Dodaj do ulubionych

wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy nie

IP: *.acn.waw.pl 13.09.03, 15:30
jest sytuacja; mam dostep do internetu w kablowce i chcialbym miec mozliwosc
podlaczenia 2 komputerow z tym ze mam na tych komputerach rozne systemy (win
xp i win 98)-

operator kablowki daje taka mozliwosc podlaczenia kilku komputerow ale za
dodatkowa oplata... ale ja chcialbym zrobic to wewnetrznie (2 sieciowki etc)
i tak zdzieraja okropnie...

slyszalem, ze rozne systemy wysylaja rozne pakiety, czy jest mozliwe, zeby
wykryli, ze korzystam z 2 komputerow (jednoczesnie) beda mieli wtedy pakiety
xp przemieszane z w98

prosze o opinie....;)

PZDR
SAnd
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy 13.09.03, 16:44
      Ja mam na 1 kompie 2 systemy Winy I Linucha, czy musiał
      bym u Twojego providera płacić za dwa kompy? Chyba nie.
      Nie mam netu przez kablówkę, nie wiem jak to wygłąda w
      umowie. Czy to kompletne bezprawie ;-) czy tlko nagiecie
      umowy. Co gdybys miał stacjinarny i laptopa i przemiennie
      je podłączał do sieci?
      Ja bym robił sam, ale ja nie znam umowy, nie wiem czym
      straszą :-)
      • koktajl_molotowa Re: wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy 13.09.03, 16:46
        Myślę, że obostrzenia dotyczą raczej dzielenia łącza z
        osobami trzecimi.
        • Gość: sand Re: wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy IP: *.acn.waw.pl 13.09.03, 19:11
          tojest tak- kazde lacze- ip jest przypisane do kart sieciowej, jak bym np
          zmienil karte sieciowa to wtedy nie mogl bym korzystac z internetu (musialbym
          im to zglosic i oni by mi wtedy zmienili dane o karcie sieciowej)

takze nie ma mozliwosci nawet podlaczac 2 kompow na zmiane- bez przekladania
          siecowki

umowa przewiduje podlaczenie 1 kompa- jak chce 2 to musze zaplacic jednorazowo
          kolo 40 pln i co miesiac kolo 20 pln i wtedy drugi ip dostaje

ale moje pytanie to: czy moga wykryc, jak sobie wewnetrznie rozdziele i bede
          uzywal 2 komputerow z 2 roznymi systemami
          PZDR
          sand
          • Gość: may79 Re: wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy IP: *.acn.waw.pl 13.09.03, 21:39
            Sand - to nie do konca jest tak. Ja mam lacze w Cstercity i jestem
            identyfikowany po modemie kablowym, a nie karcie sieciowej. Bo jak byl by
            identyfikowany komp, do ktorego modem jest podlaczone przez USB?? Ja juz
            zmienialem sieciowke, zmienialem sposob laczenia z sieciowki na USB i nie ma
            zadnych problemow.

Dwa (i wiecej) kompow da sie podlaczyc bez problemu.
            Jednym wyjsciem jest kupno routera sprzetowego - zero problemow ze stawianiem
            serwera, router moze wowczas dzialac rowniez jako swith. Jedynym problemem moze
            byc cena 300 - 450 PLN.
            Innym wyjsciem jest instalacja u siebie w kompie drugiej sieciowki (ja tak
            zrobilem) i udostepnienie polaczenia internetowego (lub postawienie proxy - np.
            winroute). U mnie dziala winroute i nie ma zadnych problemow z laczeniem sie w
            sieci do internetu drugiego komputera. Jedyna niedogodnoscia jest to, ze kiedy
            drugi komputer chce korzystac z internetu, musze wlaczyc swoj (poniewaz to on
            udostepnia polaczenie).

Pozdrawiam
            • Gość: may79 Re: wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy IP: *.acn.waw.pl 13.09.03, 21:42
              Jeszcze jedno - wersja Windows nie ma wiekszego znaczenia, poniewaz u siebie mam
              Win98 (komp jako router), a drugi komp wczesniej dzialal na Win95. Teraz po
              zmianie sprzetu jest tam Win XP i roznicy zadnej nie ma.

Pozdrawiam
              • Gość: sand Re: wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy IP: *.acn.waw.pl 14.09.03, 01:17
                no to robisz to samo co ja chce zrobic, prosto mowiac przepuszczasz internet
                przez jeden komputer do drugiego....;)

i jak nikt sie do Ciebie nie przypier.....??
                ile czasu juz tak ciagniesz??

pzdr
                sand
                • Gość: May79 Re: wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy IP: *.acn.waw.pl 14.09.03, 10:39
                  Ja tak robie od pol roku i nie mam problemu, a kumple postawili sieci juz jakies
                  2-3 lata temu i nikt im jeszcze slowka nie pisnal. Teoretycznie wyktycie takiego
                  polaczenia nie jest zbyt trunde dla admina, ale chyba nie chce im sie w to
                  bawic. Zbyt wiele osob ma podlaczony w domu drugi komputer (czy nawet siec) i
                  musieli by ukarac spora czesc abonentow.
                  Nie zmienia to jednak faktu, ze jest to nielegalne:

5 Rozwiązanie Umowy (odstąpienie, wstrzymanie, wygaśnięcie)

5.7 Operatorowi przysługuje prawo rozwiązania Umowy ze skutkiem natychmiastowym
                  z winy Abonenta i odłączenia go od Sieci, jeżeli:

5.7.2 Abonent udostępni możliwość dodatkowego korzystania z usług dostępu do
                  Internetu za pomocą Sieci osobie trzeciej, w szczególności jeśli: podłączy
                  dodatkowe urządzenie do Urządzenia Aktywnego lub Łącza Sieciowego, lub umożliwi
                  korzystanie z usług dostępu do Internetu za pomocą Sieci poza Lokal, którego
                  dotyczy niniejsza Umowa,

***************************************************************************

8. Naruszenie Regulaminu.

8.1. Naruszeniem Regulaminu przez Abonenta jest w szczególności:

8.1.6. podłączenie do Sieci lub do sieci Internet nie autoryzowanego modemu lub
                  Urządzenia Aktywnego (tj. bez wykupienia przez Abonenta stosownej usługi
                  dodatkowej określonej w aktualnym cenniku Operatora) albo udostępnienie Łącza
                  osobom trzecim bez zgody Operatora.

Mimo tego drugi komputerek smiga i nikt mi jeszcze palcem nie pogrozil :)

Pozdrawiam
            • Gość: May79 Re: wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy IP: *.acn.waw.pl 13.09.03, 21:46
              *Aster city powinno byc, sory
          • Gość: sad Re: wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 14.09.03, 00:34
            sam system nie odgywa roli bo co jesli masz ich na jednym kompie kilka ? ja na przyklad mam w tej chwili na domowym komputerze az szesc roznych systemow operacyjnych i czy musial bym placic za to szesciokrotnie ? napewno nie :) prawdopodobnie twoj privider zabezpiecza sie tylko przed nieupowaznionym dostepem do sieci rownie dobrze moglbys miec kieszonke i kilkadziesiat dyskow twardych a na nich systemy operacyjne kolegow z klasy :D i chcesz sobie sprawdzic kazdy z nich :) co to kogo obchodzi jakiego systemu uzywasz jest ich naprawde sporo a monitorowac pakietow zeby sprawdzic jakiego OSa uzywasz napewno im sie nie bedzie chcialo :)
    • Gość: E111 Re: wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy IP: *.dip.t-dialin.net 13.09.03, 19:33
      Postaw router na Linuksie(fly4l,fressco)albo Windows :( potem maskarade albo
      NAT i mozesz nawet 10 maszyn z roznymi systemami podlaczyc.Mozna co prawda
      sprawdzic zawartosc pakietow idacych przez siec i przypisac im odpowiednie
      systemy ale mozesz zawsze powiedziec ze masz dual-boot na jednej maszynie.

rgds::E111
    • gray Re: wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy 13.09.03, 19:34
      system nie ma znaczenia. znaczenie ma zmiana tzw. TTL pakietów pochodzących z
      komputera podłączonego dodatkowo. TTL jest niczym innym jak 'licznikiem'
      routerów przez, które pakiet przeszedł w czasie swojej podróży. TTL ma wartość
      domyślną 255 i przy każdym routerze odejmowana jest jedynka. w normalnych
      warunkach pakiet docierając do twojej bramy domyślnej podanej przez providera
      ma jeszcze wartość TTL == 255, jeżeli zrobisz sobie sieć lokalną to pakiet z
      komputera tej sieci będzie miał w tym samym momencie wartość TTL == 254 - można
      to wyśledzić.

niedogodność tą bardzo łatwo wyeliminować pod linuxem przez proste dodanie +1
      do TTL pakietu pochodzącego z sieci lokalnej. jak to zrobić pod windowsem? -
      nie mam pojęcia. oczywiście może być tak, że administratorzy twojej sieci po
      prostu to oleją albo nawet nie zauważą.

pozdrawiam.
      • Gość: sand Re: wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy IP: *.acn.waw.pl 13.09.03, 20:20
        dzieki za odpowiedzi... nie bardzo wiem o co w nich chodzi.... no ale to juz
        moj problem, poza tym nie uzywam linuksa... moze to zle ....

moze ktos ma jakies doswiadczenia w tej kwestii z astercity w warszawie... czy
        ktos juz tego probowal??? i jak z konsekwencjami????
        • Gość: berort Re: wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.03, 22:09
          Komputer wykrywasz nie po systemie ale po numerze Ip lub karty sieciowej
          • Gość: E111 Re: @berort IP: *.arcor-ip.net 14.09.03, 00:36
            ...uhm,zgadza się.Tylko że w przypadku postawionego
            routera admin zobaczy tylko jego IP albo MAC a nie
            postawionych za masqeradą lub NAT-em maszyn :))

• Gość: May79 Re: @berort IP: *.acn.waw.pl 14.09.03, 10:42
              Nie, poniewaz na routerze ustawia sie IP przyznane nam, a dalej w podsieci to
              juz dowolnie (tzn. z klasy nieroutowalnych). Oczywiscie, ze sprytny admin jak
              bedzie chcial to bez problemu sie kapnie, ze jest siec, ale narazie sie w to nie
              bawia.
              Pozdrawiam
              • may79 Re: @berort 14.09.03, 10:50
                Gość portalu: May79 napisał(a):

> Nie, poniewaz na....

Mialo byc "TAK, poniewaz na.... "

;-)
        • Gość: mgregor Re: wiecej systemow pod jednym ip.... wykryja czy IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 14.09.03, 15:32
          Witam!

ACN mam w pracy. W tej chwili kiedy masz wykupiona konkretna przepustowosc
          lacza, adres IP z klasy publicznej albo prywatnej mozesz sobie rozdzielic
          internet na ile komputerow. Mozesz to zrobic calkiem legalnie. W sieci CHELLO
          mozna to zrobic ale jest to niezgodne z regulaminem i grozi za to rozwiazanie
          umowy. Tyle wiem z infolinii ACN.

Pozdrawiam serdecznie
          mgregor
      • Gość: E111 Re:@gray IP: *.arcor-ip.net 14.09.03, 00:34
        ...niezupełnie bym się z tym zgodził że system nie ma
        znaczenia.Masz absolutną racje pisząc że TTL jest swego
        rodzaju licznikiem,ale należało by też dodać ze rozne systemy
        generuja rozna wartosc poczatkowa pola TTL :)
        Np.TTL=32 MS starszy od NT4
        TTL=64 Linux,FreeBSD
        TTL=128 MS nowszy od NT4 (W2k,XP) itd...
        pozatym zależny od systemu jest wpis w polu WindowSize
        np W2k=0x402e,AIX=0x3f25 itp...
        Także jeśli by sie komuś chciało,to z nagłowka pakietu IP da
        sie wyciagnac sporo informacji na temat systemu ktory ten
        pakiet wysłał.(Na tych informacjach opiera sie miedzy
        innymi stack-fingerprinting(nmap sie kłania))

z klanowym pozdrowieniem dla Ciebie
        Linux Rulez! ;))

::E111
        • gray Re:@gray 14.09.03, 02:55
          masz zupełną rację. nie mieszałem z różnymi defaultami TTLa bo i tak chyba
          wystarczająco namieszałem z samym TTLem. podziwiam wiedzę :) do tego stopnia
          windowsem nie bawiłem się nigdy a zmiana wartości TTL w np. iptables to
          najprostsza rzecz pod słońcem :)

pozdrawiam - linux rox :)
          • Gość: E111 Re:@gray IP: *.arcor-ip.net 14.09.03, 13:54
            ...nie zawsze mozna wszystko wiedziec,ale dobrze jest wiedziec gdzie
            mozna sie dowiedziec ;)))

www.insecure.org/nmap/nmap-fingerprinting-article
            project.honeynet.org/papers/finger/
            -------------
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka