Dodaj do ulubionych

LCD + laptop = problem?

30.05.08, 10:55
Używam do pracy notka i zamierzam dokupić do niego monitor lcd
najprawdopodobniej Eizo S2231W. Pierwsze pytanie do użytkowników tego monitora
czy jesteście zadowoleni? Monitor ma być do fotografii, grafiki na potrzeby
web. Do DTP praktycznie nie będzie używany. Pozostałe zastosowania są
nieistotne. Więc czy z punktu widzenia użytkowników to dobry wybór?
Problem mam jednak teraz inny. Podłączałem w sklepie notka do lcd Iiyamy (też
22"). Ustawiając dwa monitory w narzędziach obraz nie jest rozdzielany. Na obu
wyświetlaczach jest ten sam obraz. Mam kartę Radeon 9700. Nie mogłem ustawić
drugiego monitora jako dodatkowy, a w dodatku z poziomu komputera nie ma
możliwości ustawienia nominalnej rozdzielczości dla panoramy 22". Najbliższa
opcja to 1600x1200. Czy ktoś może mi poradzić jak to ugryźć? Jeżeli nie uda mi
się tego zrobić kupowanie 22" odpada. Może jeszcze ew. zostałby jakiś Nec 4:3
ale co z rozdzieleniem sygnału na 2 wyświetlacze? Czy moja karta w ogóle
obsłuży drugi wyświetlacz rozdzielając obraz?
Wielkie dzięki za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: 4 cale albo wcale Re: LCD + laptop = problem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 12:01
      EIZO to gó*no !

Za te Eizo za ok. 2.600 zł możesz kupić 26" Samsunga.
    • m.gregor Re: LCD + laptop = problem? 30.05.08, 13:28
      Jesli ten Twoj Radeon to karta zintegrowana to nie wyswietli rozdzielczosci
      1680x1050. I nie kombinuj bo sie nie da. Pierwsza zintegrowana karta ktora
      potrafi wyswietlic rozdzielczosci panoramiczne to chipset G38
      • ovlov Re: LCD + laptop = problem? 30.05.08, 14:36
        Karta ma własna pamięć 64 MB i obsługuje matrycę panoramiczną 1280 / 800 tyle,
        że w opcjach nie ma możliwość ustawienia panoramy jako drugiego monitora. Może
        to kwestia sterowników?
        • m.gregor Re: LCD + laptop = problem? 30.05.08, 18:46
          Nie obsluzy rozdzielczosci panoramicznej 1680x1050. Mam powtorzyc? Nie jest to
          kwestia sterownikow.
    • Gość: Grzegorz Koneczny Re: LCD + laptop = problem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 15:14
      Ja kupilem Hyundai 24 LCD W241D na S-PVA
      www.proline.pl/sklep.php?prodid=HYUNDAI+24+W241D
      specjalnie pod mojego IBMa T61
      • m.gregor Re: LCD + laptop = problem? 30.05.08, 18:48
        Wy z tego proline to jacys ograniczeni umyslowo jestescie czy cos?
    • kell99 Re: LCD + laptop = problem? 30.05.08, 20:05
      A jakiego masz laptopa? Jak nie masz DVI to zastanow sie nad sensem calego
      zakupu, bo najczesciej sygnal VGA z laptopa jest dosyc marnej jakosci i
      pogorszenie jakosci obrazu jest juz w 1280x1024. Na 22" i wiekszych bedziesz
      miec meczacy i rozmazany obraz, ktore raczej nie nadaje sie do dlugotrwalej pracy.

Wiec zanim zainwestujesz w dobry, drogi monitor to podlacz laptopa do podobnego
      modelu i jezeli bedziesz miec rozmazany obraz zastanow sie czy warto.

Rozdzielczosc powinno dac sie wymusic - w ustawieniach sterownika odznacz by
      windows nie ukrawalo rozdzielczosci ktorych nie moze wyswietlic (kombinacje typu
      1280x1024 i 1920x1200 sa jak najbardziej mozliwe).
      • m.gregor Re: LCD + laptop = problem? 30.05.08, 20:18
        Te sa. To sa standardowe rozdzielczosci. Ale 1440x1050 albo 1680x1050 nie
        wyswietli. Przetestowane.
        • kell99 Re: LCD + laptop = problem? 30.05.08, 20:41
          Tzn dla tej karty czy dla windows?

Np 1680x1050 i 1920x1200 sa bezproblemowe (pomiajac marna jakosc obrazu). Czemu
          inne kombinacje mialyby sprawiac problemy?
          • m.gregor Re: LCD + laptop = problem? 30.05.08, 21:14
            Wg. informacji ktore uzyskalem w firmie Intel Polska ta karta NIE POTRAFI
            wyswietlic obrazu w rozdzielczosciach 1440x900, 1440x1050, 1680x1050. Klient
            kupil u mnie notebooka z XP, do tego 22" monitor i nie mozna ustawic
            rozdzielczosci 1680x1050. Sa wyzsze, sa nizsze ale tej konkretnej nie ma.

Wg. Intela pierwsza zintegrowana karta graficzna ktora potrafi wyswietlic te
            rozdzielczosci to karta zintegrowana z chipsetem G33. I sprawdzone. Dziala bez
            problemu po aktualizacji sterownikow (FSC Esprimo).
            • bwv1004 Re: LCD + laptop = problem? 30.05.08, 21:33
              A wiesz może czy zintegrowana karta Intel 82865G zadziała z
              1680x1050? Z poszukiwań na necie wygląda, że się niektórym udało.
              • m.gregor Re: LCD + laptop = problem? 30.05.08, 21:50
                Mi sie nie udalo. Intel twierdzi ze nie ma prawa zadzialac.
              • m.gregor Mowie oczywiscie o Windowsach 30.05.08, 21:51
                Nie wiem jak bedzie z linuksem. Zapewne tam uda sie bez problemu.
                • bwv1004 Chodziło o XP n/t 30.05.08, 21:59
                  • bwv1004 Re: Chodziło o XP n/t 31.05.08, 06:30
                    Hm, znalazłem taką historyjkę:
                    www.hardforum.com/archive/index.php/t-857581.html
                    komus się udało, miał nawet starszą wersję drivera do Intela niż
                    ja... Chyba zaryzykuję :-)
                    • ovlov Re: Chodziło o XP n/t 31.05.08, 10:53
                      " A jakiego masz laptopa? Jak nie masz DVI to zastanow sie nad sensem calego
                      zakupu, bo najczesciej sygnal VGA z laptopa jest dosyc marnej jakosci i
                      pogorszenie jakosci obrazu jest juz w 1280x1024. Na 22" i wiekszych bedziesz
                      miec meczacy i rozmazany obraz, ktore raczej nie nadaje sie do dlugotrwalej
                      pracy. " - jak pisze Kell99
                      Czy to rzeczywiście prawda? Ile osób używa lcd'ków na zwykłym połączeniu? Skoro
                      moja karta "nie ma prawa" obsłużyć takiej rozdzielczości to pozostałby jedynie
                      klasyczny rozmiar 4:3 np. jakiś NEC ale wciąż pozostaje aktualne pytanie: jak
                      rozdzielić obraz na dwa wyświetlacze?
                      • ovlov Re: Chodziło o XP n/t 01.06.08, 10:56
                        Sprawa sie wyjaśnił. Dziękuje za pomoc. W błędzie byli Ci, którzy zarzekali się,
                        wręcz wykrzyczeli, że nic sie nie da zrobić. Byłem w sklepie z notkiem gdzie
                        sympatyczny serwisant rozwiązał problem. Zainstalował HYDRAVISION ATI. Aplikacja
                        darmowa więc no problem. Po krótkiej konfiguracji ustawił na mojej karcie
                        rozdzielczość drugiego wyświetlacza na 1680 x 1050 i skonfigurował połączenie
                        tak, że drugi wyświetlacz jest DRUGI :) czyli niezależny. Co prawda stwierdził,
                        że monitora 24" karta raczej już nie udźwignie, ale ja potrzebowałem 22 więc
                        jest ok. A w nawiązaniu do jakości obrazu przez zwykłe połączenie... Czy gdybym
                        podpiął CRT też byłoby kijowo? Przecież jeszcze nie tak dawno w ogóle nie było
                        połączeń cyfrowych wysokiej jakości i jakoś wszyscy sobie dobrze radzili więc to
                        chyba lekka przesada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka