielismy ich pare. Psy jak to psy- kąpało się często. w lato pomagało im to ochłodzić sie i przetrwać najgorętsze dni. Pomyślalam że z kotami może jest podobnie- ale wolałam sie upewnic:) Nie będę go moczyć jeśli nie jest mu to potrzebne. A masz jakiś pomysł jak kotu pomóc w lato. Odkąd zrobilo się tak ciepło nasz kot bawi się i je tylko wieczorem. przez cały dzień na nic nie ma ochoty:)nawet na lezenie nma balkonie:) Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: kocie kąpiele 29.05.03, 10:31 Hm... a jeśli mój kot lubi być mokry? I sam wchodzi do wanny, do zlewu, kładzie sie w wodzie? Czy mu to nie zaszkodzi? Poza tym od czasu dop czasu wpada do wanny - lubi towarzyszyć mi podczas kąpieli i bywa, że mu sie łapa omsknie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
babazgaga Re: kocie kąpiele 01.06.03, 11:36 Mój kot wykapany świadomie przeze mnie został 1 raz. Jak wlazł do wygaszonego i zimnego (na szczęscie) kominka i się tak ładnie ułożył na kazdym boczku po kolei. Normalnie jest czarno biały, potem był czarny idealnie, i zostawiał takie ładne czarne łapki na podłodze. Został wpakowany pod kran, nawet sie nie opierał, samą wodą nie schodziło, a nie miałam kociego szamponu pod ręką (byłam na wakacjach), więc został namydłony szamponem dla dzieci j&j, dokładnie wypłukany, wytarty w ręcznik i potem zawinięty w koc. W tym kocu leżała sobie na słonaczku ok 2 h aż przeschła, potem wymyła sie po swojemu i do kominka już nie właziła. Ale pod kran/prysznic b lubi się pakować. Odpowiedz Link Zgłoś
goc.jola Re: kocie kąpiele 11.06.03, 12:02 Kotu można ulżyć latem, mocząc rękę w zimnej wodzie i głaszcząc go całego pod włos. Może mu się to z początku nie spodobać, ale jeśli nie bardzo protestuje, to można tak zrobić, bo już po chwili będzie widać, że odczuwa wyraźną ulgę. Niestety, efekt nie utrzymuje się zbyt długo i "zabieg" trzeba dość często powtarzać. Jeżeli jednak kot bardzo boi się kontaktu z wodą, lepiej dać mu spokój i pozwolić przesypiać dzień w cieniu - jakoś to zniesie, w końcu koty pochodzą z Egiptu, a tam chłodno chyba nie było nawet w starożytności. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.pietron Re: kocie kąpiele 02.06.03, 18:39 Niektóre koty uwielbiają wodę, szczególnie fascynują się płynącą – stąd picie wody z kranu. Co do kąpieli cóż dodać – kąpać wtedy gdy bardzo brudny – z resztą poradzi sobie sam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alex.z.deszczu Re: kocie kąpiele 03.07.03, 13:58 Wiecie co mnie bardzo dziwi ?- te koty piją, jak mi się wydaje, duzo mniej wody, niż psy. I na punkcie mycia się są sfiksowane całkiem, co zresztą jest urokliwe. Ale skąd one mają tyle sliny, by się tak dokładnie myć tyle razy dziennie ? Jedna z mych kociczek, w białych miejscach jest faktycznie śnieżnobiała. Zawsze. Druga, maleńka, ktora akurat choruje, też nie odpuszcza nigdy mycia. One się myją na wet po tym, gdy się je weźmie na bardzo czyste ręce... alex Odpowiedz Link Zgłoś