Dodaj do ulubionych

jakim programem mogę zmienić literę dysku

16.08.09, 12:21
jakim programem mogę zmienić literę dysku i czym mogę połączyć dwie partycje w jedną
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku 16.08.09, 13:19
      Literę dysku zmienisz narzędziem administracyjnym wbudowanym w Windows. (Panel
      sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Zarządzanie
      dyskami). Partycje połączysz dowolnym programem do zarządzania partycjami
      (Partition Magic, Acronis itp.). Poszukaj w sieci.
      • Gość: lajosz Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.09, 13:29
        oby.watel napisał:
        Partycje połączysz dowolnym programem do zarządzania partycjami (Partition
        Magic, Acronis itp.). Poszukaj w sieci.

Jeśli chodzi o Partition Magic, to nie radzę łączyć nim partycji Visty i w
        ogóle z Vistą lepiej go nie używać. Nawet jeśli bootowalny i nie działa
        bezpośrednio pod systemem.
        Pod XP działa prawidłowo.
        Jeśli chodzi o Acronis, to rozumiem, że chodzi o Acronis Disk Director Suite w
        wersji 10 lub wyższej, bo tylko on (jak narazie) prawidłowo wykonuje wszelkie
        operacje na partycjach Visty, w tym oczywiście łączenie. Pod XP również zero
        problemu.
      • jan381 Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku 16.08.09, 13:36
        jest to dysk systemowy i tym programem ni mogę zmienić
        • Gość:   Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku IP: *.multimo.pl 16.08.09, 13:40
          Tak, nie możesz zmienić litery dysku systemowego.
        • Gość: lajosz Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.09, 13:45
          Żaden program nie zmieni litery dysku systemowego.

Możesz natomiast podzielić partycję systemową i z wydzielonego miejsca utworzyć
          nową partycje nadając jej literę jaką chcesz.
          • jan381 Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku 16.08.09, 15:26
            Gość portalu: lajosz napisał(a):

> Żaden program nie zmieni litery dysku systemowego.
            >
            > Możesz natomiast podzielić partycję systemową i z wydzielonego miejsca utworzyć
            > nową partycje nadając jej literę jaką chcesz.
            >moja sytuacja jest taka że podczas reinstalki systemu instalator win xp utwożył na dysku tam gdzie było 8 MB MIEJSCA NIE PRZYDZILONEGO DO ŻADNEJ PARTYCJI PARTYCJĘ C a system zainstalował na D na reszcie partycji E, F,G mam dokumenty i programy POTRZEBNE I NIEWIEM JAK MAM POŁĄCZYĆ ALBO USUNĄĆ TĄ PARTYCJĘ C 8MB
            • fabianj Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku 16.08.09, 16:09
              Sama literę dysku możesz zmienić w każdym Windows (także w Viście i Windows 7,
              co robiłem) przy pomocy programu VistaBootPRO 3.3. Może ta aplikacja rozwiąże
              wszystkie Twoje problemy (poczytaj):

www.idg.pl/ftp/pc_16889/VistaBootPRO.3.3.html
              • oby.watel Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku 16.08.09, 16:19
                Możesz mieć problem. Bo choć system jest na dysku D, to partycją systemową jest
                C. Możesz połączyć C z D, ale wtedy system znajdzie się na C i może przestać
                działać.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby pożyczenie dysku, zgranie danych na wszelki
                wypadek i zrobienie porządku. Może być problem z usunięciem partycji C i D i
                zrobieniem z nich jednej, bo C to aktywna partycja systemowa. Dlatego może
                okazać się konieczne podzielenie dysku na nowo, a to wiąże się z utrata danych.

Z drugiej strony instalator Windows ani nie zakłada partycji sam, ani nie
                instaluje się gdzie chce. Wystarczy dokładnie czytać polecenia, a nie bezmyślnie
                klikać "Dalej", żeby uniknąć sytuacji podobnych do opisanej wyżej.
              • fabianj Re: jakim programem mogę zmienić literę dysku 16.08.09, 16:34
                Napiszę jak się zmienia literę dysku przy pomocy programu VistaBootPRO 3.3:
                Gdy klikasz w programie na "Manage OS Entries" to w "Select an entry to enable
                options below:" pokażą się Twoje partycje. Zaznaczasz tę, której literę chcesz
                zmienić i niżej wprowadź zmianę w jej nazwie. Możesz całą treść wszystkich
                dysków zmieniać. Ten program ma wiele innych możliwości.

www.idg.pl/ftp/pc_16889/VistaBootPRO.3.3.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka