Dodaj do ulubionych

poradzei mi co kupic!!!!!!!!!!!! (prosze:)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.03, 14:14
witam mama zamiar kupic kompa a jako osoba ktora wcale sie na tym nie zna
chce sie dowiedziec czegos co mi pomoze na co sie zdecydowac tak dokladnie to
nie mial bym zamiaru pytac o porade gdyby nie ograniczone mozliwosci
finansowe poprostu chce kupic dobrego kompa za male pieniadze o to kila
zestawo (nie kompletnych) na ktore nie wiem czy powinnienem sie zdecydowac:
1.Płyta główna: KM266 SOCA VGA32/SIEĆ/DŻW
Karta graficzna:zintegrowana S3 Graphics ProSavage8 32MB max
kartę muzyczną na płycie AC 97
kartę sieciową na płycie
Pamięć DDR 266 / 128 MB
Procesor: AMD ATHLON 2000 + WENTYLATOR ARCTIC
Obudowa: ATX 300W
CENA 789.99zl

2.Obudowa TRACER Luna Blue z zasilaczem 350Watt
Plyta glowna ECS K7VMML+ Socket-A VIA KM266/FSB-266MHz/2xDDR/ATA-
133/AGPx4/3xPCI/6xUSB 2.0
Procesor AMD Athlon XP 2000+ z radiatorem i wentylatorem
Pamiec DDR 128 MB PC-266
Karta graficzna na plycie S3-Savage 8 Gfx 32MB
Karta muzyczna na plycie AC 97
Karta sieciowa na plycie
Calosc nowa zlozona i przetestowana dziala naprawde stabilnie
CENA 769.99

3.- Obudowa LINKWORLD
- Markowa płyta ASRock K7VT2 /4x USB 2.0, ATA133, LAN 10/100, AGP x4, 5x PCI/
- Procesor Athlon XP 2000+ (FSB 266)
- 256MB DDR RAM
- Grafika pełny GF 4 MX440 64MB DDR TV-OUT BOX!!!

CENA 1000zl
jezeli ktos moze mi cos polecic lepszego kompletnego( cala stacja robocza z
tyskiem i innymi niezbednymi podzespolami) to bardzo prosze o ile to mozliwe
z orjetacyjna cena (najlepiej dokladna) nie jestem sknera tiko mnie naprawde
nie stac na drogiego kompa:(

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: zonk kup cos w sklepie typu biedronak,tesco,lidl tam... IP: *.uni.cc 21.09.03, 17:00
      ... masz zawsze tanio i solidnie
    • Gość: looker na co ci to ? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.03, 19:07
      ale do czego potrzebny ci taki zestaw ???
    • Gość: cs no wlasnie, do czego... IP: *.unknown.tele.dk 21.09.03, 20:59
      przede wszystkim RAM musi byc co najmniej 256 MB.
      Jezeli myslisz o grach, to zapomnij o zintegrowanej karcie S3, GeForce 4 MX
      bylby tutaj lepszym wyjsciem, ale i tak nie za dobrym.
      Z podanych zestawow jedynie 3. ale raczej poszukaj cierpliwie czegos lepszego,
      przede wszystkim z dobra karta graficzna no i oczywiscie przyzwoitym HDD.

• Gość: hfdh Re: poradzei mi co kupic!!!!!!!!!!!! (prosze:) IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 21.09.03, 22:34
      Tylko wariant 3.

256 MB pamieci to jest w zasadzie MINIMUM.

A co do karty graficznej to te plyty z wariantow 1 i 2 powoduja, ze mozna wzrok
      stracic juz przy zwyklym edytorze tekstu.

Co do grafiki z 3 to jest naprawde przyzwoita.
      Cudo to nie jest, jest tania, ale z praktyki wiem, ze one dobrze chodza, ladny
      daja obraz, stabilny i mozna pracowac w wyzszych rozdzielczosciach.

Te S3 sa jakies kiepskie, widzialem te kombajny pare razy i jara po oczach
      straszliwie. Ustawienie wysokiej czestotliwosci odswierzania pomaga tylko
      troche. Nie ma marginesu do ustawien. Bo skoro chodzi kiepsko w 800x600 na 85
      Hz to 1024x768 juz sie gubi zupelnie. Ale to oczywiscie zalezy od Ciebie.

A dla krytykantow od razu dodaje, ze probowalem na wielu monitorach takie
      koncepcje i to niestety wina taniej grafiki.

Szkoda pieniedzy na takie eksperymenty. Bo to sie potem konczy dokupowaniem
      osobnej karty graficznej.

• Gość: CS Karta S3 IP: *.unknown.tele.dk 21.09.03, 23:12
        A poza tym coraz wiecej nowszych gier nie dziala w ogole na tych kartach S3.
    • Gość: ML Re: poradzei mi co kupic!!!!!!!!!!!! (prosze:) IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.03, 23:46
      Z tych zestawów wybrałbym nr 4 czyli:
      Płyta główna: (najważniejszy element na którym bym nie oszczędzał) np. Asus A7V8X-X (karta muzyczna i sieciowa zintegrowana) 285zł, nigdy nie kupować tanich płyt typu ECS czy ASRock, wiem to z doświadczenia!!!!!!!!!
      Grafika to coś z ATI np. 9200 64MB ok 210zł (jeśli nie będziesz grał to GF2 MX400 - 149zł)
      Pamięć 256DDR 333MHZ 185zł
      Procek to Athlon 2000+ 295zł (lub Duron 1400 - 185zł lub 1600 - 209zł)
      Do tego:
      Dysk 80GB np. Seagate 339zł (lub 40GB ok 255zł)
      Do tego najlepiej nagrywarke zamiast CD-ROMu ok 165zł
      + ok 100zł na radiator i flopke.
      Ceny podałem na podstawie sklepu Arest www.arest.pl
      • Gość: ace Re: poradzei mi co kupic!!!!!!!!!!!! (prosze:) IP: *.espol.com.pl 22.09.03, 08:47
        Z tą płytą to nieźle żeś walnął. ASRock to klon asusa, czyli po prostu tańszy (bo na starszych podzespołach) asus. Nie wiem czemu miałby być to szajs. Sam mam taką płytę i nigdy nie miałem z nią kłopotów (używam prawie rok). Chipset sprawdzony - via kt266a, jakość montażu - wzorowa stabilność też. Jak znalazł do budżetowego kompa.
      • Gość: Left Behind Re: poradzei mi co kupic!!!!!!!!!!!! (prosze:) IP: 80.51.255.* 22.09.03, 11:57
        Nie kupuj płytu Asus A7V8X-X. Większość jest fabrycznie walnięta. Proponuję
        Asusa A7V333-dobra płyta z dużymi możliwościami. RAM musi być co najmniej 256
        jeżeli chcesz pograć w coś konkretnego. Na grafice możesz zaoszczędzić. Może być
        Geforce 2 mx400-Prolink.
        Zastanów się nad dyskiem bo to poażna decyzja. Polecam Maxtora. Tani i dobry.
        Pozdr...
        • Gość: ML Re: poradzei mi co kupic!!!!!!!!!!!! (prosze:) IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.03, 12:22
          A na czym to walnięcie polega?? Bo ja mam tą płytę i nie zauważyłem żadnego walnięcia.
    • Gość: A Re: poradzei mi co kupic!!!!!!!!!!!! (prosze:) IP: *.netspeed.com.au 22.09.03, 05:33
      Dostales wiec bardzo dobre rady i odpowiedz na wiekszosc watpliwosci.
      Chcialbym tylko dodac mala praktyczna wskazowke: majac podobny zestaw oparty na
      Athlon 2000+ stwierdzilem, ze po zainstalowaniu Win2000 komputer wymagal
      zwiekszenia pamieci bo pare razy mi "zmarl na stojaco". 256 jest ok. ale w
      jednej kostce, bo wtedy mozna latwo dodac druga, jesli trzeba.
      Plyta glowna dobrej jakosci to chyba najwazniejsza sprawa - tez mam to "drogie"
      doswiadczenie.
      Powodzenia,
      A
      • Gość: jurgiel podziekowania !!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.uni.cc 23.09.03, 19:37
        nie spodziewalem sie az takiego odzewu na moje pytnko jestem mile zaskoczony :)
        komp ma sluzyc do netu sluchania muzy ogladania divixsow nio i od czasu do
        czasu zagram ( nie mama zamiaru grac w wyjatkowo wymagajace gry nie jestem
        maniakiem gier:P moze jeszcze ktos wcisnie jakies 5 groszy b mi sie przyda
        kazda rada i porada
        pozdrawiam :)
        • takietam1 Re: podziekowania !!!!!!!!!!!!!!!!! 24.09.03, 03:48
          najwazniejsze zeby sie skurwiel nie wieszal.

a to zalezy od dobrej jakosci pamieci. i plyty.

pomysl o tym. pamiec szybsza niz szyna plyty a plyta w miare stabilna.
          I pamietaj o tym, zeby obudowe kupic z wentylatorem. To plyta ma chlodniej i
          sie nie zatrzymuje.
          • Gość: dfg Re: podziekowania !!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.radio.com.pl 24.09.03, 10:30
            Panie Jurgiel! zaraz rozpocznie się dyskusja co jest lepsze Intel, czy AMD. Na
            początek podstawowa sprawa: na co Panu ten komputer. Bo może wystarczy 486
            50MHz ?
        • Gość: CS muzyka ? IP: 194.255.20.* 24.09.03, 09:46
          W takim razie musisz miec dobra karte audio i glosniki, bo te zintegrowane to
          czesto sa tragicze, mimo ze pisza "kompatybilne z Sound Blaster"
          Niezle sa Creative 4.1 albo lepiej 5.1 ( 4 glosniki + bas ) bo mysle ze nie
          masz ochoty inwestowas w drozsza karte Audigy ( ale zobacz tez takie
          rozwiazanie ).
          Nie mam pojecia o cenach, ale mysle ze karta + glosniki moze kosztowac ok. 300
          zl a moze i mniej.
          Musisz dobrac komplet z jednej serii, zeby pasowaly do siebie, najlepiej
          popytaj w sklepie.
          Jezeli nie zalezy ci na grach, to pozostan przy GeForce 4 MX.
          I HardDisk, 80-120 GB bylby dobry, no i nagrywarka, warto miec, a nie sa drogie.
          • chmchm Re: 5 groszy 24.09.03, 10:14
            jeszcze ja się wtrącę- płytę warto kupić na jakimś nowszym chipsecie - tak na
            wyrost np. na via kt400/400a a nie 266 . ceny proców z rodziny athlona xp
            spadają więc za rok pewnie będziesz zmieniał na szybszy;) no i pamięć 333MHz-
            jednak ustaw ją tak żeby pracowała z częstotliwością fsb procka , czyli 266 MHz
            w przypadku 2000+. Moja płyta to Epox 8k9a czy jakoś tak ;) - nie mam
            problemów - fast write karty graf. działa - czego nie dało się osiagnąć na
            innych płytach włączając asusa. ma dzwięk 6ch i LAN i USB 2.0 , no i możliwość
            zmiany fsb co 1 MHz(tu przydaje się przewymiarowana pamięć hyhy) i mnożnika
            proca ;)
            Do dosyć tanich kart graf można dopisać radeona 9000 - nie jest to demon
            szybkości ale całkiem całkiem - i obsługuje sprzętowo kilka funkcji, które gf4
            mx440 zleca procowi (poprawcie mnie jak się mylę - dirx8.1 sprzetowo..) NO I TA
            GRAFA NIE MA WENTYLATORA!!!! CISZA JAK DIABLI! - szczególnie przy wodnym
            chłodzeniu i cichym twardym np - barracuda 7200 ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka