Gość: andrew.one IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 17:06 szukam najprostszego w obsłudze i nie zajmującego dużo miejsca programu szyfrującego dla niezaawansowanego użytkownika. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: user Re: Program szyfrujący jaki? IP: *.dyn.optonline.net 26.08.07, 17:30 Do wiekszosci pytajacych. Reprezentujecie na tym forum(generalnie)w znakomitej wiekszosci jedna rodzine ignorantow spolecznych. Ciagle oczekiwania na pomoc, brak jakiejkolwiek inicjatywy, marazm. Czy nie latwiej jest pozyczyc -bo po co kupowac? za darmo jest lepsze!- "CHIP", "PC WORD",na internecie tez mozna np: www.dobreprogramy.pl,czy inne komputerowe czasopisma i posiasc wiedze o ktorej ciagle marzycie? Link Zgłoś
Gość: kupo-pytanie Re: Program szyfrujący jaki? IP: *.logireach.com 26.08.07, 17:47 a cóż chce pan zaszyfrować? e-mail do cioci? czy może folder na dysku, a może całą portycję? a może cały dysk wraz z partycją systemową? Link Zgłoś
Gość: andrew.one Re: Program szyfrujący jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 10:08 Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i przepraszam za pytanie.Jestem inwalidą i komputer dostałem niedawno w ramach programu pomocy osobom niepełnosprawnym.Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem więc stąd to pytanie.Mam kilkanaście maili od niepełnosprawnych przyjacół i nie chciałbym by ktoś z domowników je czytał szanuję bowiem tajemnicę korespondencji więc chciałem je zaszyfrować. Link Zgłoś
user0001 Re: Program szyfrujący jaki? 27.08.07, 10:59 Zabezpieczenie przed młodszą siostrą: 1. Konta użytkownika w systemie operacyjnym. Zakładamy użytkownika dla każdej osoby korzystającej z komputera i ustawiamy uprawnienia jako "Zwykły użytkownik". Takie osoby nie mogą zaglądać sobie nawzajem do katalogów (w tym poczty). Zabezpieczenie przed rządem: 2. Szyfrowanie poczty (GPG, na przykład przez Thunderbirda z Enigmail). Wymieniacie się ze znajomymi swoimi kluczami publicznymi, szyfrujecie wychodzącą pocztę. Wysyłający wiadomość do Ciebie musi zaszyfrować ją Twoim kluczem publicznym. Do odczytania wiadomości należy skorzystać z klucza prywatnego znajdującego się na dysku. Przed skorzystaniem z klucza prywatnego należy podać hasło odbezpieczające klucz prywatny. Link Zgłoś
Gość: kupo-porada Re: Program szyfrujący jaki? IP: *.iku-bs.de 27.08.07, 11:47 jeżeli chodzi o szyfrowanie poczty również w wysyłce - to w grę wchodzi PGP i zabawa z kluczami. Jednak trzeba się troszkę orientować w czym rzecz. Jeżeli chodzi o zabezpieczenie stacjonarnie plików/folderów, w których przechowywane są wiadomości, czyli ochrona przed "grzebaniem w komputerze", to jest kilka możliwości. Na użytkowników niezaawansowanych komputerowo, to wystarczy w Windows XP system plików NTFS + konta użytkowników w systemie (logowanie się przy starcie na hasło) + upewnienie się że użytkownicy nie mogą przeglądać cudzych folderów ("uczyń ten folder prywatnym" czy coś podobnego). Wówczas foldery konta użytkownika, gdzie program pocztowy przechowuje sobie pliki, są niedostępne dla typowego klikacza. Bardziej zaawansowanym zabezpieczeniem jest szyfrowanie plików/folderów wbudowane w Windows XP (ale chyba tylko w wersji Pro). Być może w Vista to już jest standard w podstawowych wersjach - niestety nie wiem. Link Zgłoś
Gość: andrew.one Re: Program szyfrujący jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 13:23 Dziękuję Wam za informacje.Znalazłem programik do szyfrowania Little Code 3.0 .Zaszyfrowałem każdy list i wrzuciłem do jednego folderu.Jak myślicie,zda to egzamin? Link Zgłoś
Gość: kupo-porada Re: Program szyfrujący jaki? IP: *.customer.frii.net 27.08.07, 13:55 Nie bardzo rozumiem... tzn przechowujesz te listy jako pliki txt? Czy odbierasz je programem pocztowym, gdzie sobie siedzą w profilu, czy przez WWW i po prostu zapisujesz u siebie? W przypadku programu pocztowego to dużo mniej męczącym sposobem byłoby ograniczenie dostępu do folderów/plików gdzie są dane konta - albo poprzez prawa dostępu w systemie albo szyfrowanie w locie... Natomiast jeśli chodzi tylko o przechowywanie plików to według mnie najprostszym sposobem jest użyć jakiegoś archiwizatora (7-zip, rar, winzip) i kompresować z hasłem. Takie zabezpieczenie powinno być wystarczające do tych celów o jakich mowa. Link Zgłoś
Gość: andrew.one. Re: Program szyfrujący jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 21:18 Dzieki za porady.Spróbuję tymi programikami.Myśle że się uda.Pozdrawiam wszystkich. Link Zgłoś
Gość: praktiss Re: Program szyfrujący jaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 22:31 Korzystaj poprostu z interfejsu www dla poczty. Nie ściągaj maili na komputer. Link Zgłoś