Dodaj do ulubionych

problem z wyłączaniem XP - pomocy !!!

IP: *.acn.pl 13.09.03, 08:06
Po zmianie płyty glównej i przejściu z Windows 2K na XP pojawił się niespodziewany problem.

Po kliknięciu na przycisk "Wyłącz komputer", maszyna nie wyłącza się, tylko uruchamia się ponownie, zupełnie tak samo, jakbym kliknął przycisk "Uruchom ponownie".

Nie mam pojęcia jak to naprawić. Nie wiedział również zaprzyjaźniony spec-młodzieniec z sąsiedztwa.

Proszę usilnie o pomoc.

Z góry wdzięczny za rady,

k.
Obserwuj wątek
    • Gość: JP Re: problem z wyłączaniem XP - pomocy !!! IP: 64.75.243.* 13.09.03, 08:28
      Pewnie masz zainstalowany ten Roxio Easy CD Creator 5.0 lub Direct CD 5.0
      ktore daja konflikt przy niektorych konfiguracjach.
      Mozesz napisac do Roxio i prosic o pomoc albo odinstalowac jeden z tych
      programow i zainstalowac wersje zgodne z XP.
      • Gość: kondrat Re: problem z wyłączaniem XP - pomocy !!! IP: *.acn.pl 13.09.03, 08:34
        Gość portalu: JP napisał(a):

> Pewnie masz zainstalowany ten Roxio Easy CD Creator 5.0 lub Direct CD 5.0
        > ktore daja konflikt przy niektorych konfiguracjach.
        > Mozesz napisac do Roxio i prosic o pomoc albo odinstalowac jeden z tych
        > programow i zainstalowac wersje zgodne z XP.

Nie, nie mam żadnego Roxio!

A problem zaczął się (jeśli dobrze pamiętam) zanim zainstalowałem cokolwiek - juz na gołym systemie!

Czy programy, które nie mają sygnatury XP mogą powodować takie efekty?
        • Gość: JP Re: problem z wyłączaniem XP - pomocy !!! IP: 64.75.243.* 13.09.03, 08:38
          Przepraszam. Wiem ze programy te daja wlasnie takie zjawisko. Pisal o tym MS.
          Slyszalem tez ze jak uzywa sie klawiszy strzalek aby przesunac pomiedzy
          ikonami, dzialaja one odwrotnie.
        • Gość: JP Re: problem z wyłączaniem XP - pomocy !!! IP: 64.75.243.* 13.09.03, 08:41
          Naprawde probuje ci pomoc.
          Pytanie czy widzisz przez moment niebieski ekran jak windows XP staruje?
        • Gość: JP Re: problem z wyłączaniem XP - pomocy !!! IP: 64.75.243.* 13.09.03, 08:58
          Wydaje mi sie ze jest jakis blad w instalacji windows. Ten niebieski ekran z
          informacja o bledzie moze byc tak krotko wyswietlany ze mozna go nie zauwazyc.

Sprobuj zrobic tak. Stan na ikonce Moj Komputer, kliknij prawy przycisk myszy,
          wybiez Wlasciwosci, nastepnie wybierz zakladke Zaawansowane i pod pozycja
          trzecia od gory Startup i Recovery (pisze w ang. bo nie jestem pewien pol.
          tlumaczenia), klikinj na Ustawienia i przy Automatyczny Restart zdejmij
          haczyk. Potwierdz OK.
          Teraz przy starcie bedziesz mogl zobaczyc komunikat bledu. Odpisz go.
      • Gość: JP Re: problem z wyłączaniem XP - pomocy !!! IP: 64.75.243.* 13.09.03, 08:34
        Jezeli masz Easy CD Creator mozesz sprobowac zrobic update tego programu. Moze
        to wystarczy. Link ponizej. Polecam jednak duzo lepszy Nero.

www.roxio.com/en/index.jhtml;jsessionid=4JMJFGWI4XPBJLAQAMHBVQVMCACAYIV0?_requestid=393459
        • Gość: kondrat do JP !!! - znalazłem i naprawiłem !!! Dzięki. IP: *.acn.pl 13.09.03, 09:01
          Idąc śladem programów bez sygnatury XP przyjrzałem się pierwszemu urzadzeniu peryferyjnemu, które zainstalowałem: ............. Mysz USB Logitech First/Pilot +; na CD ze sterownikami nie ma XP!

Więc pobrałem własnie z witryny Mouseware odpowiedni sterownik - zainstalowałem - i problem zniknął Wszystko zachowuje się jak trzeba, a i mysz uzyskała nowe funkcje.

Dzięki za rozmowę. Bez niej nigdy bym na to nie wpadł!

k.
          • Gość: JP Re: do JP !!! - znalazłem i naprawiłem !!! Dzięki IP: 64.75.243.* 13.09.03, 09:05
            Ciesze sie ze na cos sie przydalem. Prawdopodobnie windows wyswietlal ten blad
            ale b. krotko. Doszlibys do tego i ta droga.
            Pozrowienia,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka