Dodaj do ulubionych

Szpiegowanie

IP: 79.97.91.* 10.11.08, 20:27
heja,

wprowadzilem sie do nowego domku, ktory dziele z jeszcze jednym chlopakiem.
facet ma wireless internet, i dal mi haslo, tak abym i ja mogla uzywac
internetu. czy moze on jakos kontrolowac co robie w necie, sparwdzac po jakich
stronach sie poruszam, lub przechwycac moje gg?
Obserwuj wątek
    • Gość: Romek Re: Szpiegowanie IP: *.aster.pl 10.11.08, 20:45
      Naturalnie, a nawet więcej niż Ci się wydaje. Przejęcie haseł, danych z kont
      (także bankowych) oraz zapisywanie tego co robisz na komputerze to jednie kilka
      z możliwości tego co może. Nawet jeśli działacie na innych komputerach, to może
      rejestrować ruch w sieci na przykład. Ale to tylko czarne scenariusze, może
      okazać się że kolo jest spoko i nie spotka Cię nic złego, jednak na zimne warto
      czasem podmuchać niż sparzyć rękę...
      • itx Re: Szpiegowanie 10.11.08, 21:36
        Możliwe jest monitorowanie ruchu w sieci, a co za tym idzie m.in. przejęcie
        prywatnych danych pod warunkiem, że zostały przesyłane w formie jawnej.
        • Gość: Jolka Mozna sie jakos zabezpieczyc? IP: 79.97.91.* 10.11.08, 21:45
          dzieki. mozna sie jakos zabezpieczyc, zablokowac dostep do tego co robie w necie?
          • itx Re: Mozna sie jakos zabezpieczyc? 10.11.08, 21:51
            Tam gdzie jest to możliwe korzystać z szyfrowanej transmisji.
            • Gość: Romek Re: Mozna sie jakos zabezpieczyc? IP: *.aster.pl 10.11.08, 22:51
              O czym Kolega pisze? jeśli właściciel zna klucz szyfrujący, to co mu przeszkodzi
              zbierać dane? nawet jak nie ma hasła do transmisji WPA to może je uzyskać
              kilkoma dostępnymi w necie programami, ale po co on ma łamać zabezpieczenia
              skoro zna klucz?
              A jeśli nie ma? wpisz sobie w google "łamanie wpa wpa2" i zobacz co znajdzie.
              oto lista, przejrzyj kilka z linków.
              www.google.pl/search?q=%C5%82amanie+wpa+wpa2&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
              • itx Re: Mozna sie jakos zabezpieczyc? 10.11.08, 23:20
                O czym Ty Kolego piszesz:) nie pisałem o zabezpieczeniach transmisji radiowej,
                tylko jeżeli to możliwe korzystanie z transmisji szyfrowanej np. podczas
                logowania do poczty (chociaż w większości przypadków szyfrowane są tylko dane
                podczas logowania nie cała transmisja). Poza tym z tego co wiem klucza WPA i
                WPA2 nie udało się w pełni nikomu złamać, chociaż ostatnio pojawiła się
                informacja o częściowo złamanym kluczu WPA-TKIP. Możliwe jest poznanie klucza,
                jeżeli ma się fizyczny dostęp do maszyny (w jednej z usług Windowsa jest
                przechowywany ten klucz)
                • Gość: Romek Re: Mozna sie jakos zabezpieczyc? IP: *.aster.pl 10.11.08, 23:30
                  itx napisał:

Poza tym z tego co wiem klucza WPA i
                  > WPA2 nie udało się w pełni nikomu złamać, chociaż ostatnio pojawiła się
                  > informacja o częściowo złamanym kluczu WPA-TKIP.

To jesteś w błędzie. Transmisję szyfrowaną WPA można rozgryźć, fakt że jest to
                  długa droga, ale możliwa. Jedna z metod to stałe monitorowanie transmisji i
                  rejestrowanie pakietów, z tych danych specjalny program wyodrębnia fragmenty
                  klucza który później się składa. Inna metoda to sprowokowanie rozłączenia przez
                  wprowadzenie błędów w ciągach pakietów po to, aby wymusić u odbiorcy sygnału
                  ponowne logowanie do sieci WiFi. W czasie logowania następuje weryfikacja i te
                  dane nie idą szyfrowane, można je przejąć. Było to opisane w jednym z numerów
                  PCWK. Nie jest wymagany fizyczny dostęp do maszyny, wystarczy że widzisz czyjąś
                  sieć WiFi w swoim zasięgu.
                  • Gość: fgf Re: Mozna sie jakos zabezpieczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 23:34
                    mylisz wpa z wep
                    • Gość: Romek Re: Mozna sie jakos zabezpieczyc? IP: *.aster.pl 10.11.08, 23:48
                      Gość portalu: fgf napisał(a):

> mylisz wpa z wep

Nie, piszę o WPA. Łamanie WEP jest dużo prostsze.
                      blog-it.pl/2008/07/15/zabezpiecz-siec-bezprzewodowa/
                      peb.pl/showthread.php?p=1176150#post1176150
                      www.softmania.pl/artykul-783-szybsze_lamanie_hasel.html
                      ... nie chce mi się więcej wklejać, poszukaj sam jeśli interesuje Cię ten temat.
                  • itx Re: Mozna sie jakos zabezpieczyc? 10.11.08, 23:44
                    Pewnie metoda takiego dostania się do sieci dotyczy szyfrowania WPA z kluczem TKIP.
                • Gość: Gość Re: Mozna sie jakos zabezpieczyc? IP: *.acn.waw.pl 11.11.08, 03:30
                  > Poza tym z tego co wiem klucza WPA i WPA2 nie udało się w pełni
                  > nikomu złamać,

To jest nieaktualne informacja. Wystarczy do tego dobra karta graficzna :)
                  www.scmagazineuk.com/WiFi-is-no-longer-a-viable-secure-connection/article/119294/
                  • Gość: rreres Re: Mozna sie jakos zabezpieczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.08, 03:44
                    Nawet najlepsza karta graficzna, ba! 10takich kart skróci czas łamania np. takie
                    klucza w aesie:

K18KYHuvZnPXYBwZj9fJjcDoKJ5Vk9gwSbi5dws5XM52J6x8EVeQOGONmcN6orE

ze 100lat na 30 ;o
                    • Gość: Gość Re: Mozna sie jakos zabezpieczyc? IP: *.acn.waw.pl 11.11.08, 18:47
                      www.tomshardware.com/news/nvidia-gpu-wifi-hack,6483.html
                      Wzrost szybkości wynosi około 10000%. Ile to jest z tych 100 lat łatwo policzyć
                      (podpowiem, że mniej niż 30 lat, mniej niż 3 lata, mniej niż 30 dni ...).
        • Gość: Jolka Re: Szpiegowanie IP: 79.97.91.* 10.11.08, 21:52
          aha, i gwoli scislosci. po prostu on ze swoja dziewczyna mieszka w jednym
          pokoju, ja zas wynajmuje drugi pokoj. on ma swojego lapa, ja swojego, wiec to
          nie tak, ze uzywamy wszyscy jeden komputer. ja uzywam w swoim pokoju, on w
          swoim. w chacie mamy wireless, ale on wykupil usluge, i uruchomil polanczenie.
          kiedy sie wprowadzilam, moj komp wykryl od razu wireless siec, ale baby miec do
          niej dostep dostalam od niego hasla, i korzystam z neta. niemniej mam
          przypuszczenia, ze kolo wie co robie na necie.
          • Gość: tom Re: Szpiegowanie IP: *.171.192.178.static.crowley.pl 10.11.08, 23:09
            a myslisz ze go to interesuje??
            co mozesz robic na necie takiego, niesamowitego aby Cie szpiegowali...
            • Gość: Romek Re: Szpiegowanie IP: *.aster.pl 10.11.08, 23:23
              Gość portalu: tom napisał(a):

> co mozesz robic na necie takiego, niesamowitego aby Cie szpiegowali...

Obsługiwać konto internetowego banku, dokonywać przelewów, płacić rachunki i
              przelewy, prowadzić rachunek na OFE i ubezpieczenia, dokonywać transakcji na
              allegro... można wyliczać dalej, nie zapominając o korespondencji z osobą z
              którą jesteś związany w taki czy inny sposób, a której (tej korespondencji)
              treść osoby postronne nie powinna interesować, a często interesuje.
              • itx Re: Szpiegowanie 10.11.08, 23:34
                Strony, które podałeś szyfrują transmisję, podobnie można korzystać z
                komunikatora np. skype w którym rozmowy są kodowane.
              • Gość: tom Re: Szpiegowanie IP: *.171.192.178.static.crowley.pl 10.11.08, 23:35
                myslisz ze szary czlowiek z jednym ruterm wifi, bedzie umial to zrobic?
                • Gość: Romek Re: Szpiegowanie IP: *.aster.pl 10.11.08, 23:54
                  Jeśli przeczyta np. takie coś, myślisz że nie zainteresuje go to?
                  peb.pl/oprogramowanie-do-obslugi-komorek/370998-rapidshare-bluetooth-hack-2008-a.html
                  i podobny poradnik wklejony wcześniej przeze mnie o WiFi i łamaniu WPA i WPA2?
                  • itx Re: Szpiegowanie 10.11.08, 23:58
                    Ale odbiegamy od tematu, co z tego, że ktoś może uzyskać dostęp do routera skoro
                    chociażby połączenie komputer - strona jakiegoś banku jest szyfrowane?
                    • Gość: Romek Re: Szpiegowanie IP: *.aster.pl 11.11.08, 00:04
                      Ma Kolega rację. Może nie potrzebnie Koleżankę straszę, ale tak jak napisałem
                      wcześniej, lepiej wcześniej na zimne podmuchać niż później żałować. Jeśli ma
                      zaufanie do współlokatorów to może nie będzie tak źle, jeśli są to jednak obce
                      osoby, byłbym ostrożny.
                      Pozdrawiam wszystkich i idę spać.

PS: Żeby nie było złudzeń, nie jestem włamywaczem, ale czytam trochę o
                      komputerach i na takie artykuły się natknąłem kilka razy i to zapamiętałem, bo
                      sam pracuję przez WiFi a mieszkam w bloku, jednak mój router ma mały sygnał i za
                      ściany nie przechodzi, ale interesowało mnie bezpieczeństwo sieci WiFi stąd moje
                      informacje w tym temacie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka