Dodaj do ulubionych

Linux i Windows na jednym pc

10.11.08, 21:18
Zainsatalowałem sobie Linuxa Ubuntu. Zanim to zrobiłem, za pomocą Prtytion Magic utworzylem partycje E: ok 10 GB. Po zainstalowaniu bezposrednio z płytki cd padło mi wszystko. Na czarnym ekranie pojawił się komunikat (nie pamiętam juz jaki) i kursor. Zero reakcji. Ktos mi podpowiedział, że nowy system powinienem zainstalowac równiez za pomocą Partytion Magic. Tak tez zrobiłem. Najpierw przeinstalka Windowsa, potem format na E: (tam gdzie próbowałem Linuxa) i potem instalacja przez PM znów na E:.
Teraz wyglada to tak : Odpalam kompa i ładuje sie Win. Partycji na której jest Linux nie widac. Tu zaczynaja sie schody. Czy Linux sie zainstalował a jeśli tak to jak go odpalic? W jaki sposób odpalajac kompa moge zdecydowac z jakiego systemu ma sie uruchomic?
Obserwuj wątek
    • itx Re: Linux i Windows na jednym pc 10.11.08, 21:29
      Jeżeli instalowałeś Linuksa jako drugi system, to powinien nadpisać sektor
      startowy (instalacja domyślna) i powinno ukazać się pole wyboru do uruchomienia
      Windowsa lub Linuksa. Jeżeli masz już przygotowaną partycję dla Linuksa
      proponuje wskazać ją podczas instalacji Ubuntu i resztę zrobi za Ciebie Linuks.
      • kazimierz_niezamezny Re: Linux i Windows na jednym pc 10.11.08, 21:32
        Instalowałem Linuxa jako drugi za pomocą PM. Po odpaleniu kompa startuje tylko win. Nie widzi partycji na której (jak sie domyślam) jest Linux.
        • itx Re: Linux i Windows na jednym pc 10.11.08, 21:42
          A nie możesz zainstalować Linuksa bez użycia dodatkowych narzędzi?
        • Gość: ja Re: Linux i Windows na jednym pc IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.11.08, 23:17
          Windows nie widzi partycji linuksowych. Linuksa instaluj bez pomocy PM -
          instalator powinien zainstalować gruba, tak, że przy uruchamianiu komputera
          będzie menu wyboru systemu.
          • Gość: petroll Re: Linux i Windows na jednym pc IP: *.acanac.net 11.11.08, 02:27
            Linux to cudenko , tyle tylko ze wymaga znajomosci czytania ze zrozumieniem. Dla
            niego nie musisz przygotowywac zadnych partycji on to za Ciebie zrobi ale...jak
            mu pozwolisz by szedl swoja droga wymiecie z komputera wszystko.Nieodwracalnie.
            Oczywiscie po drodze zadaje pytania, rzecz jednak w tym by wiedziec co mu
            odpowiedziec.Taki jest ten linux, bardzo towarzyski.
            • kazimierz_niezamezny Re: Linux i Windows na jednym pc 11.11.08, 09:53
              Nie mam problemow z czytaniem ze zrozumieniem, chyba, e w j. angielskim, wtedy
              mam kopot z czytaniem w ogole ;). Problem polega na tym, ze po instalacji z
              plytki, wyskakuje pod dosem "error21" i to by bylo na tyle. Zero reakcji.
              Zrobilem tak: Dwa dyski fizyczne, jeden 40 GB primary drugi 80 GB slave. 40stka
              to C: z Windowsem, 80tke podzielilem na
              D: 70GB i E: 10GB. Na E: zainstalowalem ponownie Linuksa. Ten utworzyl sobie
              sam partycje 502MB na sie niej zainstalowal. Partycja nazywa sie LINUX (nazwe
              przypisal sobie sam). Po restercie na dosowskim ekranie wyskakuje Error 21 pod
              spodem kursor i juz. Praktycznie jestem uziemiony bo kompa moge odpalic tylko z
              plytki UBUNTU. Czy problem moze wynikac z tego, ze linux jest na drugim dysku
              fizycznym podpietym jako slave?
    • Gość: tom Re: Linux i Windows na jednym pc IP: *.171.192.178.static.crowley.pl 11.11.08, 10:24
      na początku utwórz za pomocą Partytion Magic dwie partycje jedna o rozmiarze np.
      512MB sformatuj ją jako Linux Swap, drugą jak chcesz te 10GB i sformatuj jako
      Linux Ext3. Następnie wystartuj Ubuntu z płytki i jak dojdziesz do wyboru
      partycji, to podaj punkt montowania Linuxa na tej partycji 10GB-owej, powinien
      się zainstalować bez problemu
      • kazimierz_niezamezny Re: Linux i Windows na jednym pc 11.11.08, 10:31
        Rzecz w tym, że nie mogę odpalic widowsa a tam mam PM. Mysle, że blad tkwi w
        tworzeniu partycji. Jestem w trakcie instalacji i wybralem opcje "modyfikuj
        recznie tablice partycji". Wybralem dev/hdb2 (10G). Tu zaczynaja sie schody.
        Ukazuja sie punkty montowania. W polu dev/hdb2 wybieram opcje kasuje wpis
        "dev/hdb2" i wpisuje "/". Gdy instalacja ruszy pojawia sie komunikat "nie
        wybrano zadnej partycji wymiany..." itd. Nie wiem jak to zrobic.
        • Gość: tom Re: Linux i Windows na jednym pc IP: *.171.192.178.static.crowley.pl 11.11.08, 11:45
          forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=37350
          • kazimierz_niezamezny Re: Linux i Windows na jednym pc 11.11.08, 11:59
            Dzięki, czas na kolejne podejscie ;).
        • Gość: gosc Re: bardzo oryginalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.08, 11:56
          Partition Magic to prawdopodobnie program windows a instalowany jest
          linux.Linux powinien sam (po wyborze)ustawić partycje.Niezbitym
          pewnikiem jest to,ze linux musi być poprawnie zainstalowany.Jest
          opcja wyboru sposobu uruchamiana komputera w linuksie.Windows sam z
          siebie widzi partycję linuks jako coś w rodzaju niesformatowanego
          dysku.
          • lemari Re: bardzo oryginalne 11.11.08, 11:59
            a może filmik

dobreprogramy.pl/index.php?dz=34&id=21&Linux+Instalacja+systemu
    • Gość: art Re: Linux i Windows na jednym pc IP: *.chello.pl 11.11.08, 13:23
      Ta demonstracja faktycznie wiele wyjaśnia. Ja już od dawna chciałem
      mieć na jednym komputerze Windowsa i Linuxa, ale bałem się, że coś
      pokręcę i wszystko mi padnie. Teraz będę miał o wiele łatwiej.
      Zwłaszcza to partycjonowanie jest dobrze wyjaśnione dla
      początkujących.
      • Gość: petroll Re: Linux i Windows na jednym pc IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.11.08, 14:25
        Macie jednak problemy z czytaniem i to ze zrozumieniem.Linux ma swoj
        wlasny partition manager i to czy zrobisz partycje czy nie nie ma
        zadnego znaczenia bo on i tak ja sformatuje po swojemu. Warunek -
        musisz mu pokazac ta partycje, musiasz ja oznaczyc . Nawiasem mowiac
        linux potrzebuje dwie partycje.Blad 21 w twoim przypadku nie jest do
        przeskoczenia.
        reasumujac - nie instaluj windows i linux na tym samym drive,
        bedziesz mial klopoty i czeka cie format.( nawet jesli masz dwa
        drives to odepnij ten z windows a na drugim instaluj linux. Linux
        jest chytrt , przeskanuje wszystko i zrobi co bedzie chcial; jesli mu
        pozwolisz.
        • kazimierz_niezamezny Re: Linux i Windows na jednym pc 11.11.08, 14:48
          Sie stalo. Mam ubuntu ale polozylem windowsa. Majstrujac przy partycjach mam D:
          jako nieokresloną. Nie widzi jej ani Win ani Lin. Nie formatowalem jej i 48GB
          zajetych widoczne jest jako wolna przesrtrzen. Mam nadzieję, że nie stracilem
          danych z D:.
          • Gość: gość Re: ostrzeżenie przed nowymi linuksami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 21:18
            Partycjonowanie w nowych linuksach jest dyskutowane,czyli w starych było na pewno w nowych to będzie pytanie.Tak,że warto zachować płytkę z linuksem 10.1 9.3 lub podobnymi.Przykład:Windows zawieszony po niebieskim ekranie albo przez ordynarne wyłączenie,nie zamknięcie.Linux Suse 10.3 nie zamontuje dysku Windows,jest niemożliwość instalacji-błąd.Linux Suse 10.1 montuje praktycznie bez problemu windows i instaluje się(sprawdzone,sic!).Wniosek:instaluje się linuksa do chodzącego i prawidłowo zamknietago windows.Partycje i sposób uruchamiania *wybiera* podczas instalacji linuksa,a sposób uruchamiania(wybór systemu)pod koniec instalacji linuksa.Istnieje też przecież możliwość taktycznego zainstalowania innej dystrybucji linuksa "na godzinę".
            • kazimierz_niezamezny Re: ostrzeżenie przed nowymi linuksami 12.11.08, 22:01
              Nie mam doświadczenia z linuxem (co zresztą widac na pierwszy rzut oka ;) ), ale chetnie dowiedziałbym sie od doswiadczonych uzytkownikow, jaka wersja jest w miare prosta, przejrzysta i mozliwie latwa w obsludze jak tez skad ja wziac. Mam Ubuntu wersja 6 i cos tam ale np mam klopot ze spolszczeniem. Windowsa chciałbym uzywac tylko do gier. Moze jakies sugestie...?
              • Gość: petroll Re: ostrzeżenie przed nowymi linuksami IP: 67.204.43.* 12.11.08, 23:15
                Sciag hacktolive.org/wiki/Download_Super_Ubuntu
                "wypal" plytke, wloz do napedu i wystartuj z tej plytki ( boot z DVD)
                ;Wybierz opcje druga .Nazywa sie to WUBI i zainstaluje Ubuntu
                ronolegle z Windows na tej samej partycji nie naruszajac Windows i
                nie dokonujac zadnych zmian w systemie. Tak zainstalowane Ubuntu
                bedzie jak jakakolwiek inna aplikacja ( program ). Przy wlaczaniu
                komputera bedziesz mial wybor: Windows albo Ubuntu . Jesli nie bedzie
                Ci sie podobac usuniesz Ubuntu przez Add-remove Programs i nie
                pozostanie po nim sladu . Windows oczywiscie pozostanie nienaruszone.
                Zabawa bez ryzyka. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka