Dodaj do ulubionych

Co to jest SDI?

IP: *.adsl.powered-by.skynet.be 31.12.01, 09:53
Czy ktos moglby mi powiedziec jaka to wlasciwie jest technologia, to SDI? Jakis
czas myslalem, ze to DSL, ale kolega oblatany w temacie wyprowadza mnie z
bledu, ze to tylko zwykla linia telefoniczna, tyle ze dedykowana dla modemu,
ale ten modem to zwykly V90, no, moze V92.
Gdyby tak bylo, to przeciez to jest skandalicznie drogie rozwiazanie!?
Obserwuj wątek
    • Gość: jajacek Re: Co to jest SDI? // telenet !!!! IP: *.kabel.telenet.be 31.12.01, 20:30
      Doki co sobie bedziesz glowe zawracal SDI ,ADSL.
      Piszesz z Belgi wiec za te same pieniadze wez sobie najszybsze i najleprze
      łoncze Kabel bedziesz mial przepustowsc T1 zadnych problemow ,non stop online.
      Poczytaj
      pandora.be
      helpdesk.pandora.be
      Cena za abonament ta sam co u innych dostawcow- 1490 bf na miesiac czyli ,trzy
      godz.pracy :))
      • Gość: Doki Re: Co to jest SDI? // telenet !!!! IP: *.turboline.skynet.be 31.12.01, 20:40
        Jacku, dziekuje za troske, mam ADSL i jestem zadowolony. Moje pytanie bylo
        czysto techniczne. A tak na marginesie: starych znajomych to juz sie nie
        poznaje? Tez jestes w domu w Sylwka?
        W.
        • jajacek Oki Doki :))))))))) 31.12.01, 20:57
          Szczesliwego nowego roku .
          I ja juz ide do Sylwka :)))
          Napisz mi swoj email na skrzynke gazety.
          A co do SDI to wszystkiego dowiesz sie na ten temat jesli wpiszesz w
          wyszukiwarke ,nawet w portalu GW.
          (tu tez jest pomoc super ale czasem trzeba poczekac na odpowiedz )
    • Gość: Doki Re: Co to jest SDI? IP: *.turboline.skynet.be 31.12.01, 21:53
      A wiec to jest DSL, ale wlasny format Ericssona, i to ograniczony do 160
      kbit/s, za 160 zl miesiecznie!!!
      Zlodziejstwo. Ci, co to kupili, dali sie naciac tepsie.
      Dzieki, jajacek, za skierowanie na zrodla.
      • Gość: android Re: Co to jest SDI? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 01.01.02, 16:14
        Gość portalu: Doki napisał(a):

> A wiec to jest DSL, ale wlasny format Ericssona, i to ograniczony do 160
        > kbit/s, za 160 zl miesiecznie!!!
        > Zlodziejstwo. Ci, co to kupili, dali sie naciac tepsie.

Twoje słowa sugerują, że nie znasz polskich realiów, jesli jednak jest inaczej,
        to proszę wskaż mi prowaidera, który zaoferuje za te same pieniądze dostęp do
        internetu o przyblizonej szybkości.Gwarantuję, że będziesz miał trudności, aby
        wskazać takiego dostawcę w odniesieniu do każdego polskiego miasta.W Rybniku w
        którym mieszkam SDI jest jak na razie jedyną rozsądną ofertą dla małych sieci
        osiedlowych (do 7 osób) - przez słowo rozsądna rozumiem tania ;)

android
        • Gość: Doki Re: Co to jest SDI? IP: *.turboline.skynet.be 01.01.02, 18:00
          Nie o to chodzi. Nazywam zlodziejstwem, jesli TPSA proponuje 115000 bps za 160
          zl miesiecznie, i nie ma tanszej oferty, a kazdy provider w sasiednich
          Niemczech zaproponuje ci 768000 bps za 10 euro miesiecznie.
    • sorc Re: Co to jest SDI? 01.01.02, 00:00
      Witam !

Moze nie mowmy o tym jako o SDI gdyz SDI nazwa TPSA.
      Jesli chodzi o technologie HIS (Home Internet Solution) jest ona oparta na
      zwyklej lini telefonicznej
      czyli kabelku 2 zylowym. Dziala w taki sam sposob jak zwykly modem ale na
      protokole V.24 , tyle ze
      cale to urzadzenie ( HIS ) rozdziela cyfrowe pakiety internetu od analogowych
      pakietow rozmowy telefonicznej itp.
      Oczywiscie rozdziela wtedy kiedy uzywany jest telefon , a tak to idzie
      transmisja cyfrowa 160 000 bps do centrali,
      gdzie z tego 115,200 to sygnal dla komputera ( tzn komunikacja komutera z
      HISem ).
      Jesli chodzi o rozdzielanie pakietow cyfrowo-analogowych to predkosc cyfrowych
      zwalnia.
      Pracuje on jako Asynchronous Full-Duplex Data Channel.

Cala prawda jest taka ze technologia HISa (115,200) jest przestarzala , wiec
      Ericsson pozbyl sie starych HISow i polek za nawet nie zla kase wypychajac to
      do Polskiej TPSA...

Wiecek informacji na temat SDI znajdziesz:

www.his.prv.pl/

Pozdrawiam

sorc
    • sorc Re: Co to jest SDI? 01.01.02, 00:01
      Witam !

Moze nie mowmy o tym jako o SDI gdyz SDI nazwa TPSA.
      Jesli chodzi o technologie HIS (Home Internet Solution) jest ona oparta na
      zwyklej lini telefonicznej
      czyli kabelku 2 zylowym. Dziala w taki sam sposob jak zwykly modem ale na
      protokole V.24 , tyle ze
      cale to urzadzenie ( HIS ) rozdziela cyfrowe pakiety internetu od analogowych
      pakietow rozmowy telefonicznej itp.
      Oczywiscie rozdziela wtedy kiedy uzywany jest telefon , a tak to idzie
      transmisja cyfrowa 160 000 bps do centrali,
      gdzie z tego 115,200 to sygnal dla komputera ( tzn komunikacja komutera z
      HISem ).
      Jesli chodzi o rozdzielanie pakietow cyfrowo-analogowych to predkosc cyfrowych
      zwalnia.
      Pracuje on jako Asynchronous Full-Duplex Data Channel.

Cala prawda jest taka ze technologia HISa (115,200) jest przestarzala , wiec
      Ericsson pozbyl sie starych HISow i polek za nawet nie zla kase wypychajac to
      do Polskiej TPSA...

Wiecek informacji na temat SDI znajdziesz:

www.his.prv.pl/

Pozdrawiam

sorc
      • Gość: Doki Re: Co to jest SDI? IP: *.turboline.skynet.be 01.01.02, 08:35
        Tak podejrzewalem, i teraz kupa ludzi wykosztowala sie na wcale nie tani
        sprzet, placi duzy abonament i nie ma co liczyc, ze tepsa zlapie kontakt z
        bardziej wspolczesnymi technologiami w najblizszej przyszlosci. A najbardziej
        wkurzylo mnie zdanko z jakiejs strony z informacja o SDI: "115000 kbps to dla
        domowego uzytkownika zupelnie wystarczajace". Buhahaha!
        • Gość: tiges Re: Co to jest SDI? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.02, 14:06
          Fajnie sie smiac jezeli jest sie za granica, ale w polsce to wyglada zupelnie
          inaczej.

caly problem polega na tym ze mamy "swojego" ukochanego monopoliste i nic nie
          mozna z tym zrobic. w kilku miastach jest siec dialog, ale ich oferta tez nie
          jest za ciekawa. 89 zl za dostep modemowy czyli 55.6 kb/s??? to 139 zl za 115
          kb/s nie jest w cale duzo. Coz co jednak robic :(. Jak sie nie ma co sie lubi
          to sie lubi co sie ma.
          • Gość: Doki Re: Co to jest SDI? IP: *.turboline.skynet.be 01.01.02, 15:47
            Tak, tylko bojkot by tu cos pomogl. Na szczescie (lub nieszczescie, zalezy jak
            patrzec) nie ma tez w Polsce porzadnych backbone'ow, co ja odczuwam mocno
            (slaba szybkosc w kontakcie z serwerami w Polsce), a majac wolne przylacza
            latwiej podzielic dostepne pasmo miedzy uzytkownikow.
            • Gość: Promode Re: Co to jest SDI? IP: *.chello.pl 01.01.02, 17:27
              Dostep do Net'u za rozsadne pieniadze jest - przez kablowke. Zarowno Aster, jak
              i UPC maja w ofercie dostep do Internetu. Wiele mniejszych firm tez. Jesli
              chodzi o backbone'y to najgorzej jest z TPSA. Np.: IPartners ma wlasne lacze do
              Ebone'a i siec miedzymiastowa... POL-34 czyli to co zrobila Tepsa to w duzej
              mierze paranoja - 34Mbps miedzy miastami to idiotyzm.
              • jimmy000 Internet via the sky.... 02.01.02, 16:48
                Witam !
                Widzę, że orientujesz się w ofercie kablówek, więc może powiesz mi coś o
                łączach satelitarnych w Polsce ?
                Coś o nich słyszałem, ale niewiele, i różne opinie...
          • Gość: TOMM Re: Co to jest SDI? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.01.02, 18:16
            Gość portalu: tiges napisał(a):

... w kilku miastach jest siec dialog, ale ich oferta tez nie
            > jest za ciekawa. 89 zl za dostep modemowy czyli 55.6 kb/s??? to 139 zl za 115
            > kb/s nie jest w cale duzo. ...

Male sprostowanie: w dialogu za 24h dostep do Internetu 72 l, dodatkowo doplata
            do ISDN 15 zl i mamy 128kbps (przez modem ale jednak 128k)
            • Gość: tiges Re: Co to jest SDI? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.02, 19:44
              w sumie i racja ...ja jednak zdecydowalem sie na SDI, gdyz dzieki temu mam
              stale IP i swoj serwer ftp (ruter i serwer linuksowy), ktory sie przydaje dosc
              czesto.
        • srubokret Re: Co to jest SDI? 01.01.02, 22:29
          cytujac kogos z powyzej: "W Rybniku w którym mieszkam SDI jest jak na razie
          jedyną rozsądną ofertą dla małych sieci osiedlowych (do 7 osób)". Ja mam
          kabelek i nie wyobrazam sobie dzielenia go z nikim - nawet gdyby mnie usmazyli
          i pocwiartowali.

pzdr,
          srub
          • Gość: MaciekS Re: Co to jest SDI? IP: *.amdahl.com 02.01.02, 18:10
            srubokret napisał(a):

> cytujac kogos z powyzej: "W Rybniku w którym mieszkam SDI jest jak na razie
            > jedyną rozsądną ofertą dla małych sieci osiedlowych (do 7 osób)". Ja mam
            > kabelek i nie wyobrazam sobie dzielenia go z nikim - nawet gdyby mnie usmazyli
            > i pocwiartowali.
            >
            > pzdr,
            > srub

O ile sie orientuje to wlasnie kablowka jest dzielona. Dostep dzielisz miedzy
            uzytkownikow i predkosc zalezy silnie od obciazenia sieci.

Bez podzialu przepustu dziala natomiast indywidualny ADSL/DSL w Europie
            zachodniej i USA gdzie o predkosci dostepu do informacji beda raczej decydowaly
            serwery a nie lacze do serwera (skoro go nie dzelisz z innymi uzytkownikami).

Kablowka jest porownywana do autostrady: wiecej uzytkownikow w ruchu - wolniej
            sie poruszasz... chociaz jesli ogolna liczba uzytkownikow jest niewielka to
            roznica moze byc nieodczuwalna.

Pozdrawiam
            • Gość: Yarek Re: Co to jest SDI? IP: *.chello.pl 09.01.02, 18:46
              Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> srubokret napisał(a):
              >
              > > cytujac kogos z powyzej: "W Rybniku w którym mieszkam SDI jest jak na razi
              > e
              > > jedyną rozsądną ofertą dla małych sieci osiedlowych (do 7 osób)". Ja mam
              > > kabelek i nie wyobrazam sobie dzielenia go z nikim - nawet gdyby mnie usma
              > zyli
              > > i pocwiartowali.
              > >
              > > pzdr,
              > > srub
              >
              >
              >
              > O ile sie orientuje to wlasnie kablowka jest dzielona. Dostep dzielisz miedzy
              > uzytkownikow i predkosc zalezy silnie od obciazenia sieci.
              >
              > Bez podzialu przepustu dziala natomiast indywidualny ADSL/DSL w Europie
              > zachodniej i USA gdzie o predkosci dostepu do informacji beda raczej decydowaly
              >
              > serwery a nie lacze do serwera (skoro go nie dzelisz z innymi uzytkownikami).
              >
              > Kablowka jest porownywana do autostrady: wiecej uzytkownikow w ruchu - wolniej
              > sie poruszasz... chociaz jesli ogolna liczba uzytkownikow jest niewielka to
              > roznica moze byc nieodczuwalna.
              >
              >
              > Pozdrawiam

Jeżeli w kablówce jest wielu użytkowników, to na potrzeby internetu można
              przeznaczyć 2, a nawet więcej kanałów telewizyjnych i problem zniknie

• Gość: Doki Re: Co to jest SDI? IP: *.unknown.uunet.be 09.01.02, 20:16
                Mozna, ale pokaz mi administratora kabla, ktory to robi.
                Macku, DSL tez ma tzw contention rate, czyli przy
                wiekszych obciazeniach spadek przepustowosci moze byc
                odczuwalny, ale na ogol mniej niz w przypadku kabla.
    • Gość: mbie Re: Co to jest SDI? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 01.01.02, 19:10
      SDI to po prostu Szybki Dostęp do Internetu.
      • Gość: tiges Re: Co to jest SDI? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.02, 19:39
        "s"zybki bylo na poczatku .. teraz jest "s"taly..
        • Gość: MaciekS Re: Co to jest SDI? IP: *.amdahl.com 02.01.02, 18:12
          Gość portalu: tiges napisał(a):

> "s"zybki bylo na poczatku .. teraz jest "s"taly..

A nie "s"tary dostep do inetrenetu? ;)

Pozdrawiam
          • Gość: android Re: Co to jest SDI? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 23:35
            Narzekacie i narzekacie a ja jestem z SDI zadowolony tak jak i moi przyjaciele
            tworzący grupę uzytkowników lokalnej sieci.Oczywiście chciałbym mieć szybsze
            łącze za te same pieniądze, ale jak to się mówi darowanemu koniowi...

android
            • Gość: Doki Re: Co to jest SDI? IP: *.turboline.skynet.be 02.01.02, 23:41
              Jak to darowanemu? A kto buli te rachunki???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka