Dodaj do ulubionych

W jakim programie piasac strony www?

05.07.06, 22:57
Obserwuj wątek
    • zegarek6 Re: W jakim programie piasac strony www? 05.07.06, 23:07
      Jestem początkujący w "tych" sprawach.....
      Mam napisany tekst w wordzie(a jest tego sporo) i gdy go skopiuje do Zajączka
      to po otwarciu tej strony w przeglądarce wygląda to nieciekawie:(Chodzi np.
      o przenoszenie wyrazów itp. Po zastowaniu np. justowania czy innego
      jest jeszcze gorzej:)
      Co mam zrobić?
        • zegarek6 Re: W jakim programie piasac strony www? 06.07.06, 17:12
          szczurek1983 napisał:

          > - Pokaż kod w którym umieszczasz ten tekt.
          > - marginesy możesz ustwić dla elementu w którym umieszczasz tekst.
          > - zajączek to nie word, samo się nie sformatuje.




          <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
          <HTML>
          <HEAD>
          <META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
          <META NAME="Description" CONTENT="Tu wpisz opis zawartości strony">
          <META NAME="Keywords" CONTENT="Tu wpisz wyrazy kluczowe rozdzielone przecinkami">
          <META NAME="Author" CONTENT="Tu wpisz swoje imię i nazwisko">
          <META HTTP-EQUIV="Content-Language" CONTENT="pl">
          <TITLE>Tu wpisz tytuł strony</TITLE>
          </HEAD>
          <BODY>

          Tu wklejam swój tekst napisany w wordzie

          </BODY>
          </HTML>

          nie rozumie drugiego punktu?

          co do trzeciego punktu to właśnie mam tekst napisany w wordzie i sformatowany



          • szczurek1983 Re: W jakim programie piasac strony www? 06.07.06, 17:30
            To w co wklejasz kod to tylko szkielet, coś co powoduje poprawną indentyfikację
            i wyświetlanie strony ale nie zawiera żadnych informacji o formatowaniu tekstu.
            To trzeba utworzyć.
            istnieją takie znaczniki jak <h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <h5>, <h6> to są nagłówki
            różnego stopnia. <p></p> dobrze jest umieszczać tekst między tymi znacznikami,
            <div> to element który może zawierać w sobie nie tylko tekst ale i inne elementy.
            Mając do dyspozycji tylko to i język css (informacje o nim na google) można już
            całkiem ładnie formatować tekst. Nie działa to oczywiście na takiej zasadzie jak
            word, no ale html to język a nie edytor. Istnieją edytory które tworzą html gdy
            piszesz w nich jak w wordzie ale nie polecam tej opcji.

            Jak będę miał chwilę podrzuce jakiś przykładowy kod z tekstem ale z czasem nie
            jest u mnie najlepiej.
            • zsa-zsa Re: W jakim programie piasac strony www? 13.07.06, 00:26
              > <p></p> dobrze jest umieszczać tekst między ty
              > mi znacznikami,

              Hmm... niby dlaczego dobrze i jaki tekst umieszczac? Jak juz objasniac to jasno.

              Wstawiajac tekst miedzy znaczniki <p></p>, czyli tak:

              <p> tekst tutaj </p>

              tworzymy akapity oddzielone odstepami.

              > Istnieją edytory które tworzą html gdy
              > piszesz w nich jak w wordzie ale nie polecam tej opcji.

              Nie zgodze sie. Jesli ktos chce stworzyc jedna strone dla siebie lub dwie dla
              siebie i cioci, nie ma potrzeby by przedzieral sie przez wszystkie niuanse
              html-a, css, walidacji, itd. gubiac przy okazji znaczniki, nie mowiac juz o
              innych bledach. Lepiej niech oszczedzi czas i uzyje dobrego programu WYSIWYG,
              np. NVU (bo w odroznieniu od Dreamweavera jest bezplatny). I najlepej takiego,
              ktory pozwoli zapisac kod w standardzie XHTML. Dziury w niebie (a raczej w
              sieci) nie bedzie. Do tego takie programy sluza! Nuzace sa takie porady madrali,
              ktorzy osobom zielonym od razu aplikuja zestaw Notatnik plus Biblie HTML+CSS.
              Przeciez nie kazdy musi zostac webdeveloperem.
    • very_famous Re: W jakim programie piasac strony www? 06.07.06, 21:17
      Generalnie jeśli jesteś początkujący to masz dwa wyjścia:
      1. Zacząć się uczyć kodu i stronę pisać choćby w Notatniku.
      2. Jeśli nie masz ochoty na poznawanie HTMLa to wybierz program typu WYSIWYG -
      choćby Dreamweaver.

      Oba rozwiązania mają plusy i minusy jak wszystko na tym świecie.
      PZDR
        • zegarek6 Re: W jakim programie piasac strony www? 06.07.06, 22:25
          szczurek1983 napisał:

          > Wiesz jeśli nie chce się uczyć kodu to chyba nie opłaca się kupować Dreaeavera
          > :), szczerze mówiąc trial też jest dość ciężki do ściągania żeby zrobić jedną
          > małą rzecz.

          Tak strona zrobiona przeze mnie:







          <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
          <HTML>
          <HEAD>
          <META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
          <META NAME="Description" CONTENT="Tu wpisz opis zawartości strony">
          <META NAME="Keywords" CONTENT="Tu wpisz wyrazy kluczowe rozdzielone przecinkami">
          <META NAME="Author" CONTENT="Tu wpisz swoje imię i nazwisko">
          <META HTTP-EQUIV="Content-Language" CONTENT="pl">
          <TITLE>Tu wpisz tytuł strony</TITLE>
          </HEAD>
          <BODY>



          <TABLE BORDER="0" WIDTH="100%" CELLSPACING="0" CELLPADDING="20">
          <TR>

          </TR>
          <TR>
          <TD BGCOLOR="#00FFFF" WIDTH="150" ALIGN="left" VALIGN="top">

          </TD>
          <TD ALIGN="left" VALIGN="top">
          <CENTER><IMG
          SRC="http://www.gifownik.pl/gify_gifownik_lut/dekoracje/linie/1.gif"> </CENTER>
          <B>
          <BODY BGCOLOR="OOFFEO" TEXT="kolor tekstu">
          <FONT SIZE="6">

          </FONT>
          </BODY>
          <B> <BR>
          Tu jest mój tekst

          <CENTER> <IMG
          SRC="http://www.gifownik.pl/gify_gifownik_lut/dekoracje/linie/1.gif"> </CENTER>

          </TD>
          <TD BGCOLOR="#00FFFF" WIDTH="150" ALIGN="right" VALIGN="top">

          </TD>
          </TR>
          </TABLE>


          </BODY>
          </HTML>




          • szczurek1983 Re: W jakim programie piasac strony www? 06.07.06, 22:47
            Jest tu kilka linijek kodu z przykładowym formatowaniem tekstu. Nic wielkiego
            tylko przykład możliwości.

            Umieść w jednym katalogu dwa pliki. Jeden nazwij jakokolwiek z rozszerzeniem
            html a drugi art.css

            art.html

            <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
            "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
            <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
            <head>
            <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
            <title>Próbka formatowanie tekstu</title>
            <link rel="stylesheet" href="art.css" type="text/css" />
            </head>
            <body>
            <div>
            <h1>Discovery przybył do stacji kosmicznej ISS</h1>
            <h2>Wahadłowiec Discovery po blisko dwóch dobach lotu przybył w czwartek do
            znajdującej się około 341 kilometrów od Ziemi Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
            (ISS).</h2>
            <p>Dokowanie do stacji orbitalnej nastąpiło o godzinie 16.52 czasu polskiego.</p>
            <cite class="line">"Miło was zobaczyć przez okno"</cite><p class="line"> -
            powiedział kilkanaście minut wcześniej przez radio do załogi Discovery
            przebywający na ISS amerykański astronauta Jeff Williams. Prom wykonywał wówczas
            skomplikowany manewr podejścia do dokowania. Do stacji orbitalnej podprowadził
            wahadłowiec kapitan statku Steve Lindsey.</p>
            <cite>- Miło was widzieć, Jeff. Wszystkie procedury przebiegają normalnie.
            Dobrze wyglądacie, chłopaki! - odpowiedział kapitan.</cite>
            <p>Gdy Lindsey manewrował, drugi przebywający na ISS kosmonauta - Rosjanin Paweł
            Winogradow, sfotografował zbliżający się statek kosmiczny i jego spodnią osłonę
            termiczną, składającą się z płytek ceramicznych. Zdjęcia zostały wykonane
            specjalnie dla centrum kosmicznego w Houston w ramach inspekcji wahadłowca, z
            którego podczas startu odpadło kilka kawałków piankowej izolacji zbiornika na
            paliwo.</p>
            <p>Załoga Discovery pozostanie w przestrzeni kosmicznej przez 8 dni. Główna
            część ich misji polega na dostarczeniu ekipie Stacji ponad 2200 kilogramów
            sprzętu. Na Stacji pozostanie na pół roku jeden z członków Discovery, niemiecki
            astronauta Thomas Reiter.</p>
            <p>Williams i Winogradow są na ISS od 99 dni. Gdy dołączy do nich Reiter, po raz
            pierwszy od 2003 roku na stacji będzie przebywała pełna załoga, czyli trzech
            kosmonautów.</p>
            <p>W czasie postoju na stacji astronauci Piers Sellers i Michael Fossum z załogi
            Discovery wyjdą w przestrzeń kosmiczną, by przeprowadzić przegląd stacji i
            niezbędne naprawy jej sytemu transportowego.
            </p>
            <p>Wahadłowiec opuścił Ziemię 4 lipca. Jego start był kilkukrotnie przesuwany ze
            względu na obawy o bezpieczeństwo jego załogi.</p>
            <p>To pierwszy lot wahadłowca od ponad roku, a dopiero drugi od katastrofy
            Columbii w lutym 2003 roku. Sukces obecnej misji Discovery daje szanse na
            przedłużenie użytkowania wahadłowców do roku 2010. Orbitalne loty promów
            kosmicznych zainaugurował w 1981 roku prom Columbia. Po utracie Challengera w
            1986 roku i Columbii 17 lat później NASA dysponuje jeszcze trzema wahadłowcami:
            Atlantis, Discovery i Endeavour.
            </p>
            <p id="info">Artykuł pochodzi z portalu gazeta.pl</p>
            </div>
            </body>
            </html>
            • zegarek6 Re: W jakim programie piasac strony www? 06.07.06, 23:30
              szczurek1983 napisał:

              > Niestety nie chce mi przyjąć znaków z pliku css, więc zamieszcze do niego link.
              > tutaj






              Jeśli chodzi zaś o ten html to po w wklejeniu otrzymałem coś takiego:

              Discovery przybył do stacji kosmicznej ISS
              Wahadłowiec Discovery po blisko dwóch dobach lotu przybył w czwartek do
              znajdującej się około 341 kilometrów od Ziemi Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
              (ISS).
              Dokowanie do stacji orbitalnej nastąpiło o godzinie 16.52 czasu polskiego.

              "Miło was zobaczyć przez okno"
              - powiedział kilkanaście minut wcześniej przez radio do załogi Discovery
              przebywający na ISS amerykański astronauta Jeff Williams. Prom wykonywał wówczas
              skomplikowany manewr podejścia do dokowania. Do stacji orbitalnej podprowadził
              wahadłowiec kapitan statku Steve Lindsey.

              - Miło was widzieć, Jeff. Wszystkie procedury przebiegają normalnie. Dobrze
              wyglądacie, chłopaki! - odpowiedział kapitan.
              Gdy Lindsey manewrował, drugi przebywający na ISS kosmonauta - Rosjanin Paweł
              Winogradow, sfotografował zbliżający się statek kosmiczny i jego spodnią osłonę
              termiczną, składającą się z płytek ceramicznych. Zdjęcia zostały wykonane
              specjalnie dla centrum kosmicznego w Houston w ramach inspekcji wahadłowca, z
              którego podczas startu odpadło kilka kawałków piankowej izolacji zbiornika na
              paliwo.

              Załoga Discovery pozostanie w przestrzeni kosmicznej przez 8 dni. Główna część
              ich misji polega na dostarczeniu ekipie Stacji ponad 2200 kilogramów sprzętu. Na
              Stacji pozostanie na pół roku jeden z członków Discovery, niemiecki astronauta
              Thomas Reiter.

              Williams i Winogradow są na ISS od 99 dni. Gdy dołączy do nich Reiter, po raz
              pierwszy od 2003 roku na stacji będzie przebywała pełna załoga, czyli trzech
              kosmonautów.

              W czasie postoju na stacji astronauci Piers Sellers i Michael Fossum z załogi
              Discovery wyjdą w przestrzeń kosmiczną, by przeprowadzić przegląd stacji i
              niezbędne naprawy jej sytemu transportowego.

              Wahadłowiec opuścił Ziemię 4 lipca. Jego start był kilkukrotnie przesuwany ze
              względu na obawy o bezpieczeństwo jego załogi.

              To pierwszy lot wahadłowca od ponad roku, a dopiero drugi od katastrofy Columbii
              w lutym 2003 roku. Sukces obecnej misji Discovery daje szanse na przedłużenie
              użytkowania wahadłowców do roku 2010. Orbitalne loty promów kosmicznych
              zainaugurował w 1981 roku prom Columbia. Po utracie Challengera w 1986 roku i
              Columbii 17 lat później NASA dysponuje jeszcze trzema wahadłowcami: Atlantis,
              Discovery i Endeavour.

              Artykuł pochodzi z portalu gazeta.pl

              napisane różną trzcionką,pochylonym tekstem itd. Tu mniej więcej sie orientuje
              o co chodzi.
              • szczurek1983 Re: W jakim programie piasac strony www? 07.07.06, 18:03
                Ten drugi kod należy wkleić do osobnego pliku w tym mamym katalogu i nazwać go
                art.css, lub nie wklejać a po prostu zapisać z sieci.

                W tym przykładowym tekscie chciałem Ci pokazać że używając kilku znaczników już
                można ładnie podzielić tekst a żeby lepiej wyglądał, użyć później css. Nie jest
                to artykuł sformatowany tak jak powinien być bo możnaby z nim sporo jeszcze zrobić.

                Nie wiedziałeś jednak co zrobić by tekst zaczął wyglądać inaczej niż pisany
                ciągiem. Właśnie próbowałem Ci to pokazać.

                A co do css to może to są tam
                podstawy html i css.
      • zsa-zsa Re: W jakim programie piasac strony www? 13.07.06, 00:30
        to zalezy od rodzaju szablonu. Najlepiej podaj wiecej szczegolow, np. w jakim
        formacie sa sciagniete pliki (plik?) lub podaj adres strony, z ktorej pobrales
        szablon (przy okazji: pewnie gdzies na stronie zamieszczono objasnienia, jak
        skorzystac z szablonu)
        • zegarek6 Re: W jakim programie piasac strony www? 13.07.06, 23:55
          zsa-zsa napisała:

          > to zalezy od rodzaju szablonu. Najlepiej podaj wiecej szczegolow, np. w jakim
          > formacie sa sciagniete pliki (plik?) lub podaj adres strony, z ktorej pobrales
          > szablon (przy okazji: pewnie gdzies na stronie zamieszczono objasnienia, jak
          > skorzystac z szablonu)

          to ta strona:

          > www.szablony.int.pl/darmowe,szablony,stron.html
          >

          • zsa-zsa Re: W jakim programie piasac strony www? 14.07.06, 00:46
            Sciagnelam probnie dwa projekty z dzialu szablonow darmowych: 6 i 16.

            Calosc jest spakowana jako .rar, zatem musisz najpierw taki 'pakunek' rozpakowac i najlepiej wrzucic
            wszystkie wypakowane pliki i foldery 'tak jak sa' do utworzonego w tym celu folderu np. o nazwie www.

            Projekt 6 jest oparty na ramkach (czyli do zbudowania jednej strony uzyto czterech plikow HTML)
            projekt 16, to jeden plik HTML. Pliki wygenerowano w programie FrontPage. Nie sa to niestety kody
            najwyzszej jakosci. Oprocz plikow HTML masz w zestawie pliki graficzne w formatach GIF i JPEG
            tworzace oprawe graficzna strony.

            Pliki HTML mozesz otworzyc w posiadanym edytorze, np. wspomnianym Zajaczku i zmodyfikowac ich
            zawartosc wstawiajac wlasne teksty w miejsce tych szablonowych. Jesli nie masz zbyt wielkiego pojecia
            o tworzeniu stron www, staraj sie nie usuwac i zmieniac tzw. znacznikow, czyli fragmentow kodu
            ujetych w znaki <>. Przyklady znacznikow troche wyzej opisal ci Szczurek. Najlepiej zmiany
            wprowadzac stopniowo, caly czas kontrolujac na podgladzie, czy wszystko jest ok. Jesli Zajaczek nie
            ma opcji Podgladu, po prostu zapisz zmiany w modyfikowanym pliku i otworz go w oknie przegladarki
            (Internet Explorer, Firefox, Opera itp.) I tak za kazdym razem.

            Jesli sciagnales projekt oparty na ramkach, musisz zmodyfikowac wszystkie pliki HTML oprocz tego, w
            ktorym znajduja sie znaczniki <frameset> (i nie zmieniaj wowczas nazw plikow skladowych)

            Niestety, niezgodnie z tym, co napisano w FAQ na stronie, w zestawie nie ma zadnych plikow PSD, czyli
            w formacie Photoshopa, czyli takich, ktore mozna latwo zmodyfikowac, zmieniajac np. napisy na
            przyciskach, itp.

            powodzenia
            (nie wiem, czy nie za bardzo zakrecilam tych wyjasnien :)
      • zsa-zsa Re: W jakim programie piasac strony www? 16.07.06, 23:03
        Niestety, bez 'obejrzenia' tego co sciagnales trudno cokolwiek powiedziec.

        Liczniki odwiedzin sa najczesciej realizowane poprzez skrypty CGI, ktore sa
        wykonywane po stronie serwera i ktore definiuja komunikacje miedzy serwerem www,
        a uzytkownikiem. Oznacza to, ze musialbys miec konto na serwerze pozwalajace na
        zamieszczenie takiego skryptu na nim. Jesli dla swojej strony zalozyles gdzies
        konto bezplatne, to z duzym prawdopodobienstwem mozna powiedziec, ze nie masz
        takich uprawnien.

        Ale sytuacja nie jest beznadziejna. W sieci mozesz znalezc cale mnostwo ofert
        bezplatnych licznikow. Dziala to w ten sposob, ze ty w kod swojej strony
        wklejasz odpowiedni kawalek kodu (ktory otrzymasz od 'dostawcy' licznika), a sam
        mechanizm licznika (czyli skrypt CGI) bedzie znajdowal sie nie na tym samym
        serwerze co twoja strona, ale na serwerze 'dostawcy'. I na tym ostatnim sewerze
        beda zliczane wizyty na twojej strone.
    • tommy_from_cracow Re: W jakim programie piasac strony www? 16.07.06, 23:43
      Mozesz nam pokazac to co masz? Skrypt licznika jest w PHP? Jak masz serwer z
      PHP to takie uwagi: jesli licznik wymaga wyslania cookies(wykluczanie
      przeladowan) to w naglowku odpowiednia instrukcja JAKO PIERWSZA! bez tagow
      html'a i wyjsc jak echo. Jesli to plaska baza danych np licznik.dat,
      licznik.txt etc to pamietaj zeby nadac 666 plikom.
      A jak to nie php to niestety Ci nie pomoge :( ...
      • zsa-zsa nie na temat 17.07.06, 00:34
        tommy, juz cie kiedys mialam zapytac i zapomnialam.

        ta strona w stopce (minimaldesigns) to twoja?
        w zadnej z moich pieciu przegladarek na macintoshu nie dzialaja dobrze rollovery
        z menu na homepage - nie laduja sie gify na onmouseover. Strona ponadto
        przerazliwie wolno sie laduje. Moze zmien serwer? ;-))))
        • tommy_from_cracow Re: nie na temat 24.07.06, 19:22
          Heh... Wrocilem spowrotem na .Mac'a wszedlem na strone i u mnie wszystko dziala, nie wiem
          czemu u Ciebie bylo cos nie ok. Wiem ze to zle miejsce na rozwijanie swojego watku wiec jak
          masz jakies sugestie to prosze o miala na priv. Serwer rzeczywiscie dziala fatalnie.
          Pozdrawiam i dzieki!
    • zegarek6 Re: W jakim programie piasac strony www? 19.07.06, 00:38
      Mam coś takiego:

      <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
      <HTML>
      <HEAD>
      <META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
      <META NAME="Description" CONTENT="Tu wpisz opis zawartości strony">
      <META NAME="Keywords" CONTENT="Tu wpisz wyrazy kluczowe rozdzielone przecinkami">
      <META NAME="Author" CONTENT="Tu wpisz swoje imię i nazwisko">
      <META HTTP-EQUIV="Content-Language" CONTENT="pl">
      <TITLE>Tu wpisz tytuł strony</TITLE>
      </HEAD>
      <BODY>

      Tu mam wpisany tekst
      Poniżej odsyłacz w postaci gifa do podstrony
      Poniżej chciałbym własnie dać po lewej stronie na dole licznik ,a po prawej
      księge gości aby była na tej samej wysokości

      </BODY>
      </HTML>

      Gdy próbuje to zrobić to jedno pod drugim wychodzi?

      • tommy_from_cracow Re: W jakim programie piasac strony www? 19.07.06, 09:44
        > <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
        > <HTML>
        > <HEAD>
        > <META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"&#
        > 62;
        > <META NAME="Description" CONTENT="Tu wpisz opis zawartości strony">
        > <META NAME="Keywords" CONTENT="Tu wpisz wyrazy kluczowe rozdzielone przec
        > inkami">
        > <META NAME="Author" CONTENT="Tu wpisz swoje imię i nazwisko">
        > <META HTTP-EQUIV="Content-Language" CONTENT="pl">
        > <TITLE>Tu wpisz tytuł strony</TITLE>
        > </HEAD>
        > <BODY>

        <p>Twoj text</p>
        <img src="odnosnik.gif" alt="" />
        <div style="clear: both">
        <div id="licznik" style="float: left;"></div>
        <div id="ksiega"></div>
        </div>
        </body>
        </html>

        [[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[ - TWOJ TEXT
        [[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[ - TWOJ ODNOSNIK
        ||||||||||{{{{{{{{{{{{ - |-licznik, {-ksiega
        nie wiem czy oto Ci chodzilo,
        Ponaddto proponuje: przejsc na HTML scisly a naprawde superby bylo na XHTM.
        Jesli sie uczysz to ucz sie najlepiej nowoczesnych rozwiazan. Warto.
        Znaczniki staraj sie pisac malymi literami, to dobre przyzwyczajenie
        <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
        <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//PL"> - Strona jest w
        jezyku polskim.

        Pozdrawiam!
        • zegarek6 Re: W jakim programie piasac strony www? 19.07.06, 17:21

          Mam coś takiego:

          <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
          <HTML>
          <HEAD>
          <META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
          <META NAME="Description" CONTENT="
          ">

          <META NAME="Keywords" CONTENT="">
          <META NAME="Author" CONTENT="Tu wpisz swoje imię i nazwisko">
          <META HTTP-EQUIV="Content-Language" CONTENT="pl">
          <TITLE></TITLE>
          </HEAD>
          <BODY>




          <BODY BGCOLOR="#00FFE0" TEXT="black">
          <Center><FONT SIZE="7"></FONT>tekst</Center> <BR> <BR>

          <Center><FONT SIZE="6">tekst </FONT></Center> <BR> <BR>






          <Center> <B><FONT SIZE="6">,,tekst, <BR>
          tekst''</FONT></B> </Center> <BR>

          <Center><P ALIGN="right"><FONT SIZE="4"> tekst</FONT></P> <BR>


          <Center> <FONT SIZE="4"> Kliknij
          tutaj</FONT> </Center> <BR>


          <a href = "1Ania.index.html" ><img src="www.gify.prv.pl_zawody (11).gif"
          border="0"></a>
          </BODY>

          <P ALIGN="left"><IMG
          SRC="www.republika.pl/cgi-bin/Licznik.cgi?ft=1|frgb=255;255;255|tr=0|trgb=0;0;0|wxh=15;20|md=6|dd=N|st=1|sh=1|df=terapiadda"
          align="absmiddle">
          </div></P>
          <P ALIGN="right"><IMG HEIGHT=67 WIDTH=120
          SRC="webmajster.republika.onet.pl/webmajster/public/aktywne/guestbook/kg3.gif"
          USEMAP="#kg" border=0>

          <MAP NAME="kg">

          <AREA HREF="www.republika.onet.pl/gbook/ksiega_web2.asp?id=terapiadda"
          COORDS="0,46,119,66" SHAPE="rect" ALT="wpisz się">

          <AREA HREF="www.republika.onet.pl/gbook/ksiega_web.asp?id=terapiadda"
          COORDS="0,24,119,45" SHAPE="rect" ALT="pokaż wpisy">

          </MAP>


          </div></P>


          </BODY>
          </HTML>

          pod gifem mam po lewej stronie licznik,po prawej księge gości-i chciałbym
          aby licznik i księga były na jednej wysokości

          • tommy_from_cracow Re: W jakim programie piasac strony www? 19.07.06, 18:18
            Zegarku,

            Kod jest maksymalnie skopany. Robisz to w jakims edytorze graficznym?
            masz zamkniecie </body> w polowie dokumentu,
            dwa zamkniecia </div> mimo ze takie tagi nie byly wczesniej otwarte,
            adresy do obrazkow? nie wyswietlaja sie niktore np ten z ksiegi gosci, o co
            chodzi?
            Znaczniki sa mocno przestazale <center> <font> etc.
            src="www.gify.prv.pl_zawody (11).gif" - to jest juz jakas strzszna
            konstrukcja... bez , odstep w nazwie obrazka.

            Tu jest odpowiedz na Twoje pytanie:

            <a href = "1Ania.index.html" ><img src="www.gify.prv.pl_zawody (11).gif"
            border="0"></a>
            <div style="clear: both;">
            <IMG border=0 style="float: left;" SRC="" href="www.republika.pl/cgi-
            bin/Licznik.cgi?
            ft=1|frgb=255;255;255|tr=0|trgb=0;0;0|wxh=15;20|md=6|dd=N|st=1|sh=1|df=terapiadd
            a""
            target="_blank" align="absmiddle">
            <IMG HEIGHT=67 WIDTH=120
            SRC="webmajster.republika.onet.pl/webmajster/public/aktywne/guestbook/kg3
            .gif"
            USEMAP="#kg" border=0 style="float: left;">

            <MAP NAME="kg">

            <AREA HREF="www.republika.onet.pl/gbook/ksiega_web2.asp?id=terapiadda"
            COORDS="0,46,119,66" SHAPE="rect" ALT="wpisz się">

            <AREA HREF="www.republika.onet.pl/gbook/ksiega_web.asp?id=terapiadda"
            COORDS="0,24,119,45" SHAPE="rect" ALT="pokaż wpisy">

            </MAP>

            </div>


            Pozdrawiam i pomysl o zmianach!
            • zegarek6 Re: W jakim programie piasac strony www? 19.07.06, 20:34
              > Kod jest maksymalnie skopany. Robisz to w jakims edytorze graficznym?

              tak,w Zajączku i po wklejeniu tego co przesłałem wyżej w niego strona
              wyświetla sie,także w Firefox-ie wyswietla sie...?
              z tego kursu wszystko brałem:
              www.kurshtml.boo.pl/

              i metadą"prób i doswiadczeń" zrobiłem tą stronke...


              to co podałeś ,po wklejeniu w Zajączka daje mi tylko "krzaczki: :)

              Na razie to są moje pierwsze kroki,ale spróbuje z tym XHTML-em :)
              • tommy_from_cracow Re: W jakim programie piasac strony www? 19.07.06, 21:39
                Hej,
                Moze zle wkleiles, u mnie wyswietla sie OK, a jesli wczesniej nie miales
                krzaczkow to bynajmniej nie znaczy ze strona jest OK, zamkniecie dokumentu w
                polowie </body> moze byc poprawnie zinterpretowane i strona sie wyswietli ale
                sam rozumiesz ze to dziwne
                Waliduj na www.w3.org
                Jak cos to pisz!
    • zegarek6 Re: W jakim programie piasac strony www? 19.07.06, 23:00

      wklejam jeszcze raz,tym razem strona jest wyświetlona w Firefox-ie i działa:

      <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
      <html>
      <head>

      <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

      <meta name="Description" content="">

      <meta name="Keywords" content="">

      <meta name="Author" content="Tu wpisz swoje imię i nazwisko">

      <meta http-equiv="Content-Language" content="pl">

      <title>Tekst</title>


      </head>


      <body style="color: black; background-color: rgb(0, 255, 224);">

      <center><font size="7">Tekst</font></center>

      <br>

      <br>

      <center><font size="6">Tekst </font></center>

      <br>

      <br>

      <center> <b><font size="6">Tekst</font></b>
      </center>

      <br>

      <center>
      <p align="right"><font size="4">Tekst</font></p>

      <br>

      <center> <font size="4"> Kliknij tutaj</font>
      </center>

      <br>

      <a href="1Ania.index.html"><img src="www.gify.prv.pl_zawody%20%2811%29.gif"
      border="0"></a>
      <p align="left"><img
      src="www.republika.pl/cgi-bin/Licznik.cgi?ft=1%7Cfrgb=255;255;255%7Ctr=0%7Ctrgb=0;0;0%7Cwxh=15;20%7Cmd=6%7Cdd=N%7Cst=1%7Csh=1%7Cdf=terapiadda"
      align="middle"></p>

      <p align="right"><img
      src="webmajster.republika.onet.pl/webmajster/public/aktywne/guestbook/kg3.gif"
      usemap="#kg" border="0" height="67" width="120">
      <map name="kg">
      <area href="www.republika.onet.pl/gbook/ksiega_web2.asp?id=terapiadda"
      coords="0,46,119,66" shape="rect" alt="wpisz się">

      <area href="www.republika.onet.pl/gbook/ksiega_web.asp?id=terapiadda"
      coords="0,24,119,45" shape="rect" alt="pokaż wpisy">
      </map>

      </p>

      </center>

      </body>
      </html>
      • tommy_from_cracow Re: W jakim programie piasac strony www? 20.07.06, 00:57
        Posluchaj, wklejasz kod OK, ale czy postarales sie cokolwiek zmienic z tego jak
        Ci radzilismy? Przepusciles przez walidator ktory ci podalem? czemu przy
        obrazkach nie ma alt=""?
        Tu fragment:
        <img
        > src=" href="www.republika.pl/cgi-bin/Licznik.cgi?ft=1%
        7Cfrgb=255;255;255%7Ctr=0%7Ctrgb=0;0;0%7Cwxh=15;20%7Cmd=6%7Cdd=N%7Cst=1%7Csh=1%
        7Cdf=terapiadda""
        target="_blank">www.republika.pl/cgi-bin/Licznik.cgi?ft=1%7Cfrgb=255;255;255%
        7Ctr=0%7Ctrgb=0;0;0%7Cwxh=15;20%7Cmd=6%7Cdd=N%7Cst=1%7Csh=1%7Cdf=terapiadda"
        align="middle"></p>

        gdzie tu sa konce tagu <img>?
        po blank czy po middle? a src co tu robi? do jakiego obrazka kieruje?
        obrazek umieszczasz w znaczniku <p> czyli paragrafie. To wymusza przejscie do
        nastepnej lini a chcesz zeby ksiega gosci i gif wyswietlal sie w jednej.
        Przyjzyj sie sam temu kodowi i przyznaj ze nie gra.
        Argument ze wyswietla sie w Firefoxie jest mocno nieodpowiedni. Zgadza sie ze
        to dobra przegladarka o niebo lepsza od IE ale sa inne jeszcze lepsze.
        Masz emulatory Safari, i Opere 9 ktore sa zgodne w pelni ze standartami budowy
        stron. A jesli zadowala Cie i mowiesz ze strona wyglada OK w FF to wlasciwie
        jakiej pomocy oczekujesz? Ja Ci podalem kod, jesli dobrez wkleisz to bedziesz
        mial efekt o jaki Ci chodzilo ale najpierw popraw bledy.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka