Dodaj do ulubionych

karta czy usb

IP: 91.145.129.* 16.12.08, 13:23
co lepiej kupic do bezprzewodowego internetu , karte wifi z antenka na stale
wbudowana w komputer czy taki stick w usb ? co bedzie miec lepszy odbior sygnalu?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: karta czy usb 16.12.08, 14:01
      Gość portalu: dg napisał(a):

> co lepiej kupic do bezprzewodowego internetu , karte wifi z antenka na stale
      > wbudowana w komputer czy taki stick w usb ? co bedzie miec lepszy odbior sygnal
      > u?

To jest pytanie o wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi.
      Może konkretniej- jaki komputer (zakładam, że laptop) i jaka karta na USB?
      Z mojego doświadczenia wynika, że najlepszy odbiór gwarantują droższe karty
      PCMCIA/Express Card pozwalające podłączyć antenę zewnętrzną. Tą samą możliwość
      oferują też niektóre karty na USB.
      • Gość: dg Re: karta czy usb IP: 91.145.129.* 16.12.08, 14:36
        nie nie laptop, stacjonarny

testowalem juz wiele tych urzadzen na usb ale zasieg byl bardzo slaby. na kilku
        laptopach (z wbudowanym wifi) w tym miejscu gdzie stoi komputer (i jeszcze pare
        metrow dalej) mam zawsze zasieg 94-98% (sygnal wyjsciowy 5 metrow dalej jest
        bardzo silny) a na kompie mam srednio 18-30% i bardzo czesto przerywa polaczenie,
        nie wiem czy karta rozwiaze ten problem? nie musze miec 90-100% ale przynajmniej
        zeby nie przerywalo.
        • qqbek Re: karta czy usb 16.12.08, 14:53
          Karta na PCI. Kosztuje niewiele, powinna mieć też wejście RP-SMA dla zewnętrznej
          anteny (niektóre "dobre i tanie" mają antenki przymocowane na stałe), w razie
          gdyby nie pomogła antenka fabryczna (najczęściej 3dBi). Tylko dobrej firmy a nie
          najtańsza.
          W wypadku dalszych połączeń można się zainteresować antenami kierunkowymi. W
          opisanym wypadku powinna w zupełności wystarczyć antenka dookólna z karty.
          • Gość: dg Re: karta czy usb IP: 91.145.129.* 16.12.08, 15:30
            dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka