Dodaj do ulubionych

SYSTEM PLIKOW SIE ROZSYPAL ! ! !

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.03, 13:02
Pomozcie! Padla mi struktora plikow i katalogow na dysku, milaem tzw krzaczki
zamiast nazw. Przejechalem to Disk Doktorem Nortona i ale porobilo mi same
pliki z nazwami uszkodzonych plikow i katalogow. w katalogu POUND.001 jest to
co sie uratowalo ale w postaci File0001.chk ALE MAM ICH 60.000 wiec
sprawdzanie pojednym na chybil trafil to koszmar. Jest mozliwosc zeby zrobic
to jakos automatycznie.. zeby .chk przypisal do tych pustych plikow z
nazwami? Czy cos... Bo sam juz niewiem
Obserwuj wątek
    • Gość: dzidecka Re: SYSTEM PLIKOW SIE ROZSYPAL ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.03, 18:56
      No coż... Twój błąd. Z tego co wiem, po takim zabiegu disk doctorem już
      niewiele możesz zrobić poza jednym. Od szukać na internecie program zwany "Get
      Data Back for FAT" lub "for NTFS", zależnie od systemu plików jaki posiadałeś.
      Potraktuj nim dysk, pliki powinieneś odzyskać, jednak co do drzewa
      katalogów... tu już jest problem.

Na przyszłość zastosuj program który podmieni tablicę FAT na dysku (w niej
      zawarta jest informacja o nazwach plików na dysku) na zapasową. Ponieważ każda
      partycja/dysk posiada kopię bezpieczeństwa FAT.
      • Gość: . Re: SYSTEM PLIKOW SIE ROZSYPAL ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.03, 21:28
        Dzieki zaraz wyprobuje.. A co do tego programu do podmiany FAT'u mozesz mi dac
        nazwe, na przyszlosc sie zabezpiecze na wszelki wypadek. Mam tez prosbe bo
        widze ze jestes zorientowany. Co zrobic w takim przypadku (czym zrobic) kiedy
        siada struktora plikow i katalogow, zamiast DiskDoctora to co.. ??
        Wielkie Dzieki za odpowiedz.
        • dzidecka Re: SYSTEM PLIKOW SIE ROZSYPAL ! ! ! 28.09.03, 11:14
          Niestety nie znam jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie :((

Kopię tablicy FAT potrafi przywrócić nawet dołączony do system program
          Scandisk, lub chkdsk. Jednak wydaje się, że programy przywrócą FAT tylko w
          przypadku gdy "zorientują się" ze to właśnie padł FAT, a nie są to np. bad
          sectory. Być może istnieje jakiś parametr w scandisku - wpisz sobie w linii
          poleceń "scandisk /?" - może coś podpowie. Ja nie mogę tego sprawdzić -
          pracuję pod systemem XP.

DiskDoctor jest niezły - jeśli nie pojawią się zbyt duże problemy z dyskiem
          (nie odświeży np. MBR, czy nie przywróci FAT), ale w pozostałych przypadkach
          jest bardzo dobry.

Jeśli dysk nie bootuje w wierszu polecen możesz wpisać "Fdisk /MBR" - po
          starcie z dyskietki.

Cóż, w każdy przypadek uszkodzenia dysku wymaga użycia odpowiednich narzędzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka