Dodaj do ulubionych

problem techniczny (z RAMem?) - help me

IP: *.w / *.w-net.pl 16.09.03, 22:19
jeśli na jakiś czas zostawiam włączony komputer z włączonym monitorem, to po
kilku minutach komp zaczyna potwornie zwalniać, jakby brakowało pamięci, czy
coś. tak się nie dzieje jeśli monitor jest wyłączony albo co pewien czas
poruszam myszą (bez skojarzeń ;) ).
"norton utilities" pokazuje błąd w pamięci RAM, ale znajomi twierdzą ,że ten
program jest do niczego.
czy to może być wina RAMu, albo np. dysku twardego albo monitora?
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: problem techniczny (z RAMem?) - help me 16.09.03, 22:37
      www.intol.prv.pl/index.php
      tu jest program RAM Cleaner, może pomoże?
      Jeśli to wina RAMu, bo cos Ci ten RAM zapycha. Sprawdź najpierw uruchomione
      procesy, czy coś w tle nie paskudzi.
      • Gość: amator Re: problem techniczny (z RAMem?) - help me IP: *.w / *.w-net.pl 16.09.03, 22:51
        dziękuję, spróbuję potestować kompa tym programikiem.
    • Gość: JP Re: problem techniczny (z RAMem?) - help me IP: 64.75.243.* 16.09.03, 22:37
      Wydaje mi sie ze to wina oprogramowania. To wyglada tak jakby w czasie kiedy
      komputer byl w stanie idle jakis program zaczyna swa prace w background.
      Przepraszam za slowa ang. ale one najbardziej oddaja to co chce powiedziec.
      Moze to byc sreensaver, moze spyware lub inny.
      Sprawdz jeszcze jak masz ustawione parametry power t.j. hibernacje, standby,
      wylacznie monitora i HD przez windows.
      • Gość: amator Re: problem techniczny (z RAMem?) - help me IP: *.w / *.w-net.pl 16.09.03, 22:46
        to na pewno nie screensaver (nie mam go ustawionego) ani spyware, mam program
        do wykrywania tego szajsu
    • Gość: sad Re: problem techniczny (z RAMem?) - help me IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 16.09.03, 23:01
      masz moze jakis "cudowny" programik, ktory optymalizuje wydajnosc komputera ? :)
      jest takich rzeczy troche, ktore podczas dluzszej bezczynnosci uzytkownika
      zaczynaja optymalizowac komputer defragmentuja/skanuja/naprawiaja bledy albo
      jeszcze jakies niesamowite rzeczy robia z komputerem zeby "trzymal forme" :)
      czesto tez niesamowicie sprawnie zarzadzaja energia i o ile jest to uzyteczne
      w laptopach to ze stacjonarnego PCta robia zolwia dla zaoszczedzenia pradu :D
      • Gość: amator Re: problem techniczny (z RAMem?) - help me IP: *.w / *.w-net.pl 16.09.03, 23:11
        mam wspomnianego "nortona utilitisa", ale chyba wszystko powyłączałem i
        korzystam z niego tylko sporadycznie.
        • Gość: JP Re: problem techniczny (z RAMem?) - help me IP: 64.75.243.* 16.09.03, 23:17
          Sprobuj go odinstalowac i zobacz czy cos sie zmienilo.
          • Gość: amator Re: problem techniczny (z RAMem?) - help me IP: *.w / *.w-net.pl 16.09.03, 23:52
            deinstalacja nortona util. nie pomogła. w czasie, gdy komp zwalniał,
            uruchomiłem "ram cleanera", ale pokazywał , że jest wykorzystywane 90 mb RAMu.
            ja mam 512.
            aha, zapomniałem o dwóch rzeczach:
            1. posiadam SDRAM i płytę obsługującą SDR i DDR, przy czym przy zakupie
            odradzano mi pamięć SDR, ale nie miałem kasy, a wtedy różnica w cenie była
            spora.
            2. mniej więcej w połowie przypadków, jak komp zwalnia i próbuję go wyłączyć,
            pojawia się fatalny wyjątek... i zostaje tylko reset.
            • koktajl_molotowa Re: problem techniczny (z RAMem?) - help me 17.09.03, 00:18
              co żeś Waść przed tymi fatalnymi errorami instalował? Weź instalkę winów i
              napraw system, coś musiało Ci nas...ć w systemie. Nie martwi mnie zapychanie
              RAMu, to mógł być jakis proces, jakaś aplikacja wtle pracująca, ale ten błąd.
              Może zresetowałeś twardo podczas defragmentacji lub innego "procesu
              naprawczego". To potrafi niezłej qpy narobić w system (szczególnie Win).
            • Gość: JP Re: problem techniczny (z RAMem?) - help me IP: 64.75.243.* 17.09.03, 03:50
              512MB RAM to napewno wystarczajaco duzo aby nie martwic sie jego pojemnosc.
              Strawdz we Walsciwosciach Komputera ile pamieci pokazuje windows? Czy jest
              tyle samo co masz wlozone? W przypadku wywalenia czesci pamieci windows czasem
              wariuje.
              Sprawdz jeszcze czy do dobrego portu wlozyles pamiec. DDR niebieski slot, SDR
              czarny slot. Te dwa rozne sloty pracuja na roznych napieciach. Pierwszy na
              2.5V drugi 3.3V. Prawdopodobnie nieda sie wlozyc odwrotnie ale moze.
          • Gość: wiwa Re: problem techniczny (z RAMem?) - help me IP: *.nyc.rr.com 17.09.03, 00:53
            Gość portalu: JP napisał(a):

> Sprobuj go odinstalowac i zobacz czy cos sie zmienilo.
            Mialem ten sam problem z Norton Utilities. Gdy komp zwalnial dysk (sprawdz
            nastawy, kiedy zwalnia dysk) zapychalo mi pamiec.
            NU mozesz albo wyrzucic, albo zrobic mu tylko manual start, tak, aby nie
            chodzil w background. Wejdz w tym badziewiu w options, i przestaw.
            Ja po prosu ten program zlikwidowalem, i nie oddczuwam jego braku.
            Pzdr
            • Gość: amator Re: problem techniczny (z RAMem?) - help me IP: *.w / *.w-net.pl 17.09.03, 22:31
              pamięć jest we właściwym porcie, system pokazuje prawidłową ilość RAMu.

prawdopodobnie chodzi o windowsa - mam millenium, ale go często reinstaluję.
              jednak faktem jest, że po zainstalowaniu windowsa przez jakiś czas ten błąd nie
              występuje.

w każdym razie DZIĘKI WIELKIE WSZYSTKIM, KTÓZY STARALI SIĘ MI POMÓC.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka