Dodaj do ulubionych

mikrofon!!!!

IP: *.acn.pl / *.acn.pl 06.10.03, 18:08
No właśnie - kupiłam słuchawki z mikrofonem(Manta MM45). Słuchawki działają
idealnie, a mikrofon niestety nie. Komputer (z systemem Windows XP)w ogóle
go nie wykrywa. Pewnie pomyslałabym, że ma to urządzonko jakiś feler, gdyby
nie fakt, że inny podłączony mikrofon również nie działa! O co tu może
chodzić? (Nadmieniam, że podłączam na pewno do właściwego portu!)Ratunku!!!
Obserwuj wątek
    • moderator_ect Re: mikrofon!!!! 06.10.03, 18:27
      Start/Ustawienia/Panel Sterowania/Dzwieki i urzadzenia audio

Zakladki audio i glos
    • Gość: ceti Re: mikrofon!!!! IP: *.pop.e-wro.net.pl 06.10.03, 18:31
      nic dziwnego, ze nie dziala skoro podlaczasz go do portu zamiast do gniazda mikrofonowego :D
      a powaznie: odpal panel sterowania, wejdz w "dzwieki u rzadzenia audio". kliknij zakladke "audio" i na srodkowym polu "nagrywanie dzwieku" masz przycisk "glosnosc". kliknij na nim. otworzy sie mikser. postaw ptaszka przy "glosnosc mikrofonu", ustaw żądany poziom suwaczkiem i to powinno byc wszystko :)
      • Gość: kama Re: mikrofon!!!! IP: *.acn.pl / *.acn.pl 06.10.03, 18:40
        No i niestety... Gdyby to było tak proste, to (mimo blond włosów) pewnie dawno
        już mój mikrofon byłby "w użytku". A on nadal nie daje znaku życia...
        Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Będę wdzięczna
        • wo_bi Re: mikrofon!!!! 06.10.03, 18:52
          A podlaczalas juz wczesniej jakis mikrofon?? Mozliwe, ze wtyczka i gniazdo
          mikrofonu sa rozne. Jesli Twoj komputer nalezy do starszego sprzetu jest
          prawie pewne, ze ma gniazdo "mono". Tzn takie samo jak sluchawki mono.
          Natomiast mikrofon "stereo" (mono - jedna czarny pasek na wtyczce, stereo
          dwa). W zwiazku z tym nie bedzie dzialal.
          • Gość: kama Re: mikrofon!!!! IP: *.acn.pl / *.acn.pl 06.10.03, 18:59
            Niestety - komputer podobnie jak mikrofon ze słuchawkami jeszcze "pachnie"
            nowością... Nic tylko zacząć walić głową o ścianę...
            • wo_bi Re: mikrofon!!!! 06.10.03, 19:05
              Gość portalu: kama napisał(a):

> Niestety - komputer podobnie jak mikrofon ze słuchawkami jeszcze "pachnie"
              > nowością... Nic tylko zacząć walić głową o ścianę...

A czy mikrofon podlaczasz z przodu obudowy?? Jesli tak podlacz go z tylu
              (wyjmujac wtyczke od tego "przedluzacza" umozliwajajacego podlaczenie
              mikrofonu z przodu).

Jakiego masz windowsa??
              • Gość: adam99 Re: mikrofon!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 07:08
                Najczęściej ludzie albo podłączają do niewłaściwego gniazda albo mają
                całkowicie wyciszone wejście mikrofonowe. Jeśli te opcje odpadają to muszę
                spytać- a skąd wiadomo że mikrofon nie działa ? W jaki sposób to konkretnie
                stwierdziłaś ?
    • Gość: qaz Re: mikrofon!!!! IP: *.katowice.pik-net.pl 07.10.03, 07:19
      cóż, mam podobny problem. Mój mikrofon działa ale chyba w 10%, tzn. jak go już
      prawie połykam krzycząc to jakiś dźwięk jest przez komp odbierany ale niestety
      zbyt słaby dla programów do nauki języka.
      Ustawieniami i podłaczaniem mikrofonu bawiłem się wielokrotnie - bez rezultatu :
      ( Dla ułatwienia dodam, że na 2 innych mikrofonach zdobyłem podobne
      doświadczenia. Pozdr.
      • Gość: JP Re: mikrofon!!!! IP: 64.75.243.* 07.10.03, 08:05
        Twoj problem jest zupelnie inny niz Kamy.
        Mozesz sprawdzic poprawnosc wybrania gniazda mikrofonu w komputerze ale jestem
        prawie pewny ze jest to wina twojej karty dziekowej. Piszesz ze probowalas
        inny mikrofon i jest tak samo czyli to nie jest wina mikrofonu.
        Proponuje ci sprawdzic jaka masz karte dzwiekowa (typ, producent) i postaramy
        sie znalezc lepszy moze nowszy sterownik do tej karty.
    • Gość: JP Re: mikrofon!!!! IP: 64.75.243.* 07.10.03, 07:59
      Mikrofon nie jest urzadzeniem ktorego wykrywa windows. Windows niema nic do
      tego. Aby mikrofon byl slyszany, przede wszystkim musisz go podlaczyc do
      odpowiedniego wejscia. Proponuje ci odwrocic komputer tylem i zobaczyc
      dokladnie gdzie jest napis MIC, czesto zdarza sie ze mikrofon podlaczany jest
      do gniazka LINE IN, czyli wejscia zewnetrznego audio.
      Po dokladnym sprawdzeniu gniazda i upewnieniu sie ze wtyczka wcisnieta jest do
      konca mozesz przejsc do twojego programu obslugujacego karte dzwiekowa.
      Do testu najlepiej nadaje sie Sound Recorder. Mozesz go znalezc idac Menu -
      Programy - Akcesoria - Entertaiment (rozrywka, czy jak tam masz po polsku).
      Sprawdz nagrywanie. Jezeli sound recorder nie nagrywa to znaczy ze mikrofon
      jest wylaczony w opcjach karty dzwiekowej. Kliknij dwa razy na ikonke
      glosniczka na pasku zadan po lewej stronie. Z menu wybierz Opcje nastepnie
      wlasciwosci i odhacz nagrywanie. Sprawdz czy przy mikrofonie jest haczyk.
      Jezeli niema zahacz i OK. W oknie z suwakami zahacz mikrofon.
      Teraz wroc do Sound Recordera i ponow probe nagrywania.
      Jezeli w dalszym ciagu nie nagrywa muszisz sprawdzic poprawnosc zainstalowania
      sterownika do karty dzwiekowej.
      Napisze jak to zrobic po sprawdzeniu powyzszego. Moze to wystarczy.
      Pamietaj ze aby dzialal mikrofon musi byc odhaczony w recording-u nie playback-
      u (nagrywaniu nie odtwarzaniu).
      • Gość: qaz Re: mikrofon!!!! IP: *.katowice.pik-net.pl 07.10.03, 08:13
        Podczas moich wielokrotnych prób przetestowałem chyba wszystkie możliwości
        podłaczenia oraz softwarowego ustawiania. Bez rezultatu - też mam wrażenie ze
        to wina karty ale mam wbudowaną na płycie (Chaintech 6via3-testowałem także
        różne "ulepszacze" i detonatory dla via) - żałuję tylko że nie odkryłem tego
        (nie miałem potrzeby wykorzystywania mikrofonu) jak komp był na gwarancji.
        Pozdr.
        • Gość: JP Re: mikrofon!!!! IP: 64.75.243.* 07.10.03, 10:07
          Podajesz dane plyty glownej a my mamy problem z karta dzwiekowa. Ja wiem ze
          ona jest zintegrowana ale potrzebujemy jej dane (typ, producent).
          Jak nie wiesz to odpisz z menadzera urzadzen lub msinfo32.exe
          Napisz tez jaki masz system.

To jest link do listy chyba wszystkich (kilkuset) producentow kart dzwiekowych
          na swiecie. Moze ci sie uda ja znalezc.
          Mozesz jeszcze isc inna droga. Szukac tego sterownika na stronie producenta
          komputera. Odczytaj z obudowy, typ, producet i udez w Google.
          • gray Re: mikrofon!!!! 07.10.03, 10:11
            no zapewne AC97, rzadko montują coś innego.

albo 'udeRZ w google' i sprawdź jaki układ montują w tej płycie ;>
            • Gość: qaz Re: mikrofon!!!! IP: *.katowice.pik-net.pl 07.10.03, 10:39
              zgadza się AC97.
          • Gość: JP Re: mikrofon!!!! IP: 64.75.243.* 07.10.03, 10:42
            Ale ze mnie ciapa. Napisalem tu jest link i go nie wkleilem.
            www.soundcard-drivers.com/
            Juz szukamy.
            • Gość: JP Re: mikrofon!!!! IP: 64.75.243.* 07.10.03, 10:51
              Nie podajesz jaki system to wybierz z tej listy.
              www.soundcard-drivers.com/companies/496.htm
              Patrz na system i date po prawej stronie.
              Sprawdz przy okazjii jaka date ma obecnie zainstalowany driver.

• Gość: qaz Re: mikrofon!!!! IP: *.katowice.pik-net.pl 07.10.03, 11:26
                CMedia 8738, Win ME. Dzięki serdeczne, ale mam pytanko... po co trzeba się tam
                rejestrować? Ostatnio stałem się raczej ostrożny...
                Pozdr.
    • nowytor stary numer... 07.10.03, 15:06
      Wejdź w Akcesoria (z menu start), następnie "rozrywka" - wybierz regulację
      głośności. Po wybraniu wejdź znowu do menu otwórz 'opcje' i ... może się
      zdarzyć, że coś dojrzysz.
      Nowy
      Ps. koniecznie napisz czy się udało.
      • michal.gregorczyk Re: stary numer... 07.10.03, 15:29
        Witam!

Klikasz Start -> Programy -> Akcesoria -> wybierasz regulację
        głośności. Po wybraniu kliknij 'opcje', potem wybierz wlasciwosci,
        zaznaczasz 'nagrywania', potem klikasz OK i zaznaczasz zeby pobieral sygnal z
        mikrofonu. Zamykasz i testujesz...:) Nowytor: strasznie jestes tajemniczy...:P

Pozdrawiam serdecznie
        mgregor
    • Gość: looker no właśnie - mikrofon...:( IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.03, 15:35
      kiedyś czytałem opinię znawcy na temat mikrofonów do PC - spośród tych
      dostępnych na rynku zdecydowaną większość stanowią "gadżety", czyli takie
      bajerki co by klient mógł się pochwalić znajomym : kupiłem komuter, a do tego
      słuchawki z mikrofonem !!! Niestety aby taki mikrofon cokolwiek nagrał musisz
      BARDZO GŁOŚNO KRZYCZEĆ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Słyszysz, Kama ?

Praw fizyki nie przeskoczysz... nawet z najnowszymi sterownikami i
      najoptymalniejszymi ustawieniami w systemie.
      Moja rada - kup DOBRY mikrofon.

• Gość: kama Re: no właśnie - mikrofon...:( IP: *.acn.pl / *.acn.pl 07.10.03, 18:16
        Looker, gadżety gadżetami, ale mikrofon czasem się przydaje. Moje wymagania
        związane z tym sprzętem nie są wysokie. W poprzednim komputerze miałam
        beznadziejny, ale działał. Sęk nie tkwi zatem w jakości sprzętu, ale jak
        przypuszczam w ustawieniach. Być może chodzi o jakiś "bzdet", ale niestety,
        nie mogę go wytropić. Podłączam go na pewno we właściwym miejscu i nie działa
        tam żaden mikrofon, co potwierdza, że mikrofon jest o.k., a przyczyna moich
        bezsennych nocy znajduje się gdzieś indziej.
        • Gość: JP Re: no właśnie - mikrofon...:( IP: 64.75.243.* 07.10.03, 19:55
          Kama, ty zaczelas ten watek. Staralem ci sie pomoc ale ty mnie o....
          Chociaz z grzecznosci wypadalo odpowiedziec na moje starania.
        • Gość: Stasiu Re: no właśnie - mikrofon...:( IP: 80.51.236.* 22.10.03, 16:45
          Kama, o ile Twój problem jest jeszcze aktualny,to sprawdź jakimś miernikem
          napięcie na kupionym mikrofonie ,pewnie jest to mikrofon pojemnościowy,wymaga
          to oczywiscie dostania się dośrodka kupionego zestawu.Jeżeli nie jest zasilany,
          ( aby działał -musi być)to przyczyną może będzie niewłaściwa wtyczka w
          posiadanym zestawie (wyjście dla micro. stereo a kupiony-mono).Napisz czy to
          jest to?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka