Dodaj do ulubionych

Neostrada vs. Serwer

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 20.11.03, 21:38
Muszę się osieciować- to znaczy nie się- tylko kompy. Trza byłoby serwer
nabyć, co czynię już od ponad 1,5 roku... Ktoś mi powiedział, że istnieje
jakaś "odmiana" terminalu neostrady, która ma kilka wyjść?? (tj. na kilka
komputerów). Na czym to polega?? Czy jest to połączenie także między
komputerami, czy tylko takie zwykłe z Siecią, tylko, że na kilka komputerów??
Obserwuj wątek
    • gray Re: Neostrada vs. Serwer 20.11.03, 21:52
      obawiam się, że źle ci powiedział. a przynajmniej na stronie tepsy jest
      wymienione tylko jedno urządzenie możliwe do dostarczenia wraz z neostradą...
    • piecyk.gazowy Re: Neostrada vs. Serwer 20.11.03, 23:10
      Prawdopodobnie chodzi Ci o ruter. W tej kwestii najbardziej kompetentna jest tu
      Dziuunia. :-)
      • piecyk.gazowy Re: Neostrada vs. Serwer 20.11.03, 23:11
        Aha! I Tepsa tego Ci nie da. Musisz sam sobie dokupić (a modem Tepsy na półkę).
      • dziuunia Re: Neostrada vs. Serwer 20.11.03, 23:28
        Piecyku przeceniasz mnie:)))
        A jeżeli chodzi o podział neo to proponuję wpisać w wyszukiwarkę na tym forum
        lub na forum internet 'router' lub 'podział neostrady' i na pewno będzie wiele
        wątków n/t.Ja mam starą neo+ która nie ma usb i dzielę ją za pomocą routera D-
        Link DI-604 i działa bez zarzutu.Z obecną neo może być więcej kłopotów ze
        względu na usb właśnie ale pamiętam że ktoś tu polecał router też D-Link który
        podobno mógł również zastępować modem z tepsy,ale ile w tym prawdy to nie
        wiem.Możesz jeszcze tutaj zapytać
        neostrada.info/forum/index.php
        tam jest więcej znawców tematu.Życzę powodzenia:)
        POZDR
        PS.Ciebie piecyku też pozdrawiam:)))W końcu mam Cię na zielono:)
        • piecyk.gazowy Re: Neostrada vs. Serwer 20.11.03, 23:32
          dziuunia napisała:

> PS.Ciebie piecyku też pozdrawiam:)))W końcu mam Cię na zielono:)

Dzięki. Nawzajem! :-) A zielony to ja byłem dzisiaj o 8.45 w szkole... :-)
    • Gość: May79 Re: Neostrada vs. Serwer IP: *.acn.waw.pl 20.11.03, 23:19
      Kiedys NEO byla dawana z modemami Sagema, ktore byly wlasciwie routerami.
      Wystarczylo przestawic jeden przelacznik i z modemu robil sie pelnowartosciowy
      router ze swithem na 4 wyjscia. Niestety od paru miesiecy TePSA rozdaje tylko
      modemy z wyjsciem USB. Jedynym wyjsciem jest kupno oddzielnego routera. Wtedy
      kompy beda sie wzajemnie widzialy, a kazdy z nich bedzie mial dostep do sieci.
      Jeden warunek - komp, ktory udostepnia NET bedzie musial byc wlaczony caly czas.

Pozdrawiam
      • Gość: user Re: Neostrada vs. Serwer IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.11.03, 01:08
        Dziękuję za tak liczne odpowiedzi!!
        Teraz odpowiedź prywatna do May79 ;-) Właśnie o to pytałem- coś o tym
        słyszałem, ale niewiele.
        "Kiedys NEO byla dawana z modemami Sagema, ktore byly <B>wlasciwie</B>
        routerami" Załóżmy, że uda mi się dotrzeć do takiego modemu...
        Dobry jest ten sagem?? Gorszy, lepszy od swoich USB'owych odpowiedników??
        "Wystarczylo przestawic jeden przelacznik i z modemu robil sie pelnowartosciowy
        router ze swithem na 4 wyjscia"- czy, gdy przestawia się przełącznik, czy
        router nadal ma właściwości terminalu.
        O co mi chodzi. Chciałbym właśnie tym urządzeniem połączyć dwa komputery i
        żeby oba miały dostęp do NETu. Warunek- jeden z kompów nie przyjmuje USB- jest
        za słaby- posiada tylko kartę sieciową. Da radę??
        Pozdrawiam
        • Gość: May79 Re: Neostrada vs. Serwer IP: *.acn.waw.pl 21.11.03, 08:02
          Ja osobiscie tego nie mam, ale taki modem (a teraz router :) ) ma kumpel. Nie
          mial zadnych problemow z przestawieniem trybu pracy i nic sie nie zmienilo w
          funkcjonowaniu samej NEO. Gorszy czy lepszy - nie wiem - on nie ma z nim zadnych
          problemow - nie wiesza sie, nie spowalnia. Z tym USB to nie ma problemu,
          poniewaz router jest urzadzeniem sieciowym i polaczenia z innymi komputerami
          wykonujesz za pomoca normalnego kabla sieciowego. Do portu WAN w modemie (teraz
          routerze:) ) podlaczasz linie "telefoniczna" , a do portow LAN podlaczasz swoje
          komputery. W ten sposob obydwa maja internet niezazleznie od siebie i dodatkowo
          obydwa "widza sie" wzajemnie w sieci.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka