Dodaj do ulubionych

Formatowanie dysku i zachowanie niektórych danych

IP: *.chello.pl 06.10.08, 18:38
Syn na dysku przeznaczonym do sformatowania ma porobione rekordy na niektórych
grach, których nie chce stracić przy formatowaniu (a nie chce też drugi raz
tych rekordów ustanawiać). Myślałem, żeby zrobić kopię dysku(mam drugi dysk),
a tamten sformatować. To pozwoliłoby zachować rekordy a jednocześnie
sformatować dysk. A może jest jeszcze jakieś rozwiązanie, by to zrobić?
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Formatowanie dysku i zachowanie niektórych da 06.10.08, 19:31
      Jest. Zachować pliki z rekordami i wgrać je po zainstalowaniu gier na nowo
      sformatowanym dysku. Robienie kopii dysku, formatowanie go, po czym wgrywanie
      kopii wydaje się zabiegiem nieco dziwnym. Czym się będzie różnił dysk z wgraną
      kopią od tego sprzed formatowania?
      • Gość: terra Re: Formatowanie dysku i zachowanie niektórych da IP: *.chello.pl 06.10.08, 22:57
        Pytanie tylko, jak znaleźć pliki z rekordami i skąd pewność że przegrałem je
        wszystkie. Czy można jakoś sprawdzić w którym katalogu mogę je znaleźć? Dysk po
        skopiowaniu rzeczywiście nie będzie się niczym różnił ale przynajmniej będę miał
        pewność że wszystkie pliki z gry (łącznie z rekordami) ocalały, gdyż nie zostały
        usunięte. Zastanawiam się jednak, czy nie lepiej zrobić partycję na jednym z
        dysków i grę wgrać na dysk D(wtedy w przyszłości rekordy zawsze ocaleją, gdyż
        będę formatował jedynie dysk systemowy).
        • oby.watel Re: Formatowanie dysku i zachowanie danych 07.10.08, 00:02
          No cóż. Trochę żmudne. Ale skoro Ci na tym zależy plików rekordów możesz bardzo
          łatwo poszukać. Skopiuj cały folder gry w inne miejsce i zainstaluj ja jeszcze
          raz. Sprawdź daty modyfikacji plików. Potem daj synowi zagrać, niech pobije
          dowolny rekord. Poszukaj plików zmodyfikowanych, gdy syn grał. Poszukaj ich
          odpowiedników w skopiowanej wcześniej grze, po czym skopiuj i podmień w "nowej"
          wersji. Niech syn wejdzie do gry i sprawdzi, czy wszystkie rekordy są na swoim
          miejscu. Po czym zachowaj pliki rekordów, sformatuj dysk, zainstaluj grę i
          skopiuj pliki na ich miejsca. Możesz je także na wszelki wypadek wypalić na płycie.

Instalowanie gry poza dyskiem systemowym to dobry pomysł. Z tym, że po
          reinstalacji systemu gra może wymagać reinstalacji. A instalator może nadpisać
          pliki z rekordami, czyli je utracisz tak, czy inaczej. Dlatego najlepiej pobawić
          się w detektywa, jak wyżej opisałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka