Dodaj do ulubionych

Program Files

IP: *.bis.czestochowa.pl 18.10.03, 12:09
Mój kolega, podobnie jak ja ma win 98, z tą jednak różnicą, że wszystkie
programy ma zainstalowane w Program Files na dysku D. Twierdzi, że ma to duży
wpływ na niezawieszanie się systemu. Proszę, powiedzcie - ile jest w tym
prawdy?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sniffier Re: Program Files 18.10.03, 12:24
      Nie ma żadnej różnicy, czy zainstalujesz gry w Program Files czy nie. Ja
      często instaluje gry w innych folderach, gdy potrzebuje mieć do nich szybszy
      dostęp i wszystko śmiga tak samo.
    • Gość: unlock Re: Program Files IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 12:41
      nie znam dokładnie architektury systemu windows( mam na myśli że wnikanie w
      bardzo szczegółowe dane techniczne mnie nie bawi) ale twój kumpel wydaje się
      mieć wiele racji. Jak zauważysz wiele programów domyślnie proponuje przy
      instalacje ścieżkę C:\Program files\coś_tam\coś_tam i myśle że ma to bezpośredni
      związek własnie z architekturą tego systemu. Widziałem komputer kompletnego
      laika, któremu się wydawało że np. gry powinny być zainstalowane w katalogu
      E:\gry, programy do grafiki miał na c:\grafa itd itp. każdorazowo przy
      instalacji program zmieniał mu domyslną ścieżkę według własnego widzi mi się.
      Efekt tego rzeczywiście był porażający. Jak zapewne wisz najprostszy sposób
      deinstalacji programy to kliknięcie panel sterowania ->dodaj usuń programy i
      wybrać odpowiedni program z listy. Natomiast u gościa o którym mowie połowy
      programów zainstalowanych w komputerze nie było na tej liście, trzeba je było
      deinstalować używając do tego różnych programów narzędziowych a i tak zostawały
      w systemie różne śmieci, uskarżał się oczywiście na system że jest niestabilny i
      wywala komunikaty o błędach (to był właśnie win 98) Ja osobiście mam system
      zainstalowany na partycji F: i wszelkie programy staram się instalować właśnie
      w f:\Program files jest ich dość dużo bo partycja systemowa to ~15 gb i nie mam
      przy tym najmniejszych kłopotów ze stabilnością systemu. Moja odpowiedź oparta
      tylko na empirii brzmi: TAK, poprawne instalowanie programów w katalogu Program
      files ma wpływ na stabilnośc i poprawne działanie systemu i tych programów. Przy
      instalacji co najwyżej zmień literę dysku.A tak poza tym zauważ że Program files
      jest folderem systemowym, a więc musi czemuś służyć. Tłumacząc bezpośrednio z
      angielskiego w katalogu tym powinny się znależć "pliki programów".

pozdro
      • Gość: piecyk gazowy Re: Program Files IP: 212.33.65.* 18.10.03, 12:50
        BZDURA! Nigdy nic nie instaluję w Program Files (chyba, że instalator jest
        szczególnie upierdliwy) i nigdy nie miałem z tego powodu problemów z działaniem
        programów.
      • Gość: ace Re: Program Files IP: *.espol.com.pl 18.10.03, 13:11
        Folderem jakim? Widziałeś kiedyś synku folder systemowy? Oj przysypiało się na informatyce w szkole, przysypiało.;D
        • Gość: Ptiochin Re: Program Files IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.03, 17:07
          Oj synku, jesteś żałosny.
    • gray Re: Program Files 19.10.03, 20:53
      katalog 'program files' jest katalogiem domyślnym dla instalowanych programów
      tak samo jak dla dokumentów jest 'moje dokumenty' dla obrazków 'moje obrazy'
      itd. itp. ale nie ma on żadnego wpływu na prędkość uruchamiania się programów.
      nie ma żadnej zasady nakazującej systemowi szukać programów najpierw w 'program
      files' a potem gdzie indziej. wszystkie dane o ścieżkach do programów są
      zapisane w rejestrze a ten folder zrobiony jest aby trzymać wszystko w jednym
      miejscu i zapobiec bałaganowi.

btw, nie wszystkie programy chcą się tam instalować defaultowo - np. produkty
      sierry domyślnie wolą katalog c:\sierra\
      • wamal Re: Program Files 21.10.03, 07:51
        A także odwrotna zależność. Niektóre programy mimo instalowania w podawanym
        katalogu (czyli zapisania w rejestrze np: d:\mojagra\kniaz), uparcie grzebią po
        biblioteki w domyślnym tj. program files etc. Co do szybkości też nie
        upierałbym się, że jest to bez wpływu. Porozrzucanie zawartości katalogu po -
        nastu katalogach raczej nie jest bez wpływu- głowice muszą trochę więcej
        pobiegać po dysku.
        • Gość: ace Re: Program Files IP: *.espol.com.pl 21.10.03, 08:20
          Następny "expert" się znalazł. Pomyśl logicznie przez chwilę- jeśli zainstalowałeś program ze scieżką dostępu x:\aaa\bbb to w windows jest coś takiego jak rejestr gdzie w odpowiednich kluczach jest to zapisane (oraz wszystkie ustawienia i ścieżki do bibliotek potrzebnych do jego działania). Czemu? Właśnie po to żeby program o tym "pamiętał" i nie szukał gdzie nie trzeba potrzebnych mu bilbliotek paniał?
          • Gość: abc Re: Program Files IP: *.katowice.pik-net.pl 21.10.03, 09:32
            nie uważam siebie za eksperta więc to co napisze to tylko przypuszczenia - być
            może błędne ale może niekoniecznie....
            Podczas nowej instalacji czegoś system szuka odpowiednich plków (driverów) w
            pewnych katalogach w którcy powinny się one znajdowac. Jeśli ich tam nie ma to
            przeszukuje cały dysk lub pyta o miejsce.
            Czy nie jest możliwy podobny mechanizm podczas uruchamiania programów? System
            zapewne WIE że pliki typowo programowe siedza w danym katalogu ale co z róznymi
            bibliotekami? Może tez "domyślnie" zakłada że są w odnośnym podkatalogu PROGRAM
            FILES a z róznych powodów (np. poprzez podanie innego miejsca podczas
            instalacji) tak nie jest... ?
            Pozdr.
            • gray Re: Program Files 21.10.03, 10:27
              biblioteki znajdują się w domyślnym katalogu windows (winnt) i system doskonale
              wie gdzie jest (albo gdzie powinna być) dana biblioteka. praca systemu nie
              opiera się na zgadywaniu tylko na działaniu.
              • Gość: abc Re: Program Files IP: *.katowice.pik-net.pl 21.10.03, 11:17
                jak życie pokazuje, gray, nie masz racji :))))))))))
                • Gość: jjk Re: Program Files IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 21.10.03, 16:41
                  a ty masz za to racje... Ja tam uważam że nie ma to znaczenia gdzie
                  zainstaluje bo gdzie bym nie zainstalował to nigdy komp mi nie chodzi jakoś
                  szybciej czy wolniej!
                • gray Re: Program Files 21.10.03, 22:54
                  fajne masz życie.
                • Gość: cs MA IP: 194.255.20.* 22.10.03, 12:42
                  wyjatkowo jak na dupka, tym razem ma racje.
                  Standartowe szukanie bibliotek (dll, vbx, ocx,...) nastepuje w takiej
                  kolejnosci:

Current Dir - czyli aktualna sciezka programu
                  Windows Dir - sciezka Windows, z reguly Windows albo winnt
                  System Dir - Windows\system\

Nic poza tym.
                  A jezeli jakis program grzebie w Program Files, mimo, ze byl instalowany gdzie
                  indziej, to juz wina programisty.
                  Oczywiscie piraty to inna sprawa, tutaj nie szukajmy zasad.
                  • gray Re: MA 22.10.03, 14:34
                    dziękuję za, wyjątkowe jak na dupka, przyznanie mi racji ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka