pracownik_roku_2008 27.03.08, 17:24 Bez przesady, znów takie "ultra tanie" to one nie są... Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: chińskabanda Bojkot towarów z komunistycznych Chin !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 17:37 Nie kupować tego!!!!! Link Zgłoś
Gość: Pro Tajwan chcesz bojkotować? IP: *.chello.pl 27.03.08, 17:45 90% laptopów jest produkowanych na Tajwanie. Tylko Lenovo jest z ChRL. A jeśli zamierzenie ma być takie takie, żeby nie było żadnych chińskich części, to obawiam się, że oznacza to rezygnację z komputera w ogóle. Link Zgłoś
Gość: kom Bzdury opowiadasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 18:40 Większość firm z Tajwanu przeniosła produkcję do ChRL. Wszystkie laptopy w moim pobliżu, czyli laptopy z naklejkami HP, Asus, MSI, Acer są Made in People's Republic of China. Wyjątkiem są Fujitsu-Siemens serii Lifebook i Esprimo, które są Made in Germany. Link Zgłoś
Gość: Pro Ośmieszasz się IP: *.chello.pl 27.03.08, 19:28 Bo: 1. Polemizujesz z czymś, czego ja nie napisałem. 2. Piszesz o jakichś laptopach "w twoim pobliżu", co nic nie wnosi, bo to nie są żadne kwantyfikowalne dane. 3. Jako producenta laptopów wymieniasz firmy typu HP, a cała dyskusja ma sens tylko w odniesieniu do ODM. Sugerowanie się naklejkami "Made in ..." również jest zwodnicze. Wracając do tematu: pięciu największych producentów laptopów (Quanta, Compal, Wistron, Inventec, Asus) ma siedzibę na Tajwanie. Razem mieli 86% rynku wg danych z 2006 r. [Źródło: ZD], a do tego jest jeszcze multum mniejszych (MiTAC, FIC, Arima, Uniwill, ECS, Clevo, ...). Niektórzy producenci próbują stopniowo przenosić produkcję do Chin, co stało się możliwe po 2001 r. i pewnie będzie stopniowo coraz łatwiejsze po ponownym dojściu do władzy KMT, ale to nie ma większego znaczenia ze względu na *podzespoły* komputerowe z Chin, bez których i tak nie można się obejść. Bojkot Chin oznaczałby obecnie rezygnację z elektroniki w ogóle i takie było główne przesłanie mojej wypowiedzi. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych. Link Zgłoś
Gość: kom Na pewno? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 20:00 Gość portalu: Pro napisał(a): > Bo: > > 1. Polemizujesz z czymś, czego ja nie napisałem. Napisałeś: "90% laptopów jest produkowanych na Tajwanie." Nie napisałeś na przykład: "90% laptopów jest produkowanych przez firmy pochodzące z Tajwanu" > 2. Piszesz o jakichś laptopach "w twoim pobliżu", co nic nie wnosi, bo to nie s > ą żadne kwantyfikowalne dane. Może tak, może nie. > 3. Jako producenta laptopów wymieniasz firmy typu HP, a cała dyskusja ma sens t > ylko w odniesieniu do ODM. Nieuważnie czytałeś. Nie napisałem "laptopy produkowane przez HP". Napisałem "laptopy z naklejką HP". > Sugerowanie się naklejkami "Made in ..." również jest zwodnicze. Gdy produkt jest zmontowany na Tajwanie, wtedy producenci dają naklejkę "Made in Taiwan" "Made in Taiwan ROC (Republic Of China)". Raczej to działa na ich korzyść. > Wracając do tematu: pięciu największych producentów laptopów (Quanta, Compal, W > istron, Inventec, Asus) ma siedzibę na Tajwanie. Razem mieli 86% rynku wg danyc > h z 2006 r. [Źródło: ZD], a do tego jest jeszcze multum mniejszych (MiTAC, FIC, > Arima, Uniwill, ECS, Clevo, ...). Nigdzie z tym nie polemizowałem. > Niektórzy producenci próbują stopniowo przenosić produkcję do Chin, co stało si > ę możliwe po 2001 r. i pewnie będzie stopniowo coraz łatwiejsze po ponownym doj > ściu do władzy KMT Stopniowo? Wszystko, co kupiłem w ostatnich kilkunastu miesiącach od Asusa, Intela (Foxconn), Supermicro, MSI było wyprodukowane w Chińskiej Republice Ludowej. Jedynym wyjątkiem z firm tajwańskich był Gigabyte. > ściu do władzy KMT, ale to nie ma większego znaczenia ze względu na *podzespoły > * komputerowe z Chin, bez których i tak nie można się obejść. > > Bojkot Chin oznaczałby obecnie rezygnację z elektroniki w ogóle i takie było gł > ówne przesłanie mojej wypowiedzi. Tu się nie zgodzę. Nie widziałem na przykład procesora Intela lub AMD wyprodukowanego w ChRL. Dysku twardego Seagate'a lub WD też nie. Układy pamięci, które kupowałem pochodzą z Japonii, Korei lub Tajwanu. Inne chipy też nie muszą pochodzić z kontynentalnych Chin. Link Zgłoś
mike-great Te ceny to chyba jakiś żart dla naiwnych??? 27.03.08, 21:51 Te ceny to chyba jakiś żart dla naiwnych??? Gość portalu: chińskabanda napisał(a): > Nie kupować tego!!!!! Link Zgłoś
Gość: gość portalu prawie 1400zł, a wy piszecie, że tanie :D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 17:38 po prostu śmiech na sali:D Link Zgłoś
mike-great <a href="http://listings.ebay.co.uk/_W0QQsocmdZListingItemL" targe 27.03.08, 21:55 http://listings.ebay.co.uk/_W0QQsocmdZListingItemList?sofocus=pf&sbrftog=1&catref=C3&from=R2&dfsp=32&socmd=ListingItemList&satitle=&sacat=177%26catref%3DC6%26curcat%3Dtrue&a14=-24&a26443=52457&a26444=-24&a25710=-24&a12=-24&a26446=-24&a10244=10425&alist=a14%2Ca26443%2Ca26444%2Ca25710%2Ca12%2Ca26446%2Ca10244%2Ca3801&pfmode=1&reqtype=2&gcs=1505&pfid=1830&pf_query=&sargn=-1%26saslc%3D3&sadis=200&fpos=40-287&sabfmts=1&saobfmts=insif&ga10244=10425&ftrt=1&ftrv=1&saprclo=&saprchi=&fsop=32&fsoo=2 Gość portalu: gość portalu napisał(a): > po prostu śmiech na sali:D Link Zgłoś
Gość: Desmond Dokładnie. IP: *.chello.pl 28.03.08, 07:53 Cztery dni temu gadałem z kumplem w Australii. Właśnie kupił sobie najnowszy Asus eee. W przeliczeniu na Złotówki - 1000zł. Kolejny raz Gazeta daje dupy pisząc o technologii. Powinni sobie w końcu odpuścić. Link Zgłoś
Gość: kosmosiki Re: Dokładnie. IP: 212.160.130.* 28.03.08, 10:40 Dodaj 22% VAT i będziesz miał tyle samo. Link Zgłoś
Gość: Pro Śmieszne IP: *.chello.pl 27.03.08, 17:43 Acer Extensa, jakieś HP i jakieś Fushitsu są w podobnej cenie od co najmniej kilku miesięcy. Link Zgłoś
Gość: PET Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 17:46 Ciekawe ze tanie notebooki np. w stanach chodzo od 100 do 200 dolcow a te to conajmniej 400. Jak mam wydac na "taniego" notebooka 2000 zl to wole dolozyc i mam bardziej wypasonego. Porazka/ Link Zgłoś
Gość: M Re: Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Pols IP: *.cs.ubc.ca 27.03.08, 19:16 Tanie notebooki w stanach za 100 dolcow? Chyba uzywane. J. Link Zgłoś
Gość: Miś Najtańsze notebooki w Stanach IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 28.03.08, 07:31 Najtańsze małe nowe notebooki w Stanach jakie ostatnio widziałem to Asus Eee za $300, $350 i $400 (z Linux i bez hard drive). Najtańsze nowe noteboki z Windows i hard drive zaczynają się od $400. Mają 80GB HD i 15" ekran. Link Zgłoś
Gość: FFFRANEK Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Polsce IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 27.03.08, 17:58 TO CHYBA SPONSOROWANY I TO MOCNO SPONSOROWANY ARTYKUL.............. 1400 ZL - UUULTRATANIE, A MOZE ULTRADRANIE Z GAZETY WYBIURCZEJ ??? Link Zgłoś
Gość: janek Re: Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Pols IP: *.spray.net.pl 27.03.08, 18:00 zgadzam się z opinią sponsoring na calego kompletny brak dziennikarskiej uczciwiści Link Zgłoś
Gość: bbm Re: Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Pols IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 20:18 robisz błedy ortograficzne Link Zgłoś
Gość: Kocureq Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Polsce IP: 199.67.138.* 27.03.08, 18:01 Procesor 500 Hz? Ciekawe :) Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Re: Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Pols IP: *.e-wro.net.pl 27.03.08, 18:38 Czemu nie? Tylko "trochę" powolny będzie :) A te ceny - zdecydowanie nie są małe. Za to samo można mieć "pełnowymiarowego" i wygodniejszego notebooka. Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Pols IP: *.gprs.plus.pl 27.03.08, 22:48 Pełnowymiarowe to są zwykłe PC - jeszcze wygodniejsze i też przenośne ( z drobną różnicą, że w odróżnieniu od laptopa aby przenieść PC z monitorem potrzeba dwóch osób ). Link Zgłoś
Gość: tentemt 1600?!?!?! IP: *.nowiny.net 27.03.08, 18:20 1600 zeta za takie parametry laptopa i niby to ma byc ultra tani? zapraszam wiec po ultratani na promocje do marketu gdzie sie kupi 4 razy mocniejszy za ta cene (bez windows) Link Zgłoś
Gość: X Re: 1600?!?!?! IP: *.chello.pl 27.03.08, 19:10 Może i cztery razy mocniejsze, ale za to dwa razy cięższe i dwa razy większe. Laptopy typu ten z artykułu czy eeePC Asusa mają być przede wszystkim małe i mobilne. Je trzeba porównywać z ipodami, a nie z pełnoprawnymi komputerami. Link Zgłoś
Gość: aa Re: 1600?!?!?! IP: *.nowiny.net 27.03.08, 20:11 Gość portalu: X napisał(a): > Może i cztery razy mocniejsze, ale za to dwa razy cięższe i dwa razy większe. L > aptopy typu ten z artykułu czy eeePC Asusa mają być przede wszystkim małe i mob > ilne. Je trzeba porównywać z ipodami, a nie z pełnoprawnymi komputerami. a myslalem ze maja byc przedewszystkim tanie? :D Link Zgłoś
Gość: Frank Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 18:30 Zgadza sie. Tanie nie są, a poza tym na stronie partnerów NTT nie ma ich. Link Zgłoś
Gość: pokaszyn laptopy dla Krasnoludkow! IP: *.gprs.plus.pl 27.03.08, 19:34 Powiedzcie mi! Czy normalny męski facet używałby sobie na 12 lub 8 calowym monitorku? Szkoda oczu! Dodaj do tego przyjacielu mala klawiaturke, na której przy szybkim i GORĄCYM (URE HOT HOT HOT, SWEET DUDE!) czatowaniu na czacie można połamać sobie palce, nie mówiąc już o błędach popełnianych w pisowni, skłądni i gramatyce. Tylko dla krasnoludków... i gamoni. To FAKT! Link Zgłoś
Gość: gość Re: laptopy dla Krasnoludkow! IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.08, 20:18 co ma wielkość wyświetlacza z męskością? :D:D:D no chyba , że masz jakieś kompleksy. co do samych komputerków - powiem tak: nareszcie. dzisiaj , żeby kupić małego laptopa ( na którym chodzi office i net trzeba było wydać od 4000 tyś - więc dla mnie 1600 to naprawdę mało. ja potrzebuje sprzęd do pracy: mały , lekki , z wydajną baterią , bez zawrotnej grafiki. po co mam latać po mieście z wypasionym 17" laptopem który krawat zawiąże i usunie ciąże? nie lepiej z maleństwem które zmieści mi się w teczce? Link Zgłoś
Gość: MSI Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Polsce IP: *.wro.vectranet.pl 27.03.08, 20:02 MSI pr300-024PL z (niestety) WinVHP na procku intela T2330 2gb ram 13,3 monitor 160gb dysk itp - za 2500 mały lekki tani Link Zgłoś
damianbsc Re: Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Pols 27.03.08, 21:16 tak jest, mam firmowego 14" i prywatnego 15.4" i mam je w du_pie, szykam 12" :-) laptop jest do pracy chwilowej, w pociagu, cos szybko poprawic i wyslac, druknac...a nie do pracy - po to sa PC, oczywiscie mozna lapka podpinac pod monitor 22"...ale to inna bajka Link Zgłoś
r.kaminski Trochę nieporozumień 27.03.08, 22:54 Z wcześniejszych wypowiedzi wynika, że nastąpiło lekkie pomieszanie "gatunków". Otóż w ofercie, którą zaprezentowała firma NTT pojawiła się nowa kategoria subnotebooków, które są poniekąd echem debiutów na tegorocznych targach CES w Las Vegas. Upraszczając chodzi o kategorię sprzętu ultra mobilnego - wyświetlacz 7,5-10", waga ok. 1 kg. Nie jest to przy tym sprzęt, który pełni rolę podstawowego komputera, a co najwyżej rodzaj niezbędnika w podróży. Tym samym grubym nieporozumieniem jest porównywanie z komputerem wyposażonym w wyświetlacz 15,4" i wadze 3 kg, którego zarówno możliwości ale i zastosowanie są zupełnie inne. Z kolei porównanie z subnotebookami dostępnymi na naszym rynku jest również bezsensowne, gdyż kosztują one wielokrotnie więcej np. Fujitsu-Siemens/Panasonic 5900,- Sony Vaio 8299,- Robert Kamiński Link Zgłoś
Gość: Kain Re: Trochę nieporozumień IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.08, 10:19 Nieporozumieniem to jest pisanie o tym, że te notebooki są ultratanie ^^ One nie są tanie ani w porównaniu ze sprzętem typowym (polecam zobaczenie ile kosztuje Dell ściągnięty z USA przez krajową firmę - to też jest nasz rynek) ani w porównaniu z takim sprzętem jak EEE. Artykuł Pańskiego autorstwa jest żenujący warsztatowo. Zarzuca Pan czytelnika danymi "ultra małego i ultra taniego" notebooka nie wspominając słowem o jego cenie. Jest to kompletnie nieprofesjonalne podejście, dopuszczalne tylko w wypadku, gdbyby było to artykuł sponsorowany. A na zakończenie: Sony Vaio i Fujitsu-Siemens nie mają jednego notebooka w ofercie, więc warto przy podawaniu ceny podać zarówno model jak i źródło informacji o cenie. Poza tym jak na światowego dziennikarza przystało powinien Pan wziąć pod uwagę rynek europejski - a nie tylko krajowy. Link Zgłoś
Gość: xxx Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Polsce IP: 213.166.221.* 27.03.08, 23:04 dokladnie taki laptop kosztuje 300euro * 3.54 = 1062zp,i nikt tego niekupuje, Link Zgłoś
Gość: Made in ChRL Re: Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Pols IP: 212.76.37.* 28.03.08, 00:21 Na zachodzie biora marże 5-10 % u nas w Polandii 40-50%. Wszystko jest drogie nawet mieszkania z marżą 500% Link Zgłoś
Gość: bezbez Dziwne komentarze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 00:38 Nie bardzo rozumiem większości komentarzy. Szczególnie tych, które mówią, że cena tych komputerów nie jest niska, bo za niewiele więcej można mnieć większy i "pełnowartościowy" komputer. Tylko, że w tym przypadku najważniejsza jest właśnie wielkość. Chcąc kupić mały naprawdę mobilny komputer do ograniczonych zastosowań w podróży, trzeba dzisiaj wydać mnóstwo pieniędzy. Im mniejsze - tym droższe. Dlatego cena NTT jest naprawdę ultraniska. Inna rzecz, że jak wejdzie intelowski Atom tego typu sprzętem sypnie, więc i ceny będą niższe. Jeśli o mnie chodzi od NTT na razie odrzuca mnie przede wszystkim design. Do takiego sprzętu trzeba finezyjnej obudowy - sama waga to nie wszystko. Jak to możliwe, że takie Apple potrafi to zrozumieć, a pozostali mają z tym taki problem? Link Zgłoś
Gość: ja Jak widzę są jeszcze ludzie myślący podobnie :) IP: *.lublin.mm.pl 28.03.08, 02:13 Pozdrawiam. Te narzekania na ceny to chyba młodzież/studenci, bo dla nich wszystko powinno być albo za darmo, albo za pół darmo. Design rzeczywiście mało atrakcyjny. Link Zgłoś
Gość: raz Tak, tylko młodzież narzeka hehehehe IP: 61.19.213.* 28.03.08, 07:30 Porównaj durniu średnią i minimalną płace w Polsce z krajami starej Unii, a dowiesz się skąd te narzekania. Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Jak widzę są jeszcze ludzie myślący podobnie IP: *.polsl.pl 28.03.08, 07:50 Gość portalu: ja napisał(a): > Pozdrawiam. Te narzekania na ceny to chyba młodzież/studenci, bo dla > nich wszystko powinno być albo za darmo, albo za pół darmo. mośku! chodzi oto ze ten komp jak i cala resta produktow w polsce sa ZA DROGIE!!! nawet za granica jak przeliczy sie bezposrednio z euro na zlotowki maja taniej, u nas ceny roznia sie czasem nawet o 50% Wez sie stary pryku przejedz do takiej irlandii obadaj po ile leca buty adidas, spodnie levis itd, te same spodnie co tu tam kupie za 20-30 jurków co daje max 120 zeta, u nas musze zaplacic 200-300 zlotych, ZA TE SAME SPODNIE?!?!?! a co producent zaszywa je ekstra zlotymi nicmi wysylajac do polski W tym ktaju mala grupa ludzi posrednikow, hurtoniwkow trzepie na nas gruba forse i ma w dupie ten kraj juz dawno byloby wszystko ok gdyby sie wladze wziely za takich fiu.kow Link Zgłoś
Gość: pi3141592 Re: Jak widzę są jeszcze ludzie myślący podobnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.08, 07:51 > Wez sie stary pryku przejedz do takiej irlandii obadaj po ile leca buty adidas, > spodnie levis itd, te same spodnie co tu tam kupie za 20-30 jurków co daje max > 120 zeta, u nas musze zaplacic 200-300 zlotych, ZA TE SAME SPODNIE?!?!?! a co > producent zaszywa je ekstra zlotymi nicmi wysylajac do polski > Nie wiem po ile "leca" spodnie levis, buty adidas (zachowuje Twoja pisownie) bluzy Mike czy kije baseball'owe, bo takich rzeczy nie kupuje. Nie odczuwam natomiast, zebym jakosc szczegolnie przeplacal za np. garnitury. Nie wiem jak jest w Irlandii bo tam nie bywam, ale np. w Wiedniu czy Paryzu nie kupisz w cenie <= 2 tys. euro tej klasy garnitu co w Polsce za 7 tys. PLN. Wiec przestan biadolic. Jesli zas w Iralndii jest o ponad 50% taniej, to czemu nie przywieziesz kilku tirow tych spodni, sprzedasz z marza 25% i zarobisz na tym? Link Zgłoś
mike-great Ale tu chodzi o stosunek cena/wyposażenie. 28.03.08, 08:08 Ale tu chodzi o stosunek cena/wyposażenie. Polacy naprawdę potrafią korzystać z Internetu, i w ciągu 5 minut możesz się dowiedzieć jakie są ceny tych samych modeli poza granicami, i jak jesteś "okradany" za notebooki oferowane przez polskich dystrybutorów/sprzedawców. Naprawdę - kupowanie przez Internet nie boli... Link Zgłoś
Gość: X Re: Ale tu chodzi o stosunek cena/wyposażenie. IP: *.chello.pl 28.03.08, 12:02 Niestety z kosztami przesyłki wychodzi drożej :( Link Zgłoś
Gość: myszek kpiny sobie robią? ultra tanie? IP: *.ds.pg.gda.pl 28.03.08, 07:53 jakby były za 500zł to moze bym kupił, tak to wolę kupić z allegro choćby starego della c400, albo nowszego d400 (wyśw 12") - mam lekkość, taniość i pewność że się nie popsuje. Link Zgłoś
Gość: dzekson2 Re: kpiny sobie robią? ultra tanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 08:12 to ma być tanie to ja mam możliwość kupić za 800zł i myśle że to drogo s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=53376 Link Zgłoś
Gość: silgin Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Polsce IP: *.171.3.90.crowley.pl 28.03.08, 08:32 LUDZIE TO JEST PIC NA WODE. ARTYKUL PEWNIE SIE UKAZE W DODATKU KOMPUTER WE WTOREK A TO JEST 1 KWIETNIA!!!!!!!!!!!!!!!! NIE DAJCIE SIE NABRAC Link Zgłoś
smok_sielski Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Polsce 28.03.08, 08:52 Ladne mi tanie. Bez wysilku mozna znalezc tansze, uzywane laptopy w duzo lepszej konfiguracji. 500MHz procek? 512MB RAM? Fantastyczne... Artykul sponsorowany. smok Link Zgłoś
Gość: luk4sq Re: Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Pols IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.08, 16:01 Nowego laptopa z matrycą 15,4" lub 17" też można kupić za około 1200zł (np. firmy Acer) Chodzi bardziej o miniaturyzację i mobilność! A artykuł nie jest sponsorowany tylko prezentuje nowinki techniczne, z ceną trochę przeginają, ale eeePC Asusa będzie kosztował tyle samo kiedy trafi do Polski (nie mam tu na myśli egzemplarzy z Allegro, które kosztują okolo 300$- używane, bez gwarancji). Jeszcze co do używanych laptopów z większą matrycą niż 8" lub 12" i lepszą konfiguracją: Pamiętaj, że "chciwy traci dwa razy"! Link Zgłoś
Gość: NIezadowolony Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 10:25 No właśnie cena jak za normalny sprzęt w chwili obecnej i w dodatku NTT - firma z którą mamy same problemy kupując od nich sprzęty. Link Zgłoś
butcher.vita Re: Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Pols 28.03.08, 10:27 Ceny nowych notebooków/laptopów/komputerów na świecie 400$ w USA, 400E w Eurolandzie, 400£ w UK 500$ w USA, 500E w Eurolandzie, 500£ w UK ......................................... 900$ w USA, 900E w Eurolandzie, 900£ w UK Ceny w Polsce? Śmiech na sali -Strzelam: $ razy 1.5 moze nawet 2, a nawet 2.5 co stawia je na poziomie cen UK czyli najwyzszych z mozliwych Link Zgłoś
Gość: silgin Re: Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Pols IP: *.171.3.90.crowley.pl 28.03.08, 11:12 Troche nieprawda Asuss EEEPC 399$ 299EUR ~~ Polska 1099 UK 230Ł takze mniej wiecej OK Link Zgłoś
afrika Brakuje dopisku że to artykuł sponsorowany 28.03.08, 11:58 Po stokroć wolałbym Asusa Eee niz ten produkt od NTT, nawet nie ze wgledu na dysk SSD (wprawdzie nieduży ale zawsze to coś) ale ze wzgledu na cene: Asus osztuje okolo 300 USD. NTT chce 1600 zł za sprzęt z gorszym procesorem. Na pewno nie jest to "ultra tanio". Link Zgłoś
Gość: sil Re: Brakuje dopisku że to artykuł sponsorowany IP: *.171.3.90.crowley.pl 28.03.08, 12:09 Prosze nie pisac jawnych glupot: Asus najtanszy kosztuje wprawdzie 300$ ale jest dostepny w stanach pozatym ma tylko 2GB nie ma kamerki itp. Asus, ktory powszechnie wystepuje w europie jest za 400$!!! Pozatym trza by porownywac do Asusa 8.9", ktory będzie za 400EUR. Dodatkowa sprawa, ze porownujesz coś co ma Windows z czyms co nie ma Windowsa. Za duzo manipulacji jak na jeden komentarz. Procesor moze gorszy ale w Asusie jest taktowany 630MHZ a to chyba nie taja duza roznica Link Zgłoś
Gość: silgin Re: Brakuje dopisku że to artykuł sponsorowany IP: *.171.3.90.crowley.pl 28.03.08, 12:10 No i jeszcze trzeba w US mieszkac, zeby sobie kupic, a co z gwarancja? W Polsce nikt ci nie poserwisuje EEEPC. A jak chcesz kupic na allegro to cena ksztaltuje sie mniej wiecej tak jak cena NTT. Link Zgłoś
afrika Re: Brakuje dopisku że to artykuł sponsorowany 28.03.08, 12:44 Gość portalu: sil napisał(a): > Prosze nie pisac jawnych glupot: > > Asus najtanszy kosztuje wprawdzie 300$ ale jest dostepny w stanach pozatym ma > tylko 2GB nie ma kamerki itp. > Asus, ktory powszechnie wystepuje w europie jest za 400$!!! ale zwróć uwagę że jest to Asus; sprzęt markowy, tzw. brand A. NTT zaś proponuje w chorej cenie jakiegoś chińskiego składaka. Ja osobiscie nigdy bym nie kupił tego gadżetu. Trzeba poczekać jak subnotebooki sie upowszechnią, np niedługo ma wejść mini Acer z tego segmentu. Link Zgłoś
Gość: si Re: Brakuje dopisku że to artykuł sponsorowany IP: *.171.3.90.crowley.pl 28.03.08, 13:13 Oczywiscie, majac do wyboru NTT w Polsce a Asusa EEPC900 nawet w Niemczech, to wole sie wybrac do niemiec i tam kupic. Jakos NTT nie wyglada mi na godnych zaufania Link Zgłoś
Gość: gosciowiec Re: Brakuje dopisku że to artykuł sponsorowany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 11:31 Asus E900 bedzie duzo droższy, bo z XP ma kosztować ok. 2100zł. NTT z procesorem Atom to jest śmierć dla Asusa EEE. Link Zgłoś
Gość: CONAN NTT TO SYF!!! IP: 217.17.41.* 28.03.08, 13:09 NTT TO SYF!!!!PRACOWAŁEM TAM I OSTRZEGAM WAS PRZED TYM BADZIEWIEM Link Zgłoś
Gość: Kolbet Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Polsce IP: *.ny325.east.verizon.net 28.03.08, 16:48 Ultra male to sa Thinkpady albo Siemensy, nieporownywalne z tym archaicznym juz nieco zlomem. No i fakt, ceny sprzetu w Europie sa nieprzyzwoite. Kolbet Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Pols IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 22:16 Asusa eee w nie ma w oficjalnej dystrybucji w Polsce bo tak dobrze sprzedaje sie na zachodzie, że nie nadążą uzupełnić stocków. Kupisz go w niemczech to tu nie dostaniesz normalnego serwisu jak sie popsuje bo nie ma CZĘŚĆI bedziesz czekal x czasu na naprawe, a o uznanie gwarancji bedziesz musial sie z serwisem wyklucac, sporo osób w ogole o tym nie mysli kupując laptopa z importu. Znajac życie to te NTT notebooki są na Compalu jak wiekszosc notebookow z NTT. Jak dla mnie jest to najlepsza propozycja jeśli chodzi o tego typu notebooki. Jak ktos chce czekac na asusa eee w Polsce to conajmniej pol roku se poczeka. Ten mini Acer od NTT nie lepszy a do tego na gwarancji trzeba wysylac do Czech, zdarza sie ze czekasz miesiac i notebook wraca nie naprawiony. Obecnie notebooki 10 i mniej cali, około 1,2 kg wagi kosztują od 6 tys. w góre wiec jak potrzebujesz być przedewszystkim mobilny to nie jest wcale taki głupi wybór. NTT ma certyfikat CE wiec mniejszy syf niż składaki robione w jakichś małych firmach (a przynajmniej legalny syf) Link Zgłoś
Gość: Kain Re: Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Pols IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.08, 09:20 Oj, chyba się odezwał dział marketingu NTT :) > Asusa eee w nie ma w oficjalnej dystrybucji w Polsce bo tak dobrze sprzedaje si > e > na zachodzie, że nie nadążą uzupełnić stocków. Kupisz go w niemczech to tu nie > dostaniesz normalnego serwisu jak sie popsuje bo nie ma CZĘŚĆI bedziesz czekal > x > czasu na naprawe, a o uznanie gwarancji bedziesz musial sie z serwisem wyklucac Słyszałeś o gwarancji na terenie całej EU? Asus ma siedzibę w Polsce i jego serwisy bez problemu naprawiają sprzęt. > Ten mini Acer od NTT nie lepszy a do tego na gwarancji trzeba wysylac do Czech, > zdarza sie ze czekasz miesiac i notebook wraca nie naprawiony. Nie trzeba wysyłać do Czech - oddajesz w Polsce a gdzie go serwis będzie naprawiał i skąd ściągnie części to już jego sprawa. Więc nie strasz ludzi. > NTT ma certyfikat CE Wszystkie laptopy na rynku EU mają certyfikat CE :/ Link Zgłoś
Gość: silgin Re: Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Pols IP: *.171.3.90.crowley.pl 29.03.08, 21:53 Nie ma czegos takiego jak gwarancja UE (znaczy sie gwarancji wymuszonej prawem UE na terenie calej UE) Jesli chodzi o gwarancje to obowiazuje prawo krajowe. A Asus nie udziela gwarancji UE na EEEPC. Link Zgłoś
Gość: Kain Re: Ultra małe i ultra tanie notebooki już w Pols IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 10:17 Po pierwsze to pisałem o gwarancji na terenie EU a nie o gwarancji EU wymuszonej przez przepisy, więc polemizuj ze mną a nie ze sobą. Na marginesie warto zauważyć, że akurat gwarancja, podobnie jak rękojmia, wygląda tak samo w całej EU bo jest ujednolicona dyrektywami ( w których wykonaniu tworzone było prawo krajowe poszczególnych państw członkowskich). Po drugie: zdecyduj się, czy gwarancja UE jest czy jej nie ma, bo najpierw piszesz, że nie istnieje coś takiego a potem, że Asus jej nie udziela (co sugeruje, że są firmy które coś takiego robią). Poza tym, skoro twierdzisz, że nie będę mógł naprawić w Polsce EEE kupionego w UK to byłbym wdzięczny za wskazanie odpowiedniego akapitu umowy gwarancyjnej który o tym mówi. Bo jakoś na słowo nie chce mi się wierzyć. BTW bo zdajesz sobie sprawę, że w wypadku laptopów gwarancja światowa jest teraz standardem (wiem, bo mam Della ściągniętego z USA). Link Zgłoś