Gość: glucek IP: *.centertel.pl 04.10.08, 16:50 podczas uruchamiania wszystko zatrzymuje się (zawiesza) na oknie powitania windows....co mogło się stać czy da się to jakoś rozwiązać bez formatowania i ponownego instalowania systemu??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
r0ger Re: problem z uruchomieniem windowsa xp 04.10.08, 17:01 Prawdopodobnie uszkodzony profil użytkownika. Spróbuj zalogowac się na konto administratora (Ctrl+Alt+Del) na ekranie logowania przed zawieszeniem systemu. Usuń swoje konto i załóż nowe. Problem w tym, że stracisz wszystkie pliki w Moje dokumenty (jeżeli miałeś je w standardowej lokalizacji), oraz ustawienia aplikacji zainstalowanych tylko "na Twoje konto". Link Zgłoś
fabianj Re: problem z uruchomieniem windowsa xp 04.10.08, 21:59 A nie lepiej wcześniej spróbować skorzystać z przywracania systemu, wciskając F8? Link Zgłoś
fabianj Re: problem z uruchomieniem windowsa xp 04.10.08, 22:10 Poszukaj sobie w internecie jak się to robi albo napisz, to Ci jutro dokładnie wyjaśnię. CYTAT:"Jak ja was gnoje nienawidzę! Banda zakompleksionych obłudnych cyników żerujących na uczuciach patriotycznych starszych ludzi. Niech was szlag..." Link Zgłoś
Gość: glucek Re: problem z uruchomieniem windowsa xp IP: *.centertel.pl 05.10.08, 19:29 jak można to proszę o dokładne wyjaśnienie Link Zgłoś
Gość: gość Re: piszecie o moim problemie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 01:01 Podczas uruchomienia komputera wcisnąć F8 tryb awaryjny chodzi i co z tego,nie chodzą sterowniki i często instalator windows.Najczęściej pomaga usunięcie zwalonego sterownika grafiki,na przykład często to NVIDIA.Tak,sterownik karty graficznej jest niekonieczny,bez sterownika chodzi,z uszkodzonym nie.Gorzej,jeśli sterownik jest dobry i nie opłaci się go odinstalować z panelu starowania(lub ordynarnie,dla zaawansowanego,przez skasowanie plików.Może też być brak plików windows,trzeba je wyszukać w podfolderze windows zapasowych,z innego komputera,internetu lub jeśli wersja się zgadza(nie ma poprawek SP z dysku instalacyjnego windows.Jeśli jest konsola odzyskiwania i działa,to można wpisywać komendy języka dos,których lista jest po wpisaniu HELP.W tej chwili mam tak,że chodzi mi też tryb VGA(badziewna grafika 640x480 pikseli,i nawet po 800x600 czarny ekran i nic więcej.Zamierzam w trybie VGA(po F8) użyć przywracania systemu,do punktu,który sobie stworzyłem... Link Zgłoś
Gość: gość Wyłączyć sterownik z panelu sterowania ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 13:14 -w dziewięćdziesieciu procentach przypadków pomoże(także teraz pomogło)wyłączenie z panelu sterowania sterownika karty graficznej NVIDIA(może być inny sterowni,krzadkie) -w 9 procent brak pliku hal.dll -trzeba skopiować odpowidnią wersję z file://localhost/C:/WINDOWS/ ServicePackFiles/i386/ - podobno brak logowania/wylogowanie to brak pliku lub uszkodzony plik userinit.exe file://localhost/C:/WINDOWS/ServicePackFiles/i386/userinit.exe file://localhost/C:/WINDOWS/system32/userinit.exe Link Zgłoś
fabianj Re: Obiecałem odezwać się. 05.10.08, 22:07 Przepraszam, ale Glucek z tego co napisałeś praktycznie nic nie zastosuje, skoro nawet pyta o przywracanie systemu. Przyczyn może być wiele, a my nawet nie wiemy jakiego systemu awaria dotyczy. Napisz jakiego masz Windows'a. Poniżej daję Ci kilka linków: Tryb awaryjny: www.poradykomputerowe.pl/awarie_windows/tryb_awaryjnym_w_windows_-639.html Zwróć uwagę jakiego Windows'a rady dotyczą: support.microsoft.com/kb/150516/pl support.microsoft.com/kb/315222/PL/ Link Zgłoś
fabianj Re: Obiecałem odezwać się. 05.10.08, 22:42 Nie zauważyłem, że problem dotyczy Windows XP. Jutro mnie nie będzie, a więc jeżeli Glucek dasz sobie radę to proponuję uruchomić komputer i od razu wcisnąć F8. Najlepiej trzymaj aż pojawi się "Menu opcji zaawansowanych Windows". Teraz użyj klawiszy (strzałek w górę) aby zaznaczyć "Ostatnia znana dobra konfiguracja <ostatnie działające ustawienia>". i wciśnij Enter... Myślę, że wszystko wróci Ci do stanu poprzedniego, a w każdym razie nie zaszkodzi. Pamiętaj, że jest taka zasada, że jak czegoś nie potrafisz, to się za to sam nie bierz. Życzę powodzenia. Link Zgłoś