Dodaj do ulubionych

nero i brak pamieci

14.07.03, 19:22
Przeciagajac pliki mp3 do wypalenia do okna Nero, wyskakuje mi komunikat Brak
pamieci. Na dysku jest troche wolnego, 2,8 GB, ogolnie dysk ma 19GB, nie wiem
co jest nie tak. Mam Windows Millenium (ze jeszcze go nie wycofali..),
przygotowuje sie do instalacji Win98. Czy moze to pomoc? Mieliscie kiedys
taki problem?

zdesperowana
vatna
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 19:28
      Oczyść dysk, zrób defragmentację (jak miałem millenium robiłem to co tydzień i
      miał co mielić), powinno pomóc.
      Sprawdż czy nie masz jakiejś starej scieżki zapisanej (bo NERO pcha obraz płyty
      którą będzie wypalał do swojego katalogu tymczasowego, powinien być pusty).
      Ale defrag to podstawa.
      • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 20:00
        > Sprawdż czy nie masz jakiejś starej scieżki zapisanej (bo NERO pcha obraz
        płyty
        >
        > którą będzie wypalał do swojego katalogu tymczasowego, powinien być pusty).

Jak sprawdzic czy ten katalog jest pusty? Jaka on ma nazwe?

• koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 20:01
          gdzies w kofiguracji masz ustawienie/umiejscowienie tego katalogu, poszukaj,
          nie pamiętam a nie siedzę teraz przy swoim kompie.
          Powodzenia.
          • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 20:08
            Znalazlam katalogi o nazwach: Nero-->Cdi/Migrate/Wave Editor i Shared.
            Ktory ma byc pusty?
            • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 20:11
              a masz w którymś jakąś starą płytę, ścieżki z niej, zapisane utwory? To będzie
              ten, ale na wszelki wypadek sobie skopij gdzies zawartosc.
              • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 20:22
                > a masz w którymś jakąś starą płytę, ścieżki z niej, zapisane utwory? To
                będzie
                > ten, ale na wszelki wypadek sobie skopij gdzies zawartosc.

no wlasnie nie mam zadnej starej plyty w zadnym z nich, w sumie to bedzie 1
                wypalana plyta.
                mozliwe ze w tym katalogu w ogole sa jakies pliki? (ktore nie powinny tam byc?)

orany, pomocyy
                • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 20:24
                  zrób defragmentacje 30 min i zobaczymy
                • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 20:27
                  Ja na partycji wingrozowej mam 6.4GB z tego 1,5 wolne i na niej NERO ze swoimi
                  katalogami, już dawno nie miałem z NERO żadnych problemów a odkąd mam XP wcale.
                  Zabij Milleniuma, na śmierć, parszywy robal to RAID go załatwi :-)
                  • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 21:23
                    ha, ja mam tylko dysk C, niepodzielony, partycja to juz za duzo jak na moje
                    mozliwosci (oprocz tego ze sama rozkrecilam obudowe i wmontowalam nagrywarke,
                    ale nie to zeby z nia bylo cos nie tak, tylko wiesz, dziewczyny i srubokrety ;-
                    ) ), wiec chyba zdecyduje sie na pomoc jezeli chodzi o instalacje win98
                    • beata_ Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 22:58
                      vatnajokull napisała:

> ha, ja mam tylko dysk C, niepodzielony, partycja to juz za duzo jak na moje
                      > mozliwosci (oprocz tego ze sama rozkrecilam obudowe i wmontowalam
                      nagrywarke,
                      > ale nie to zeby z nia bylo cos nie tak, tylko wiesz, dziewczyny i
                      srubokrety ;-
                      > ) ), wiec chyba zdecyduje sie na pomoc jezeli chodzi o instalacje win98

Coś ty! Do instalacji żadnego srubokręta nie bedziesz potrzebowała!:-))) Sama
                      się robi, sterowniki tylko musisz potem pododawać i już...o reszte zapytasz na
                      forum:-))
                • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 20:28
                  albo odinstaluj NERO i zainstaluj od nowa, maże wtedy coś się porypało
                  • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 21:08
                    30 min defragmentacji, sprawdze czy cos ruszylo (odinstalowywalam nero juz 3
                    razy. nic nie dalo)..
                    • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 21:16
                      nadal Brak pamieci!

czy mam calkowicie defragmentowac dysk?
                      • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 21:41

• koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 21:43
                          I jeszcze jedno, jakiej wielkości jest ta mp3 którą chcesz na audio przerobić?
                          I czy brak pamięci melduje ci odrazu po przeciągnięciu, czy dopiero jak chcesz
                          wypalać?
                          • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 21:45
                            28,8 MB.
                            Ale probowalam tez przeciagac inne pliki i jest to samo.

Wyskakuje mi jak puszczam przycisk myszki po przeciagnieciu na pole Nero.
                        • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 21:43
                          defragmentowałAm ;) dysk C
                          • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 21:56
                            sprawdze u siebie jak sie bedzie zachowywał nero przy taaaaakim pliku mp3, co
                            to jest? sundtrack do Gladiatora? cyba nie bo ten jak pamiętam ma cos ponad
                            35MB (ale to twoje też wielgie). Dziwnie się zachowywa tfuj NERO. nad ranem
                            uzyskasz nowsze pomysły moje, jak tylko dopadnę kompa sffego.
                            Narazie.
                            • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 21:58
                              to nie soundtrack, to kawalek Goldiego ;-)

dobra, to czekam

narazie
                              • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 22:16
                                Jeszcze o czyms pomyślałem. Ile masz RAMu i jak masz ustawiony plik
                                stronicowania? NERO może pchać prztwarzane mp3 właśnie w tamte miejsca.
                                Pomyślę ew jak temu zaradzić.
                                • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 22:28
                                  128 RAM
                                  plik stronicowania, hmmm
                                  nie wiem jak mam ustawionyyyy, ratunkó o_O
                                  • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 22:34
                                    W panelu sterowania w systemie masz gdzies ustawienia pliku stronicowania
                                    (pamięć wirtualna)
                                    • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 22:39
                                      jest ustawione na Pozwol systemowi windows ustawic parametry pamieci wirtualnej
                                      • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 22:42
                                        A to ustaw mu na jakieś około 500MB, na sztywno, bez od do. Nie wiem nawet czy
                                        możesz bo mileniuma ani 98 dawno nie widziałem.
                                        I sprawdź czy nagrasz.
                                        • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 22:45
                                          chyba na sztywno sie nie da, jest niby na C:/2841 mb, nizej juz sa pola minimum
                                          i maximum
                                          • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 22:47
                                            daj np. min 448 max 512 MB, albo 512 i 512
                                            • beata_ Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 22:52
                                              koktajl_molotowa napisał:

> daj np. min 448 max 512 MB, albo 512 i 512

System to sobie po swojemu przeliczy - własnie to przećwiczyłam u siebie:-))
                                              I wcale to nie jest dwukrotność minimum (czy suma jeśli min i max są takie
                                              same). Usiłowałam sobie ucelować (jak radziłeś), żeby było 320 (tyle ile RAM-
                                              u), ale przy min i max po 40 MB dało mi 517 (czy coś koło tego) całej pamięci
                                              wirtualnej!:-))
                                              • koktajl_molotowa qrcze 14.07.03, 23:02
                                                to jusz nie fiem co z twoim plikiem stronicowania zrobic, tu inny problem sie
                                                pokazał. Jak nie siedzisz kole kompa spsutego to stzrelasz, i ja stzrelam
                                                (niestety niecelnie jak do tej pory)
                                                :-(
                                                • vatnajokull Re: qrcze 14.07.03, 23:04
                                                  czy reinstalka na win98 moze cos pomoc?
                                                • beata_ Re: qrcze 14.07.03, 23:14
                                                  koktajl_molotowa napisał:

> to jusz nie fiem co z twoim plikiem stronicowania zrobic, tu inny problem
                                                  sie
                                                  > pokazał. Jak nie siedzisz kole kompa spsutego to stzrelasz, i ja stzrelam
                                                  > (niestety niecelnie jak do tej pory)
                                                  > :-(

Z moim, to już nic - wielkie dzięki:-))
                                                  Przywróciłam te dwa razy po 477 (skoro minimum zalecane jest tyle, a max musi
                                                  być przynajmniej tyle samo) i mam po całości 954 MB...i niech już tak
                                                  zostanie, nie boli na razie:-) Najwazniejsze, że mi ten kretyński komunikat
                                                  nie wyskakuje na dzieńdobry!
                                                  Strzelasz nieźle, w końcu ucelujesz!
                                            • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 23:01
                                              zmienilam, sprobawalam wrzucic mp3 o wielkosci 1,85 mb i dalej Brak pamieci.
                                              • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 23:03
                                                poczekajmy az siądę koło swojego NERO, bo się zagotuję :-)
                                                • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 23:06
                                                  hyhy, wyobraz sobie co dzieje sie ze mna.. o_O

• koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 23:10
                                                    ech, ano ciepłomusiCibyć
                                                  • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 23:11
                                                    ta, zeby nie powiedziec, ze *irytujaco*
                                                  • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 23:33
                                                    www.softcenter.pl/index.php?AC=show&ID=9
                                                    ściągnij ten program, w nim utwórz płytę i ją spróbuj wypalić. Progs zwie się
                                                    CD-DA Extractor, i można nim min. ściągać muzę z płyt na kompa, tworzyć płyty
                                                    audio z mp3. Zobaczymy czy to błąd systemu czy tego ... NERO.
                                                  • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 14.07.03, 23:37
                                                    dobra, sciaga sie, chwile to potrwa, dzieki za lina
                                                  • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 15.07.03, 00:01
                                                    narazie wrzucam na liste do wypalania na audio i nic sie nei dzieje
                                                    jaka ustawic szybkosc? podobno na startowym wypalaniu nie jest najlepiej
                                                    ustawic najszybsza
                                                    sa do wyboru: 16/24/32X
                                                  • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 15.07.03, 00:22
                                                    muzykę wypalaj na X4 góra X8, przy szybszych niektóre odtwarzacze nie czytają i
                                                    żeby być pewna cztania przez sprzęt audio nie przekraczaj zbytnio 650 MB na
                                                    płycie
                                                  • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 15.07.03, 00:23
                                                    a ja i tak pogrzebię przy NERO.
                                                    Byle bym sobie nie popsuł.
                                                  • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 15.07.03, 00:29
                                                    sprobuje wypalic 1 plytke, zobaczymy

nie grzeb za duzo w Nero ;-)
                                                  • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 15.07.03, 00:38
                                                    hm, moze ja poprosze o adres mailowy pana?
                                                  • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 15.07.03, 00:50
                                                    no i nie idzie

orany

:(
                                                  • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 15.07.03, 00:59
                                                    adres i owszem
                                                    kotajl_molotowa@gazeta.pl

ale z rozwiązaniem zagadki nieiścia to musimy poczekać.
                                                    A kiedy zdechło?
                                                  • vatnajokull Re: nero i brak pamieci 15.07.03, 01:02
                                                    to chyba ma pan maila!

jesli doszedl prosze dac znac odpowiadajac
                                                  • koktajl_molotowa mail 15.07.03, 01:05
                                                    a właśnie że nie mam, może polski znak wciśniety został?
                                                    koktajl_molotowa@gazeta.pl
                                                  • koktajl_molotowa Re: nero i brak pamieci 15.07.03, 01:02
                                                    Jeśli chodzi o powrót do win98 to jak możesz to to zrób, millenium to prawdziwe
                                                    g przez wielkie G. Miało pomagać w multimediach a nie robi tego zbyt dobrze, i
                                                    do tego śmieci zbiera gdzie popadnie. Miałem to i z ulgą wywaliłem.
    • beata_ Raaaaaaaaany !!!!!!!!!! 15.07.03, 01:17
      Ależ wy się mordujecie...
      Trzymam kciuki! Koktail, jesteś wielki! :-))
      Vatnajokull - nie zniechęcaj się, będzie dobrze! :-)

Dobranoc
      • vatnajokull Re: Raaaaaaaaany !!!!!!!!!! 15.07.03, 01:24
        uwierz, ze juz prawie stracilam nadzieje ze to kiedykolwiek ruszy....

ale zawsze trzeba miec troszke optymizmu, prawda..? heh
        • Gość: beata_ Re: Raaaaaaaaany !!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 15.07.03, 01:35
          vatnajokull napisała:

> uwierz, ze juz prawie stracilam nadzieje ze to kiedykolwiek ruszy....
          >
          > ale zawsze trzeba miec troszke optymizmu, prawda..? heh

Jasne! A na końcu okaże się, że była to rzecz banalna...i człek z ulgą oddycha.
          Będzie dobrze, trzymam kciuki:-))
          • vatnajokull FANFARY, FANFARY !!!!!!!!!!!!!! 15.07.03, 23:41
            Tak, wlasnie, Koktajl jest geniuszem (i prostakiem w jednym ;-) ), wypalilam
            pierwsza audio cd, jestem bardzo szczesliwa i DZIEKUJE PIEKNIE. :-)

vatna
            • beata_ BRAWO !!!!!!!!!!!!!! :-)))) 16.07.03, 00:21
              vatnajokull napisała:

> Tak, wlasnie, Koktajl jest geniuszem (i prostakiem w jednym ;-) ), wypalilam
              > pierwsza audio cd, jestem bardzo szczesliwa i DZIEKUJE PIEKNIE. :-)
              >
              > vatna

Wierzyłam w was!:-))
              Nie pytam o szczegóły, chociaz cie pewnie rozpiera ze szczęścia, bo i tak nic
              nie zrozumiem - nie mam nagrywarki i perypetie z NERO jeszcze przede mną:-))))
              • vatnajokull Re: BRAWO !!!!!!!!!!!!!! :-)))) 16.07.03, 00:48
                och, szczegolow jest nadzwyczaj wiele, proste jest genialne, przyczyna tez byla
                w sumie banalna (ale sama bym na to nie wpadla - uszkodzona instalka Nero na
                cd) no a teraz juz spokoj. :-)

nie zycze takich przygod z Neronem, ale przeciez zawsze mozna zajrzec na forum
                Komputery. ;-)

~~'You can't say no to hope [...]'~~
                /Bjork/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka