Dodaj do ulubionych

Linux dla programistów

07.06.08, 21:44
Witam

W zamierzchłych czasach trochę programowałem w Linuxie i chciałbym do tego wrócić. Jak patrzę na ilość i różnorodność wydań to trochę się gubię. Zależy mi głównie na C/C++, Java, SQL(żeby bez problemów działał ORACL). Fajnie byłoby gdyby był podobny do RedHat'a, i tu pytanie, czy Fedora mocno różni się od RedHata (zależy mi aby się nauczyć programować, pisać skrypty, instalować pakiety itp. itd. akurat w RedHatcie, ale jest niestety płatny :/)? Aurox chyba nie jest rozwijany więc jako redhatopodobny odpada na starcie. Liczę na jakieś propozycje z waszej strony. Pzdr.
Obserwuj wątek
    • bercik38 Re: Linux dla programistów 08.06.08, 07:46
      Aurox to jest obecnie Jazz Linux.
    • kinemator Re: Linux dla programistów 08.06.08, 12:42
      Może to:
      www.centos.org/
      • kell99 Re: Linux dla programistów 10.06.08, 00:58
        kinemator napisał:

> Może to:
        > www.centos.org/

Przeciez kazde distro bedzie dobre. Do kazdego da sie doinstalowac narzedzia
        programisty. Z uwagi na wygode, lepiej instalowac distro desktopowe, a nie to
        podales, ktore nadaje sie raczej na serwer.
    • diabel-tasmasnki Re: Linux dla programistów 10.06.08, 01:18
      Forum korzysta z oracla 10ileś tam. I z tego co pamiętam to os-em był debian -
      przynajmniej kilka lat wstecz. Większość dużych dystrybucji będzie sie nadawała
      do tych zastosowań.
      A tak poza tematem.Może ktos mi wytłumaczy jakim cudem red hat enterprise jest
      płatny, czy to jest zgodne z GPL że nie udostępniają bezpłatnej wersji i kodu
      źródłowego?
      • kasiamat00 Re: Linux dla programistów 10.06.08, 21:53
        > A tak poza tematem.Może ktos mi wytłumaczy jakim cudem red hat
        > enterprise jest płatny, czy to jest zgodne z GPL że nie
        > udostępniają bezpłatnej wersji i kodu źródłowego?

Zgodne musi być, bo by już dawno wylądowali w sądzie :) AFAIK, GPL przewiduje
        otwartość kodu (czyli razem z programem musisz dostać jego źródła, a
        przynajmniej info jak je zdobyć) i zezwolenie na jego redystrybucję, a nie
        darmowość. Ale prawdę mówiąc nigdy nie chciało mi się przebijać przez ten cały
        prawniczy bełkot - tak, wiem, kiedyś by się przydało :/
      • m4t Re: Linux dla programistów 30.08.08, 21:42
        >A tak poza tematem.Może ktos mi wytłumaczy jakim cudem
        > red hat enterprise jest płatny, czy to jest zgodne
        > z GPL że nie udostępniają bezpłatnej wersji i kodu
        > źródłowego?

stąd właśnie pochodzi centos
        Są to kompilowane źródła red hata enterprise (bez programów nie-GPL), i ze
        zmienioną nazwą (Red Hat jest nazwą zastrzeżoną)

Pozdrawiam
    • maddox84 Re: Linux dla programistów 10.06.08, 02:08
      Nie ważne od czego się zaczyna i tak kończy się na Debianie... ;P

Używałem trochę Debiana do Javy, były małe problemy na starcie a mianowicie
      openowa Java nie implementowała niektórych najnowszych klas (np .Scanner) ale
      dało się to obejść. Generalnie jak ktoś napisał do większości dystrybucji bez
      problemu doinstalujesz narzędzia programistyczne, nie wiem jak będzie z Oracle
      bo się tym nie zajmowałem.
      Natomiast jeśli chcesz się zagłębiać w system, to jak mawiał mój kolega zacznij
      od Slacka ;)
      pzdr
    • beretelwi Re: Linux dla programistów 11.06.08, 19:51
      daj sobie spokój i innym.
    • gvint Re: Linux dla programistów 04.06.09, 14:37
      bierz susła, oszczędzisz czasu na konfiguracji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka