Dodaj do ulubionych

problem z formatowaniem acera!

16.06.07, 17:13
witam. ponad pol roku temu kupiłam w komputroniku acera, dzis chciałam go
sformatowac (robi to brat) ale okazuje sie ze przy instalowaniu windowsa
uszkodzona sa jakies pliki. nie moge go zainstalowac bo nie mam go na płycie
(nie otrzymałam jej wraz z laptopem). na spodzie komputera jest certyfikat,
windows byl wliczony w cene laptopa ale plyty nie mam. nie mam pojecia co sie
powinno zrobic w tej sytuacji, czy te pliki uszkodzone mozna jakos odzyskac?
acha, nie mam tez na plycie sterownikó. wraz z laptopem dostałam jedna plytke
z antywirusem.
Obserwuj wątek
    • ania.rene Prosze o pomoc, bardzo pilne!!!!!! 16.06.07, 18:08
      • user0001 Re: Prosze o pomoc, bardzo pilne!!!!!! 16.06.07, 18:27
        1. Oficjalna metoda: skontaktować się z serwisem Acera na Polskę i zamówić
        nośnik do odpowiedniego systemu operacyjnego (system recovery cd czy jak to
        nazywają), serwis może chcieć od ciebie model i numer seryjny laptopa aby
        potwierdzić czy mogą Tobie wysłać te płyty. Będą też chcieli abyś pokryła koszty
        wysyłki i zapłaciła coś za płyty.

2. Nieoficjalna metoda: Sprawdź na jaką wersję windowsa masz certyfikat (XP Home
        czy Pro, jaka wersja językowa). Pożycz od kogoś płytkę instalacyjną od wersji
        OEM takiej wersji językowej jak masz na certyfikacie. Zainstaluj z tej płyty,
        użyj kodu z certyfikatu na laptopie. Na innym komputerze ściągnij ze strony
        Acera sterowniki do twojego modelu i zainstaluj je na laptopie. System nie
        będzie chciał się aktywować przez internet. Wykonaj aktywacje telefoniczną.
        Powiedz konsultantowi, że padł system w laptopie, płyta od producenta jest
        uszkodzona, więc użyłaś płyty od komputera domowego. Powiedz, że jest to ta sama
        wersja Windowsa (XP Home OEM, lub XP Pro OEM na jaką masz przyklejony
        certyfikat), w tej samej wersji językowej. Konsultant może odmówić aktywowania
        (powie że powinnaś postępować według metody pierwszej), wtedy dzwonisz jeszcze
        raz aż znajdziesz konsultanta który aktywuje.
    • ania.rene dzieki, bede próbowac. 16.06.07, 18:47
    • ania.rene Re: problem z formatowaniem acera! 17.06.07, 22:17
      a teraz jeszcze mam problem z karta graficzna, pisze mi ze nie mam sterowników.
      na komputerze mam napisane ze powinny byc ATI Radeon Xpress 1100, gdzie to moge
      poszukac, sciagnelam sterownik ale nie dziala. czy w acerze moga mi dac te
      sterowniki do kompa???
      • Gość: K4 Re: problem z formatowaniem acera! IP: *.acn.waw.pl 18.06.07, 11:50
        > a teraz jeszcze mam problem z karta graficzna, pisze mi ze nie mam sterowników.
        > na komputerze mam napisane ze powinny byc ATI Radeon Xpress 1100, gdzie to moge
        > poszukac

Na stronie producenta czyli ATI.
    • karmazynova.lavinka Re: problem z formatowaniem acera! 18.06.07, 16:27
      Miałaś windows bez płytki? Oj niedobrze. Oszukali Cię w sklepie. Ja bym się
      upomniała przy zakupie o płytkę... teraz w sumie też byś mogła.
      lav
      • r0ger Re: problem z formatowaniem acera! 18.06.07, 16:56
        karmazynova.lavinka napisała:

> Miałaś windows bez płytki? Oj niedobrze. Oszukali Cię w sklepie. Ja bym się
        > upomniała przy zakupie o płytkę... teraz w sumie też byś mogła.
        > lav

Nick ciekawy, ale bzdury wypisujesz, zresztą inni w tym wątku też.
        Jeżeli laptop od Acera był sprzedany z windows, to pliki instalacyjne znajdują się na ukrytej partycji. Jak wywołać ponowną instalację systemu trzeba znaleźć w instrukcji lub przejrzeć support na stronie acera. Oryginalna wersja windows (ta z ukrytej partycji) będzie już zawierała niezbędne sterowniki i dodatkowe oprogramowanie jakie było dołączone do systemu.
        Poza tym program instalacyjny windows uruchomiony z niezależnej płyty CD na 99% nie zaakceptuje klucza produktu umieszczonego na naklejce na spodzie laptopa.
    • ania.rene Re: problem z formatowaniem acera! 18.06.07, 22:23
      tylko problem w tym ze na tej ukrytej jakies pliki sa uszkodzone. dzwoniłam
      dzisiaj do acera. pan mowił zeby przestawic cos w biosie (zrobione), wiec jesli
      i tak nie mozna sformatowac to musz zakupic za 180zł plyte ze sterownikami i
      windowsem.

otrzymałam tez maila z odpowiedzia:
      Jeśli dokonano formatowania partycji, zmiany ich wielkość lub usunięcia
      partycje PQSERVICE funkcja D2D nie będzie działać, w przypadku nie utworzenia
      wcześniej według zaleceń instrukcji kopii systemu na nośniku CD/DVD pozostaje
      jedynie zamówienie za 149,16 Zł netto płyt Recovery.

nie mam zielonego pojecia co robic, ide jeszcze jutro do informatyka. ale chyba
      zdecyduje sie na zakup tej plyty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka