Dodaj do ulubionych

Acer bateria

04.12.08, 22:45
Mam laptopa acer, jednak mam problem z baterią. Gdy odłączam od zasilania, na baterii pracuje tylko 20 min. i pojawia się komunikat,że niski stan baterii nalezy wączyć zasilanie. Tak naprawdę nie da się pracować na samej baterii, bo szybko się wyłącza. Próbowałam formatować (używałam do oporu,ładowałam i znowu- nic to nie dało). Co robić? Zmienić na nową baterię?
Obserwuj wątek
    • Gość: tran Re: Acer bateria IP: *.pl 04.12.08, 22:55
      niestety, zapomniałem szklanej kuli, więc nie wiem ile ten laptop ma lat. jak
      nowy, to do serwisu, a jak leciwy, wtedy faktycznie może bateria siadać.
      • jolajola1 Re: Acer bateria 05.12.08, 00:45
        mój Acer ma podobnie
        od 2,5 godziny do 20 minut wciagu roku uzywania
        a teraz 2 lata cały czas bateria wytrzymuje 22 minuty

moze te Acery tak mają
        Acer travelmate 2313
        • marex59 Re: Acer bateria 05.12.08, 08:55
          Ja mam acera 14 miesięcy i tak za bardzo nie widzę żeby bateria się
          zużyła może z 10% mniej trzyma ale ogólnie 2 godz. bez problemu
          działa .
          • k_r_m Re: Acer bateria 05.12.08, 14:12
            zależy jak kto używa laptopa i jak traktuje baterię, ja mam Acera od 4 lat i po
            odłączeniu zasilania, przy normalnym obciążeniu (max. podświetlenie, office,
            internet i winamp jednocześnie) wskaźnik pokazał mi 2:21h przy naładowaniu 96%.
            Gdy był nowy bateria trzymała około 3:40h

Ale jeśli nie pamięta się aby raz w tygodniu rozładować baterię do 10% i
            naładować ponownie rezultaty mogą być po jakimś czasie opłakane.
            • Gość: raf Re: Acer bateria IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.08, 16:59
              mam acera 2 lata i już mi na baterii nie działa tzn jak odłączam od zasilania to
              pada natychmiast. Padła i tak w ciągu miesiąca - było ok 2h a nagle 0 :(.
              • Gość: Chomeini Re: Acer bateria IP: *.eimg.pl 14.12.08, 20:52
                Moja bateryjka w Acer Aspire 5613ZWLMi (ok. 2 lata) też wytrzymuje przy max.
                obciążeniu ok. 30 min, więc chyba jednak ten sprzęcior tak ma że do pewnego
                momentu trzyma poziom a potem zaczyna się walić na łeb na szyję :-)
                • Gość: fox Re: Acer bateria IP: 194.46.180.* 14.12.08, 23:44
                  ACER ??? kto kupuje szmelc niech sie nie dziwi, ze potem nie dziala. Za darmo
                  bym tego nie wzial badziewia. Widac hiszpanska inkwizycja powraca do gry. Zycze
                  powodzenia uzytkownikom. Normalnym ludzim to proponuje HP, Toshiba lub dell.
                  • Gość: xxx Re: Acer bateria IP: *.toya.net.pl 15.12.08, 01:59
                    nie bierzesz do ręki i nie wiesz co tracisz, weźmy na przykład 5930g, sorry ale
                    toshiba w podobnej cenie się chowa wydajnością, a do wykonania nie można się
                    przyczepić pomijam już tu zdanie o toshibach tych co kupili np. a300, chodzi tu
                    głównie o obudowę tego świecidełka

www.notebookcheck.pl/Recenzja-Acer-Aspire-5930G.11944.0.html
                    tu sobie możesz poczytać o tym:
                    www.nhl.pl/index.php?showtopic=11852&hl=5930 nie znalazłem tam nikogo
                    niezadowolonego

co do baterii to Acer nie jest ich producentem, w moim kilkuletnim TM 4001
                    siedzi beteria firmy Panasonic i w tym momencie trzyma dłużej niż nowa Toshiba
                    kolegi

najbardziej krzyczą ci, którzy acera nawet w ręce nie mieli, ale słyszeli, że
                    kolega kolegi powiedział...
                    • Gość: xxx Re: Acer bateria IP: *.toya.net.pl 15.12.08, 02:14
                      żeby być uczciwym: raz miał awarię, padł dysk, po wyjęciu okazało się, że dysk
                      była marki..... Toshiba
                      teraz mam na jego miejsce Seagate jest cicho i szybko

mój acer nie jest nawet porysowany ani pościerany mimo, że codziennie pracuje
                      12-15h i jest przewożony z pracy i do pracy,
                      kolega w pracy ma również kilkuletnia toshibę, użytkowana w podobny sposób ma
                      pieknie pościerane sreberko od nadgarstków, rozumiesz wiec że z mojego punktu
                      widzenia toshiba to badziewie

jeśli ktos ma wiecej pieniędzy to polecałbym Della albo Lenowo, ale osobiście
                      następnym laptopem ktorego kupie to bedzie jakis travelmate z magnezową obudową
                      • marex59 Re: Acer bateria 15.12.08, 08:21
                        Takie przekomarzanie się nic nie daje . Na żywotność baterii wpływa
                        wiele czynników i nie ma to nic wspólnego z jakąś tam firmą.Poprostu
                        różni wykonawcy baterii produkują je z różnego rodzaju materiałów
                        które teoretycznie powinne spełniać pewne normy i one z pewnością
                        spełniają , ale nie zawsze to odzwierciedla faktyczną żywotność
                        baterii. Dwa takie same laptopy wcale nie muszą mieć taką samą
                        żywotność baterii a co tu mówić o różnych firmach ,duży wpływ ma
                        także indywidualne użytkowanie przez użytkownika.
                        • Gość: Chomeini Re: Acer bateria IP: *.eimg.pl 15.12.08, 09:43
                          Widać kol. FOX to jest z tych co to tylko z logo firmy i to konkretnej zakupy
                          robi i nie schodzi poniżej pewnej ceny np. 5 tyś, no niestety są wśród nas tacy
                          którzy muszą liczyć się z kasą bo poza zakupem Laptopa mają jeszcze inne
                          wydatki. Osobiście uważam że Acer jest dobrą firmą, nigdy nie miałem problemu ze
                          swoim Lapkiem - a bateria jak każda ma swój czas żywota i koniec. Być może że
                          przy lepszym używaniu, dbaniu pociągnęłaby dłużej ale nawet producenci określają
                          żywotność baterii na ok. 2 lata. Myślę że jeżeli ktoś pociągnie na baterii do 3
                          lat na max. wytrzymałości to posiada już wybitny model baterii, przy normalnym
                          używaniu do 2 latek a potem to już tylko gorzej. Nie piszę tu o procedurach (z
                          niektórych forum) o doładowywaniu baterii raz na kwartał a potem do następnego
                          ładowania trzymaniu jej w szafie a praca na Lapku tylko z sieci.
                          • k_r_m Re: Acer bateria 15.12.08, 11:28
                            u mnie wytrzymuje już 4 lata, moze ponadprzeciętna bateria :) co prawda "trzyma"
                            nico ponad połowe pierwotnego czasu, ale to i tak jeszcze 2h
                            bateria jest od tego aby była caly czas w lapku, inaczej to nie ma sensu, jak
                            jest podpięta to pełni doskonale role zasilacza awaryjnego

moze napiszę, jak ja ją uzytkuję, laptop pracuje nieraz kilkanaście godzin
                            dziennie, ale cały czas podpiety pod zasilacz, średnio co tydzień, góra co dwa
                            rozładowuję baterię do 10% i ładuje na maksa, gdy odłącze laptopa na dłuzej niż
                            10 miut pozwalam też baterii rozladować sie do końca, nie doladowuję, może to
                            jest recepta na dlugowiecznosc batrii, a może mam szczęście :)

dodam tylko, ze znam osoby, ktore potrafią zarznąć baterię w telefonie w niecałe
                            pół roku, właśnie przez ciągłe jej doładowywanie, bo gdzieś przeczytały, że tak
                            można
                            • marex59 Re: Acer bateria 15.12.08, 12:09
                              Każda bateria i to nie zależnie jak ona jest nawet polimerowa ma tak
                              zwany efekt pamięci, w mniejszym lub większym stopniu.I dlatego
                              należy ją co jakiś czas rozładować prawie do zera ,i na maxa z
                              powrotem naładować.Nie wspominam wogóle o jej sformatowaniu na
                              początku jak jest nowa no bo to chyba jest oczywiste.
                              • Gość: Chomeini Re: Acer bateria IP: *.eimg.pl 15.12.08, 20:43
                                Gratuluję bateryjki (4 lata i ok. 2 h), nie dam sobie łapy uciąć ale moja chyba
                                jak była nówka to 2 godziny a może w porywach wiatru do 2,5 trzymała.
                                • k_r_m Re: Acer bateria 15.12.08, 21:48
                                  zależy od pojemności, ta ma 4400mAh, z tego co sie orientuje do tego modelu były
                                  tez o mniejszej pojemnosci i tamte faktycznie trzymały około 2h

w nowym lapku jest bateria o tej samej pojemności i trzyma około 3h w trybie
                                  oszczędzania energii, ale i parametry są dużo bardziej wymagające :)
                                  • Gość: Chomeini Re: Acer bateria IP: *.eimg.pl 16.12.08, 09:24
                                    No fakt moja to 4000 mAh - ale jakoś nie pamiętam żebym pochulał dłużej niż 2
                                    godziny (Hmmm)...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka