Gość: Logan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.03, 19:37 Chcę zmniejszyć rozmiar pliku wave z 966MB na taką która pozwala nagrać to na CD-R. Czy istnieją jakieś programy służące do tego? Link Zgłoś Obserwuj wątek
tswiercz Re: Jak zmniejszyć objętość wave. 29.12.03, 20:14 a nie myslales, zeby go walnac do mp3? Link Zgłoś
Gość: Logan Re: Jak zmniejszyć objętość wave. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.03, 20:43 Myślałem, i już prawie to zrobiłem, ale niestety nie mam odtwarzacza przenośnego z możliwością odtwarzania mp3. Link Zgłoś
piecyk.gazowy Re: Jak zmniejszyć objętość wave. 29.12.03, 22:56 Objętość wave'ów jest jakoś inaczej przeliczana. A próbowałeś go normalnie nagrać tak, jak jest? Jeśli się nie da, to jedynym rozwiązaniem będzie przycięcie wave'a. Link Zgłoś
Gość: Logan Re: Jak zmniejszyć objętość wave. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.03, 23:36 Nie rozumiem z tym nagraniem inaczej. Zgrałem ten materiał z kasety magnetofonowej, i niestety tyle mi to zajeło, a na płytkę tego zmieścić nie mogę. Link Zgłoś
piecyk.gazowy Re: Jak zmniejszyć objętość wave. 29.12.03, 23:38 Gość portalu: Logan napisał(a): > Nie rozumiem z tym nagraniem inaczej. Zgrałem ten materiał z kasety > magnetofonowej, i niestety tyle mi to zajeło, a na płytkę tego zmieścić nie > mogę. Myślałem, że zerwałeś z jakiejś płyty... W tej sytuacji jedyne wyjście - podzielić i nagrać na dwie płyty. Link Zgłoś
bwv1004 Re: Jak zmniejszyć objętość wave. 30.12.03, 00:19 Jeśli Twój odtwarzacz czyta wavy, możesz zmniejszyć częstotliwość próbkowania (a), rozdzielczość próbkowania (b) lub liczbę kanałów (c). Co niestety poskutkuje zmniejszeniem pasma (a), dynamiki (b) lub liczby kanałów (c). Ale jeśli potrzebujesz CD-audio to musisz zostać z 44.1 kHz 16 bit stereo. Przetnij dowolnym porządnym edytorem w poręcznym miejscu, daj fade-out i fade- in ewentualnie i będziesz mieć dwie płyty. Nie wiem co to za materiał, może można coś wyciąć ze środka? Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Jak zmniejszyć objętość wave. 30.12.03, 00:52 Albo prościej, przekonwertuj na mp3 i znowu na wav. Tym sposobem mozna wiele zdziałać, tylko tracisz na jakości. Alr z kasety to też żadna jakość tak na prawdę. Link Zgłoś
Gość: Logan Re: Jak zmniejszyć objętość wave. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 09:20 Faktycznie podzielić można to na dwie płyty. Z tym przekonwenterowaniem na mp3 i ponownie na wave, też chyba powinno coś wyjść, na jakości tak bardzo mi nie zależy, bo to jest nauka angielskiego, grunt żebym nie miał żadnych szumów i trzasków. Jak na razie materiał jest dobry, zgrywałem go na CoolEdit i tam również usuwałem szumy. Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Jak zmniejszyć objętość wave. IP: *.acn.pl 30.12.03, 10:45 > Z tym przekonwenterowaniem na mp3 i ponownie na wave, też chyba powinno coś > wyjść Nic nie wyjdzie (bo niby dlaczego ma cos wyjsc? pojawia sie tylko znieksztalcenia, ale objetosc danych sie nie zmieni), wiec sobie daruj. Ja mam inny pomysl, mozesz lekko skompresowac w czasie caly material (wiec beda gadali nieco (niezauwazalnie) szybciej, mozesz pokombinowc). Link Zgłoś
Gość: Logan Re: Jak zmniejszyć objętość wave. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 11:03 Jeśli by to faktycznie było niezauważalnie szybcie to można by było pokombinować, tylko powiedz mi jak to się robi. Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Jak zmniejszyć objętość wave. IP: *.acn.pl 30.12.03, 13:25 Nie powiem, bo nie wiem. Nie korzystam z CoolEdita, ale jestem raczej przekonany, ze wystepuje tam mozliwosc przeprowadzenia takiej operacji. Nie wiem, jakie to nagranie i jak je zapisales, ale jesli zapisales material w stereo, a do nauki wystarczy mono, to warto przekonwertwac material do mono - bedzie o polowe mniej megabajtow. Link Zgłoś
Gość: Logan Re: Jak zmniejszyć objętość wave. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 09:22 NIestety nie jestem w tym temacie zbyt dobry, więc wytłumacz mi na czym polegają te częstotliwości i jak się je zmniejsza. Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Jak zmniejszyć objętość wave. IP: *.acn.pl 30.12.03, 13:30 wave jest zapisany a jakas czestotliwoscia probkowania (najczesciej 44 khz). jesli masz ten plik otwartty w cooledit, to wybierasz opcja save as i tam mozesz wtbrac format (wav) i parametry (czestotliwosc probkowania, liczebe bitow na probke - te parametry mozesz probowac obnizac - obniz, zapisz, posluchaj i sprawdz jaka jakosc ci odpowiada) tylko nie zapisz na orgynalnym wavie Link Zgłoś
bwv1004 Re: Jak zmniejszyć objętość wave. 30.12.03, 14:18 Zmiana tempa w CoolEdit: Transform > Time/Pitch > Stretch Na zakładce Constant stretch ustawiasz Time Stretch (preserves pitch), High Precision (najlepiej) i Choose appropriate defaults. Ratio ustawiasz o ile chcesz przyspieszyć. Np 110 o 10 %. OK i idziesz poczytać. Po powrocie przesłuchujesz czy nie ma jakichś paskudnych artefaktów (zdarzają się niestety) i czy ogólnie Ci się podoba. Ewentualnie zmieniasz appropriate defaults na jakieś inne i próbujesz znów. Dla oszczędności czasu proponuję próbować na 30 sek fragmencie a nie na 1.5 godzinnym nagraniu. Częstotliwość próbkowania i rozdzielczość próbkowania to parametry wskazujące jak dokładnie zapis cyfrowy odzwierciedla chwilowe wartości ciśnienia akustycznego. Częstotliwość próbkowania oznacza jak często mierzona jest i zapisywana chwilowa wartość ciśnienia akustycznego. Sygnał spróbkowany z częstotliwością f nie może zawierać częstostliwości wyższych niż f/2. Częstostliwość próbkowania mierzy się w Hz, typowe wartości to 11025, 22050, 44100 (standard CD), 48000, 96000 i 192000. Rozdzielczość próbkowania oznacza jak dokładnie jest mierzona wartość chwilowa ciśnienia akustycznego. Używa się rozdzielczości 8 bit, 16 bit (standard CD), 24 bit (chyba nie ma jej w Cool Edit) i 32 bit. Od rozdzielczości zależy dynamika, czyli mówiąc prosto maksymalna rozpiętość między najcichszym a najgłośniejszym możliwym do zapisania sygnałem. Dynamika wynosi ok. 6*liczba bitów czyli ok 48 dB dla 8- bit i 96 dB dla 16-bit. Liczba kanałów jest oczywista, zwykle mono lub stereo. W Cool Edit możesz zmienić te wartości w: Edit>Convert Sample type (F11) (nie Save As) w Twoim wypadku (mowa) raczej zbiłbym częstotliwość próbkowania do 22050, ustaw Pre/Post filter na ok 300-500. To Ci zmniejszy plik o połowę, zakładając, że nagrywałeś przy 44.1 kHz. Zmniejszenie rozdzielczości do 8-bit (zakładam, że nagrywałeś przy 16) może być brzydkie trochę, 16-bit jest OK. Jesli musisz, wtedy warto pogmerać w ditheringu, ale to wymaga troche wprawy. Można też skonwertować do mono (jeśli nagrywałeś w stereo), chyba że są dialogi w których osoby są porozstawiane w przestrzeni. Wtedy nie warto. Wszystkie zmiany w Convert Sample Type mają sens TYLKO jeśli nagrywasz wava do odczytu w kompie, a nie CD-Audio. CD-Audio zawsze jest 44.1 kHz/16- bit/stereo. Wtedy ostatecznie Time Stretch. Osobiście nie jestem jednak entuzjastą Time/Stretch. Rzadko brzmi pięknie. A w nauce języka artefakty nawet trudne do usłyszenia mogą przeszkodzić. Aha, nawet do Wave lepiej używaj tylko standardowych wartości częstotliwości próbkowania, niektóre karty mogą innych nie grać. Najbezpieczniej 11025, 22050, 44100. Podsumowując: jeśli zapisany jest wave, ja bym przeciął lub skonwertował do 22.05 kHz/16bit/stereo. Jesłi CD-audio, tylko ciąć. Link Zgłoś
Gość: Logan Re: Jak zmniejszyć objętość wave. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 16:33 ok, dzięki za informację, jak dotrę do domu to pokąbinuję. Link Zgłoś
Gość: Logan Re: Jak zmniejszyć objętość wave. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 22:07 Zmieniłem częstotliwość próbkowania na 32000 i ustawiłem Pre/Post filter na 500, zostawiłem na 16 bitach. Po przesłuchaniu, różnicy nie stwierdziłem a rozmiar z 969 zmienił się na 701, więc osiągnąłem to co chciałem. Serdeczne dzięki. Link Zgłoś
bwv1004 Re: Jak zmniejszyć objętość wave. 02.01.04, 22:31 Cieszę się, że pomogłem. Mam nadzieję, że nie bedzie tylko kłopotu z odtwarzaniem 32k. Ale większość wspólczesnego sprzętu powinna sobie poradzić bez kłopotu. Tak jak pisałem, 22.05 byłoby bezpieczniejsze, ale pasmo spadłoby z 16 do 11 kHz. Rozpoznawalność mowy raczej by nie spadła, ale głoski zawierające dużo składowych wysokoczęstotliwościowych (np 's') mogłyby nieco stracić na urodzie :). Link Zgłoś
Gość: Logan Re: Jak zmniejszyć objętość wave. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 22:46 Zobaczę jak to będzie brzmiało na discmanie, jakby szło nie tak to jeszcze pokombinuję, jeszcze raz dzięki za pomoc. Link Zgłoś
tswiercz Re: Jak zmniejszyć objętość wave. 03.01.04, 00:16 A moze od innej strony. Jak rozumiem przegrales z kasety na dysk piosenki i teraz chcesz zapisac na CD zeby sluchac na diskmanie? To dlaczego nie nagrasz jako audio. To zawsze ma 74 lub 80 minut nie zaleznie od jakosci i napewno sporo mniej zajmuje niz wav. Link Zgłoś
bwv1004 Re: Jak zmniejszyć objętość wave. 03.01.04, 00:27 tswiercz, wez idz spac, bo cos gadasz od rzeczy. To nie piosenki (czytac trzeba, na co sie odpowiada). A CDaudio zajmuje dokladnie tyle samo co wav 44.1/16/stereo. Bo sa sobie rownowazne. Link Zgłoś