kocinos 12.07.08, 14:19 Jaka forma jest wg. Was poprawna: "kliknąć na coś", "kliknąć coś", czy "kliknąć w coś". Pytam całkiem serio, bo zwrócono mi uwagę, że nie powinno być "kliknąć coś" (chodzi o "instrukcje" na stronie internetowej). Link Zgłoś Obserwuj wątek
m.gregor Re: Poprawność językowa 12.07.08, 14:30 Niestety w naszym jezyku zwroty "komputerowe" sa doslownymi tlumaczeniami zwrotow angielskich (jesli wogole sa tlumaczone np. switch, hub, interface - po polsku byloby miedzymordzie wiec niezbyt trafnie). Jesli chodzi o ich poprawnosc badz nie to zapytalbym na forum jezykoznawstwo. Tam na pewno ktos Ci odpowie. Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Spotkałem kiedyś "pukać na ikonie". 12.07.08, 14:46 Click to dźwięk. Tu: kliknąć, to nacisnąć guzik w myszy. Można coś (plik, katalog, program, odsyłacz) zaznaczyć lub uruchomić. Jak zaznaczyć? Klikając (mając kursor ustawiony na) ikonie. Jak uruchomić? Klikając dwa razy (szybko) jw. Link Zgłoś
kocinos Re: Spotkałem kiedyś "pukać na ikonie". 12.07.08, 19:15 Czyli sugerujesz "poradę": "Jeśli chcesz zobaczyć więcej, kliknij lewy przycisk myszy mając kursor ustawiony na wybranym polu"? Trochę to przydługie, i jakoś "niezgrabnie" ... Z kolei "... kliknij myszką mając kursor ... " to już wygląda dość zabawnie, zwłaszcza jak przeczyta to "blondynka" ... Kurde, chyba szukam kwadratowych jaj. Będę dalej pisał "kliknij wybrane pole" i niech się użytkownik martwi ... Pozdro ... Link Zgłoś
qandre Re: Spotkałem kiedyś "pukać na ikonie". 12.07.08, 19:28 poradnia.pwn.pl/lista.php?id=330 poradnia.polonistyka.uj.edu.pl/?q=klikn%C4%85%C4%87 Link Zgłoś
kocinos Re: Spotkałem kiedyś "pukać na ikonie". 12.07.08, 19:48 Dzięki, z podniesionym czołem będę dalej trzymał się biernika i będę klikać "coś" ... Link Zgłoś
Gość: p Re: Spotkałem kiedyś "pukać na ikonie". IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.07.08, 23:02 klikac to jednak "czyms" Link Zgłoś
kocinos Re: Spotkałem kiedyś "pukać na ikonie". 13.07.08, 01:15 Gość portalu: p napisał(a): > klikac to jednak "czyms" Na przykład myszką, mościa pani? Link Zgłoś
Gość: gość Re: Może to zależy od języka i sytuacji ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 23:08 Sprawa nie jest prosta,bo klika się przełącznik,klawisz myszy,a na ekranie jest jeden na ogół powiązany kursor.Obszar i ikona to nie to samo,są elementy stałe i te które się pojawiają.Kliknąć na coś nie bardzo mi pasuje,bo na coś na przykład leje się wodę. Link Zgłoś
Gość: p Re: Może to zależy od języka i sytuacji ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.07.08, 04:38 sa przyczyny i skutki .klikajac czyms wywolujesz jakies tam reakcje.Klikajac na cos ( czym klikasz ?) Link Zgłoś