jan381 16.08.09, 12:21 jakim programem mogę zmienić literę dysku i czym mogę połączyć dwie partycje w jedną Link Zgłoś Obserwuj wątek
oby.watel Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku 16.08.09, 13:19 Literę dysku zmienisz narzędziem administracyjnym wbudowanym w Windows. (Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Zarządzanie dyskami). Partycje połączysz dowolnym programem do zarządzania partycjami (Partition Magic, Acronis itp.). Poszukaj w sieci. Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.09, 13:29 oby.watel napisał: Partycje połączysz dowolnym programem do zarządzania partycjami (Partition Magic, Acronis itp.). Poszukaj w sieci. Jeśli chodzi o Partition Magic, to nie radzę łączyć nim partycji Visty i w ogóle z Vistą lepiej go nie używać. Nawet jeśli bootowalny i nie działa bezpośrednio pod systemem. Pod XP działa prawidłowo. Jeśli chodzi o Acronis, to rozumiem, że chodzi o Acronis Disk Director Suite w wersji 10 lub wyższej, bo tylko on (jak narazie) prawidłowo wykonuje wszelkie operacje na partycjach Visty, w tym oczywiście łączenie. Pod XP również zero problemu. Link Zgłoś
jan381 Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku 16.08.09, 13:36 jest to dysk systemowy i tym programem ni mogę zmienić Link Zgłoś
Gość: Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku IP: *.multimo.pl 16.08.09, 13:40 Tak, nie możesz zmienić litery dysku systemowego. Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.09, 13:45 Żaden program nie zmieni litery dysku systemowego. Możesz natomiast podzielić partycję systemową i z wydzielonego miejsca utworzyć nową partycje nadając jej literę jaką chcesz. Link Zgłoś
jan381 Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku 16.08.09, 15:26 Gość portalu: lajosz napisał(a): > Żaden program nie zmieni litery dysku systemowego. > > Możesz natomiast podzielić partycję systemową i z wydzielonego miejsca utworzyć > nową partycje nadając jej literę jaką chcesz. >moja sytuacja jest taka że podczas reinstalki systemu instalator win xp utwożył na dysku tam gdzie było 8 MB MIEJSCA NIE PRZYDZILONEGO DO ŻADNEJ PARTYCJI PARTYCJĘ C a system zainstalował na D na reszcie partycji E, F,G mam dokumenty i programy POTRZEBNE I NIEWIEM JAK MAM POŁĄCZYĆ ALBO USUNĄĆ TĄ PARTYCJĘ C 8MB Link Zgłoś
fabianj Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku 16.08.09, 16:09 Sama literę dysku możesz zmienić w każdym Windows (także w Viście i Windows 7, co robiłem) przy pomocy programu VistaBootPRO 3.3. Może ta aplikacja rozwiąże wszystkie Twoje problemy (poczytaj): www.idg.pl/ftp/pc_16889/VistaBootPRO.3.3.html Link Zgłoś
oby.watel Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku 16.08.09, 16:19 Możesz mieć problem. Bo choć system jest na dysku D, to partycją systemową jest C. Możesz połączyć C z D, ale wtedy system znajdzie się na C i może przestać działać. Najlepszym rozwiązaniem byłoby pożyczenie dysku, zgranie danych na wszelki wypadek i zrobienie porządku. Może być problem z usunięciem partycji C i D i zrobieniem z nich jednej, bo C to aktywna partycja systemowa. Dlatego może okazać się konieczne podzielenie dysku na nowo, a to wiąże się z utrata danych. Z drugiej strony instalator Windows ani nie zakłada partycji sam, ani nie instaluje się gdzie chce. Wystarczy dokładnie czytać polecenia, a nie bezmyślnie klikać "Dalej", żeby uniknąć sytuacji podobnych do opisanej wyżej. Link Zgłoś
fabianj Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku 16.08.09, 16:34 Napiszę jak się zmienia literę dysku przy pomocy programu VistaBootPRO 3.3: Gdy klikasz w programie na "Manage OS Entries" to w "Select an entry to enable options below:" pokażą się Twoje partycje. Zaznaczasz tę, której literę chcesz zmienić i niżej wprowadź zmianę w jej nazwie. Możesz całą treść wszystkich dysków zmieniać. Ten program ma wiele innych możliwości. www.idg.pl/ftp/pc_16889/VistaBootPRO.3.3.html Link Zgłoś