Dodaj do ulubionych

problem z uruchomieniem windowsa xp

IP: *.centertel.pl 04.10.08, 16:50
podczas uruchamiania wszystko zatrzymuje się (zawiesza) na oknie powitania
windows....co mogło się stać czy da się to jakoś rozwiązać bez formatowania i
ponownego instalowania systemu???
Obserwuj wątek
    • r0ger Re: problem z uruchomieniem windowsa xp 04.10.08, 17:01
      Prawdopodobnie uszkodzony profil użytkownika. Spróbuj zalogowac się na konto administratora (Ctrl+Alt+Del) na ekranie logowania przed zawieszeniem systemu. Usuń swoje konto i załóż nowe. Problem w tym, że stracisz wszystkie pliki w Moje dokumenty (jeżeli miałeś je w standardowej lokalizacji), oraz ustawienia aplikacji zainstalowanych tylko "na Twoje konto".
      • fabianj Re: problem z uruchomieniem windowsa xp 04.10.08, 21:59
        A nie lepiej wcześniej spróbować skorzystać z przywracania systemu, wciskając F8?
        • fabianj Re: problem z uruchomieniem windowsa xp 04.10.08, 22:10
          Poszukaj sobie w internecie jak się to robi albo napisz, to Ci jutro dokładnie
          wyjaśnię.

CYTAT:"Jak ja was gnoje nienawidzę! Banda zakompleksionych obłudnych cyników
          żerujących na uczuciach patriotycznych starszych ludzi. Niech was szlag..."
          • Gość: glucek Re: problem z uruchomieniem windowsa xp IP: *.centertel.pl 05.10.08, 19:29
            jak można to proszę o dokładne wyjaśnienie
    • Gość: gość Re: piszecie o moim problemie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 01:01
      Podczas uruchomienia komputera wcisnąć F8 tryb awaryjny chodzi i co z tego,nie
      chodzą sterowniki i często instalator windows.Najczęściej pomaga usunięcie
      zwalonego sterownika grafiki,na przykład często to NVIDIA.Tak,sterownik karty
      graficznej jest niekonieczny,bez sterownika chodzi,z uszkodzonym
      nie.Gorzej,jeśli sterownik jest dobry i nie opłaci się go odinstalować z panelu
      starowania(lub ordynarnie,dla zaawansowanego,przez skasowanie plików.Może też
      być brak plików windows,trzeba je wyszukać w podfolderze windows zapasowych,z
      innego komputera,internetu lub jeśli wersja się zgadza(nie ma poprawek SP z
      dysku instalacyjnego windows.Jeśli jest konsola odzyskiwania i działa,to można
      wpisywać komendy języka dos,których lista jest po wpisaniu HELP.W tej chwili mam
      tak,że chodzi mi też tryb VGA(badziewna grafika 640x480 pikseli,i nawet po
      800x600 czarny ekran i nic więcej.Zamierzam w trybie VGA(po F8) użyć
      przywracania systemu,do punktu,który sobie stworzyłem...
      • Gość: gość Wyłączyć sterownik z panelu sterowania ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 13:14
        -w dziewięćdziesieciu procentach przypadków pomoże(także
        teraz pomogło)wyłączenie z panelu sterowania sterownika
        karty graficznej NVIDIA(może być inny sterowni,krzadkie)
        -w 9 procent brak pliku hal.dll -trzeba skopiować
        odpowidnią wersję z file://localhost/C:/WINDOWS/
        ServicePackFiles/i386/
        - podobno brak logowania/wylogowanie to brak pliku lub
        uszkodzony plik userinit.exe
        file://localhost/C:/WINDOWS/ServicePackFiles/i386/userinit.exe
        file://localhost/C:/WINDOWS/system32/userinit.exe
        • fabianj Re: Obiecałem odezwać się. 05.10.08, 22:07
          Przepraszam, ale Glucek z tego co napisałeś praktycznie nic nie zastosuje, skoro
          nawet pyta o przywracanie systemu. Przyczyn może być wiele, a my nawet nie wiemy
          jakiego systemu awaria dotyczy. Napisz jakiego masz Windows'a. Poniżej daję Ci
          kilka linków:

Tryb awaryjny:
          www.poradykomputerowe.pl/awarie_windows/tryb_awaryjnym_w_windows_-639.html
          Zwróć uwagę jakiego Windows'a rady dotyczą:
          support.microsoft.com/kb/150516/pl
          support.microsoft.com/kb/315222/PL/

• fabianj Re: Obiecałem odezwać się. 05.10.08, 22:42
            Nie zauważyłem, że problem dotyczy Windows XP. Jutro mnie nie będzie, a więc
            jeżeli Glucek dasz sobie radę to proponuję uruchomić komputer i od razu wcisnąć
            F8. Najlepiej trzymaj aż pojawi się "Menu opcji zaawansowanych Windows". Teraz
            użyj klawiszy (strzałek w górę) aby zaznaczyć "Ostatnia znana dobra konfiguracja
            <ostatnie działające ustawienia>". i wciśnij Enter... Myślę, że wszystko wróci
            Ci do stanu poprzedniego, a w każdym razie nie zaszkodzi. Pamiętaj, że jest taka
            zasada, że jak czegoś nie potrafisz, to się za to sam nie bierz. Życzę powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka