Dodaj do ulubionych

prosze o szybka pomoc

IP: *.lublin.mm.pl 04.06.07, 10:27
mam problem. Mianowicei moj komp sam sie resetuje. Szczegolnie podczas
wchodzenia na internet. CZasami przez 2 dni jest ok a czasami w ciagu godziny
zresetuje sie 4-5 razy. Nie wiem co sie dzieje. Komp jest nowy bo ma ze4
miesiace. Zostal zeskanowany antywirusami (Norton, Kaspersky) i nic nie
wykryto, mial wgrany od nowa system. Prosze o jakas podpowiedz. Z gory dzieki.
Bede bardzo wdzieczny
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: prosze o szybka pomoc IP: *.escom.net.pl 04.06.07, 10:54
      Sprawdz ram memtestem, zasilacz podmien na inny lub sprawdz napiecia miernikiem (nie zaszkodzi jak napiszesz jaki masz zasilacz (o ile to nie laptop).
      Warto tez podlaczyc modem do hub'a usb z wlasnym zasilaniem i zobaczyczc czy problem zniknie (o ile masz modem pod usb bez wlasnego zasilania).
      • Gość: arturo Re: prosze o szybka pomoc IP: *.lublin.mm.pl 09.06.07, 14:41
        sprawdzilem memtestem i nic nie wykazal
    • Gość: Wrecekrzepki Re: prosze o szybka pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 10:55
      Po pierwsze napisz nam, jaka masz konfiguracje komputera, czy go podkreciles,
      oraz jakiej firmy i jakiej mocy masz zasilacz (to wazne).

Potem upewnij sie, ze wszystkie kable, elementy, karty rozszerzen sa dobrze
      docisniete. Wyjmij ram, zobacz, czy do portow ramu nie dostaly sie jakies
      smieci. Za dawnych czasow podobne problemy pojawialy sie w wyniu niedocisnietego
      ramu lub karty graficznej (dzis sa rozwiazania, ktore temu zapobiegaja).

Jesli masz mozliwosc, to pozycz od kogos zasilacz na 2 - 3 dni (najlepiej jakis
      firmowy - Chieftec, ModeCom, Antec, itd - byle nie Tracer ani Megabajt) i
      sprawdz, czy cos sie zmienilo. Wadliwy zasilacz to BARDZO prawdopodobna przyczyna.

Zainstaluj sobie program Motherboard Monitor (albo Speed Fan) i poobserwuj
      temperature procesora. Nie wiem jaka masz konfiguracje, ale jesli temp dochodzi
      Ci do 70C albo wiecej, to cos jest nie tak i przegrzanie procka moze byc powodem
      restartow.

Jesli restarty nadal sie pojawiaja, to wyjmij jedna kosc RAM (jesli masz dwie) i
      sprawdz, czy cos sie poprawilo - jesli nie, to wyjmij ta, ktora zostala i na
      miejsce wsadz ta, ktora wyjales i tez stestuj. Jak masz tylko jedna, to pozycz
      od kogos.

Potem mozesz tez zmienic karte grafiki (tzn. uzyc pozyczonej od kogos), itd.

Dalej jest jeszcze mozliwosc wady plyty glownej, albo procka, ale to juz mniej
      prawdopodobne, bo jesli procesor sie psuje, to najczesciej poprostu nie wstaje.
      Z plytami bywa roznie.

Mozesz nawet sprobowac wymienic klawiature na inna - wiem, ze brzmi to
      smiesznie, ale kumplowi wlasnie klawiatura sprawiala ogromne problemy z kompem
      (na co wpadl po 3 miesiacach).
      • Gość: arturo Re: prosze o szybka pomoc IP: *.lublin.mm.pl 04.06.07, 18:49
        Komputera nie mogę otworzyć, bo jest zaplombowany i jak to zrobię to gwarancje
        szlak trafi. Jeżeli chodzi o zasilacz to jest to ModeCom 350 W. A i komputera
        nie podkręcałem.
        • Gość: fazji1 Re: prosze o szybka pomoc IP: 213.199.253.* 04.06.07, 18:56
          Moze byc motyw tego typu jaki wystapil u mojego kumpla .Tez jego nowy komp restartowal sie i okazalo sie ze koles ze sklepu nie posmarowal procka pasta i w dodatku niec odkleil naklejki z radiatora...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka