Dodaj do ulubionych

RAM nie dziala

06.09.09, 15:41
Kupilam 2x2gb kingstona, wczesniej bylo 2x512 i komp odpala sie albo
tylko na jednej 2gb albo 2gb + stare kosci, nie wstaje na 2 nowych.
Mam 4 sloty, probowalam wszelkich "konfiguracji", nie ida w parze :/
Mam plyte GIGABYTE, w manualu pisza ze moge wlozyc max 16gb a ja
chce tylko 4gb. Dlaczego tak?
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: RAM nie dziala 06.09.09, 16:03
      A pamieci sa na QVL?
    • Gość: petroll Re: RAM nie dziala IP: 69.171.146.* 06.09.09, 16:05
      Ilosc Gb to troche za malo sa jeszcze inne czynniki zwiazane z uzyciem RAM. W
      manual znajdziesz wszystkie informacje ( DDR, DDR2, DDR3, pojemnosc (
      ..800...1066...1333) producent itd.) Mysle ze powinnas zabrac stare 512 ( jesli
      sa oryginalne) i pokazac w sklepie oni powinni dobrac co potrzebujesz. jeszcze
      jedna uwaga. 4 Gb i powyzej ma sens przy systemach x 64 . System x 32 uzyje
      niewiele ponad 3 Gb. Dla twoich potrzeb 1 x 2 GB i 2 x 512 to dosc.
      • login_niedostepny Re: RAM nie dziala 06.09.09, 17:02
        Nie wiem jak sprawdzic czy sa na QVL niestety.
        W sklepie (komputronik) bylam ze stara koscia i pokazalam, co
        potrzebuje, wiec raczej kitu mi nie wcisneli.

jeszcze
        > jedna uwaga. 4 Gb i powyzej ma sens przy systemach x 64 . System x
        32 uzyje
        > niewiele ponad 3 Gb.

wydaje mi sie ze mam x64 ale moge sie mylic, gdzie to sprawdzic?
        • m.gregor Re: RAM nie dziala 06.09.09, 17:18
          Liste QVL mozesz sciagac ze strony producenta plyty glownej (www.gigabyte.com).
          Podaj model plyty glownej.
          • login_niedostepny Re: RAM nie dziala 06.09.09, 17:21
            Gigabyte GA-MA69VM-S2

dzieki mcgregor :-)
            • m.gregor Re: RAM nie dziala 06.09.09, 17:51
              download.gigabyte.ru/memory/motherboard_memory_ga-ma69vm-s2.pdf
              Tu masz plik PDF z lista QVL pamieci. Zobacz czy Twoje pamieci sa na tej liscie.
              Jesli nie to idz do sklepu i wymien je na takie z listy. Inaczej producent
              wypnie sie na prosbe o pomocy. Jesli nie beda dzialaly takie z listy to beda w
              stanie pomoc.

Jesli z tymi z listy tez bedziesz miala problemy tu masz formularz kontaktowy:
              www.gigabyte.com.tw/Support/ServiceCenter.aspx
              Opisujesz problem, podajesz model plyty glownej, model pamieci. Z praktyki wiem
              ze odpowiadaja po 3-4 dniach.

mgregor :-) A nie MCGregor :D Ja nie szkot ani wnuczek McDonalda ;-D
              • Gość: Infineon Re: RAM nie dziala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.09, 18:34
                m.gregor napisał:

> download.gigabyte.ru/memory/motherboard_memory_ga-ma69vm-s2.pdf
                > Tu masz plik PDF z lista QVL pamieci. Zobacz czy Twoje pamieci sa
                na tej liscie
                > .
                > Jesli nie to idz do sklepu i wymien je na takie z listy

Wcale NIE MUSZĄ być tylko z tej listy !

• Gość: petroll Re: RAM nie dziala IP: 69.171.146.* 06.09.09, 18:47
                  To prawda ze nie musza ale powinny bo zostaly testowane przez producenta plyty.
                  Dlatego QVL = Qualified Vendors Lists.

Gdyby to byla moja maszyna , zainstalowalbym dwie 512 i jedna 2 000 i sprawdzil
                  ile system widzi. Jesli widzi 3 000 to jest dobrze. Mowia ze powinny byc
                  dobierane parami. Powinny ale nie musza.
              • login_niedostepny Re: RAM nie dziala 06.09.09, 18:46
                "mgregor :-) A nie MCGregor :D Ja nie szkot ani wnuczek McDonalda ;-
                D"

sorry m.gregor, akurat wybieralam sie do wspomnianego mcD i z glodu
                juz mnie skrecalo :D
                • login_niedostepny Re: RAM nie dziala 06.09.09, 18:54
                  wychodzi na to ze w ogole nie powinnam kupowac Kingstona 2gb :/ mam
                  racje?

ta moja to KVR667D2N5K2/4G
                  • Gość: petroll Re: RAM nie dziala IP: 69.171.146.* 06.09.09, 19:27
                    To nie jest tak bo wciaz nie wiesz jaki masz system. Powiem tak, otworz win
                    explorer i zobacz czy masz Programs Files czy Programs Files i ponizej Program
                    Files (x86). Jesli masz to pierwsze to twoj system jes x 32, natomiast jesli to
                    drugie to masz x 64. Jesli masz x 32 to 4 Gb memory jest za duzo natomiast dla
                    x64 moze byc. Pytanie tylko dlaczego nie rozpoznaje memory. Jesli wlozysz 512 i
                    2 GB sprwdz ile system widzi. Sprawdz w manual w ktore slots powinnas
                    zainstalowac nowe memory, czasem obok siebie, czasem po brzegach albo w srodku.
                    Czy slychac beeps przy starcie wskazujace na brak memory.

Powodzenia.
                    • login_niedostepny Re: RAM nie dziala 06.09.09, 20:01
                      1. mam program files, bez x86, a zatem x32
                      2. jesli wkladam kazda inna konfiguracje poza 2x2gb to widzi prawidlowo, niezaleznie od tego do ktorego slota, czy na czerwonych, czy na zoltych, obok siebie czy po brzegach (mam 2 pary slotow)
                      3. beepy jeden po drugim byly wczoraj, po pierwszym i drugim wlozeniu 2x2gb, odpalal sie wiatrak procka ale system nie wstawal, potem nie bylo zadnych beepow przy kazdym kolejnym odpalaniu ze "zlymi" pamieciami
                      4. przy odpalaniu z 1x2gb i 512 byl normalny beep jak przy odpalaniu kompa

Probowalam znalezc co oznaczaly te beepy, ale nie znalazlam. Tak jak napisalam - jeden po drugim, w odstepie chyba 1s, wiecej niz dwa
                      • oby.watel Re: RAM nie dziala 06.09.09, 21:06
                        Windows XP obsługuje do 4 GB RAM. Przestrzeń wirtualnego adresowania procesów i
                        aplikacji jest ograniczona do 2 GB, dopóki nie jest użyty przełącznik /3GB w
                        boot.ini, który daje dodatkowy 1 GB dla aplikacji używających
                        IMAGE_FILE_LARGE_ADDRESS_AWARE w nagłówku procesu.
                        • Gość: petroll Re: RAM nie dziala IP: 69.171.146.* 06.09.09, 23:46
                          Switch /3GB mozna zastosowac od win xp pro ale i tak w przypadku jej komputera
                          nie ma takiej potrzeby. Takie zmiany w ini stosuje sie w przypadku systemow
                          bardzo obciazonych i dla programow zaprojektowanych do osiagania korzysci z
                          takich zmian.

dla autorki watku:

To co ponizej masz w motherboard's manual i po polsku: znasz angielski ,
                          swietnie, nie znasz tez dobrze:

One beep - board is working fine ( jest super)

One long beep then machine shuts down(wylacza sie)- faulty, improperly installed
                          or missing CPU ( problemy z procesorem)

1 short(Beep) System booting is normally ( normalnie)

2 short(Beep) CMOS setting error ( bios domaga sie przegladu)

1 long - 1 short(Beep) DRAM ERROR ( problem z pamieciami )

1 long - 2 short(Beep) Display card or monitor connected error( polaczenia karty
                          video albo monitora do sprawdzenia)

1 long - 3 short(Beep) Keyboard Error ( problem z klawiatura)

1 long - 9 short(Beep) ROM Error (problemy z pamiecia BIOS )

Long(Beep) continuous DRAM isn't inserted correctly ( zle zamocowane pamieci -
                          np. docisnac )

Short(Beep) continuous POWER supply has a problem ( problemy z zasilaniem),
                          long = dlugi, short = krotki

• Gość: Infineon Re: RAM nie dziala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 07:15
                    login_niedostepny napisała:

> wychodzi na to ze w ogole nie powinnam kupowac Kingstona 2gb :/
                    mam
                    > racje?
                    >
                    > ta moja to KVR667D2N5K2/4G

Czyli jest to pamięć:

4GB 667MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM (Kit of 2)

A STARA pamięć jaka jest ???

Powinna być np. firmy KINGSTON:

1GB 667MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM (Kit of 2) KVR667D2N5K2/1G

2GB 667MHz DDR2 Non-ECC CL5 DIMM (Kit of 2) KVR667D2N5K2/2G

albo każda z parametrami:

DDR2 667MHz Non-ECC.

NIE ZNAJDZIESZ tych pamięci na liście Qualified Vendors List (QVL)
                    jaką tu m.gregor polecał ponieważ na tej liście są tylko
                    numery chipów pamięci z jakich zbudowane są kostki pamięci a nie
                    numery konkretnych modeli kostek pamięci jakie sprzedawane są w
                    sklepach.

W dodatku taka lista jest zawsze nieaktualna - powstaje jak płyta
                    główna jest wyprodukowana.
                    A po latach, w sklepach są już w sprzedaży tylko inne pamięci niż te
                    podawane na takich listach.

Więc taka lista jest gó*no warta jak płyta nie jest już
                    nowością na rynku. :)

• m.gregor Re: RAM nie dziala 07.09.09, 08:11
                      Boze...Co za bzdury...
                      1 - lista QVL jest uaktualniana
                      2 - na liscie sa tez modele pamieci (widac czytanie ze zrozumieniem przekracza
                      mozliwosci umyslowe dziecka neostrady)

A jak Ci nie pasuje to tu masz konfigurator pamieci Kingstona:
                      www.ec.kingston.com/ecom/configurator_new/mfrmod.asp?root=us&LinkBack=http://www.kingston.com
                      ale watpie zebys potrafil z niego skorzystac...
                      • login_niedostepny Re: RAM nie dziala 07.09.09, 14:33
                        Reasumujac, bo nie wiem juz ktory z was ma racje ;-], dalej nie wiem co zrobic.
                        Poprzednie kosci tez byly kingstona, taktowane 533, nie znam reszty cyferek w tej chwili.
                        Zostawic tak jak jest, tzn 2x512 + 2gb, czy cos podmieniac?
    • oby.watel Re: RAM nie dziala 07.09.09, 15:32
      Microsoft zeznaje, że Windows obsługuje 4 GB (tyle, że dla programów dostępne są
      2 GB, a pozostałe dwa wyłącznie dla Windows, chyba że zastosuje się przełącznik
      /3GB. Ale i tak nie wszystkie programy z tego dodatkowego GB będą w stanie
      skorzystać.)

Wynika z tego, że dla Wnidows nie powinno mieć znaczenia ile GB RAM-u znajduje
      się w komputerze, bo i tak nie wykorzysta więcej niż 4 GB. A skoro tak, to
      problemy stwarza BIOS/płyta. Potwierdza tę tezę także sygnał dźwiękowy.

Sprawdź czy nie jest włączony overclocking. Na końcu instrukcji obsługi płyty
      masz znaczenie beepów. Jest różnica między "jakimś" a konkretnym. Jak nie masz
      instrukcji, to ściągnij sobie <a
      href="ftp://download.gigabyte.ru/manual/motherboard_manual_ga-ma69vm-s2_e.pdf">ją</a>.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka