Dodaj do ulubionych

linux - instalacja programu

IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.08, 18:52
Chcę zainstalować na ubuntu pewien program ze źródeł. ./configure zwraca mi
coś takiego:

checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking for gawk... gawk
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no
checking for gcc... gcc
checking for C compiler default output file name... configure: error: C
compiler cannot create executables
See `config.log' for more details.

W takim razie, co to te portions of makefiles i jak to włączyć? I co jest nie
tak z moim kompilatorem?

Pytałem google'a, ale żadnj konkretnej odpowiedzi nie udzielił.

Z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: linux - instalacja programu 26.02.08, 19:10
      i to jest dobre pytanie .. uczyc sie :)
      Sprawdz czy masz zainstalowane wszystkie narzedzia do kompilacji. GCC jest ale
      moze brakuje innych bibliotek. W pliku Install lub readme nie jest napisane
      dokladnie co musi byc?
      • Gość: ping Re: linux - instalacja programu IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.08, 19:14
        > Sprawdz czy masz zainstalowane wszystkie narzedzia do kompilacji. GCC jest ale
        > moze brakuje innych bibliotek. W pliku Install lub readme nie jest napisane
        > dokladnie co musi byc?

Wszystkich nie mam, przecież nie (?) będę instalował każdego pakietu z gcc w nazwie.
        W tych plikach nic nie ma konkretnego.
        • tiges_wiz Re: linux - instalacja programu 26.02.08, 19:18
          nie gcc ... czasem wymaga zrodelek jakis bibliotek (glibc itp,) a nawet dostepu
          do zrodel kernela. teraz strzelam .. wiecej ma pisac w tym logu. co on tam marudzi?
    • Gość: Kolobos Re: linux - instalacja programu IP: *.escom.net.pl 26.02.08, 19:19
      Sprobuj wpisac w konsoli:
      su apt-get install libc6-dev g++ gcc ibc6
      lub:
      su apt-get install build-essential

Co do google to wystarczy wpisac kawalek komunikatu i masz pelno odpowiedzi:
      www.google.pl/search?hl=pl&q=compiler+cannot+create+executables+ubuntu
      • Gość: ping Re: linux - instalacja programu IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.08, 19:40
        nic się nie zmieniło

jak mówiłem, pytałem już wujka google, ale zwraca on olbrzymią ilość problemów,
        z których żadne nie są podobne.

Czy zamiast gotowych polceń mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega problem?
        • kell99 Re: linux - instalacja programu 26.02.08, 20:01
          Gość portalu: ping napisał(a):

> nic się nie zmieniło
          >
          > jak mówiłem, pytałem już wujka google, ale zwraca on olbrzymią ilość problemów,
          > z których żadne nie są podobne.
          >
          > Czy zamiast gotowych polceń mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega problem?

Problem polega na tym, ze by skompilowac program ze zrodel potrzebujesz zrodel
          programow z ktorych korzysta program ktory kompilujesz.

Instalujac swoja dystrybucje nie zainstalowales najprawdopodobniej tych plikow.
          Najlczesciej sa one oznaczone jako *-dev albo *-devel.

Blad ktory pokazales na poczatku to brak poprawnie dzialajacego kompilatora. W
          managerze pakietow do twojej dystrybucji musisz poszukac pakietu nazywajacego
          sie gcc/g++. To na poczatek. Bedziesz potrzebowal tez wielu innych rzeczy.

Rozumiem, ze na poczatku moze byc to bolesne, ale w miare czasu bedziesz miec
          wiekszosc zrodel w systemie tak, ze kompilacja kolejnych programow bedzie
          banalnie prosta.

Moja rada - gdy configure zwraca blad, ze czegos brakuje, poszukaj pakietu *-dev
          o podobnej nazwie i go zainstaluj.
          • Gość: ping Re: linux - instalacja programu IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.08, 20:28
            > Problem polega na tym, ze by skompilowac program ze zrodel potrzebujesz zrodel
            > programow z ktorych korzysta program ktory kompilujesz.

Wcześniej zainstalowałem pakiet gawk, którego brak wymieniał. Niestety teraz nie
            pisze, czego mu brakuje, a to 'whether enable' wygląda, jakby jakaś opcja była
            wyłączona.

> Blad ktory pokazales na poczatku to brak poprawnie dzialajacego kompilatora. W
            > managerze pakietow do twojej dystrybucji musisz poszukac pakietu nazywajacego
            > sie gcc/g++. To na poczatek. Bedziesz potrzebowal tez wielu innych rzeczy.

Podstawowe gcc, a tych pozostałych w samym synapticu jest 30. Mam ściągać wszystkie?

> Moja rada - gdy configure zwraca blad, ze czegos brakuje, poszukaj pakietu *-de
            > v
            > o podobnej nazwie i go zainstaluj.

Tutaj takich niestety nie ma.
            • kell99 Re: linux - instalacja programu 26.02.08, 20:58
              deathstar:/kelof# apt-cache search gcc-4.2
              gcc-4.2 - The GNU C compiler
              gcc-4.2-base - The GNU Compiler Collection (base package)
              gcc-4.2-locales - The GNU C compiler (native language support files)
              gcc-4.2-multilib - The GNU C compiler (multilib files)
              gcc-4.2-source - Source of the GNU Compiler Collection

Na poczatek te (bez ostatniego). Zaraz potem sprobuj libc6-dev - synaptic
              powinien przy okazji doinstalowac sporo zaleznych pakietow.

ps: nie prosciej sciagnac binarke programu ktory szukasz?
              • Gość: Kolobos Re: linux - instalacja programu IP: *.escom.net.pl 26.02.08, 21:21
                Warto sprawdzic jeszcze:
                su apt-get install gcc g++
                • Gość: BillyGates Re: linux - instalacja programu IP: *.chello.pl 26.02.08, 22:53
                  Tak sobie na was patrze (z wielkim szacunkiem zresztą) i coraz mniej rozumiem
                  ludzi używających Linuxa.
                  • kell99 Re: linux - instalacja programu 27.02.08, 00:49
                    To teraz kolega nam opowie jak skompilowac i zainstalowac taki program pod windows.

Czekamy na opis.
                  • tiges_wiz Re: linux - instalacja programu 27.02.08, 10:37
                    kompilacja oprogramowania nie jest konieczna .. zazwyczaj robi sie to wtedy,
                    jezeli chce sie dostosowac program do wlasnych potrzeb .. a zoptymalizowac go
                    pod 64 bity czy dolaczyc tylko te moduly ktore sa potrzebne, zeby program byl
                    szybki i maly.

Ja instaluje programu pod ubuntu po prostu go wybierajac na liscie i klikajac na
                    "instaluj"
    • diabel-tasmasnki Re: linux - instalacja programu 27.02.08, 10:30
      na twoim miejscu poszedł bym za radą skryptu i najpierw obejrzał config.log a
      jeśli bym nadal nie wiedział co dalej obejrzał bym .configure.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka