Gość: dg IP: 91.145.129.* 16.12.08, 13:23 co lepiej kupic do bezprzewodowego internetu , karte wifi z antenka na stale wbudowana w komputer czy taki stick w usb ? co bedzie miec lepszy odbior sygnalu? Link Zgłoś Obserwuj wątek
qqbek Re: karta czy usb 16.12.08, 14:01 Gość portalu: dg napisał(a): > co lepiej kupic do bezprzewodowego internetu , karte wifi z antenka na stale > wbudowana w komputer czy taki stick w usb ? co bedzie miec lepszy odbior sygnal > u? To jest pytanie o wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi. Może konkretniej- jaki komputer (zakładam, że laptop) i jaka karta na USB? Z mojego doświadczenia wynika, że najlepszy odbiór gwarantują droższe karty PCMCIA/Express Card pozwalające podłączyć antenę zewnętrzną. Tą samą możliwość oferują też niektóre karty na USB. Link Zgłoś
Gość: dg Re: karta czy usb IP: 91.145.129.* 16.12.08, 14:36 nie nie laptop, stacjonarny testowalem juz wiele tych urzadzen na usb ale zasieg byl bardzo slaby. na kilku laptopach (z wbudowanym wifi) w tym miejscu gdzie stoi komputer (i jeszcze pare metrow dalej) mam zawsze zasieg 94-98% (sygnal wyjsciowy 5 metrow dalej jest bardzo silny) a na kompie mam srednio 18-30% i bardzo czesto przerywa polaczenie, nie wiem czy karta rozwiaze ten problem? nie musze miec 90-100% ale przynajmniej zeby nie przerywalo. Link Zgłoś
qqbek Re: karta czy usb 16.12.08, 14:53 Karta na PCI. Kosztuje niewiele, powinna mieć też wejście RP-SMA dla zewnętrznej anteny (niektóre "dobre i tanie" mają antenki przymocowane na stałe), w razie gdyby nie pomogła antenka fabryczna (najczęściej 3dBi). Tylko dobrej firmy a nie najtańsza. W wypadku dalszych połączeń można się zainteresować antenami kierunkowymi. W opisanym wypadku powinna w zupełności wystarczyć antenka dookólna z karty. Link Zgłoś